SACCSIV – blog ortodox

Sfantul Teofan Zăvorâtul: “Moartea tot o mai așteaptă câte unul; dar ziua Domnului, mai nimeni”

Posted in antihrist, APOCALIPSA, SFARSITUL LUMII, sfarsitul vremurilor by saccsiv on ianuarie 21, 2022

Sfantul Teofan Zăvorâtul:

“Hoțul se strecoară noaptea, când nu este așteptat. Așa și ziua Domnului va veni, când oamenii nu o vor aștepta; și de vreme ce nu o vor aștepta, nici nu se vor pregăti pentru întâmpinarea ei. Ca să nu ne îngăduim o astfel de greșeală, Domnul a și poruncit: „Privegheați deci, că nu știți în care zi vine Domnul vostru” (Mt. 24, 42). Între timp, noi ce facem? Priveghem, oare? Trebuie să recunoaștem că nu. Moartea tot o mai așteaptă câte unul; dar ziua Domnului, mai nimeni.”

Cititi va rog si:

De ce e obligatoriu ca orice crestin sa se preocupe de ANTIHRIST si SFARSITUL VREMURILOR? Azi, nu maine
Parusia

 

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Felix said, on ianuarie 21, 2022 at 5:25 pm

  Sfantul Ioan Gura de Aur:

  Pentru care pricină, dar, la sfîrşitul lumii sînt mari şi multe nenorocirile ?

  Unii spun că şi creaţia se va îmbolnăvi şi va ajunge neputincioasă; după cum trupul, cînd îmbătrîneşte, atrage asupra lui multe boale, tot aşa şi creaţia, îmbătrînind, atrage asupra ei multe nenorociri. Se ştie, însă, că trupul îmbătrîneşte potrivit slăbiciunii şi legii firii, pe cînd ciuma, războaiele şi cutremurele nu vin din pricina îmbătrînirii firii şi nici nu vin peste creaţie bolile acestea, pentru că îmbătrînesc creaturile creaţiei — că a spus Domnul : «foamete şi ciumă şi cutremure pe alocuri» — ci pentru că gîndirea oamenilor se va strica ; toate aceste nenorociri sînt pedepse pentru păcate, sînt leacuri pentru bolile oamenilor. Că atunci se vor înmulţi bolile omeneşti.

  — Dar pentru ce se vor înmulţi atunci ?

  — După părerea mea, pentru că cei vinovaţi vor ajunge şi mai trîndavi, pentru că Judecata întîrzie, pentru că este amînată luarea socotelii, pentru că încă n-a venit Judecătorul. Ceea ce a spus Hristos şi despre sluga cea rea, că din pricina asta a ajuns mai trîndav. «Stăpînul meu întîrzie» a zis sluga aceea ; şi a început să bată pe celelalte slugi şi a risipit averea stăpînului său. De aceea şi Hristos, cînd au venit ucenicii Lui şi au voit să cunoască ziua sfîrşitului lumii, nu le-a spus, pentru ca prin necunoaşterea celor viitoare să ne facă să fim necontenit pregătiţi, pentru ca fiecare din noi să fie mai sîrguincios, aşteptînd totdeauna sfîrşitul, cu nădejdea venirii lui Hristos.

  De aceea cineva ne îndeamnă, zicînd : «Nu întîrzia a te întoarce la Domnul şi nu amîna din zi în zi, ca nu cumva să fii zdrobit tot amînînd». Necunoscut este sfîrşitul; şi pentru asta este necunoscut, ca totdeauna să fii sîrguitor. De aceea, ca un fur noaptea, aşa vine ziua Domnului . Nu ca să ne prade, ci ca să ne facă mai vigilenţi. Că cel care se gîndeşte că are să vină hoţul stă treaz, aprinde lumina şi veghează mereu. Tot aşa şi noi, aprinzînd lumina credinţei şi a unei drepte vieţuiri, să ţinem aprinse luminile noastre într-o continuă priveghere. Şi pentru că nu ştim cînd vine Mirele, trebuie să fim mereu pregătiţi, ca atunci cînd va veni să ne găsească treji.

  OMILIE LA CUVÂNTUL APOSTOLULUI ASUPRA ZILELOR DE PE URMĂ
  de Sfântul Ioan Gură de Aur,Traducere de Pr. D. FECIORU, Din Revista „Glasul Bisericii”, 9-12/1983

  Apreciază

 2. Felix said, on ianuarie 21, 2022 at 6:54 pm

  Compendiu biblic-patristic:

  Socoteste ca ai doua fiice, zice Sfantul Vasile cel Mare, adica dulcea patimire de aici si viata din ceruri. De nu vei voi sa dai toate celei mai bune, macar imparte deopotriva si fiicei neinfranate si celei cumpatate. Nu arata petrecerea cea de aici preabogata, iar pe cealalta goala si imbracata in zdrente.
  Sa nu socotesti, zice Sfantul Grigorie Palama, ca facand bine vei pierde. Caci vremea de acum este a semanarii facerii de bine, iar vremea potrivitului seceris este veacul ce va sa fie. Asadar nu deznadajdui din pricina randuitului rastimp dintre semanat si seceris, ci afla ca inmultit iti vei lua ale tale, precum si cei ce lucreaza cele rele de asemenea inmultit le vor lua.
  Asteptarea viitorului devine asteptare si traire a venirii lui Hristos. Viata crestinului se hraneste cu pomenirea si asteptarea lui Hristos, Care este Facatorul, Izbavitorul si Nadejdea lumii.
  Intru Hristos credinciosul isi afla amintirea sau pomenirea mantuitoare. Taina Euharistiei este esenta adevaratei amintiri sau pomeniri care este legata liturgic de asteptarea lui Hristos, ceea ce creeaza si caracterul eshatologic al Bisericii:
  „Aducandu-ne aminte dar, de aceasta porunca mantuitoare si de toate cele ce s-au facut pentru noi…” spune rugaciunea anaforalei Liturghiei Sfantului Ioan Gura de Aur.
  Inchinandu-si timpul vietii sale lui Hristos Dumnezeu, credinciosul il umple de prezenta harului Duhului Sfant. In acest mod crestinul se elibereaza de frica stricaciunii si a mortii si traieste o viata in Hristos, caci toata sarguinta vietii virtuoase, zice Sfantul Grigorie de Nyssa, spre veacul viitor priveste!

  Apreciază

 3. Felix said, on ianuarie 21, 2022 at 7:47 pm

  Akedia, în sens etimologic, înseamnă „lipsa de grijă pentru mântuire”. Întreaga umanitate, cu rare excepţii, trăieşte în starea de akedie sau negrijanie. Oamenii au devenit indiferenţi fata de mântuirea lor. Ei nu căuta viaţă în Hristos Dumnezeu, ci se mărginesc la formele de de rutina ale vieţii, la nevoile zilnice, la plăcerile lumii.

  Cu toate acestea, Hristos Dumnezeu ne-a creat din nimic, după chipul şi asemănarea Sa. Dacă aceasta Revelaţie este adevărată, absenta grijii pentru mântuire nu este altceva decât moartea duhovniceasca a persoanei.

  Deznădejdea este lipsa credintei in Inviere, pierderea conştiinţei că Hristos Dumnezeu doreşte sa ne dăruiască viaţa veşnică. Lumea trăieşte în deznădejde. Oamenii s-au condamnat la moarte duhovniceasca si nu mai cred in Inviere. Trebuie sa luptăm „corp la corp” împotriva akediei.

  Sfantul Sofronie Saharov.

  Apreciază

 4. ibagul2006 said, on ianuarie 22, 2022 at 10:08 am

  Ba da, eu astept ziua Domnului pentru ca m-am saturat de mizeria morala si minciunile care ne conduc orice aspect al vietii. Tot ce lumea invata la scoala de zeci de ani si ne este prezentat in mass-media si in stiinta mincinoasa despre pamant si universul lu’ peste e contra Cuvantului lui Dumnezeu. Totul este exact pe dos.

  Apreciat de 2 persoane

 5. […] Sfantul Teofan Zăvorâtul: “Moartea tot o mai așteaptă câte unul; dar ziua Domnului, mai nime… […]

  Apreciază

 6. […] Sfantul Teofan Zăvorâtul: “Moartea tot o mai așteaptă câte unul; dar ziua Domnului, mai nime… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: