SACCSIV – blog ortodox

La 24 mai 1543 murea Nicolaus Copernic. Ratacirea moderna a inceput cu heliocentrismul?

Posted in GEOCENTRISM by saccsiv on mai 24, 2022

Profit de calendarul zilei pentru a reposta pentru cititorii mai noi informatii utile despre personaje celebre sau pentru a aborda teme fundamentale.

Conform https://www.rador.ro/2022/05/24/calendarul-evenimentelor-24-mai-selectiuni-8/

24 mai 1543: A murit Nicolaus Copernic (numele latinizat al lui Mikolaj Kopernik), astronom polonez; a elaborat şi a fundamentat ştiinţific concepţia heliocentrică, care o infirma pe cea geocentrică a lui Ptolemeu; adoptată unanim abia în secolul al XVII-lea (n. 1473)

Unii spun ca ratacirea moderna a inceput cu heliocentrismul. Altii spun ca a inceput cu Renasterea. Altii spun ca a inceput cu lucrarea Ordinului Illuminati. Altii spun altele.

Oricum ar fi, heliocentrismul a fost unul dintre stalpii fundamentali pe care s-a cladit ratacirea moderna.

Modelul corect este geocentrismul:

Sfantul Antim Ivireanul si Geocentrismul

SI DACA NU SE INVARTE? S-a convertit Galileo Galiei la geocentrism in ultima parte a vietii sale?

Sfinti Parinti despre GEOCENTRISM

Video: MECANICA CEREASCA GEOCENTRICA

VIDEO: GEOCENTRISM

7519 ani de la facerea lumii si soarele se invarte in jurul pamantului. Suntem crestini sau umerase?

 

19 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Alex said, on mai 24, 2022 at 9:57 pm

  Ungaria intra in stare de razboi din noaptea asta. Cu cine se lupta Orban?

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-05-24/hungary-s-orban-declares-state-of-emergency-over-war-economy

  Apreciază

  • saccsiv said, on mai 25, 2022 at 11:49 am

   Alex

   La tv ziceau de stare de urgenta.

   Apreciază

   • Alex said, on mai 25, 2022 at 8:31 pm

    @saccsiv
    Asa este, in msm extern apare in 3 feluri „state of danger” „state of war” si „state of emergency” insa consider ca e mai putin important detaliul asta.
    Problema este ca cel mai probabil vom lua si noi modelul vecinilor si asta cat mai curand.

    Apreciază

 2. Duhul Capitanului said, on mai 24, 2022 at 10:10 pm

  Da,da, da!

  Apreciază

 3. Felix said, on mai 24, 2022 at 11:05 pm

  Parintele Serafim Rose:

  Exista interpretarea ptolemeica a miscarii corpurilor ceresti, potrivit careia soarele, planetele si stelele se invarteau toate in jurul pamantului.
  S-a pus intrebarea: de ce oare planetele nu corespund cu stelele? Unii antici ziceau ca aceasta se datoreaza faptului ca se afla in sfere diferite. Adica stelele sunt mai indepartate iar planetele mai apropiate; deci planetele par a se deplasa mai iute. Dar atunci de ce uneori planetele merg inainte iar alteori inapoi? Pentru explicarea miscarii lor astronomii ptolemeici trebuiau sa spuna ca ele se rotesc fiecare in jurul alteia, intr-o miscare foarte complexa de cicluri si epicicluri, osciland in jurul pamantului. Unele merg inapoi, altele alcatuiesc cifra opt. Urmarirea miscarii planetelor dupa modelul ptolemeic devenise atat de complicata, incat lui Copernic i-a venit ideea ca poate toate acestea sunt gresite – poate ca pamantul si planetele se miscau in jurul soarelui. A inceput sa faca socoteli pornind de la aceasta idee, iar teoria lui s-a dovedit mult mai simpla. Pana la urma am ajuns sa acceptam ca teoria lui era cea adevarata.
  De pilda, Saturn si Jupiter au fost pe cer impreuna in ultimile sase luni.
  Daca le-ati fi observat, ati fi putut vedea cum la inceput una mergea inainte, apoi amandoua au mers inapoi, apoi Saturn a devenit mai palida iar Jupiter mai stralucitoare.
  Dupa modelul copernician se poate explica de ce se intampla asa, fiindca ele sunt in faze diferite in orbitele pe care se rotesc in jurul soarelui. Din punctul nostru de vedere ele par a se apropia, cand de fapt ele nu fac decat sa se roteasca in jurul soarelui. Un alt exemplu e Venus. Chiar acum Venus a devenit inca o data luceafar de seara in jos, la orizont. Acum cateva luni era luceafar de dimineata – fiind deja acolo in zori inainte de rasaritul soarelui.
  Modelul ptolemeic a fost dovedit deficitar fiindca nu explica faptele la fel de bine ca modelul copernician. Copernic a spus ca, daca interpretam pamantul si celelalte planete ca rotindu-se in jurul soarelui, atunci toate miscarile capata sens; adica sunt foarte usor de explicat matematic. Pana la urma acest lucru a fost acceptat. Astazi, calculand conform modelului copernican, putem trimite nave spatiale pana aproape de Saturn fara sa gresim; de fapt este chiar ceva uimitor de precis. Pare deci evident ca toate planetele se invart in jurul soarelui, chiar daca, dupa observatiile noastre, soarele se roteste in jurul pamantului.

  (Ieromonah Serafim Rose, Cartea Facerii, crearea lumii si omul inceputurilor, Editura Sophia, 2011, Bucuresti, pp. 301 si 304)

  ###

  Sfantul Ioan de Kronstadt:

  Pamantul este stabil si rigid, desi se misca in jurul soarelui cu mare viteza…

  (Sfantul Ioan de Kronstadt, Viata mea in Hristos, Editura Sophia, Bucuresti, 2005, p. 54)

  Apreciază

  • saccsiv said, on mai 25, 2022 at 11:57 am

   Felix

   Foarte gresit.

   Apreciază

  • Moca said, on mai 25, 2022 at 8:34 pm

   *Pamântul e fix pe temeliile lui si nu se va clatina in veac* Geneza- nu stiu exact care capitol si paragraf.
   Din ce stiu eu, Soarele si Luna se misca deasupra Pamântului, in miscare eliptică, cu deplasare ȘI pe axa mica a elipsei, miscare care genereaza anotimpurile….

   Apreciază

  • Ioana said, on mai 25, 2022 at 9:56 pm

   Sfântul Antim Ivireanul

   Apreciat de 2 persoane

 4. Simion P said, on mai 25, 2022 at 1:54 am

  Ukraine invasion may be start of ‘third world war’, says George Soros

  https://www.theguardian.com/business/2022/may/24/ukraine-invasion-may-be-start-of-third-world-war-says-george-soros

  Apreciază

 5. scortisoara said, on mai 25, 2022 at 7:30 am

  Foarte tare …. Nu m-am gandit . Variola apare la vaccinați ? Adică ar putea fi efect advers al vaccinurilor și se încearcă acoperirea acestui efect advers? Ce perverși !

  https://www.activenews.ro/stiri/Vaccin-Razboi-Moarte-Reteta-Marii-Restetari.-Unde-sunt-fotografiile-cu-mortala-monkeypox-Variola-maimutei-sau-reactii-adverse-la-vaccinul-Covid-Cititorii-ActiveNews-sunt-mai-inteligenti-decat-„marii-resetori-174486

  Apreciat de 2 persoane

 6. scortisoara said, on mai 25, 2022 at 7:33 am

  Și au ales ținta persoanele gay ? Bieții de ei , după ce ca sunt chinuiți de păcate de moarte asta le lipsea : persecuție din partea sistemului , sistem care-i susține pe de o parte și-i executa când interesul o cere.

  Apreciat de 1 persoană

 7. Constantin said, on mai 25, 2022 at 11:32 am

  Ratacirea astrofizicii moderne a ineput cu heliocentrismul, asa cum ecumenismul a inceput cu calendarul nou.

  Apreciat de 4 persoane

 8. Toader said, on mai 25, 2022 at 6:13 pm

  „Copernic provenea dintr-o familie de comercianți și înalți funcționari administrativi…”

  Apreciat de 1 persoană

 9. Florin said, on mai 26, 2022 at 11:33 am

  Referitor la teoria pamantului plat sau rotund

  Am fost un sustinator al pamantului plat, dar ceva calcule nu iesiau asa cum doream eu. Teoriile care nu se potriveau pamantului plat era eclipsa de luna, luna care parea ca e umbrita de ceva si anume pamantul, lucru care nu s-ar fi putut intampa conform teoriei pamantului plat. Dar lucru care ma convins total ca pamantul este rotun a fost faptul ca razele soarelui lovesc si lumineaza nori pe dedesupt la rasarit ori la apus, fenomen care nu este posibil la un pamant plat.

  Cat despre Pamant, conform bibliei, Pamantul este centru universului, totul se invarte in jurul lui, Soarele si Luna sunt asezati pe taria pamantului aceasta tarie nu da voie nici sa intre nici sa iasa ceva, stelele sunt arse cand trec prin ea, si nimeni nu o poate perfora cu nici o nava cosmica, vrajeli cu ajunsul omului pe Marte sau pe Luna. Soarele si Luna au aceiasi marime si sunt la aceias distanta, acest fapt il confirma eclipsele. Soarele cand a fost eclipsat de Luna aveau aceias circunferinta, momentul eclipsari totale fiind de cateva secunde, si la Luna la fel. Soarele se afla la o distanta mica de pamant datorita faptului ca razele Soarelui care patrund printer nori nu sunt paralele ci sunt piramidale, fapt care arata ca sursa luni fiind aproape, adica pe tarie.

  Apreciază

  • Ionel s said, on mai 26, 2022 at 1:39 pm

   pamantul e mai plat decat crezi, iar rotund cum zici tu poate fi plat, un disc rotund, invatati’va sa va exprimati daca tot va dati atat de cunoscatori. Vroiai sa zici sferic, daca era pamantul sferic atunci defineste punctele cardinale, spune’mi care e susul si care e josul? Sfanta Scriptura in multe locuri da de inteles destul de clar capamantul este plat, nu ti’o spune direct, ci se deduce destul de clar acest fapt. Bineinteles ca Dumnezeu nu ne’a creat pe o bila, pamantul este o intindere iar Dumnezeu este deasupra… Daca pamantul era sferic cei care erau pe partea cealalta ar fi trebuit sa priveasca in jos spre Dumnezeu sau cum? Multe nereguli iar eu sunt convins ca Dumnezeu ne’a creat pe un disc asa cum si hronografele spun

   Apreciat de 1 persoană

 10. Florin said, on mai 26, 2022 at 2:26 pm

  Ionel s am fost un sustinator al pamantului plat, chiar am sustinut aceasta teorie prin cateva comentari si aici pe saccsiv, numai ca nu am inteles treaba cu eclipsa de luna, cine o umbreste, si de ce nori sunt loviti de raza soarelui pe dedesupt la rasarit si apus, ai cumva tu o explicatie logica ca eu nu am gasit.

  O alta dilema o am referitoare la cuvantul Mantuitorului, Am coborat in iad, Acest citat pare ca nu prea e de inteles conform teoriei pamantului plat.

  Apreciază

  • Ionel s said, on mai 26, 2022 at 2:54 pm

   poate nu stii asta, cat despre eclipsa de luna sunt destule explicatii vis a vis de pamantul plat, iar explicatia iadului, verifica link’ul, chiar nu ai nici o logica in ceea ce zici

   Apreciază

   • Florin said, on mai 26, 2022 at 9:12 pm

    Am avut retineri in a publica dilema mea referitoare la cuvantul Mantuitorului, Am coborat in iad, pentru ca banuiam ca raspunsul se va canaliza in aceasta directie, dar repet fara a pune in discutie aceasta dilema, poti sa-mi dai tu o explicatie logica pe intelesul meu la ceia ce ai inteles tu despre eclipsa de Luna, si repet de ce nori sunt loviti de raza soarelui pe dedesupt la rasarit si apus.
    Am o curiozitate, cine este autotul desenului daca nu te superi.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: