SACCSIV – blog ortodox

Dreptul la avort, abrogat în SUA prin decizia Curții Supreme

Posted in avort, SUA by Vali on iunie 26, 2022

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/dreptul-la-avort-abrogat-in-sua-prin-decizia-curtii-supreme-1987935

Foto: Profimedia Images

Milioane de femei din SUA se pregătesc să-și piardă dreptul legal la avort, după ce Curtea Supremă a anulat hotărârea Roe v. Wade, notează BBC News.

Instanța supremă a SUA a revocat decizia Roe v Wade, după ce la începutul lunii mai  o scurgere de informații fără precedent a sugerat că este în favoarea acestui lucru.

Hotărârea va transforma drepturile la avort în Statele Unite, statele individuale putând acum să interzică procedura de avort. Se așteaptă ca jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții privind întreruperile de sarcină.

Treisprezece state federale au adoptat deja așa-numitele legi declanșatoare, care vor interzice automat avortul în urma deciziei Curții Supreme.

În total, accesul la avort este de așteptat să fie întrerupt pentru aproximativ 36 de milioane de femei aflate la vârsta reproductivă, potrivit cercetărilor de la Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală care oferă ajutor pentru întreruperile de sarcină.

Această decizie nu face ca întrerupările de sarcină să fie ilegale, ci readuce Statele Unite la situația în vigoare înainte de emblematica hotărâre „Roe v. Wade” din 1973, când fiecare stat era liber să le autorizeze sau nu.

New York Times scrie că după anularea hotărârii „Roe v, Wade”, avortul va fi interzis în aproximativ jumătate dintre statele americane.

„Constituția nu face referire la avort și niciunul dintre articolele sale nu protejează implicit acest drept”, a scris judecătorul Samuel Alito în numele majorității. „Roe v. Wade a fost total nefondată de la început și trebuie respinsă”, a adăugat acesta. „Este timpul să întoarcem problema avortului la aleșii poporului în parlamentele locale”, a mai spus judecătorul conservator.

În statele în care opiniile cu privire la avort sunt strâns împărțite, precum Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, legalitatea procedurii ar putea fi determinată în funcție de alegeri. În altele, hotărârea poate declanșa o nouă rundă de bătălii legale, inclusiv dacă persoanele pot pleca din stat pentru avort sau pot comanda medicamente pentru avort prin servicii poștale.

Hartă cu statele federale din SUA și dreptul la avort. Captură foto: BBC News.com

Cazul Roe v. Wade

În Statele Unite, avortul a fost autorizat printr-o celebră hotărâre a Curții Supreme a SUA („Roe v. Wade”) din 1973, care eliminat majoritatea restricțiilor plasate asupra avortului.

Potrivit platformei juridice americane Oyez.org, Norma McCorvey, femeia identificată în documentele juridice sub pseudonimul Jane Roe, a intentat un  împotriva lui Henry Wade, procurorul șef al districtului Dallas din statul american Texas.

Cazul reclama legea texană ce interzicea avortul cu excepția unui ordin venit din partea medicilor pentru a salva viețile femeilor. Avocații femeii au argumentat că legile statului Texas limitau în mod neconstituțional dreptul femeilor de a-și decide în privat viețile – drept, de altfel, garantat de amendamentele 1, 4, 5, 9 și 14 din Constituția SUA.

Trei ani mai târziu, cazul a ajuns în fața judecătorilor Curții Supreme, care au decis în favoarea dreptului la avort. Aceștia au argumentat că dreptul femeilor la avort este protejat de Constituția Statelor Unite, iar femeile au libertatea de a alege să avorteze fără ca Guvernul american să aibă dreptul să intervină excesiv într-o asemenea situația.

Decizia judecătorească a stârnit controverse și nenumărate încercări de răzvrătire venite din partea politicienilor conservatori, care au încercat să o anuleze prin tot felul de legi adoptate pe plan local.

Conform Organizației Istoricilor Americani, în martie 2016, fostul președinte american, Donald J. Trump – pe atunci doar candidat nominalizat din partea Partidului Republican – a susținut că femeile care avortează ar trebui pedepsite dacă avorturile ar deveni ilegale în Statele Unite.

O femeie protestează în fața Curții Supreme din Washington, la doar câteva ore după ce Politico a raportat că judecătorii de la Curtea Supremă se pregătesc să anuleze legea Roe v. Wade. Foto: Profimedia Images

Trump și-a retras ulterior afirmația, însă nu a ezitat să participe în 2020 de la un marș împotriva avortului, devenind astfel primul președinte american care lua parte la o asemenea mișcare. Cu doar trei ani înainte de participarea lui Trump, vicepreședintele său, Mike Pence, – un evanghelic declarat – făcea același lucru. Deși Trump nu a propus o legislație anti-avort în acest sens, curentul inițiat de fostul președinte american a dus la încurajarea mai multor politicieni republicani, care au început să adopte legislații anti-avort în statele fiecăruia.

BBC News scria la începutul lui 2020 că la nivelul anului 2019 aproximativ 17 state americane adopteau o formă sau alta de restricționare a avortului.

Într-o întorsătură ironică a istoriei, Texasul s-a aflat din nou în centrul unei dispute privind avortul după ce Curtea Supremă a refuzat în septembrie 2021 să blocheze o lege adoptată de legiuitorii acestui stat din sudul SUA care interzice întreruperile de sarcină după 6 săptămâni. Concret, avortul este interzis după ce bătăile inimii embrionului sunt detectate. Singura excepție este urgența medicală.

După ce la Casa Albă a ajuns o administrație democrată, favorabilă dreptului la avort, mișcarea anti-avort în rândul politicienilor republicani, intrați în opoziție, s-a amplificat.

New York Times consemnează că în februarie 2022, guvernatorul Floridei Ron DeSantis a semnat o lege ce interzice majoritatea avorturilor după primele 15 săptămâni de sarcină. Legea va intra în vigoare la 1 iulie 2022 și e modelată după o lege similară din statul american Mississippi. Pe 21 aprilie, un judecător a blocat temporar legea promovată de DeSantis.

În Oklahoma, politicienii au votat deja în favoarea unui proiect ce interzice avorturile după numai 6 săptămâni de sarcină. În cazul în care Curtea Supremă ar respinge oficial Roe v Wade, legea din Oklahoma ar putea deveni realitate, iar acest lucru ar duce la o reducere drastică a ratei avortului în rândul femeilor.

Guvernatorul republican al Oklahomei, Kevin Stitt, a semnat ulterior o lege ce interzice aproape definitiv dreptul la avort, mai puțin în cazul în care viața femeii însărcinate este pusă în pericol. Incriminarea avortului aduce cu sine o pedeapsă de 10 ani în închisoare și o amendă de 100.000 de dolarii.

Institutul Guttmacher estimează că 58% din femeile cu capacitate reproductivă din SUA trăiesc în state americane ostile mișcării pro-avort.

Dreptul la avort în lume 

Potrivit Centrului pentru Drepturile Reproductive, o organizație globală de advocacy citată de revista TIME, există 24 de țări în lume în care avortul este complet interzis în acest moment. Acestea includ state precum Andorra și Malta în Europa, El Salvador și Honduras în America Centrală, Senegal și Egipt în Africa și Filipine și Laos în Asia. Aproximativ 90 de milioane de femei ajunse la vârsta posibilității de reproducere trăiesc în țări care interzic complet avortul.

Harta dreptului la avort. Captură foto: reproductiverights.org

Alte țări care interzic avortul mai sunt Congo, Djibouti, Guineea-Bissau, Madagascar, Republica Democrată Congo, Nicaragua, Surinam, Haiti, Republica Dominicană sau statul insular Palau din Oceania.

Activiștii și militanții din multe dintre aceste țări continuă să lupte pentru a reduce restricțiile privind avortul. Legile dure din El Salvador, care au fost introduse în 1998 după o campanie din sectoarele conservatoare ale Bisericii Catolice, au condus la situația în care zeci de femei să fie găsite vinovate de „omucidere calificată”, chiar și în cazuri de avort spontan. În martie 2022, mii de femei din El Salvador au protestat pentru a cere încetinirea interdicției pentru a permite avorturile în cazuri de viol, când fătul nu este viabil pentru o femeie sau dacă viața femeii este în pericol.

Avortul este accesibil doar în caz de pericol pentru viața mamei în Coasta de Fildeș, Libia, Uganda, Sudanul de Sud, Irak, Liban, Siria, Afganistan, Yemen, Bangladesh, Birmania, Sri Lanka, Guatemala, Paraguay sau Venezuela, scria în septembrie anul trecut cotidianul francez Le Parisien.

În Brazilia, accesul la avort este, de asemenea, foarte limitat, în cazurile de viol, risc pentru mamă sau malformații grave ale fătului.

Editor : Marco Badea

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nu tradam Ortodoxia said, on iunie 27, 2022 at 10:15 am

  Sectia de chirurgie ginecologica Johns Hopkins afirma ca in timpul avortului bebelusii simt durerea si chiar se lupta micutii pentru vietile lor:

  Imaginati-va un bebelus in burta mamei care pune mainile in fata fiarelor ce vor sa il taie.

  +++

  Anul trecut a venit la noi la Biserică o fată tânără, ca la 30 de ani. Am primit-o la Spovedanie. Nu-i dau numele, așa că nu divulg taina Spovedaniei.
  Fata mi-a zis ea niște păcățele, că a mințit, că se mai ceartă cu soțul… și tot ofta. Și se tot mișca de pe un genunchi pe altul.
  I-am zis:
  – Doamnă, treceți la păcatul mare pe care trebuie să I-l spuneți lui Dumnezeu.
  Femeia a izbucnit în plâns.
  – Da, părinte, am ucis copilașul din mine. Asistenta mi-a zis când i-a zdrobit capul, că era un băiețel cu ochi albaștri. Soțul meu, ca o fiară urla să-l scot afară, aveam și o situație financiară mai grea, stăteam cu chirie. Toată viața voi regreta.
  I-am zis:
  – Nu-i de-ajuns. Trebuie să plângeți toată viața în taină pentru bebeluș. Trebuie să vă sfărâmați inima de durere, să botezați copilași, să dați zilnic milostenie, să faceți toți copiii pe care îi trimite Hristos. Copilașul voia să strige mamă, să vă îmbrățișeze, să stea la sânul dumneavoastră și să vă privească zâmbind.
  Am crezut că moare femeia. Plângea atât de tare încât se uita lumea ca la urs. Am lăcrimat și eu.
  – Nu deznădăjduiți. Există iertare dacă faceți ceea ce v-am spus.
  – Da, părinte.
  Acum vreo lună, femeia a venit iar la noi. E însărcinată. Zâmbește amar.
  – Părintele meu, niciodată nu voi mai putea zâmbi. Am plâns un milion de lacrimi. Și într-o Duminică noapte l-am visat pe băiețelul meu cu ochi albaștri. Mi-a zis: mama, lacrimile tale au țesut ca niște fire de mătase, un leagăn pentru mine. Era dumnezeiesc de frumos, de trandafiriu și de luminos.
  I-am zis:
  – Continuați rugăciunea cu lacrimi. Să aibă grijă de pruncuț Maica lui Dumnezeu.

  https://marturieathonita.ro/leaganul-de-lacrimi/

  +++

  Statele care vor interzice avorturile fac un pas mare spre Dumnezeu. Romania cand?

  Apreciază

 2. tataia said, on iunie 27, 2022 at 12:35 pm

  De unde rezulta ca daca mai exista o urma de speranta ca ne-am putea intoarce la normalitate, acea urma de speranta vine din SUA, nu de la RUSNACI! Si afirm asta aici in mod special pentru toti comentatorii care in mod frecvent lanseaza afirmatii antiamericane pe acest blog fara a avea nici cea mai vaga idee despre cultura americana, despre ce anume a produs ascensiunea SUA care de la vacarii de acum 200 de ani care strabateau preeria calare pe cal si inarmati cu un „six shooter” a devenit mareata natiune care a fost pina nu demult si care speram cu totii sa isi revina la normal sub administratia Trump. Din pacate nu s-a intimplat asta iar administratia Biden este una execrabila. Eu unul nu am tinut niciodata cu democratii dar administratia actuala este mai groaznica pina si decit cea a lui Obama, asta nu inseamna Ca mos bidon sau diavolul obama chiar sint reprezentativi pentru poporul american.

  Iar atita timp cit vor exista comentatori pe acest blog care sa foloseasca denumirea de „amerloci”, cuvint pe care eu nu l-am mai intilnit absolut nicoodata in viata mea in afara acetui blog, la adresa poporului american imi rezerv si eu dreptul sa folosesc termenul de „rusnaci” pe care il stiu inca de dinainte de a fi existat internetul, la adresa poporului rus. Si sa fie clar nu am nimic impotriva rusilor dar voi folosi termenul de „rusnaci” ori de cite ori voi vedea cuvintul „amerloci” pe aici. Asta in conditiile in care doar voi stiti ce inseamna „amerloci”, in afara acestui blog nu a mai auzit nimeni cuvintul asta in timp ce „rusnaci” stie orice roman ce inseamna.

  Apreciat de 1 persoană

  • cristian27070 said, on iunie 27, 2022 at 9:47 pm

   Prea putin conteaza ca li se spune amerloci, conteaza ca nu de la rusnaci a pornit plandemonia…Numitii atat de vehiculati, pre numele lor de amerloci, nu sunt rusnaci …Nu stiu daca razboiul este parte dintr-un plan diabolic dar este cert ca in data de 25.02.2022 cracalaculu a fost redus la tacere!

   Apreciază

   • tataia said, on iunie 28, 2022 at 9:55 am

    Pai plandemia a inceput de la OMS (care e la Genva) in colaborare cu Wuhan (care e in China)….asa ca….

    Apreciază

 3. Ea said, on iunie 27, 2022 at 7:11 pm

  Acum o să iasă toate criminalele la proteste , să – și apere ” dreptul ” de a ucide !

  Apreciază

 4. scortisoara said, on iunie 28, 2022 at 8:09 am

  Nu mă voi uita în veci la un film despre avort . E înfiorător de acceptat ca idee dar sa mă uit la așa ceva .
  Trăim pe o planeta a crimei și mă simt tentată sa gândesc ca nu îmi doresc sa mai trăiesc intr-o așa lume .Ucidem pt mâncare , ucidem pt tot felul de resurse , se ucide prea mult …. Dumnezeu da viață iar noi …. Ce facem cu ce ne da Dumnezeu ? Nici nu știu pe unde vom scoate cămașă la Judecata pt orice nu doar pt crime.

  Apreciază

 5. […] Dreptul la avort, abrogat în SUA prin decizia Curții Supreme […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: