SACCSIV – blog ortodox

De ce n-a luat ”Trenulețul” Moldovei 12 puncte… Votul juriului României la Eurovision, anulat de organizatori si dat Ucrainei

Posted in Romania, Ucraina by Vali on mai 15, 2022

Sursa : https://all4romania.eu/eurovision-vot-juriu-romania/

Deși n-a fost decât în rare ocazii chiar un concurs muzical, Eurovisionul captează interesul telespectatorilor, provocând reacții de tot felul.

Ochii telespectatorilor români trecuți de o anumită vârstă au jinduit ceva zeci de ani să-și vadă reprezentații performând pe scena unui concurs a cărui strălucire îi atrăgea mai mult decât hălcile de carne de la măcelărie pe un câine vagabond…

În afara ciudățeniilor cu care ne-am obișnuit oarecum, vestimentare sau comportamentale, Eurovisionul din 2022 a mai produs o premieră. Este pentru prima dată când, în istoria recentă, juriile din România și Moldova nu și-au mai oferit reciproc punctajul maxim, ambele preferând de aeastă dată Ucraina.

S-ar putea crede că podul de flori de peste Prut n-a mai funcționat ca un liant cultural, dar după finala concursului, care ar fi fost câștigat de Ucraina,chiar dacă nu s-ar fi prezentat, EBU, organizatorul Eurovision, a ținut să facă niște precizări..

”În analiza efectuată în timpul procesului de votare a juriilor, după cea de-a doua repetiție a celei de-a doua semifinale a Eurovision 2022, în rezultatele votului a șase țări au fost identificate anumite tipare neobișnuite.

Pentru a respecta regulamentul concursului, EBU, în colaborare cu partenerul care gestionează procesul de votare, a calculat un rezultat care să înlocuiască voturile juriilor din țările respective la cea de-a doua semifinală și la finală, ținându-se cont de  rezultatele altor țări cu voturi similare.

Procesul de substituire a fost recunoscut de Monitorul Independent de Votare.

EBU ia extrem de în serios orice încercare de a manipula votul la Eurovision și are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu regulamentul concursului, indiferent de faptul că astfel de voturi ar putea influența sau nu rezultatele și/sau rezultatul. a votului”, a transmis EBU într-un comunicat.

Astfel au fost eliminate voturile juriilor naționale din următoarele țări: Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino, dezvăluie escxtra.com, o publicație specializată în Eurovision.

Acest demers al EBU poate fi o explicație pentru faptul că ”Trenulețul” n-a primit 12 puncte din partea României și că nici rezultatele nu au mai fost prezentate în direct, în concurs, de un reprezentant al TVR.

Sursa: https://www.g4media.ro/breaking-tvr-acuza-organizatorul-eurovision-ca-a-schimbat-fara-explicatii-votul-juriului-din-romania-si-a-dat-ucrainei-punctajul-maxim-in-loc-de-moldova.html

BREAKING: TVR acuză organizatorul Eurovision că a schimbat fără explicații votul juriului din România și a dat Ucrainei punctajul maxim în loc de Moldova

TVR acuză organizatorul concursului Eurovision, Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), că a modificat rezultatul votului dat de juriul românesc fără a explica motivele. TVR arată într-un comunicat că juriul românesc acordase punctajul maxim (12 puncte) melodiei ce a reprezentat Republica Moldova, dar EBU a schimbat rezultatul și a acordat punctele Ucrainei.

”Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei”, se arată în comunicatul TVR.

Reamintim că organizatorul concursului Eurovision 2022 a eliminat juriile din șase țări din calculul notelor finale pentru melodiile concurente din cauza unor neregularități, potrivit unui comunicat oficial al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU). Comunicatul nu menționează explicit cele șase țări, dar o publicație specializată în Eurovision susține că e vorba despre juriul din România, alături de cele din Moldova, Azerbaidjan, Polonia, San Marino și Muntenegru.

”Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator. În acest context ieșit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent. În funcție de răspunsul care ne va fi trimis, TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create”, mai arată TVR.

Organizatorul Eurovision anunță în comunicatul emis chiar în noaptea finalei că juriile din cele șase țări au fost eliminate din calculul final al notelor după ce un observator independent a detectat ”anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări” la votul din semifinale.

Reamintim că fiecare din cele 40 de țări participante a furnizat în finală câte două seturi de note pentru cei 25 de finaliști: notele juriului și notele publicului. În timpul finalei, notele oferite de juriile din mai multe țări nu au fost anunțate din studiourile televiziunilor partenere, ci de un reprezentant al organizatorilor.

Comunicatul integral postat de Ramona Săseanu, producător-general al TVR:

Precizările TVR referitoare la situația creată de anularea rezultatul votului juriului României de către organizatorii TVR:

Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei.

Într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că: “În analiza votării juriului de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (“irregular”) în rezultatele a șase țări. Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar)”.

În mesaj, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor șase țări, nici nu a primit, la încheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor “modele de vot neregulate”, o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România.

Responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului național a sesizat neconcordanța între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, și notele pe care EBU, în timpul evenimentului, a anunțat că le va introduce în clasament, ca fiind din partea juriului național.

Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferințe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziționare/citire ale Edei Marcus. De asemenea, a participat la repetiția de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenția organizatorului de a opera modificări asupra votului juraților României.

Subliniem faptul că juriul național a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezența unui notar și a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României.

Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator.

În acest context ieșit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent. În funcție de răspunsul care ne va fi trimis, TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create.

În ciuda acestei situații ieșite din comun, reprezentanții României și-au meritat din plin participarea în finală, wrs a susținut un moment impecabil la fiecare apariție pe scenă, primind reacții foarte bune în sală, în mediul online sau la întâlnirile cu jurnaliștii.

Românii au trăit emoțiile spectacolului Eurovision alături de reprezentantul țării noastre, TVR înregistrând audiențe duble față de transmisiunea din 2021 – TVR 1 a ocupat locul trei în clasamentul audienţelor, finala de sâmbătă fiind urmărită de 370.000 de telespectatori, în medie pe minut.

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. scortisoara said, on mai 16, 2022 at 2:16 pm

    Spumoasă reacția publicului …. Cum sa nu-ti placa o așa muzica și sa nu-ti vina sa țopăi ….. muzica românească ,bre . Cât despre ce a hotărât juriul…. clar paralel cu actul artistic de pe scena .

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: