SACCSIV – blog ortodox

Legenda statului care tipărește bani

Posted in Uncategorized by Vali on decembrie 7, 2021

Sursa: https://evadare.ro/economie/legenda-statului-care-tipareste-bani/

E o idee larg răspândită că statul tipărește bani și produce inflație. Care ne erodează tuturor economiile și veniturile printr-o taxă ascunsă. Dacă îi asculți pe Ron Paul sau Peter Schiff, hiperinflația e după colț și e doar vina statului, mai precis a băncii centrale. Care la americani poartă numele înșelător de „Rezervă Federală” (Fed). Nu înseamnă că prețurile nu cresc galopant și că această devalorizare nu e o nedreptate. Că nu există pericolul colapsului monetar. Dar realitatea e mult mai complexă.

Dezbaterea publică e monopolizată de false orientări de stânga și de dreapta. Între „socialiști”, care chiar vor iresponsabilitate fiscală, venit minim garantat și tipărire de monedă, pe de o parte, și „libertarieni”, care arată cu degetul doar spre stat. (Deși tehnic Fed nici nu e o agenție a statului.) Ce e bine ascuns și de stânga și de dreapta e privilegiul băncilor comerciale de a se substitui dreptului suveran al statului de a bate monedă. Acest privilegiu extrage lent o parte consistentă din munca tuturor, prin producția de monedă.

Voi folosi două prezentări video explicative despre ce sunt rezervele bancare. Prima arată că sistemul e închis și că Fed ar produce chiar deflație. A doua e mai „conspiraționistă” și arată că de fapt are loc un transfer de bogăție, care va duce în final la distrugerea întregului sistem și tranziția la banii digitali, care vor fi un fel de „rezerve” obligatorii pentru toți.

 1. cum nu se tipărește…

Să detaliem mecanismul, așa cum e explicat de Steven van Metre (care se concentrează pe aspectul tehnic, fără să îi dea conotația politică și etică, pe care i-am adăugat-o eu). Voi rezuma ce spune în prezentarea video, pe care o adaug la final. Categoric, situația Statelor Unite e diferită față de cea a BNR, din multe puncte de vedere, dar explicația e de folos.

Tehnic, doar Trezoreria tipărește dolarii în formă fizică. Dar Fed (echivalentul BNR)

„poate crea bani pe cale digitală, cumpărând obligațiuni ale Trezoreriei sau alte înscrisuri garantate de Guvern, care în practică fac masa monetară să crească”. O spune chiar președintele Fed, Jerome Powell.

(Aici, apărătorii etalonului aur deja ar insista că e o diferență între bani și monedă, dar nu intrăm în discuția respectivă.)

Interogat suplimentar, „Isărescu al americanilor” a nuanțat: „Doar schimbăm natura rezervelor” (monetare). Așadar, ce sunt aceste rezerve?

Când un cetățean depune o sumă oarecare într-o bancă, suma e înregistrată în bilanțul băncii în ambele secțiuni. E deopotrivă un activ, pentru că se află în seif, dar și un pasiv, pentru că deponentul își poate retrage suma. (Din perspectiva băncii, depozitul funcționează ca o datorie pe care o are de returnat clientului.)

Ca să transforme pasivul în activ, băncile comerciale iau banii deponenților și cumpără de ei bonuri de tezaur de la Trezorerie. În această secvență, acele înscrisuri sunt un pasiv pentru Trezorerie, întrucât (la fel ca un deponent), banca poate veni să le răscumpere contra bani. Acum, ca prin farmec, banca (privată) are în scripte două tipuri de active (depunerile și echivalentul lor în bonuri de trezorerie), fără să mai aibă un pasiv contabil. În plus, bonurile de trezorerie aduc chiar și o mică dobândă băncii, din care poate transfera ceva și clientului.

În acest mod, se creează rezervele bancare (emise de Fed). Rezerva bancară e o depunere a unui client, folosită la achiziția de bonuri de tezaur. Din experiență, băncile știu că au timp să speculeze, pentru că un depozit bancar are o medie de 5 ani.

Când Fed vrea să „ajute economia” în timpul unei crize sau încetiniri economice, recurge la o operațiune de tip QE („relaxare cantitativă”). Aceasta e confundată de publicul larg cu „tipărirea de bani”, pentru că dă impresia unei diluări a monedei.

În cadrul operațiunii QE, banca comercială va transfera băncii centrale bonurile de trezorerie și va primi în schimb „rezerve bancare” (un fel de jetoane, dar în format digital). Acele „jetoane” nu se pot folosi decât în relațiile interbancare, deci ele (încă) nu inundă piața cu bani. De data asta, pasivul a fost transferat băncii centrale. Acum dobânda generată de bonurile de trezorerie e încasată de Fed (banca centrală), care le are în custodie. Dar alege să transfere această dobândă către băncile comerciale, ca și cum ele s-ar afla în continuare în posesia obligațiunilor emise de Trezorerie.

În această etapă, se observă că nu s-au tipărit bani noi. S-au emis doar niște simboluri digitale (rezervele).

Acele hârtii purtătoare de valoare (cambii, obligațiuni, bonuri, oricum le-am numi, alături de ipoteci) sunt extrase din circuitul financiar și „parcate” în bilanțul băncii centrale.

Prin operațiunile QE, banca „statului” împiedică băncile comerciale să vândă (sau să execute) obligațiunile statului, emise de Trezorerie. (Ceea ce ar produce și devalorizarea lor.)

În graficul de mai jos, expansiunea monetară e figurată în mod inversat (cu roșu). Observați în zona subliniată de banda gri, prăpastia creată în 2020, la adăpostul pandemiei. Suntem obișnuiți ca graficul să fie prezentat neinversat, ca o creștere a masei monetare într-un ritm spectaculos. Dar aici, masa monetară (roșu) e corelată cu viteza de circulație a banilor (albastru), care de fapt încetinește. Asta se întâmplă într-o perioadă de scădere a activității economice sau de restriște – se vinde mai puțin, se consumă mai puțin, banii trec mai lent dintr-o mână în alta.

Prin manevra QE, Fed încearcă să întărească dolarul prin aspirarea de valori din circuit.

În al doilea grafic, masa monetară e figurată cu albastru. De data asta, traiectoria nu mai e răsturnată. E așa cum suntem obișnuiți să o vedem, într-o creștere îngrijorătoare. Dar în tandem cu ea vedem și prețul dolarului (roșu) față de alte monede. Și remarcăm întărirea dolarului, nu devalorizarea, care se presupune că e rezultatul unei tipăriri suplimentare. (Este o întărire relativă, față de alte monede, în raport cu care are avantaje stipulate în tratatul de la Bretton Woods și alte avantaje competitive. Dar nu o întărire în raport cu anumite mărfuri și active tangibile.) Efectul, așadar e deflaționist.

Iată și reprezentarea creșterii masei monetare M2 (cel puțin a părții în mod curent numite masă monetară – depozitele). Creșterea e, într-adevăr spectaculoasă, de la criza din 2007 încoace, iar de la Covid a luat-o aproape vertical în sus. Explicația pe care Steven van Metre o dă pentru această creștere de masă monetară, care totuși nu e tipărire de bani, sunt dobânzile mici. Aș adăuga și lipsa oportunităților de investiții și sentimentul insecurității. În loc să circule sau să fie „puși la lucru”, banii „băltesc”, stau nefolosiți la cei care i-au economisit.

 

Evident, există aspecte neacoperite de această utilă prezentare. În primul rând, expansiunea creditului produsă prin sistemul rezervelor fracționare. Pentru că raportul dintre rezervele prudențiale și depozite nu e de 1 la 1. Ci acele rezerve sunt doar o fracție – de unde numele sistemului. Astfel, în momentul în care băncile comerciale dau credite, ele chiar produc monedă și o diluează pe cea existentă.

De asemenea, lipsesc celelalte expresii ale masei monetare, unde ar intra și sistemul eurodolarului. Adică dolarii parcați în afara granițelor SUA și felul în care sunt ei multiplicați prin creditele acordate de instituții financiare din umbră. Inclusiv prin instrumente derivate, speculative.

Pentru o mai bună înțelegere a problematicii, vă propun alte două prezentări relativ succinte, care se referă și la natura parazitică a sistemului financiar actual.

De această dată, avem subliniera că sistemul monetar e construit pe datorii, iar acest sistem a intrat în faza lui finală, din 2008 încoace. Motiv pentru care oligarhia bancară se grăbește să creeze o criză pentru tranziția la banii digitali. Intervențiile guvernamentale nu au făcut decât să accentueze disparitățile și să concentreze bogăția în tot mai puține mâini.

Explicația despre rezervele bancare începe la minutul 16: (Puteți sări acest clip cu totul, pentru că e explicația mecanismului din primul film, dar e mai clară vizual.)

2. și totuși, e o scamatorie…

În al ultimul clip (dedesubt) puteți vedea cum sunt folosite totuși rezervele pentru transferul de bogăție din timpul marii afaceri, care e pandemia. De această dată infuzia de rezerve a Fed iese din sistemul bancar printr-o instituție privată intermediară (care nu e bancă) și umflă artificial prețul acțiunilor la bursă.

Acum, Fed răscumpără bonurile de trezorerie de la instituția nebancară (de tipul fondurilor private de pensii sau de investiții). Dar nu plătește cu dolari, ci cu rezerve, pe care le emite și le parchează în banca la care are instituția respectivă cont. Banca primește simultan instrucțiuni de la Fed să noteze echivalentul sumei în contul instituției care cedează bonurile. Astfel, rezervele și suma trecută în cont se echilibrează.

În pasul următor, instituția folosește suma din cont pentru achiziția de acțiuni – deci banii nu ajung decât indirect în economie. (De aici deduc că urmările – respectiv o inflație devastatoare – ar urma să se vadă abia când bula bursieră pocnește și acțiunile sunt vândute. Dar asta e doar presupunerea mea, s-ar putea să mă înșel.)

 

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vali said, on decembrie 7, 2021 at 4:16 pm

  Mai multe măști care au căzut

  Democrația europeană a dispărut în timp atât de scurt și din motive atât de ridicole pentru că nu era autentică. Mulți se vor mai minți o vreme că încă trăiește sau că va reveni la viață. Instituțiile încă există, scaunele sunt ocupate de domni și doamne la fel de îngrijit îmbrăcați ca înainte. La fel de șterși, la fel de falși, la fel de artificiali, dar vorbăreți; convingători ca liderii sovietici din ultimul deceniu. Dar n-a fost singurul fals care s-a evaporat. S-au risipit:

  – liberalismul lui Cîțu & Co
  – obsesia pentru Constituție și proceduri a hashtagiștilor
  – anti-pesedismul lui Iohannis
  – spiritul rebel al rockerilor și actorilor
  – grija pentru semenii discriminați a ONG-urilor
  – anti-corupția anticorupților
  – deontologia ziariștilor față de cenzură și cumpărarea presei de către guvern, corporații sau moguli (filantropi)
  – îndoiala metodică a savanților și directorilor de conștiință
  – credința în viața de apoi a ierarhilor speriați pentru viața de acum.

  https://evadare.ro/politica/mai-multe-masti-care-au-cazut/

  Apreciază

 2. Andi said, on decembrie 7, 2021 at 4:58 pm

  Popa disco in Biserica. BOR doarme.

  Apreciază

  • gheorghe said, on decembrie 8, 2021 at 3:57 pm

   Scrie ceva in germana sub tabloul din dreapta (icoana)
   Iar oe cruce e statuie…
   ‘or fi „ostasi” or „stilisti”…?
   Caz in care BOR n-ar avea treaba….
   =====================
   https://www.deinteres.ro/news/asa_zisul_parintele_dani_sfart_insala_lumea_pretinzand_ca_este_preot_ortodox/2020-08-19-6136
   „… Conform astradrom-filiala-bihor.blogspot.com, Dani Șfarț reprezintă o combinație nefericită, eretică, între catolicism, ortodoxie, și mai ales protestantism … fără a reprezenta cu adevărat pe niciuna.”

   „Site-ul mai sus menționat a luat legătura cu protopopul greco-catolic de Orăștie, pr. Silviu Lucian Bindea, acesta declarând în ceea ce-l privește pe Dani Șfarț, umătoarele: „Nu a fost diacon la noi. I s-a făcut doar tunsoarea lectorală de către episcopul Alexandru când era în primul an la seminarul de la Blaj. Nu a fost nici măcar ipodiacon. Putea doar să spună ecteniile la slujbe, să citească apostolul, sau să cânte la strană. Mi-a fost cantor la strană. Eu l-am trimis la seminar, dar nu l-a terminat. Era mai mult acasă decât la școală. A mai făcut și acolo ceva prostii. Pe lângă asta s-a mai încurcat și cu una mai tinerică. Anul trecut l-a lăsat nevasta… A fost și la ortodocși dar nici acolo nu a terminat. Acum e undeva la Vinț, unde e pensiunea „Luci 2000”. Nu știu ce tot face și pe acolo. Acum am înțeles că e de-a lui Gherasim Bratu. … [care] nu are recunoașterea Bisericii Ortodoxe: „Nu-l recunoaște nimeni. Am auzit că a avut și o condamnare pentru că folosește titluri care nu are dreptul să le aibă. Sunt pe stil vechi. Gherasim ăsta racolează tot ce e certat cu Biserica. E ceva autonom, așa de capul lor acolo. Juridic nu le poate face nimeni nimc pentru că și-au făcut o asociație și duc în rătăcire oamenii”
   Falsul preot, Dani Șfarț, face dezlegări, citește molitfe, împărtășește pe bandă rulantă, dezleagă cununii și alte astfel de practici care atrag o categorie de oameni cu o cultură religioasă mai redusă, dar mai darnici, uneori… Despre exaltările mistice și abuzurile lui Dani Șfarț, pr Bindea își amintește că se credea cu „har” și făcea ceea ce face preotul, deși nimeni nu i-a dat acest drept: „De când a primit tunsoarea lectorală a făcut feștanii la oameni acasă. El consideră că dacă a cerut harul preoției în timpul ritualului tunsorii lectorale, l-ar fi primit. Ceea ce nu e adevărat. Dacă episcopul nu i-a făcut hirotonia nu are cum să aibă, oricât și-ar fi dorit el.”
   „Acum se declară ortodox și face slujbe catolice. Citește molitfele Sfântului Vasile cel Mare pentru că asta prinde la oameni fiind mulți necăjiți și cu probleme. E certat cu toată lumea, iar acum se bagă către neoprotestanți. Are un prieten Nicu din cartierul Plafar. Unu cu barbă, dar ăla nu are nici o școală, nu știu dacă a reușit să termine liceul, iar acum a ajuns mare pastor pe la rromi pe undeva. Din moment ce se autodeclară preot ortodox pătează imaginea Bisericii Ortodoxe. Noi nu am luat măsuri pentru că aici nu deranjează. Lumea îl cunoaște cine e și nu are nici o influență prin zonă.”
   În concluzie, protopopul greco-catolic de Orăștie neagă că Dani Șfarț ar fi fost hirotonit diacon sau ipodiacon la greco-catolici deși, încă de atunci, acesta facea slujbe pe care doar preotul avea voie să le facă: „Deci să se știe clar că nu a fost hirotonit la noi. …
   În articolul „Impostor la drumul mare”: Daniel Marius Șfarț înșală lumea pretinzând că este preot ortodox, publicat de site-ul mai sus menționat, se arată faptul că pe data de 15 noiembrie 2016, Arhiepiscopia de Alba-Iulia, a emis un comunicat prin care a înștiințat preoții și credincioșii din cadrul eparhiei, să se ferească de falșii preoți și mitropoliți care se pretind a fi ortodocși. „

   Apreciat de 1 persoană

 3. Mihai T said, on decembrie 7, 2021 at 5:15 pm

  Denumirea ”Omicron” a fost stabilită de OMS pe 26 noiembrie 2021. Aceste cărţi despre ”varianta Omicron” deja erau disponibile pe 2 decembrie 2021:

  http://cluesforum.info/viewtopic.php?p=2415895&sid=233697271d4723c0878758fb96a7f87b#p2415895

  Aceste cărţi se presupune că s-a făcut pentru ele muncă de cercetare, au fost scrise, editate, publicate, şi promovate între 27 noiembrie şi 2 decembrie 2021 …

  Apreciază

 4. proprietăți said, on decembrie 7, 2021 at 5:29 pm

  De fapt adevăratele asset-uri sunt cele private, ale oamenilor, cum sunt casele, și alte feluri de clădiri, terenurile de toate felurile arabile, păduri, etc., apele de toate felurile lacuri, bălți, etc., mijloacele de transport mașini, bărci, șalupe etc. În general TOATE proprietățile care reprezintă valoare materială concretă REALĂ, și nu niște bucăți de hârtie colorată, sunt vizate de a fi luate din mâna oamenilor care le dețin. Omenirea e pe cale să fie lăsată în fundul gol, la mâna salariului social al elitelor satanei. Deposedarea de proprietatea privată făcută de comuniști a fost o încălzire ușoară față de ce va veni. Iar coviduiala a dat un brânci înainte planurilor de distrugere a omenirii, distrugere atât economică cât și fizică, biologică.

  Apreciază

 5. scortisoara said, on decembrie 7, 2021 at 5:52 pm

  https://www.activenews.ro/stiri/Noua-Ordine-Mondiala-pe-intelesul-tuturor-in-7-etape-si-8-imagini-171235

  Vă prezentăm, în imagini, un rezumat explicativ mai mult sau mai puțin ipotetic al planului care se desfășoară în prezent în fața ochilor noștri pentru cei care s-au trezit recent și încă mai au probleme să vadă clar. Textul a fost scris de Jean-Jacques Crèvecoeur și grafica a fost creată de Le Grand Réveil.

  Noua Ordine Mondială pentru TOȚI – Sau cum să înțelegem ceea ce întâmplă în acest moment! Despre cele 7 etape care sunt programate (3 sunt deja terminate și a 4-a este acum în curs de desfăsurare…)

  FAZA 1 – Simularea unei amenințării și crearea fricii. (decembrie 2019 – martie 2020)

  Punerea în scenă a unei pandemii în China.
  Uciderea a zeci de mii de bătrâni.
  Umflarea numărului de cazuri și decese.
  Poziționarea vaccinării încă de la început ca fiind singura soluție.
  Concentrarea totală a atenției asupra lui Covid-19.
  Rezultat, panică (aproape) generală

  FAZA 2 – Semănarea discordiei și a dezbinării. (martie 2020-decembrie 2020)

  Impunerea măsurilor coercitive inutile, liberticide și măsuri neconstituționale.
  Paralizarea comerțului și a economiei.
  Observarea supunerii unei majorități și a rezistenței unei minorități rebele.
  Stigmatizarea rebelilor și crearea unei diviziuni orizontale.
  Cenzurarea liderilor dizidenței.
  Pedepsirea nesupunerii.
  Generalizarea testelor PCR.
  Crearea confuziei între cazuri, infectați, bolnavi, spitalizați și morți.
  Descalificarea tuturor tratamentelor eficiente.
  Menținerea speranței unui vaccin care să salveze vieți.
  Rezultat: Exasperare, nerăbdare, dezbinare.

  FAZA 3 – Aducerea unei soluții perfide și mortale. (decembrie 2020 – iunie 2021)

  Justificarea menținerii măsurilor coercitive prin eșecul de a atinge pragul de imunitate a turmei.Propunerea unui vaccin gratuit pentru toți.
  Promiterea protecției și a revenirii la normalitate.
  Stabilirea unui obiectiv de imunizarea turmei.
  Simularea redresării parțiale a economiei.
  Ascunderea statisticilor privind efectele secundare și decesele cauzate de injecții.
  Prezentarea efectelor secundare ale injecțiilor ca efecte „naturale” ale virusului și ale bolii.
  Recuperarea noțiunii de variantă ca fiind o mutație naturală a virusului.
  Justificarea menținerii măsurilor coercitive prin eșecul atingerii pragului imunității de turmă.
  Sancționarea profesioniștilor din domeniul sănătății pentru exercitarea ilegală a îngrijirii și a vindecării.

  Rezultat:îndoieli și sentimente de trădare în rândul vaccinaților, descurajare în rândul opozanților

  FAZA 4 – Instalarea codul Apartheid și codului QR (iunie 2021-octombrie 2021)

  Organizarea voluntară a penuriei generale.
  Impunerea pașaportului de vaccinare (cod QR), recompensând vaccinații, pedepsind nevaccinații.
  Crearea unui Apartheid al privilegiaților împotriva celorlalți.
  Retragerea dreptului de a lucra sau studia celor nevaccinați.
  Retragerea serviciilor de bază celor nevaccinați.
  Impunerea testelor PCR plătite nevaccinaților.
  Rezultat: prima etapă a controlulului digital, sărăcirea opozanților.

  FAZA 5 – Stabilirea haosului și a legii marțiale. (noiembrie 2021 – martie 2022)

  Provocarea exploziei penuriei bunurilor și alimentelor.
  Provoacă oprirea economiei reale și închiderea fabricilor și întreprinderilor.
  Lăsarea șomajului să explodeze.
  Impunerea celei de a treia doză de vaccin (rapel).
  Reluarea asasinării bătrânilor care sunt încă în viață.
  Impunerea vaccinării obligatorii pentru toți.
  Amplificarea mitului variantelor, al eficacității vaccinurilor și a imunității de turmă.
  Diabolizarea anti-vacciniștilor învinuindu-i pentru decese.
  Arestarea liderilor opoziției.
  Impunerea identității digitale pentru toți (cod QR): certificat de naștere, carte de identitate, pașaport, permis de conducere, card de asigurare de sănătate…
  Instaurarea legii marțiale pentru a supune opoziția.
  Rezultat: a doua etapă a controlului digital. Arestarea sau eliminarea adversarilor.

  FAZA 6 – Anularea datoriilor și dematerializarea (eliminarea) banilor (martie 2022 – septembrie 2022)

  Declanșarea prăbușirii economice, financiare și bursiere, prăbușirea băncilor.
  Salvarea pierderilor băncilor folosind conturile clienților lor.
  Declanșarea „Marii Resetări”.
  Dematerializarea monedei (moneda digitală) .
  Anularea datoriilor, împrumuturilor și a ipotecilor.
  Impunerea portofelului digital. (Digital Wallet)
  Confiscarea bunurilor imobiliare și a terenurilor.
  Interzicerea tuturor medicamentelor (remediilor) la nivel mondial.
  Confirmarea obligativității vaccinării semestriale sau anuale.
  Impunerea raționalizării alimentelor și a unui mod de alimentație pe baza Codex Alimentarius.
  Extinderea măsurilor la țările emergente.
  Rezultat: a treia etapă a controlului digital. Extinderea N.O.M. pe întreaga planetă.

  FAZA 7 – Generalizarea creditului social și a controlului integral. (din septembrie 2022)

  Generalizarea unui sistem de credit social pe baza modelului chinezesc.
  Implementarea sistemelor de control și monitorizare.
  Militarizarea societății.
  Eliminarea definitivă a adversarilor.
  Activarea controlului bio-numeric al gândurilor, emoțiilor, fiziologiei și comportamentului.
  Activarea genocidului cu ajutorul unor bio-nano-obiecte implantate.
  Rezultat: a patra etapă a controlului digital. Genocidul, sclavia, zombificarea, sfârșitul aproape a întregii umanități.

  PLANUL NOII ORDINI MONDIALE SIMPLIFICAT

  Pandemie.
  Variante.
  Vaccinarea obligatorie.
  Pașaportul de vaccinare.
  Penurie mondială.
  Atacuri cibernetice false.
  LEGEA MARȚIALĂ.
  Dispariția banilor fizici.
  Venitul universal.
  Credit social.
  Transumanism.
  SUPUNEREA COMPLETĂ.

  https://invictuswebmedia.com/2021/10/19/noua-ordine-mondiala-pentru-idioti-in-sapte-etape-si-in-imagini/

  Apreciază

 6. Felix said, on decembrie 8, 2021 at 1:00 pm

  Bancomatele vor fi dotate cu cititor Cod QR:
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4538022626317815&id=100003303686652&__tn__=R-R

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: