SACCSIV – blog ortodox

Harta industriei Romaniei inainte de 1989

Posted in ECONOMIE by saccsiv on mai 13, 2022

Daca gasiti una mai buna, va rog dati un semn.

Azi am cumparat niste hamsii. Erau din Bulgaria. Zilele trecute ascultam pe Agro tv supararea unui fermier ce ne anunta ca Romania exporta animale si importa carcase. Si tot din astea. Asa ca m-am gandit sa caut o harta precum cea de mai sus…

29 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. noname 7 said, on mai 13, 2022 at 3:55 pm

    Ot, daca ma poate ajuta cineva, as aprecia mult.
    Cardul meu de sanatate e scrum de mult, dar fiul unei cunostinte a implinit 18 ani, iar cardul probabil ca va sosi in curand. Ce se poate face c a sa-l refuze? Pe internet scrie ca se completeaza o declaratie ce se depune la CASMB, iar apoi asiguratul primeste o adeverinta inlocuitoare a cardului, dar asta doar in cazul in care cardul a fost emis pentru Bucuresti. Suntem din NV, deci imposibil sa fie emis cardul pentru Bucuresti, sa inteleg ca si imposibil sa fie refuzat cardul?

    Apreciază

    • gutiflo22 said, on mai 14, 2022 at 9:06 am

      noname 7
      Hristos a inviat!
      Normal ar trebui sa se emita la fel in toata tara.
      Poate sa sune si sa intrebe ce document poate inlocui cardul inainte sa semneze pt el…altfel risca sa se complice lucrurile.
      Eu am patit asta cu cardul de sananate al mamei mele…dupa ce am primit cardul , am hotarat sa-l dam inapoi.( ca la ……)
      Am sunat la ei ,dupa care le-am explicat situatia…in care din punct de vedere crestinesc, nu vrem sa fim in evideta noului sistem.
      A spus ca ea personal nu a mai intalnit o situatie similara ( era chiar la inceput cand iesise cardurile, acum poate lucrurile stau altfel) si ca nu stie daca se mai poate refuza.
      Am revenit cu un alt telefon a doua zi pt a lamuri lucrurile,
      si am primit cam acelasi rspuns, „nu crede ca se mai poate ,si ca este o situatie pe care nu a mai intalnit-o”. Atunci i-am spus ca in cazul asta ,cardul va ajunge la gunoi…dar la asta au avut raspunsul pe loc…mi-au spus ca o sa ma coste 50 de euro, pt cheltuielile care sau facut pt card.
      In sfarsit, le-am spus, ca in cazul in care v-am instiintat ca nu mai vreau ca mama mea sa mai fie asigurata in conditiile de fata..iar dvs nu aveti alta solutie decat pastrarea cardului, imi asum tot ,si cardul va ajunge la gunoi. Raspunsul a fost pana la urma sa fac ce vreau, ca ei nu stiu ce sa-mi zica… si asa am facut.
      Cel mai bine este ca tanarul si familia lui sa constientizeze ca acceptarea acestui sistem (care este construit in chip malefic si este in mainile cui nu trebuie, ) nu aduce nimic altceva decat acordul lor la construirea unei inchisori mondiale.
      Sa-i ajute Dumnezeu.

      Apreciat de 1 persoană

    • Augustin said, on mai 14, 2022 at 6:12 pm

      Hristos a înviat !
      Pentru a refuza cardul, se merge la Casa de Sanatate din zona de care apartineti si se completeaza o cerere, unde scrieti (de ex.) „Refuz pe motiv de constiinta” (sau ce vreti voi, oricum nu intereseaza pe nimeni). Dupa care solicitati o adeverinta cum ca sunteti asigurati, adeverinta care expira in 3 luni. Acum, nu trebuie la fiecare 3 luni sa mergeti sa o reinoiti, ci doar (de ex) in ziua in care aveti nevoie de ceva serviciu medical.
      Eu asa am facut, la inceputuri, parca era 2015, dar in cazul sotiei s-a emis cardul si l-au tinut la ei 🙂 adica nici macar nu a ajuns prin posta 🙂 In fine, ideea este ca periodic poate ca merita o plimbare pana la ei si intrebat daca ai (aveti ) card 🙂 Magarii pot sa il emita si ulterior (deh, „erori” ale sistemului) – la fel am patit si la banci unde acum multi ani am avut un cont deschis ( asta e alta poveste ).
      Sumarizand: nu sunati, pentru ca dati de tot felul de oameni care habar nu au de nimic -> mers direct acolo si vorbit cu ei + semnat & facut procedurile de rigoare. Daca nu se poate, retrageti-va din sistem (eu unul asa am facut si daca am vreodata nevoie, oricum merg la cabinete private, exista in toate domeniile acum – aici nu ma refer la cabinete private in retele de genul Medlife, Regina Maria, etc ) Medicii cei mai buni, au (si) cabinetele lor, nu le (mai) convine sa primeasca doar un % din ce le dau retelele de genul MedLife, etc.
      Pentru alte detalii & complicatii, daca ajuta cu ceva, il rog pe fratele Vasile sa va dea mailul meu.

      Apreciat de 1 persoană

  2. rudyscc said, on mai 13, 2022 at 5:28 pm

    Fratilor,.ce părere aveți, în aceste vremuri este păcat, greșit că un creștin sa se înroleze in armata României?
    Ok, știu că nu e păcat să faci armata. Știu că există mulți Sfinți care au fost militari. Martiri unii dintre ei.
    Dar, în aceste vremuri în care România face parte din NATO, și știm ce înseamnă la o adica acest lucru(adică poți fi trimis în misiuni cu care tu poate nu ești de acord și alte cele), de asemenea Romania e condusă de lepre care pot da tot felul de ordine greșite pentru niște creștini, este bine daca cineva alege cariera militară?
    Saccsiv, ce părere ai?
    Mulțumesc.

    Apreciază

    • rudyscc said, on mai 13, 2022 at 5:28 pm

      Scuzati că scriu in afara subiectului.

      Apreciază

    • Adrian Morosanu said, on mai 13, 2022 at 8:31 pm

      Dar de ce ar vrea un crestin sa se inroleze in armata, chiar si a tarii sale? Isi doreste sa ucida oameni? Sau poate sa faca dreptate? Dreptatea o aplica numai Dumnezeu si este exclusiv dreptul Lui. Daca e doar pentru a avea un trai asigurat, nu cred ca merita, e mult prea riscant, mai ales in timpurile noastre, pentru ca se poate ajunge la razboi. Si atunci ce va face? Ca si crestini, cred ca ultimul lucru pe care ar trebui sa ni-l dorim este sa ajungem sa facem fratricid. Nu exista nicio justificare pentru omor. Cum va mai trai un crestin cu constiinta incarcata de la uciderea unui frate? Dumnezeu sa ne fereasca!

      Apreciază

      • john said, on mai 14, 2022 at 12:06 pm

        Ești în afară și pe lângă subiect,Moroșene.
        Mai cercetează Scripturile!

        Apreciază

    • noname 7 said, on mai 13, 2022 at 9:03 pm

      Armata inseamna pregatirea pentru un razboi. Iar despre razboi stim: https://mantuireaorg.blogspot.com/2022/01/ce-crede-dumnezeu-despre-razboi.html

      Apreciază

      • alin craioveanul said, on mai 14, 2022 at 12:54 pm

        Noname,la tine denotă gândire de tip sectar ,d.p tau de vedere eroii pomeniți la Sfânta Liturghie,armata drepmaritoare creștină sunt niste înșelați și un instrument al satanei,nu??!! Bineînțeles că nu trebuie să mă înrolez într-o armata de mercenari și bandiți cum este NATO,armata țării fiind desființată demult,să-ți mai dau exemple de Sfinți care au luptat cu arma în mână ,pt gândirea ta sectară îmi pierd timpul de pomană! Asta este efectul Boca care face din voi niste ,,creștini,, de tip zen !

        Apreciază

      • noname 7 said, on mai 14, 2022 at 8:13 pm

        „Întoarce sabia ta la locul ei, că toţi cei ce scot sabia, de sabie vor pieri”(Matei 26:52). Parerea pe care eu am spus-o (parerea MEA, nu un adevar absolut) este bazata pe Sfanta Scriptura. Poti interpreta si rastalmaci Scriptura cum doresti, dar versetul de mai sus vorbeste de la sine.
        In primul rand, majoritatea Sfintilor care au suferit in temnitele comuniste, majoritatea eroilor si luptatorilor s-au jertift PENTRU CREDINTA, pentru libertatea de a avea credinta, nu pentru libertatea de a asculta europa libera sau de a ne holba la ProTv, cum cred unii.
        In al doilea rand, chiar imi place. Si sa stii ca imi chiar place sa vad cum veniti cu „asta face boca din voi”, cand HABAR nu ai cine sunt, nu ma cunosti, nu te cunosc, nu am vorbit de Arsenie Boca si de nimeni altcineva. Daca am gandire de tip sectar sau nu am, asta Dumnezeu poate judeca, nu tu. Poti verifica Matei 26:52 in Biblia Ortodoxa, de acolo am luat acest verset, nu din cea sectara. Cand faci pe cineva sectar, asigura-te ca invatatura acelui om este contrara Ortodoxiei, si adu dovezile necesare. Altfel… tacerea e cea mai buna solutie

        Apreciază

      • Moro said, on mai 14, 2022 at 2:47 pm

        Tare as vrea sa vad cu ochii mei ce curaj si credinta ar avea pe campul de lupta acesti „viteji” calare pe computer!

        Apreciază

      • Moro said, on mai 14, 2022 at 2:55 pm

        Nu vreau intru in polemica, oricum nu am primit niciun raspuns argumentat ci doar zeflemea. Mai spun doar atat, un crestin n-ar trebui sa ridice sabia, pentru ca de sabie va si muri, asa cum zice Insusi Mantuitorul nostru. Barbatii duhovnicesti si cu adevarat credinciosi, mai ales in vremuri de restriste, nu pun mana pe sabia de fier ci pe sabia duhului, pavaza credintei, platosa dreptatii, coiful mantuirii si celelalte arme duhovnicesti asa cum ne invata Sf. Apostol Pavel. Cu pocainta si cu smerenia se poate mai mult decat cu sabia. Omul nu poate face nimic, nadejdea este numai la Dumnezeu! Doamne ajuta!

        Apreciază

      • Moro said, on mai 17, 2022 at 2:05 pm

        Trebuie facuta totusi mentiunea, ca sa nu se sminteasca cineva, ca au fost intr-adevar, in trecut, razboaie binecuvantate de Dumnezeu, in special pentru apararea credintei, atat in Vechiul Testament, purtate de poporul evreu, cat si in Noul Testament (de ex. cele purtate de Sf. Imparat Constatin), dar eu le vad ca pe niste situatii speciale, de neaparata trebuinta. Asa cum a avut poate si poporul nostru in vremurile binecredinciosilor voievozi. Acele vremuri insa sunt de mult apuse, iar noi traim timpuri apocaliptice, in care omenirea este in mare parte apostaziata. Deci nu mai poate fi vorba de razboaie de apararea credintei, in care toti erau in acelasi cuget crestin. Acuma razboaiele au cu totul alte scopuri si s-ar putea ca putinilor crestini care mai fac parte din armate sa li se ceara sa faca compromisuri de neacceptat sau sa contribuie la punerea in aplicare a planurilor demonice ale ocultei. Armata tarii noastre in mod sigur nu mai apartine Romaniei si nu mai e in slujba romanilor. Deci multa atentie si discernamant! Doamne ajuta!

        Apreciază

      • noname 7 said, on mai 17, 2022 at 2:55 pm

        Absolut! Razboaiele Vechiului Testament de exemplu, nu au fost purtate pentru ca Dumnezeu ar fi fost crud sau nemilos, ci pentru ca ele erau necesare pentru apararea credintei si a oamenilor. Daca Sfantul Prooroc David ar fi fost ucis de Goliat, cum S-ar mai fi nascut Mantuitorul (care e Fiul lui David) din Fecioara?
        Unele razboaie au fost necesare, dar cu siguranta primul, al doilea si al treilea razboi mondial nu sunt. Nu se apara credinta, ci din contra, se vrea robirea noastra.

        Apreciază

    • rudyscc said, on mai 16, 2022 at 11:58 am

      Saccsiv, imi spui te rog ce parere ai referitor la acest subiect, e bine ca un crestin ortodox sa doreasca inrolarea in armata Romaniei sau e gresit? Repet, stiu ca nu e pacat sa fii militar, DAR in aceste vremuri, cand Romania e parte NATO, parca se mai schimba lucrurile… Ms.

      Apreciază

    • rudyscc said, on mai 16, 2022 at 2:53 pm

      @Saccsiv
      Ok, astept articolul. Multumesc.

      Apreciază

  3. Mihai T said, on mai 13, 2022 at 7:09 pm

    Hristos a înviat.

    Eu sunt din Suceava. Aici Zona Industrială avea câteva zeci de mii de angajaţi, poate 50.000 dacă pui fabricile de pe ambele maluri ale Sucevei. Mama zice că dimineaţa te sculai numai de la sunetul oamenilor care mergeau pe stradă, înspre servici. Erau aşa de mulţi încât comuniştii construiseră un pasaj subteran, lângă unde este acuma Carrefour. Acel pasaj a încetat să mai fie folosit la scurt timp după revoluţie, apoi a fost sigilat.
    Erau o grămadă de fabrici şi uzine. Tata a lucrat la CCH şi la IFA, şi tot nu a ştiut să le spună pe toate. A trebuit să mă uit într-un articol şi cu ce mai ştiam eu de la firul ierbii:

    – Combinatul de Celuloză şi hârtie (CCH) avea vreo 3.000 angajaţi în perioada de vârf. Produceau saci de hârtie pentru ambalat diverse lucruri, saci-manşon pentru ambalat negrul de fum şi turba (care se extrage din Comuna Dersca, Judeţul Botoşani, de unde erau bunicii mei şi unde s-au născut părinţii), serveţele parfumate. Acestea sunt informaţii de la firul ierbii. Produsele mergeau în ţară şi în străinătate: sacii ajungeau şi în Portland (Statul Oegon, din SUA), prin Franţa. Sacii-manşon ajungeau la Copşa-Mică unde cu ei era ambalat ”negrul de fum”, care apoi era trimis la vulcanizări;
    CCH avea un laborator unde se produceau şerveţele parfumate. Tata a fost maistru şi uneori mergea să facă CTC-ul la acest laborator. Aceste şerveţele se găseau la vânzare cu 15 lei baxul de 50 de şerveţele.
    Celuloza era produsă din buşteni care erau tocaţi puternic cu nişte utilaje (era o secţie distinctă cae se chema ”Tocare”). Aceşti buşteni erau aduşi cu trenul. Undeva înspre cartierul Burdujeni era o joncţiune cu mai multe linii de cale ferată, acolo vagoanele erau deconectate de la trenuri şi li se dădea drumul înspre fabrică, coborau încet înspre uzină pe terenul uşor în pantă.
    Fabrica era atât de mare încât avea echipă de şoferi, care erau la poruncă. Aveau echipă de electricieni care asigurau mentenanţa, electricienii mi se pare că erau alocaţi pe secţii. Dacă apărea o problemă şi trebuiau să vină şi de acasă, erau obligaţi să vină de acasă chiar dacă nu era schimbul lor.
    Conform articolului de mai sus, CCH folosea stufărişul din lunca Sucevei, dar tata mi-a zis cu claritate că veneau şi buşteni. Probabil la început foloseau numai stufăriş.
    – lângă CCH s-a construit Întreprinderea de Fibre Artificiale (IFA), între 1977 şi 1982. Tata a lucrat şi aici. După 90, IFA s-a închis pentru că polua, tata s-a mutat la CCH. În imaginea de mai sus se vede turnul de la IFA, pe malul Sucevei (în clădirea de la bază se află acum Iulius Mall, într-o altă clădire e Bricostore).
    La IFA sau la CCH a venit şi Nicolae Ceauşescu de câteva ori. Odată a venit cu Elena Ceauşescu, cu staff-ul de la Bucureşti şi cu Şahul Iranului (asta era înainte de revoluţia din Iran). Soţia Şahului era mai înaltă decât el şi avea la gât lanţuri de aur (cineva important din staff-ul lui Ceauşescu ar fi murmurat în barbă, acuzând-o pe respectiva că e ”imperialistă”).
    Acum CCH încă mai este funcţională, privatizată la o firmă franceză, dar IFA nu. Acolo unde era IFA, acum e Iulius Mall.
    – vizavi de CCH şi IFA a fost construită Întreprinderea de Reparaţii Auto (IRA), care avea şi ea câteva mii de angajaţi în perioada de vârf;
    – mai încolo de IRA, înspre cartierul Burdujeni, era Combinatul de Prelucrare a Lemnului (CPL), deschis în 1959. Câteva mii şi aici;
    – lângă CPL era ceva cu piese de schimb, chestii tehnice. Câteva mii şi aici;
    – vizavi de CPL era o altă structură, nu mai este funcţională şi chiar a fost rasă. Pe terenul respectiv era vorba că se face un centru rezidenţial, dar în 2008 a fost sistat proiectul datorită crizei economice (sau poate nu).

    Asta la firul ierbii. Conform https://monitorulsv.ro/Reportaj/2013-08-26/Zona-Industriala-Valea-Sucevei-de-la-marire-la-decadere , în Zona Industrială erau aşa:
    – Combinatul de Prelucrare a Lemnului (CPL), deschis în 1959; avea aproximativ 3.000 de angajaţi. Aici se producea o gamă variată de mobilă, placaj, plăci fibro-lemnoase, plăci aglomerate din lemn, furnire estetice, drojdie furajeră. În locul CPL-ul acum e Carrefour Suceava, Leroy Merlin, Mobexpert, Media Galaxy şi Egros (toate referitoare la comerţ);
    – Combinatul de Celuloză şi Hârtie (CCH), deschis în 1962; avea peste 4.000 de angajaţi în perioada de glorie. Erau pe locul 1 pe ţară la producţia de hârtie, şi pe locul doi la celuloză. E interesant că produceau mai multă hârtie decât fabrica din Brăila, care era mai mare şi după care s-a construit cea de la SUceava. Tata a mers de mai multe ori la Brăila în delegaţie. Conform Monitorul de Suceava, aici se mai produceau saci de hârtie, pungi de hârtie, confecţii din carton ondulat. Acum firma e privatizată (la francezi). Revin mai joc cu privire la CCH;
    – Întreprinderea de Reparaţii Auto (IRA), deschisă în 1963; avea peste 2.000 de angajaţi în perioada de glorie. Acum, în clădirea principală a fabricii se află Policlinica Bethesda;
    – Întreprinderea de Maşini Unelte (IMUS), cunoscută şi ca MES SA, deschisă în 1963. Avea aproape 4.000 de angajaţi. Producea fierăstraie pentru debitarea metalelor, maşini de găurit, maşini de ascuţit burghie, ştanţe de tăiere fier-beton etc. Am să revin mai jos cu privire la IMUS şi IRA;
    – Întreprinderea Regională pentru Întreţinere (IRIS), deschisă în 1963, având peste 4.400 de angajaţi în perioada de vârf. Această fabrică a fost deschisă pentru a asigura reparaţiile pentru celelalte fabrici din zonă; în 1964 a devenit Întreprinderea Mecanică Suceava, care realiza construcţii metalice; apoi a fost dotată cu propria turnătorie ce avea o capacitate destul de mare. Acolo erau fabricate maşini-unelte de mare precizie, apreciate la nivel internaţional;
    – Întreprinderea de Fibre Artificiale (IFA), avea aproape 2.000 de angajaţi. Deschisă prin 1982, închisă în 1990. Acuma acolo e Iulius Mall;
    La aceste două uzine (IFA şi CCH) se lucra continuu, în trei schimburi, şi aveau propria cantină.
    – Întreprinderea de Utilaje şi Piese de Schimb (IUPS), devenită apoi ROMUPS;
    Articolul vorbeşte numai de instalaţiile industriale de pe unul din malurile Sucevei (cel dinspre Burdujeni), şi nu ştiu dacă spune despre toate. Pe malul celălalt erau alte instalaţii industriale: STIMAS (Fabrica de Sticlă), Integrata (confecţii), mai încolo era fabrica de pâine (unde e acuma Mopan); şi poate şi altele. La STIMAS am mers de mai multe ori cu clasa, când eram la şcoală. Îmi amintesc că ne dădeau de fiecare dată câte ceva din ce produceau (pahare de sticlă, etc).
    Lângă CPL (prelucrarea lemnului) erau alte două instalaţii industriale, de o parte şi de alta a străzii. Acolo este un pod, sub pod este un drum pentru maşini, iar sub drum este un pasaj care acuma nu mai e folosit. Pe acolo mergeau maşinile acelor uzine, trecând dintr-o parte în alta faţă de drum.
    (informaţie la firul ierbii): La una din fabricile de confecţii din Suceava (Străduinţa, Integrata, Zimbrul, Tricotaje, cam 20.000 de angajaţi în total)) era o secţie unde aveau asigurată o pâine cei care erau nevăzători.

    Conform articolului citat, la IMUS se făceau foarte multe lucruri şi diverse, de la piese minuscule la maşini de 100 de tone; de la ambalaje, la curele trapezoidale, ringuri, piese de masă plastică, maşini de făcut tuburi de pastă de dinţi, maşini de inscripţionat, utilaje pentru prelucrat şi ascuţit burghie (prelucrau 240 de burghie pe minut). Aveau 600 de ingineri pe partea de proiectare, apreciaţi peste tot unde mergeau în schimburi de experienţă. La IMUS s-au produs piese pentru cele mai mari strunguri-carusel din lume, piese pentru cele trei avioane Rombac 1-11 produse la Întreprinderea Avioane Bucureşti, multe piese şi agregate pentru Autoturisme Piteşti, elemente pentru reactorul nuclear de la Cernavodă, utilaje-unicat precum Bohrwehr-ul de 16 metri (putea prelucra piese cu o lăţime de 16 metri), utilaje necesare diverselor ramuri industriale; producţia IMUS de multe ori a fost premiată internaţional. IMUS a ajuns la cel mai înalt nivel dpdv tehnic, puteau fabrica utilaje formate din mii de piese. După 1977, la IMUS a fost construită şi Fabrica de Aparate de Măsură şi Control (FAMC).
    Tot conform articolului citat, Întreprindrea de Reparaţii Auto (IRA) a avut în perioada de vârf 2.035 de angajaţi. Vă daţi seama ce producţie era în Zona Industrială, dacă numai la reparaţii erau 2.000 de oameni. Această uzină a apărut din necesitatea de a repara maşinile, şi în special camioanele, al căror număr creştea de la an la an. Gheorghe Toma, fost director la IRA, susţine că la un moment dat şi-au organizat strategic activitatea, deoarece erau mai mulţi oameni decât volumul necesar de muncă; aşa că au distribuit lucrul astfel: 1/3 la reparaţii capitale, 1/3 la piese de schimb auto de înaltă tehnicitate, sub 1/3 la utilaje. Echipa entuziastă de acolo ajunsese – pe lângă reparaţii şi fabricarea de piese pentru maşini – să fabrice şi fel de fel de utilaje complicate, din diverse domenii. De exemplu, au fabricat un dispozitiv de ridicat planorul de la sol, care se mai foloseşte încă pe aerodromurile dein România, pentru care aveau solicitări din mai multe ţări. Au fost făcute peste 40 de bucăţi, până când producţia a fost oprită de la nivel central, considerându-se că nu e treaba lor să se ocupe de asta. Tot ei au fabricat o macara hidraulică pentru exploatarea pădurilor, după modelul uneia suedeze.
    Conform aceluiaşi articol, CCH-ul a fost dotat cu o maşină de gumat hârtie, una de parafinat şi o maşină de confecţionat şerveţelele parfumate, pe lângă cele de hârtie. Apoi s-a construit o fabrică de carton ondulat şi o maşină de sfoară, care valorifica benzile de hârtie rămase în urma procesului de producţie.

    Tata când iese pe afară, de multe se întâlneşte cu câte ”un om de la fabrică”. Odată ieşea din pădure cu un căţel (al unor rude) şi până şi acolo s-a întâlnit cu un fost coleg. Odată a mers la Salina Cacica împreună cu nişte rude, şi când ei se pregăteau să plece el încă mai stătea în bazinul cu apă sărată, în discuţiile cu un fost coleg ”de la fabrică”. Dacă s-ar duce pe lună, şi acolo s-ar întâlni cu un astronaut care a lucrat la fabrică (hiperbolă).
    Ca maistru, tata avea un salariu de 4.500-5.000 de lei; după impozitare îi rămâneau în mână cam 4.000 de lei. Uneori putea să ajungă şi la 6.000 (aproape cât directorul), în funcţie de sporuri. Acuma am auzit şi de sporuri dubioase pe la instituţiile publice, însă atunci oamenii de la fabrică aveau câteva sporuri, dar pe bune. Tata avea spor de noapte când era în tura de noapte, spor de toxicitate – permanent. Un salariu normal era undeva la 2.000 de lei. Probabil că nivelul de trai era incomparabil mai bun decât cel de acuma. Apucăturile comuniste de a pune pumnul în gură oamenilor, doctrina materialistă şi poate chiar atee a comunismului – nu erau bune.

    Apreciat de 2 persoane

    • Radu Humor said, on mai 13, 2022 at 9:10 pm

      . „Dacă s-ar duce pe lună, şi acolo s-ar întâlni cu un astronaut care a lucrat la fabrică (hiperbolă).”
      Superb !
      Și trist, în același timp …..

      Apreciat de 1 persoană

  4. Simion P said, on mai 13, 2022 at 8:11 pm

    China now testing vegetables for covid

    https://www.bitchute.com/video/GOrfaMwi5a5q/?list=subscriptions

    Apreciază

  5. scortisoara said, on mai 13, 2022 at 8:11 pm

    A fost odată ca niciodată …… și dacă n-ar fi fost nu s-ar mai fi povestit .

    Apreciat de 1 persoană

  6. Clement said, on mai 13, 2022 at 8:21 pm

    https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Guvernul_Petre_Roman_(1)
    Guvernele Petre Roman 1 si 2 sunt demonstratia simpla a modului in care, dupa un program prestabilit a fost dezmembrata economia Statului Roman.
    Autorii sunt in viata, intangibili.
    Daca ultima nadejde ne-o punem in Judecata de Apoi, inseamna ca ne meritam soarta.

    Apreciat de 1 persoană

  7. Zomolxis said, on mai 14, 2022 at 4:00 pm

    Ok, si care e ideea? Daca ai observata ca suntem furati ca intotdeauna? Partea asta de mandrie proletara, cu fabrici si uzine fara numar si oamenii erau tinuti ca animalele nu o inteleg. E la fel ca si in China zilelor noastre. Oricum aroape toate s-au facut cu banii de la marea finata. Ca i-a restituit Ceausescu dupa crezand ca scapa astfel de ei e alta poveste. Si a scapat…

    Apreciază

    • saccsiv said, on mai 14, 2022 at 7:11 pm

      Zomolxis

      Ideea e ca nu mai producem aproape nimic. Suntem o colonie.
      Nu este adevarat ca „aroape toate s-au facut cu banii de la marea finata”. Multe foarte importante erau dinainte, unele avand chiar peste o suta de ani.
      Altele s-au facut intr-adevar cu banii lor, dar S-AU FACUT. Acum imprumuturile sunt cu mult mai mari si nu se face nimic.

      Apreciază

      • Zamolxis said, on mai 14, 2022 at 8:22 pm

        Ca suntem colonie e foarte adevarat. Ca nu mai producem e la fel de adevarat. Acum nu mai suntem lasati, suntem strict consumatori si exportatori de materie prima. Asta era planul initial si la comunisti sa fim o tara agrara si atat apoi s-a schimbat modificarea datorita contextului. Colonie eram si atunci dar cu ambitii de putere regionala. Toate in capul mic al impuscatului. P. S. Decat sa produci pentru astia mai bine asa. Poate daca eram bogati era mult mai avansata digitalizarea.

        Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.