SACCSIV – blog ortodox

De la Bolintin la vale; spre fabrica de polițiști

Posted in Romania, STIRI by Vali on ianuarie 17, 2022

Sursa: https://www.cotidianul.ro/de-la-bolintin-la-vale-spre-fabrica-de-politisti/

La Bolintin, un șofer a fost omorât cu pietre de o gașcă de cocalari.
La București un polițist omoară cu mașina o fetiță și accidentează grav o alta.
Ambele evenimente au ca personaje principale polițiști. La Bolintin – pentru că, spun localnicii, oamenii în uniformă sunt într-o complicitate tacită cu interlopii. În fața tragediei, lumea a prins curaj și apar exemple concrete despre interlopii care fac legea în zonă, sub privirile întoarse în altă parte ale polițiștilor.

Niște șefi de pe la poliția județeană Giurgiu au fost schimbați pe loc, dar situația rămâne neschimbată pe fond. S-au trimis întăriri care patrulează zi și noapte în zonă, în ținută de răszboi, dar acest acest lucru poate dura câteva zile, până șefii se plictisesc, iar lumea mai uită de tragedie. Pe ulițe vor reapărea aceiași interlopi, poate și mai înrăiți după deranjul din aceste zile.
Polițistul ucigaș de pe Laminorului e cunoscut în cartier sub numele de David Șmecheru’. Nu a făcut nicio școală de specialitate, pentru că „a fost angajat dintr-o sursă externă”, cum se spune în actele oficiale. Sursă externă, adică pe pile. A făcut o pregătire de mântuială de cel mult șase luni înainte de a fi dotat cu pistol, uniformă și mașină și apoi trimis în stradă să apere ordinea publică. „Siguranță și încredere” de la David Șmecheru’.

Omorul produs de acest individ nu este un accident, este o crimă. Omorul este consecința unei mentalități și a unui comportament tipic pentru noile generații de milițieni. Cauza nu este că polițistul a condus cu viteza peste limite legale și nici că a ignorat obligația de a da prioritate la trecerea de pietoni. Acestea sunt circumstanțe, nu cauze. Cauza de fond constă în modul în care sunt formați, instruiți și educați noii milițieni. Spun milițieni pentru că, după revoluție, singurul lucru reformat la miliția vechiului regim a fost numele instituției. Programa, metodele și mentalitățile au rămas în esență aceleași.

Pentru milițienii de rit nou, democrația a însemnat dobândirea de mai mult tupeu și mai puțină școală. Dacă pe mulți îi îmbraci în civil și-i pui lângă cocalarii cu odicolon pe păr și tatuaje până la urechi nu mai știi care-i diferența dintre ei. Uniforma, pistolul și mașina cu girofar, plus „spatele” pe care l-au avut ca intre în poliție, le dau un sentiment de atotputernicie. Înainte se mai temeau de partidul ccomunist, acum nu se mai tem de nimeni. Ei pot să facă orice pentru că „se află în misiune atât timp cât se află în timpul programului”, cum se exprima șeful Poliției Capitalei, încercând să-l scoată basma curată pe ucigaș. Iar „misiunea” este pentru poliție un alibi perpetuu, precum este „siguranța națională” pentru securiști. Acestora, totul le este permis, în numele sacrosantei „siguranțe naționale.”

Povestea cu nimeni nu e mai presus de lege e pentru proști. Pentru polițiști nu există nici reguli de circulație, darmite de comportament. În școlile pe care le fac, dacă le fac, lor li se bagă în cap, ca și procurorilor, două lucruri: că toți suntem infractori și că ei sunt deasupra tuturor. Ideea că leafa și mașina, pușca și cureaua lată le sunt date din banii noștri, ai cetățenilor le este complet străină. Pentru ce fac, totdeauna polițiștii au spatele acoperit. Nu doar de pile, ci și de lege. În legislația rutieră, de pildă, polițistul are dreptate din oficiu. Propria sa percepție este considerată probă și de aceea poate să scrie în procesul verbal ce vrea mușchii lui. Total pe dos de orice normă europeană, polițistul care acuză nu trebuie să probeze fapta, ci invers, șoferul amendat trebuie să-și dovedească nevinovăția.
Sistemul este astfel croit încât oricare cetățean poate deveni oricând victimă a voluntarismului și părerilor evanghelice ale unui terchea-berchea în uniformă, cu șase luni de pregătire, dar cu puteri discreționare.

Pe de altă parte, însă, proliferarea clanurilor de interlopi este de neoprit. Dar clanurile nu apar brusc, ele cresc sub nasul polițiștilor. La Poliția Capitalei există Serviciul Grupări Infracționale Violente. Cât de eficient este SGIV se vede cu ochiul liber pe străzi. Cu vreun an în urmă, unii de prin Chitila anunțau public teritoriul pe care-l stăpânesc, avertizând concurența și poliția să nu fie deranjați.
Deunăzi, un mare lider al mafiei cocalarilor români a făcut fără nicio jenă oferta publică, anunțată pe la televiziuni, ca toți cei care doresc mașini second hand ori apartamente cu 30 la sută mai ieftine să-l caute fără probleme. Oferta a venit cu ocazia lansării cărții în care și-a făcut pofta de a i se lua un interviu-fluviu prin care a comunicat lumii sfaturi și idei din bogata sa lecție de viață.
Interlopii și cocalarii au pus mâna pe țară. Sunt hărți colorate cu zonele ocupate și partajate de diferite grupări infracționale cu nume exotice. La ei te duci dacă vrei să-ți recuperezi permisul suspendat de poliție (cu un bonus dacă agentul care ți l-a ridicat ți-l va aduce personal acasă!), dacă vrei bani cu camătă, dacă vrei să câștigi alegerile în niște cartiere sau să-ți plătești facturile din campania electorală.

O altfel de poliție presupune o altfel școală

Situația nu se poate schimba mutând șefii poliției dintr-un sertar în altul sau dintr-un județ în altul. De la cazurile Bolintin și Laminorului trebuie pornit mai la vale, spre fundamentele profesiei de polițist.
Totul pornește de la școală, de la cine-i pregătește pe polițiști, procurori și securiști. După ce manuale și de care profesori. Ce să te aștepți de un Institut Național de Magistratură care dă diplome de procurori și judecători dacă acolo face subiecte, grile de examen și alte lucruri un personaj precum Vasilică Danileț? Ce pretenții să avem de la polițiștii recrutați „din surse externe” și trimiși în sistem după o spoială de pregătire, probabil despre cum se trage cu pistolul? Ce pretenții să avem de la fabricile de înalți ofițeri, Academia de Poliție și Academia SRI care colcăie de camarila plagiatorilor, mulți dintre ei semianalfabeți, așa cum a dovedit o ziaristă tenace, dând în vileag furtul intelectual pe care se bazează mai toate carierele de top din poliție, securitate și politică.
Direcția anticorupție din Ministerul de Interne a fost demantelată de un individ adus din conservă de la Bruxelles și pus cu misiune specială în Guvernul Cioloș. Și, în loc să se ocupe de prevenirea corupției din minister, așa cum a fost scopul înființării ei, respectiva direcție a fost orientată spre urmărirea civililor, un fel de SRI mai mic. Toți ofițerii de acolo au fost pensionați aproape in corpore printr-o ordonanță de urgență și apoi populată cu securiști care au prmit alte misiuni. Atunci să nu ne mai mire cum sistemul general al poliției a fost infestat de complicități cu interlopii și bântuit de tot felul de cazuri penale, pentru fapte pe care polițiștii trebuia să le prevină, nu să le comită.
Situația nu se va schimba, oricâți șefi vor fi rotiți pe oricâte funcții. Și în poliție, ca și în securitate, există, cum se scria un comentariu din Cotidianul, „un tot continuu și unitar prin mentalități, prin metode, prin comportamente (toate vechi de peste 70 de ani) și chiar prin indivizi, căci se știe că nu ies niciodata la „pensie”, ca să nu mai amintim de progeniturile lor și de alți tineri privilegiați. Securitatea a devenit de mult o afacere de mare familie”, scria cu îndreptățire acel cititor.

Este nevoie de o chirurgie generală în sistemul instituțiilor de forță care au tangență directă cu viața cetățenilor. Și nu de o reformă, ci de o revoluție în modul de pregătire și instruire a celor responsabili pentru ordinea publică, și apărarea drepturilor și libertăților cetățenești. Este nevoie de manuale noi, de profesori noi și criterii noi de școlarizare și admitere în acest sistem. Atât pentru Poliție – cu academia ei, cât și în justiție, cu acel Institut Național al Magistraturii, destul de compromis din moment ce a fost capabil să dea societății specimene profesionale precum Danileț, Portocală, CameliaBogdan și atâția alții asemenea lor.
Este nevoie de o regândire din temelii a bazelor școlare, didactice și profesionale, pe care să se poată clădi o altfel de poliție, o altfel de magistratură și o altfel de securitate.
Aceasta este marea obligație vizionară pe care ar trebui să și-o asume niște lideri dedicați țării și demnității oamenilor ei.

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. dmaximilian said, on ianuarie 17, 2022 at 6:23 pm

    Cutremur puternic în Afganistan. Cel puţin 12 persoane au murit

    Citeste mai mult: adev.ro/r5v23i

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: