SACCSIV – blog ortodox

România are cel mai mare preț la energie din Europa. În Suedia este de 3 ori mai ieftin!

Posted in Romania by saccsiv on mai 19, 2022

Sursa: https://www.ziuanews.ro/stiri/rom-nia-are-cel-mai-mare-pre-la-energie-din-europa-n-suedia-este-de-3-ori-mai-ieftin-1570360

România înregistrează cele mai mari preţuri medii zilnice din Europa, în tranzacţiile din piaţă, alături de Bulgaria. Luni, 16 mai, România plătea în medie 239,76 euro pe MWh, în timp ce ţări bogate precum Suedia şi Norvegia plătesc 71,43 euro pe MWh, respectiv 92,95.

Preţurile la energie continuă să crească în Europa, iar cele mai afectate sunt ţările sărace precum România şi Bulgaria. Cele două ţări au ajuns să plătească cele mai mari preţurii medii zilnice dintre ţările continentului, de aproape patru ori mi mult decât Suedia şi de două ori şi jumătate mai mult decât Norvegia.

Luni, 16 mai, România plătea în medie 239,76 euro pe MWh, în timp ce ţări bogate precum Suedia şi Norvegia plăteau 71,43 euro pe MWh, respectiv 92,95. Sursa citată aminteşte şi că preţul mediu înregistrat de la începutul acestei luni este cel de-al cincilea cel mai ridicat preţ din Europa, niveluri superioare fiind raportate la alte patru state din regiune, ceea ce arată un dezechilibru între cererea şi oferta zonală.

Preţul mediu pentru ziua de miercuri, de 1,186 lei/KWh, este de aproximativ cinci ori mai ridicat decât preţul de achiziţie (la care se adaugă celelalte tarife şi TVA) pe care un furnizor îl poate factura consumatorilor casnici pentru a respecta plafonul impus prin lege. Ca şi cum nu ar fi de ajuns că România plăteşte printre cele mai mari preţuri pe energie, Unitatea 1 a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă, care poate acoperi aproximativ 10% din consumul intern, a intrat în revizie programată şi va redeveni funcţională doar la finalul lunii iunie. Totodată, o unitate de la Porţile de Fier funcţionează deja la o putere redusă de 100 MW (de la 194 MW), din cauza unor probleme tehnice.

Tagged with: ,

14 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. dd_2d said, on mai 19, 2022 at 2:45 pm

  Atata timp cat statul compenseaza(bani tot de la noi) ceilalti vor scumpi cat se poate si nu exista dorinta de a iesi din asta. O sa faca poc si o sa stam pe intuneric cat de curand.

  Zicea cineva….o sa inceapa sa fie cu adevart rau cand iti vor lua mancarea de la gura. Doar atunci cei multi se vor trezi.

  Apreciază

 2. geo said, on mai 19, 2022 at 4:10 pm

  Apreciază

 3. geo said, on mai 19, 2022 at 4:11 pm

  Si dupa cum a glasuit el presidente iohanis Putin e de vina! pentru pretul ridicat al carburantilor si gazului…

  Apreciază

 4. Geo said, on mai 19, 2022 at 6:50 pm

  De ce sa producem sau să cumpărăm ieftin cand putem cumpara scump…

  Apreciază

 5. Daniel said, on mai 20, 2022 at 12:23 pm

  Cei care au opus rezistenta cea mai mare in timpul plandemiei (Romania si Bulgharia) au cele mai mari preturi. Suedezii cei spalati pe creier au preturi bune.

  Apreciat de 2 persoane

 6. vlad tepes said, on mai 20, 2022 at 7:48 pm

  Intr-adevar, asta si pt faptul ca noi ii avem la conducerea Coloniei pe ”prostii prostilor”, ”slugile slugilor” si ”tradatorii tradatorilor”!

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: