SACCSIV – blog ortodox

Jumătate din clienţii Gazprom şi-au deschis conturi la Gazprombank pentru plata în ruble a gazelor

Posted in CHINA, GAZ NATURAL, PETROL, RUSIA, UE, UNIUNEA EUROPEANA by saccsiv on mai 20, 2022

Sursa: https://www.bursa.ro/rusia-informeaza-jumatate-din-clientii-gazprom-si-au-deschis-conturi-la-gazprombank-pentru-plata-in-ruble-a-gazelor-09515640

Jumătate dintre cele 54 de companii cliente ale grupului rus Gazprom şi-au deschis conturi în ruble la banca Gazprombank, a declarat ieri vicepremierul rus Alexander Novak, în contextul în care Moscova vrea să îi oblige pe cumpărătorii de gaze ruseşti să plătească în ruble pentru aceste livrări, transmite Reuters.

În 27 aprilie, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări, ceea ce a dat naştere temerilor că şi alte state europene ar putea să ajungă într-o situaţie similară.

Cu toate acesta, compania finlandeză de utilităţi Gasum a refuzat să facă trecerea la plata în ruble şi săptămâna acesta a anunţat că va recurge la un arbitraj în disputa cu firma rusească Gazprom Export privind plata în ruble, conform Agerpres.

Prezent ieri la un forum economic, vicepremierul rus Alexander Novak a spus că mari companii au plătit deja pentru gazele ruseşti prin deschiderea de conturi la Gazprombank, adăugând că în scurt timp autorităţile de la Moscova vor şti care sunt companiile care au refuzat să facă trecerea la noua schemă.

Amintim că Moscova le-a spus cumpărătorilor străini de gaze că trebuie să îşi deschidă un cont la banca rusească de stat Gazprombank, în care să depoziteze euro sau dolari, iar banca rusă va converti sumele în ruble.

„Avem aproximativ 54 de companii care au contracte cu Gazprom Export, este vorba de companii mari, medii şi mici. Potrivit informaţiilor mele, aproximativ jumătate din aceste companii şi-au deschis conturi speciale la banca autorizată pentru a se putea face conversia în ruble şi plata pentru gazele furnizate. În zilele următoare vom avea lista finală a celor care au plătit în ruble şi a celor care au refuzat să facă acest lucru”, a spus Alexander Novak.

După ce Rusia le-a cerut cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru gazele livrate, în caz contrar riscând să le fie întreruptă aprovizionarea, unele guverne şi firme din UE au cerut instrucţiuni detaliate de la Comisia Europeană privind posibilele soluţii de plată pentru gaze. Potrivit Comisiei Europene, sancţiunile UE nu împiedică firmele să-şi deschidă conturi la o bancă desemnată, iar acestea pot plăti pentru gazele ruseşti, atât timp cât o fac în moneda convenită în actualele lor contracte şi declară tranzacţia finalizată când este achitată în acea monedă.

China vrea petrol ieftin din Rusia

China caută să-şi refacă stocurile strategice de ţiţei cu petrol ieftin din Rusia, semn că Beijingul îşi întăreşte legăturile energetice cu Moscova, într-un moment în care Europa vrea să interzică importurile din cauza războiului din Ucraina, transmite Bloomberg.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că Beijingul discută cu Moscova achiziţionarea unor cantităţi suplimentare, ţiţeiul urmând să fie folosit pentru a alimenta rezervele strategice de petrol ale Chinei. Discuţiile sunt la nivel guvernamental, cu o implicare redusă a firmelor petroliere, iar detaliile privind cantităţile sau condiţiile potenţialei tranzacţii nu au fost încă decise, susţin sursele.

Miniştrii de Externe din ambele ţări nu au răspuns solicitărilor de a comenta informaţia publicată de Bloomberg.

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mihai T said, on mai 20, 2022 at 2:15 pm

  Hristos a înviat.

  Faţă de ce era în trecut, acum nu s-a schimbat nimic, decât că acei euro sau dolari trebuie convertiţi în ruble. Deci firmele achită în continuare hidrocarburile plătind cu euro sau dolari, iar ruşii au cerut numai ca aceşti bani să fie convertiţi în ruble. În acest fel ei nu mai pot fi furaţi, cum au păţit acum câteva luni. Aşa a spus Lavrov în interviul la televiziunea italiană Mediasat.

  https://saccsiv.wordpress.com/2022/05/11/video-vladimir-putin-in-fruntea-uriasului-mars-al-regimentului-nemuritor/#comment-516885

  Întrebare: Italia e îngrijorată că Rusia suspendă livrările de gaz. Ce se întâmplă ?
  Sergey Lavrov: Se întâmplă un lucru simplu, un lucru despre care, dintr-un anumit motiv, nu vor să vorbească toţi criticii acţiunilor noastre şi toată lumea care ne condamnă. Nouă ne-au fost furaţi bani (aproximativ 300 miliarde de dolari). Au fost pur şi simplu furaţi. O mare parte din sumă era plata pentru livrările de gaz şi petrol. Acest lucru a fost posibil numai pentru că Gazprom trebuia să păstreze banii în conturi din băncile vestice (confom regulilor voastre). Au vrut să pedepsească Rusia, aşa că i-au furat.
  Acum ei sugerează ca noi să continuăm să facem comerţ ca până acum, iar banii să rămână în conturile lor. Vor fura din nou banii când vor dori asta. Acesta e motivul. Cumva, nimeni nu vorbeşte despre asta. Ce s-a întâmplat cu jurnalismul onest ?
  Ceea ce propunem noi este ca stocurile să se considere că au fost plătite nu când Gazprombank primeşte euro sau dolari, ci când ei sunt convertiţi în ruble, care nu pot fi furate. Despre asta e vorba. Partenerii noştri ştiu asta foarte bine. De remarcat că nimic nu se schimbă pentru cumpărători. Ei plătesc în continuare sumele specificate în contracte în euro sau dolari. Banii sunt convertiţi după aceea.
  Nu avem nici un drept să ne dezamăgim poporul şi să permitem celor din Vest să continue cu furăciunile lor.


  ”Nu avem nici un drept să ne dezamăgim poporul”. Ministrul rus de externe, Sergey Lavrov

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: