SACCSIV – blog ortodox

Vladimir Putin i-a acordat cetăţenie rusă lui Edward Snowden

Posted in Edward Snowden, National Security Agency, NSA, RUSIA, SUA, Vladimir Putin by saccsiv on septembrie 26, 2022

Sursa: https://www.cotidianul.ro/edward-snowden-a-primit-cetatenie-rusa/

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a acordat cetăţenie rusă avertizorului de integritate şi subcontractor al serviciilor de informaţii americane Edward Snowden, refugiat în Rusia din 2013 după ce a părăsit SUA, la nouă ani după ce acesta a dat în vileag amploarea operaţiunilor secrete de supraveghere desfăşurate de Agenţia Naţională de Securitate a SUA (National Security Agency – NSA), relatează AFP şi Reuters.

Numele lui Edward Snowden (39 de ani) apare alături de alte zeci într-un decret prezidenţial publicat luni pe site-ul guvernului rus.

Edward Snowden este căutat de SUA pentru că a transmis presei zeci de mii de documente dovedind amploarea supravegherii electronice efectuate de Washington atât pe plan intern, cât şi în străinătate.

Autorităţile americane doresc de ani de zile readucerea lui în SUA pentru a fi judecat penal pentru acuzaţii de spionaj.

Deocamdată nu a existat nicio reacţie din partea lui Snowden, al cărui nume a apărut, fără niciun comentariu din partea Kremlinului, pe o listă de 72 de persoane născute în străinătate, cărora Putin le-a acordat cetăţenie rusă.

În 2020, Rusia i-a acordat lui Snowden drept de rezidenţă permanentă, deschizându-i astfel calea pentru obţinerea cetăţeniei ruse.

Dezvăluirile facilitate de Snowden au stârnit la vremea respectivă tensiuni puternice între SUA şi aliaţii lor, iar decizia autorităţilor ruse de a-i acorda un permis de şedere provocase indignarea Washingtonului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru agenţia de stat RIA Novosti că naţionalitatea rusă i-a fost acordată lui Edward Snowden la cererea sa.

Avocatul rus al acestuia, Anatoli Kucerena, a precizat la rândul său că Snowden nu este vizat de ordinul de mobilizare pentru ofensiva în Ucraina, decretat de Vladimir Putin săptămâna trecută pentru anumite categorii de ruşi.

‘Nu a servit în armata rusă şi, în consecinţă, conform legislaţiei noastre actuale, nu intră în această categorie de cetăţeni care sunt acum încorporaţi’, a declarat el pentru agenţia de presă RIA Novosti.

Potrivit acestuia, partenera lui Snowden, Lindsay Mills, a solicitat şi ea cetăţenia rusă, iar fiica lor o are deja, fiind născută în Rusia.

23 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Simion P said, on septembrie 26, 2022 at 9:39 pm

    Gas from Russia’s Nord Stream 2 pipeline leaks into Baltic Sea

    https://www.reuters.com/business/energy/pressure-defunct-nord-stream-2-pipeline-plunged-overnight-operator-2022-09-26/

    Apreciază

  2. sorin said, on septembrie 26, 2022 at 10:11 pm

    Doamne ajuta-i…iar americani,,,vor pieri,,,multi ,,la cate genociduri au facut

    Apreciază

  3. Clement said, on septembrie 27, 2022 at 12:20 am

    Cam ostentativa si relativ tardiva decizia…
    Raposata Majestate cred ca a trait un moment de mare satisfactie cand l-a livrat pe Assange marelui protector al Regatului Unit.

    Apreciază

  4. scortisoara said, on septembrie 27, 2022 at 8:39 am

    Foarte bine .

    Apreciază

  5. Gigimutu said, on septembrie 27, 2022 at 10:18 am

    Snowden și Assange,

    Doi super eroi, le datorăm mult.

    Apreciat de 2 persoane

  6. Mihai T said, on septembrie 27, 2022 at 1:38 pm

    Condoleeza Rice este fost Secretar de Stat American (echivalentul Ministrului de Externe de la noi). Uitaţi ce ar fi zis ea:
    ”Siberia este prea mare, şi nu poate aparţine unui singur stat. Problema bogăţiilor din Siberia se va pune destul de curând. Federaţia Rusă, cu o populaţie de 2 % din totalul populaţiei planetei, controlează 15 % din teritoriul Pământului şi până la 30 % din principalele resurse ale planetei. O astfel de situaţie nu poate continua la nesfârşit”.

    Altcineva comentează: ”SUA are numai 6 % din populaţia lumii şi 3 % din teritoriul Pământului, dar foloseşte 45 % din producţia totală de energie a lumii şi depinde mai mult decât oricând de resursele naturale din alte ţări (precum Rusia). Uraniul şi fertilizatorii sunt două exemple”.

    Apreciază

  7. George said, on septembrie 27, 2022 at 4:22 pm

    Trebuia sa ii acorde mai demult daca legea permitea. Si Snowden si Assange si-au distrus vietile ca noi ”sa aflăm”, dar noi inca nu credem ca se va intampla ce e mai rau.

    Apreciază

  8. mircea.v said, on septembrie 27, 2022 at 6:22 pm

    Unul din cei mai mari eroi ai secolului 21. A sacrificat totul pt adevar si libertate si avertizarea lumii: iubita, parinti, bani, servici, viata buna…, toata lumea lui. Cati ar face asa ceva ? Dar Dumnezeu a randuit ca iubita sa il urmeze in Rusia, s-au casatorit, au copii…
    Asa ca, sotia si nu partenera.
    Eu cred ca deja a facut cunostinta cu ortodoxia, Si Dumnezeu nu il va lasa, va face in asa fel incat sa devina ortodox, daca nu cumva a si devenit.

    Apreciază

  9. Geo said, on septembrie 27, 2022 at 8:59 pm

    Două știri: a scazut brusc presiunea în North stream nu într-un loc ci în 3!

    Uss Kearsarge a anunțat că a terminat exercițiile planificate în…Marea Baltica, surprinzător, exact în apropierea zonelor unde au apărut scăderile de presiune…o fi mâna americanilor, o fi mâna aliaților baltici…

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.