SACCSIV – blog ortodox

Evreica Élisabeth Borne (Bornstein) este noul premier al Frantei. Stramosii sai au fost prigoniti de nazisti. In toamna trecuta propunea suspendarea pe termen nelimitat si fara plata a contractelor de munca ale cadrelor sanitare sau didactice care au refuzat vaccinarea

Posted in EMMANUEL MACRON, EVREI, Franta by saccsiv on mai 23, 2022

FRANCE 24: New French Prime Minister Élisabeth Borne, daughter of a stateless Auschwitz survivor

Noul premier al Franței, Élisabeth Borne, este fiica unui apatrid care a supraviețuit lagărului de la Auschwitz

De Stéphanie Trouillard, 19 Mai 2022, France24

Joseph Borne împreună cu tatăl său și cei doi frați mai mari înainte de deportarea lor la Auschwitz. © Les Amis de la Fondation pour la Mémoire de la Déportation

Copilăria premierului francez Élisabeth Borne, a fost marcată de sinuciderea tatălui său în 1972, când avea doar 11 ani. Joseph Borne, al cărui nume original era Bornstein, a fost un luptător al rezistenței evreiești de origine poloneză, care a supraviețuit iadului de la Auschwitz, însă nu și-a revenit niciodată din această experiență.

Când președintele Emmanuel Macron a ales-o pe Élisabeth Borne ca nou prim-ministru al Franței la începutul acestei luni, nu prea mulți francezi știau despre trecutul familial al birocratei de carieră, în vârstă de 61 de ani.

Borne, care a devenit prima femeie prim-ministru al Franței de după anii ’90, a fost discretă în ceea ce privește viața sa privată și moștenirea familiei sale, marcată de ororile celui de-al Doilea Război Mondial.

Tatăl ei, Joseph, un luptător al rezistenței evreiești, a fost deportat în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau în 1944. Deși a fost eliberat un an mai târziu, fantomele trecutului – atrocitățile de la Auschwitz, pierderea celor dragi – au continuat să îl bântuie. Joseph Borne s-a sinucis când fiica sa avea doar 11 ani.

„Nu mi-a fost întotdeauna ușor. Mi-am pierdut tatăl când eram foarte tânără. Și astfel, am ajuns să rămânem cu mama mea, care avea două fiice și nu avea prea multe venituri”, a declarat ea pentru canalul francez C8, într-un interviu acordat în 2021.

Borne își trage rădăcinile familiei sale din Polonia. Bunicul ei Zelig Bornstein – care a pierit în lagăre împreună cu doi dintre fiii săi – a fugit de antisemitism, în anii 1920, în Belgia, unde a găsit de lucru la un comerciant de diamante. Joseph s-a născut la Anvers în 1925, sub numele de familie Bornstein. A fost unul dintre cei patru băieți, Léon născut în 1921, Isaac în 1923 și Albert în 1930.

La izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, familia a fost nevoită să se exileze din nou, fugind în sudul Franței, unde s-au refugiat la Toulouse, Montauban și apoi la Nîmes. Mama băieților Bornstein, Anna, a murit la vârsta de 36 de ani.

„Bernard Abouaf: O fotografie din 1939. Zelig Bornstein, născut în Lukow, Polonia, pozează cu cei trei fii ai săi: Joseph, Isaac și Leon. Toți patru au fost deportați. Iosif și Isaac vor supraviețui, ceilalți doi nu. Iosif (primul din stânga, în fotografie) este tatăl lui Élisabeth Borne.17 Mai 2022”

Aderarea la Rezistența evreiască a Franței

În august 1942, Joseph și fratele său Isaac au fost arestați pentru prima dată ca evrei apatrizi și au fost duși la Camp de Rivesaltes, un centru de tranzit și detenție din sudul Franței. „Zelig s-a dus la Rivesaltes și a reușit să mituiască un gardian, care i-a lăsat pe Isaac și pe Joseph să ‘evadeze’. S-au întors la Nîmes la sfârșitul anului 1942 și au decis să se alăture rezistenței”, a declarat Jean-Paul Boré, vicepreședinte al AFMD (Amis de la Fondation pour la Mémoire de la Déportation), pentru pagina de internet Cultea.

Între timp, Albert, cel mai mic copil, a fost și el arestat. El a fost deportat cu Convoiul 51 la 6 martie 1943, în lagărul de exterminare Sobibor din estul Poloniei, unde a fost ucis.

Cei trei frați Bornstein care au supraviețuit au prescurtat numele familiei în Borne și s-au alăturat rezistenței în Franța. Misiunea lor a fost să transporte bărbați și femei din orașul Grenoble, situat în estul Franței, către mlaștinile din sudul regiunii Tarn, pentru a se alătura Rezistenței evreiești a Franței, condusă de unul dintre fondatorii grupului, Abraham Polonski, conform săptămânalului francez Le Point.

Însă, la 24 decembrie 1943, Zelig și cei trei fii ai săi – Joseph, Isaac și Albert – au fost arestați de Gestapo în Grenoble. „Aveam acte false, iar când poliția a dat buzna în apartament, la ora 22.00, ne-a pus să ne dăm jos pantalonii… Căutau evrei. Se străduiau să-i determine pe oameni să-i denunțe pe alții. De asemenea, am fost supuși la ceea ce se numea la acea vreme ‘îmbăiatul’. Era vorba de o scândură de pe care te răsturnau în apă. A fost un interogatoriu foarte, foarte dur”, a declarat Isaac în mărturia înregistrată la Institutul Național de Audiovizual (INA) din Franța.

‘Aceștia sunt părinții tăi, care se vor duce în rai’

Familia a fost apoi transferată la Drancy, în apropiere de Paris, înainte de a fi deportată la Auschwitz-Birkenau în Convoiul 66, la 20 ianuarie 1944.

Acolo au descoperit iadul. „Erau șiruri de SS și de oameni din Sonderkommando”, a spus Isaac, referindu-se la grupurile Sonderkommando, formate din prizonieri evrei forțați să îndeplinească o varietate de sarcini în sistemul nazist al lagărelor. „Erau câini și țipete: ‘raus, raus, raus’ [‘afară, afară, afară’ – în limba germană]. Trebuia să ieșim repede. Deja ningea. Și atunci eu și fratele meu Joseph am fost selectați pentru a munci”, a povestit Isaac. Zelig și Albert au fost duși direct în camera de gazare.

Joseph și Isaac au mers să lucreze la Buna-Monowitz, sau Auschwitz III, unul dintre cele trei mari lagăre din vastul sistem de închisori. „Când am ajuns, cenușa zbura în aer. Când era vânt și coșurile ardeau, mirosea urât peste tot. Și bătrânii, bătrânii care erau în lagăr, ne-au spus: vedeți, aceștia sunt părinții voștri care se duc în rai. Ei ard”.

Timp de un an, frații Borne au reușit să supraviețuiască datorită, în special, spiritului lor de solidaritate, a precizat Isaac. „Întotdeauna am împărțit totul, el cu mine și eu cu el, pentru că îl priveam ca pe laptele pe foc”.

La începutul anului 1945, pe măsură ce Armata Roșie sovietică avansa dinspre est, frații Borne au fost evacuați mai la vest, în lagărul Buchenwald, de unde au fost eliberați de armata americană la 11 aprilie 1945.

După război, când frații s-au întors în Franța, Isaac a reluat legătura cu Odette, o tânără pe care o cunoscuse la Nisa. Între timp, Joseph s-a refăcut în Calvados, în regiunea nordică a Normandiei, unde a întâlnit-o pe Marguerite Lescene, o farmacistă. S-a convertit la creștinism și s-a căsătorit cu ea. Cuplul a avut două fiice, printre care Elisabeth, născută în 1961.

Dar Joseph a rămas traumatizat de experiența sa din timpul războiului. Potrivit lui Isaac, fratele său mai mic nu a putut suporta să vorbească despre acei ani. În 1972, la doar 47 de ani, Joseph s-a sinucis, aruncându-se pe fereastră. Deși nu se cunosc motivele sinuciderii, Isaac crede că Joseph suferea de un fel de vinovăție după ce își pierduse tatăl și doi dintre frații săi în lagăre. „Vinovat de ce anume? Nu știm întotdeauna. Dar cred că fiecare persoană, la pierderea celor dragi, se întreabă mereu: ar fi trebuit, aș fi vrut, dacă aș fi știut…”.

Borne, care avea 11 ani când tatăl ei a murit, a devenit ‘Eleva națiunii’ – un statut acordat în Franța copiilor victimelor de război, atacurilor teroriste sau celor care au pierit în timp ce își serveau țara. Acest lucru a însemnat că a primit o bursă completă pentru educația sa, pe care a urmat-o cu onoruri.

Într-un interviu acordat în 2015 cotidianului francez Libération, Borne a mărturisit că se gândea la tatăl său atunci când, în calitate de funcționar public, prezenta certificatele de naturalizare noilor cetățeni francezi. „Faptul că eu, fiica unui refugiat apatrid, care a devenit francez abia în 1950, ar trebui să fac acest lucru, spune ceva despre integrare.”

 

Comentariu saccsiv:

Iata si comentariul lui Gheorghe Piperea, pe facebook:

Noul premier francez, Elizabeth Borne, este persoana nemaipomenit de inimoasă și democrată care a propus, toamna trecută, suspendarea pe termen nelimitat și fără plată a contractelor de muncă ale cadrelor sanitare sau didactice care au refuzat injectarea cu serul experimental de “imunizare” contra cou_veed. Așa de imunizați sunt francezii încât au avut un val 5 și un val 6 și se pregătesc de un val 7 în septembrie, plus un val de efecte adverse grave sau chiar letale ale serului experimental.

Macron probează, prin această nominalizare, disprețul profund față de populație și intenția de a ranforsa măsurile totalitare cu orice ocazie regizată și planificată care va veni.

În Franța sunt alegeri generale în iunie. Există posibilitatea schimbării acestui nou premier cu unul de la stânga sau de la dreapta conservatoare și suveranistă. Dar poate că francezii vor vota din nou pentru răpitorul de care par că s-au îndrăgostit patologic.

Sigur, a ramane fara serviciu nu-i la fel de rau cu a fi bagat in lagarele din al doilea razboi mondial. Dar nici in Germania nazista prigoana n-a inceput direct cu lagarele. Iar ceea ce se petrece acum in China dovedeste ca papusarii nu au nici o limita in prigonirea popoarelor in numele asa zisei „lupte impotriva coronavirusului”.

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Clement said, on mai 23, 2022 at 9:36 pm

  https://www.lesalonbeige.fr/a-peine-nommee-elisabeth-borne-se-soumet-au-lobby-lgbt-nous-sommes-prevenus/
  Primul mesaj important l-a adresat comunitatii lgbt ale carei idealuri se angajeaza sa le sustina atat ea personal cat si guvernul impus de Macron.
  Personalitatile publice de origine evreiasca refugiate din Rusia isi modifica in acest moment fisa biografica si se declara evrei polonezi.
  Este si cazul actritei Chalotte Gainsbourg, fiica evreului rus Serge Gainsbourg. ( sursa Sud Radio).

  Apreciază

 2. Gigimutu said, on mai 23, 2022 at 9:53 pm

  Huoooo !!!

  Apreciază

 3. Felix said, on mai 23, 2022 at 9:56 pm

  „Un dar al lui Dumnezeu, o mare binecuvântare a Hristosului nostru, este cuvantarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit de Ganos și Chora, Amfilohie.
  Pentru cei care nu-l cunosc, acest om a trăit, l-a iubit și la randul lui a fost mult iubit de catre sfântul cuvios din Patmos, Amfilohie Makris, iar indemnurile sale au o gravitate deosebită. La urma urmei, este unul dintre cei mai alesi cuviosi ai timpului nostru”.

  „(…)

  Acestia cu plandemia lor vor face stricaciuni, vor distruge, si apoi îl vor aduce și pe conducătorul lor, ANTIHRISTUL, ca să poată fi mulțumiți.
  Dar il avem pe sfantul apostol si Evanghelist Ioan, care in Sfanta Carte a Apocalipsei ne arata:
  „atentie, or sa va puna pecetea pe mana dreapta sau pe frunte”.
  Cine nu va primi aceasta pecete nu va putea să vândă sau să cumpere. dar oricine o va primi si se va insemna cu 666, va aparține cu totul facțiunii Antihristului. Pentru această sa dati mare atenție, preaiubiții mei frați și preaiubitele mele surori.
  Să ne amintim întotdeauna cuvintele Arhanghelului Mihail rostite atunci când a avut loc căderea lui Lucifer, care a căzut din ceruri și si-a pierdut harisma de înger al luminii, s-a făcut îngerul întunericului, DEMON, fiind urmat de acei ingeri fara de rânduiala…
  Vazand aceasta Arhanghelul Mihail,
  s-a ridicat si a zis, celorlalte cete ingeresti:
  SA STAM BINE, SA STAM CU FRICA, SA LUAM AMINTE!”

  https://tasthyras.wordpress.com/2022/05/23/%e1%bc%95%ce%bd%ce%b1%cf%82-%e1%bc%85%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%e1%bc%90%cf%80%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%e1%bd%b0-%cf%84%e1%bd%b4%ce%bd-%e1%bc%80%cf%80%ce%ac%cf%84%ce%b7/#more-50703

  Apreciază

 4. Aurel M. said, on mai 24, 2022 at 3:25 am

  Citez:
  De-a lungul întregii istorii a Bizanțului, după cum se știe, prin edict imperial, niciun evreu nu avea voie să ocupe vreo funcție în Imperiu și nici nu avea voie să îi educe pe tineri. Imperiul Bizantin a căzut în cele din urmă în mâinile turcilor după douăsprezece secole de prosperitate, iar evreii au încercat să șteargă orice urmă a istoriei sale.

  Cu toate acestea, edictele sale împotriva evreilor nu au fost crude; de fapt, evreii au trăit nestingheriți și prosperi în imperiu de-a lungul întregii sale istorii, dar numai aici nu a avut loc ciclul vicios al gazdei și al parazitului. Era o civilizație creștină, iar evreii nu au putut exercita nicio influență. Nici preoții ortodocși nu-și zăpăceau congregațiile cu minciuni vicioase despre faptul că Hristos ar fi fost evreu. Nu e de mirare că evreii vor să eradicheze amintirea unei astfel de culturi. Ezra Pound a fost cel care s-a lansat într-un studiu al civilizației bizantine și care a reamintit lumii de acest pământ fericit ne-evreiesc. De la bizantini a preluat Pound formula sa non-violentă pentru controlul evreilor. „Răspunsul la problema evreiască este simplu”, a spus el. „Țineți-i departe de bănci, de educație și de guvernare”.

  http://www.renegadetribune.com/ezra-pound-jew-wise-poet-political-prisoner/

  P.S.
  „Democracy is now currently defined in Europe as a ‘country run by Jews,'” – Ezra Pound

  Apreciază

  • saccsiv said, on mai 24, 2022 at 11:46 am

   Aurel M.

   Cum adica „Nici preoții ortodocși nu-și zăpăceau congregațiile cu minciuni vicioase despre faptul că Hristos ar fi fost evreu”?

   Apreciază

   • Aurel M. said, on mai 24, 2022 at 12:57 pm

    Nu am afirmat nimic. Poti sa-l combati pe Pound daca vrei. Pasajul e o simpla traducere din „New History of the Jews” de Eustace Mullins. Daca te duci la pagina web indicata, vei putea citi:

    Pentru Mullins, studiile sale despre Federal Reserve au contribuit la înțelegerea evreilor de-a lungul istoriei. In „New History of the Jews” (1968) Mullins scrie despre Bizanț și despre concluziile pe care Pound le-a tras din relația dintre bizantini și evrei:

    {urmeaza citatul pe care l-am tradus in comentariul precedent}

    Iar opinia (sau formularea?) care tie nu iti place e a lui Pound si e transmisa de Mullins in formularea: „Nor did the Orthodox priests bewilder their congregations with any vicious lies about Christ being a Jew.”

    Apreciază

   • saccsiv said, on mai 24, 2022 at 1:38 pm

    Aurel M.

    Nu e vorba despre ce-mi place sau ce nu-mi place mie, ci despre ADEVAR!
    Iar eu n-am inteles ce a vrut sa zica.

    Apreciază

 5. Mani said, on mai 24, 2022 at 10:12 am

  Clubul iakobinilor a preluat iar tronul frantei : pres gidean,priministreasa tot gideana. Shalom France!!!

  Apreciază

  • Clement said, on mai 24, 2022 at 4:54 pm

   Mantuitorul isi saluta discipolii urandu-le : ” Pace voua” si in Franta traiesc peste 20 de milioane de crestini.
   4,2 milioane de ismaeliti isi ureaza ” Salam aleycoum”.
   Nu cred ca Madame Borne este de confesiune judaica, macar si pentru faptul ca mama sa ( de profesie farmacista) nu era evreica. Faptul ca si-a numit fiul Nathan este o dovada laudabila ca respecta memoria tatalui sau.
   In Franta oamenii politici importanti trebuie sa apartina curentului de gandire numit prosteste al liber cugetatorilor si in mod obligatoriu, trebuie sa fie confirmati de Marea Loja.
   Faptul ca ocazional, mai cu seama la inmormantari, fac act de prezenta in diverse edificii religioase, nu este relevant. Marine Le Pen nu poate castiga alegerile deoarece francezii stiu ca aceasta a depus juramant de fidelitate fata de Masonerie.
   In mod cert femeia premier a fost si este traumatizata de sinuciderea tatalui sau asa cum presedintele a fost traumatizat de abuzul pedofil la care a fost supus in adolescenta.
   Ambii provin din acelasi creuzet al internationalismului socialist sustinut de marile finante si aici îi baiul.
   De ce sunt propusi in functii de decizie persoane care au un profil psihologic revanşard?!
   Vasta dezbatere care nu isi are aici locul.

   Apreciază

 6. Spaceman said, on mai 24, 2022 at 2:04 pm

  Volodymyr Zelensky, Mila Kunis, Zoë Kravitz, printre evreii de pe lista Time 100 din acest an.

  https://time.com/collection/100-most-influential-people-2022/

  https://www.jta.org/2022/05/23/culture/volodymyr-zelensky-mila-kunis-zoe-kravitz-among-jews-on-this-years-time-100-list

  Volodymyr Zelensky, președintele Ucrainei, trecut pe lista de președintele american Joe Biden.

  Actrița Mila Kunis, a emigrat din Cernăuți în Statele Unite la vârsta de 7 ani, aceasta a lansat o campanie prin care au fost strânse peste 36 de milioane de dolari pentru ajutorarea refugiaților ucraineni.
  Alți actori precum Andrew Garfield, Sarah Jessica Parker și Zoë Kravitz sunt trecuti pe listă, la fel ca și Pete Davidson, actor de comedie la „Saturday Night Live”, despre care tocmai s-a anunțat că va pleca, după șapte ani de prezență în emisiune.

  Regizorul Taika Waititi, evreu-māori, celebru pentru filmul „JoJo Rabbit”, a fost trecut pe listă de actorul și comediantul evreu Sacha Baron Cohen. În „JoJo Rabbit”, un membru al Tineretului hitlerist află că mama sa (interpretată de Scarlett Johansson) ascunde o fată evreică în podul lor.

  Andy Jassy, care a devenit CEO al Amazon anul trecut, a fost numit la categoria „titani”.

  Printre alți evrei care au ajuns pe listă se mai numără Nan Goldin, fotograf și activist pentru criza opioidelor, care a condus protestele împotriva legăturilor muzeelor cu familia Sackler, de la Purdue Pharma, și David Zaslav, CEO și președinte al Warner Bros. Discovery.

  Apreciază

 7. Spaceman said, on mai 24, 2022 at 2:20 pm

  Evreul Henry Kissinger la WEF 2022 despre războiul dintre Rusia și Ucraina:

  „Părțile ar trebui să fie aduse la discuții de pace în următoarele două luni. Ucraina ar fi trebuit să fie o punte de legătură între Europa și Rusia, dar acum, pe măsură ce relațiile sunt remodelate, s-ar putea să intrăm într-un spațiu în care linia de demarcație este redesenată, iar Rusia rămâne complet izolată. Ne confruntăm acum cu o situație în care Rusia s-ar putea înstrăina complet de Europa și ar putea căuta o alianță permanentă în altă parte. Acest lucru ar putea duce la distanțări diplomatice asemănătoare Războiului Rece, care ne vor da înapoi cu zeci de ani. Ar trebui să ne străduim pentru a obține o pace pe termen lung”.

  Kissinger la WEF 2022 despre China:

  „SUA trebuie să realizeze că abilitățile strategice și tehnice ale Chinei au evoluat. Negocierile diplomatice trebuie să fie delicate, bine informate, și să urmărească în mod unilateral pacea”.

  Kissinger la WEF 2022 despre tehnologiile militare:

  „Ne confruntăm cu realitatea că tehnologiile moderne pun țările în situații în care nu au mai fost niciodată. Puterile nucleare și noile tehnologii militare, fără criterii stabilite pentru anumite limite, ar putea reprezenta o catastrofă pentru omenire”.

  https://www.weforum.org/agenda/2022/05/kissinger-these-are-the-main-geopolitical-challenges-facing-the-world-right-now/

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: