SACCSIV – blog ortodox

Se închide definitiv a doua cea mai mare fabrică de zahăr din România. Funcționa de mai bine de o jumătate de secol. Va fi demolata

Posted in Romania by saccsiv on octombrie 3, 2022

PRO TV: Se închide a doua cea mai mare fabrică de zahăr din România: „E pierdere mare”. „Acum ce va fi, Dumnezeu cu mila”

Fabrica de zahăr de la Luduș, a doua din România ca mărime, se închide definitiv. Negocierile privind cumpărarea sau preluarea companiei de către stat au eșuat, aşa că investitorii au anunțat angajații și autoritățile că se vor retrage.

Peste 160 de oameni vor rămâne acum fără slujbe.

Fabrica de zahăr din Luduș funcționa de mai bine de o jumătate de secol, iar în anii ’80 avea peste o mie de angajați. După privatizare, a fost preluată de un grup de investitori francezi. Acum, patronii au pus lacatul pe uşă, pentru că afacerea mergea în pierdere.

Daniel Preda, reprezentant sindicat fabrica de zahăr: „Statul a renunțat la achiziționarea fabricii de zahăr. Ei au ajuns la concluzia că nemafiind nici un potențial cumpărător să își reia programul de disponibilizări al angajaților. Momentan majoritatea angajaților sunt în șomaj tehnic din luna ianuarie.”

În fabrică mai sunt acum angajaţi 160 de oameni, mulți dintre ei în vârstă de 50 de ani.

Angajat: „Locuri de muncă prin oraș … sunt cam ocupate. Acum ce va fi, Dumnezeu cu mila. Statul nu a făcut nimic ne-a promis și a fost zero.”

Lucian Olaru, angajat: „Am fost plimbați așa, statul tot a zis că intervine și nu a intervenit cu nimic, nu ne place că am fost mințiți.”

Impactul asupra zonei este major. Pe lângă angajaţi, vor fi afectați și colaboratorii externi.

Localnic: „Făcea zahăr de calitate. E pierdere mare. Nici fabrica de zahăr nu a avut mulți angajați, dar a luat sezonieri. Am crezut că o să mă angajez permenat acolo, până la urmă nu a ieșit nimic.”

Suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr, în ţara noastră, a scăzut considerabil în ultimii ani. Dacă în 2014 producția era de aproape 1,4 milioane de tone, în 2020 s-a redus la jumătate. O parte dintre cultivatori au renunțat la sfeclă, iar ceilalţi au încheiat contracte cu fabrică din Roman.

Tagged with: ,

26 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Apa trece, pietrele rămân said, on octombrie 3, 2022 at 1:49 pm

  E nevoie urgentă de exorcisme. Alertă de grad zero! Cod violet!
  https://ortodoxiacatacombe.wordpress.com/2022/10/03/sa-porneasca-exorcismele/

  Apreciază

 2. geo said, on octombrie 3, 2022 at 4:03 pm

  https://www.g4media.ro/universitatea-din-alba-iulia-introduce-o-luna-de-cursuri-online-in-primul-semestru-pentru-a-face-economie-la-consumul-de-energie.html#comments

  Un comentariu: „Adica Universitatea din Alba Iulia transfera costurile cu energia catre gospodariile studentilor. (Face economie pe spinarea studentilor.)
  Sunt sigur ca asa ceva este ilegal pentru ca incalca principiul invatamantului gratuit si contractele de studiu cel mai probabil.

  Nu cred ca scrie nicaieri in contractele de studiu, fie pentru studentii fara taxa sau cu taxa, ca se angajeaza sa suporte costuri cu energia consumata pentru cursurile lor.”

  Aceasta problema am ridicat-o mai deunazi…vad ca sunt si altii care isi pun aceleasi intrebari…insa nimeni nu raspunde…

  Apreciază

 3. Simion P said, on octombrie 3, 2022 at 8:21 pm

  „Îi veţi cunoaşte după roadele lor” spune Putin…

  Western Elites are False Prophets | PutinDirect

  https://www.bitchute.com/video/6zVXIc49Dlhg/?list=subscriptions

  Apreciază

 4. Radu Humor said, on octombrie 4, 2022 at 12:22 am

  Apreciat de 1 persoană

 5. Mihai said, on octombrie 4, 2022 at 1:42 am

  Apreciază

  • abc said, on octombrie 4, 2022 at 12:41 pm

   ….. și un mic ventilator pentru răcirea echipamentelor ….
   Serios ?!!!
   La ce ii trebuia aluia un ventilator de racire atata timp cat prin el nu trecea aer ca sa faca un curent de aer de racire ?
   Adica, daca ai un radio in casa poti pune un ventilator in el ca sa absoarba aerule din exterior, care curent de aer absorbit va prelua caldura degajata de aparat
   Asa, daca nu ai aer in jurul aparatului ce racire faci tu cu un ventilator in efera, chiar si daca sfera e plina de aer ? Ce faci plimbi aerul din emisfera stanga in dreapta a sferei ?
   Poate avea logica acel ventilator doar daca duci aerul din emisfera expusa soarelui in emisfera situata la umbra.
   Dar totusi ceva e ciudat acolo.

   Si apoi, la ce inaltime a zburat bila aia ?

   Apreciază

   • geo said, on octombrie 4, 2022 at 4:23 pm

    „Era vorba de o mică sferă de aluminiu cu diametrul de 58 de centimetri, cântărind 83,6 kg, dotat cu patru antene.[4] Sfera era constituită din două coci, cea externă servind de protecție termică, iar cea de-a doua fiind presurizată.

    Interiorul sferei conținea azot la o presiune ușor mai mare decât presiunea atmosferică la suprafața Pământului (1,3 atmosfere). Conținea bateriile cu zinc-argint, captorii de presiune și temperatură, un emițător radio și un ventilator pentru răcirea echipamentelor.”

    „Plasat pe o orbită ale cărei altitudini inițiale ale perigeului și apogeului erau de 225 și respectiv 947 km, Sputnik 1 efectua o revoluție în 96 de minute. Dar slaba altitudine a perigeului său l-a făcut să piardă din altitudine până la un apogeu de 600 km, la 9 decembrie 1957.[9]După ce a făcut 1.400 de orbite în jurul Pământului și a parcurs circa 70 de milioane de kilometri,[9] Sputnik 1 a intrat în atmosfera terestră unde s-a consumat la 4 ianuarie 1958.”

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Sputnik_1

    Apreciază

 6. Geo said, on octombrie 4, 2022 at 9:18 am

  https://flux24.ro/premierul-ciuca-este-un-moment-de-rascruce-si-de-grea-incercare-in-istoria-europei/

  Se vede ca este omul americanilor…folosește acelasi clișeu cu ordinea bazată pe reguli…

  Apreciază

 7. scortisoara said, on octombrie 4, 2022 at 9:36 am

  Ha ! Aceștia sunt medicii și ai pisicilor mele ! Doar ca merg cu ele foarte rar la cabinet . Am constatat un lucru legat de vaccinuri la animale : nu sunt necesare în fiecare an . Vaccinurile acelea despre care se spune ca sunt necesare în fiecare an . Ai mei nu mai sunt vaccinați din Mai 2020 și nu au nimic . Cred ca sunt bani aruncați aiurea pe vaccinuri . Le-am vaccinat doi ani la rând ,pe urma nu m-am mai sinchisit . Pisicile mele stau în apartament , deci nu au contact cu exteriorul decât pe balcon , încălțămintea mea ar fi singurul contact cu mediul de afara , se tăvălesc pe încălțăminte , o adulmeca , o cercetează de parca ar „citi” ziarul cu știri externe . N-au pățit nimic , desi doctorul îmi recomandase sa păstrez o igiena stricta a încălțămintei ca pisicile sa nu contacteze nu știu ce viruși. Pe naiba , în 2 ani trebuiau sa se îmbolnăvească de „n” ori după încălțămintea mea ca doar nu zbor . Chestia asta cu vaccinarea anuală la animale e o găselnița pt a avea venituri constante în cabinete . Deparazitarea e necesară dar vaccinarea ,hm …. E suficient câte vaccinuri au făcut în primii 2 ani.
  Seamănă cu povestea vaccinurilor anticovrig ,înțelegeți ? : vaccinul 1, 2, 3……. rapeluri , boostere etc…. Cam așa și la animale. Ca așa se fac banii ……din vaccinuri.

  https://recomandpe.ro/recomand-pe/1271-geea-vet-cabinetul-veterinar-din-ploiesti-unde-animalutele-sunt-ingrijite-cu-dragoste

  Apreciat de 2 persoane

  • Cosmin said, on octombrie 4, 2022 at 8:48 pm

   Vaccinurile nu sunt necesare la caini si pisici, decat daca vrei sa sfarseasca cu tumori si cancere, ale caror tratamente evident costa, si nu putin.

   Apreciat de 1 persoană

   • scortisoara said, on octombrie 5, 2022 at 9:14 am

    Așa este . Bine ca m-am trezit la timp. Pisicile mele sunt de rasa comuna , recuperate de pe strada , simpatice de nu mă pot dezlipi de ele.
    Daca aș locui la curte ar fi ideal pt ele pt ca le place sa exploreze , sa vâneze .Le-am antrenat de când erau bebeluși cu undițe cu pene . Am zis ca mă ruinează la câte undițe au stricat ,acum s-au reprofilat pe ghemotoace de hârtie ,ambalaje de bomboane , caramele pe care le șterpelesc din bol și se joaca cu ele pe covor ,le pasează …. le găsesc mai târziu pe sub pat . Le mai plac ousoarele din polistiren .L-am filmat pe Ariosha cum mă provoacă ca sa ne jucam cu ousoare de Paste pe care mi le arunca în cap de pe vitrina .Le lua cu laba din cos și mi le pasa mie , eu aflându-se-ma pe covor , el era la inaltime , eu le aruncam înapoi și el le prindea în labe după care mi le arunca înapoi . Motanului ii place sa ne jucam așa . L-am filmat și l-am pus pe Instagram la cât e de haios .
    Pisicile mele nu sunt sedentare, nu mănâncă nimic cu grăsime . Nu știu de ce sunt așa selective. Tata îmi spunea ca ele știu sa se adapteze la condițiile în care trăiesc , o fac din instinct . În sensul ca dacă nu au unde sa facă suficientă mișcare atunci evita sa mănânce carne cu grăsimi. Așa ca nu le dau șuncă sau carne care conține grăsimi ( cum ar fi macroul, porcul). Desi sunt înnebunite după peste … au rețineri la macrou pt ca e gras. Le-am văzut cum se comporta în atâția ani de când le am . Am încercat sa le dau tot felul de sortimente de carne cruda cu grăsime și fără . Prefera carne slaba . Chiar medicul din articol mi-a spus ca așa trebuie sa arate niște pisici , ca vin unii cu niște dimensiuni , i-am văzut la cabinet : motani uriași ; mereu m-am întrebat ce mănâncă de se fac așa de mari . Ai mei mai mult de 6 kg respectiv 5 kg nu au. Pot sa le dau orice de mâncare dar ei decid ce mănâncă , fie refuza sa mănânce fie accepta . Am trecut de faza tatonarilor și testărilor, acum știu ca nu mănâncă grăsimi. N-am văzut așa pisici. De ex ,am încercat sa le dau smântână . Gusta putin din smântână apoi scutura din labe a sila …pt ca ele simt grăsime și nu le place . Așa ca mi-am însușit temeinic : no fats …… and no vax, too.

    Vara , mă trezesc în câte o dimineață cu insecte mari dezmembrate pe covor. Pisicile , vânează noaptea pe balcon și aduc în casa ce au vânat : lăcuste mari de vreo 6 cm lungime , fluturi de noapte …. le găsesc aripile , trunchiurile , picioarele răspândite pe covor dimineața…. Astea mănâncă insecte nu noi .:))))
    Cred ca dacă aș locui la curte n-ar exista lăbuțe de șoareci și de șobolani. Adora sa se lupte cu inamici nu pt hrana ca sunt sigura ca nu ar mânca șoareci ci așa de dragul de a vana și de a-și face datoria de matze . Nu suporta ciorile,cotofenele . Lucrează în echipa, Ariosha se duce la un capăt la balconului Sophie la celălalt capăt și pândesc ca nu cumva vreo cioara sa se așeze pe balustrada sau chiar sa intre în balcon . E pădurice aici la noi și sunt tot felul de păsări .
    Îmi pare rău ca le ofer o viață atât de frustranta într-un apartament.

    Apreciat de 2 persoane

 8. scortisoara said, on octombrie 4, 2022 at 9:41 am

  Auzi, intuiția ….. Baba Vanga, Tarotul, ghicitul în stele …. Tampitii naibii….

  https://www.observatorulph.ro/administratie/2661815-cand-se-da-drumul-la-apa-calda-in-ploiesti-primarul-andrei-volosevici-intuitia-imi-spune-maxim-15-poate-chiar-mai-devreme

  Apreciază

 9. scortisoara said, on octombrie 4, 2022 at 10:44 am

  Doamna asta ,se plânge ca are probleme cu ficatul și cu inima în condițiile în care la varsta de 55 de ani ea are o alimentație pentru un om tânăr , adică după ce mănâncă bombele alea calorice : sarmale, papanași,cozonaci , afumături , etc…. se plânge de ficat gras , de probleme de tensiune…. Bre, ești trecută de 50 de ani , la menopauza, las-o mai moale cu carbohidratii, grăsimile nesănătoase , dulciurile …. Sunt incredibili oamenii ăștia cu pretențiile lor la sănătate după ce se îmbuibă fără pauze . Nu zice nimeni sa ții regim strict sa te oropsesti , dar sa o ții lunga fără nici o pauza , un post , ceva …. corpul are și el limite.

  https://www.viva.ro/vedete-si-evenimente/gina-bradea-s-a-operat-de-urgenta-ce-probleme-de-sanatate-are-bucatareasa-2965973

  Apreciază

 10. pamaio said, on octombrie 4, 2022 at 11:25 am

  Apreciază

 11. scortisoara said, on octombrie 4, 2022 at 11:28 am

  Acum înțeleg de ce Patriarhul Kiril cochetează cu Islamul pe teritoriul Rusiei. E vorba de politica . Tari din Federația Rusa au populație majoritara musulmană : Cecenia, Daghestan etc…. și rușii au nevoie să-i susțină în lupta lor împotriva NATO. Carne de tun. Bineînțeles ca nu vrea nimeni așa ceva , fie ortodox fie musulman. Dar ce faci când vin peste tine legi și norme împotriva firi : fie legate de hrana, de sexualitate , de credință, de mod de viață firesc ?

  https://www.mediafax.ro/externe/ciocniri-violente-intre-politie-si-cei-care-se-opun-mobilizarii-in-daghestan-in-rusia-21189714

  https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25810541-politist-rus-pus-fuga-femeile-daghestan-arata-harta-protestelor-antimobilizare-rusia.htm

  Apreciază

 12. geo said, on octombrie 4, 2022 at 11:55 am

  https://www.romaniatv.net/tribunalul-bucuresti-a-suspendat-demolarea-cathedral-plaza-valoarea-acesteia-este-estimata-la-100-de-milioane-de-euro_6863951.html

  In schimb valoarea bisericutei Sf Iosif este inestimabila…

  Probabil ca (si) din aceata cauza a iesit batistuta ieri si zis ca ei, liberalii, nu sunt multumiti de el…printre altele si ca blocheaza investitiile!!!??? in Bucuresti (aka orice loc liber este ocupat cu blocuri intr-un oras suprapopulat si supraaglomerat mai ceva ca orasele din Asia si Africa – o populatie de 3 milioane de oameni pe 240 kmp…

  Apreciază

 13. rudyscc said, on octombrie 4, 2022 at 12:27 pm

  Romania, o tara vanduta. Din pacate Romania nu mai are aproape nimic…

  Apreciat de 1 persoană


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: