SACCSIV – blog ortodox

Lovitură de stat în Sudan. Armata a preluat puterea și a dizolvat guvernul. Premierul a fost arestat și dus într-o locație secretă

Posted in AFRICA, ARMATA, SUDAN by Vali on octombrie 26, 2021

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/haos-in-sudan-dupa-ce-mai-multi-membri-ai-guvernului-civil-au-fost-arestati-intr-o-posibila-lovitura-de-stat-militara-1712127

Generalul Abdel Fattah al-Burhan a anunțat la televiziunea publică dizolvarea guvernului. Foto: Profimedia Images

Mai mulți membri ai guvernului de tranziție din Sudan au fost arestați chiar în casele lor, în contextul unei crize politice profunde în această țară africană, relatează BBC și Reuters. Cel puțin patru membri ai cabinetului sudanez civil au fost arestați de soldați neidentificați în primele ore ale zilei de luni.

Reacții internaționale la lovitura de stat din Sudan

ACTUALIZARE ORA 17:00 Uniunea Europeană a condamnat luni arestarea prim-ministrului sudanez Abdalla Hamdok și a altor membri ai cabinetului și a cerut eliberarea lor imediată după ce șeful militar al țării a dizolvat guvernul de tranziție.

„Solicităm forțelor de securitate să-i elibereze imediat pe cei pe care i-au reținut ilegal”, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, într-un comunicat.

Și ministrul german de externe Heiko Maas a cerut încetarea imediată a tentativei de lovitură de stat din Sudan, într-o declarație publicată luni.

„Facem apel la toți cei care sunt responsabili pentru securitatea și ordinea statului în Sudan, să continue procesul de tranziție politică pașnică către o democrație în Sudan”, a declarat acesta.

Amnesty International a cerut autorităților din Sudan „să respecte drepturile omului”, după arestarea prim-ministrului țării Abdalla Hamdok și a altor oficiali.

Totodată, secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a condamnat lovitura militară în curs de desfășurare și a cerut eliberarea premierului și a altor oficiali.

Casa Albă a transmis că administrația Biden este „profund alarmată” de lovitura de stat care se desfășoară în Sudan.

Armata a dizolvat guvernul de tranziție și a preluat puterea

ACTUALIZARE ORA 16:00 Abdel Fattah al-Burhan, un ofițer militar care a condus Consiliul Suveran al Sudanului, un organ comun de guvernământ care împarte puterea cu autoritățile civile, a anunțat că a dizolvat consiliul și guvernul de tranziție, anunțând stare de urgență în toată țara.

Într-o declarație televizată, al-Burhan a anunțat că un „guvern reprezentativ independent și echitabil” va prelua puterea până la alegerile din 2023.

Șeful forțelor armate din Sudan a declarat că acordul de împărțire a puterii cu membrii civili ai consiliului suveran de tranziție al țării „a devenit un conflict” în ultimii doi ani, „amenințând pacea și unitatea” în Sudan.

„Acest lucru a făcut ca armata să protejeze siguranța și securitatea acestei țări”, a declarat generalul Abdel Fattah al-Burhan

CNN anunță că împotriva manifestanților care protestează împotriva loviturii de stat în capitala Khartoum s-a tras cu muniție. Ministerul Informațiilor a spus că au existat victime.

Potrivit unor raportări, împotriva protestatarilor care manifestează pe străzile capitalei din Sudan s-a trans cu gloanțe. Foto: Profimedia Images

Premierul și soția au fost arestați și duși într-o locație secretă

ACTUALIZARE ORA 12:20 Premierul Sudanului Abdalla Hamdok și soția sa Muna Abdallah au fost arestați și duși într-o locație secretă, a declarat luni consilierului economic al prim-ministrului, Adam Hireka, pentru CNN.

Ministerul Informațiilor din țară a anunțat luni mai devreme că premierul Hamdok a fost plasat în arest la domiciliu de „forțele militare”, într-o declarație publicată pe Facebook.

Mai mulți miniștri și oficiali guvernamentali au fost arestați, a mai precizat Ministerul Informațiilor. În mesajul publicat pe Facebook este transmis și un apel al premierului reținut, care le cere oamenilor să iasă în stradă.

„„Prim-ministrul sudanez Abdalla Hamdok, într-un mesaj din arestul său la domiciliu, le cere sudanezilor să adere la mijloace pașnice de protest și să ocupe străzile pentru a-și apăra revoluția”, transmite ministerul în mesajul publicat pe Facebook.

De asemenea, forțele militare au luat cu asalt postul de radio de stat al Sudanului și i-au reținut pe angajați.

Zborurile de pe Aeroportul Internațional Khartoum au fost suspendate, internetul a fost oprit, iar podurile au fost ocupate de forțele militare.

Site-ul de monitorizare a internetului NetBlocks a confirmat luni că conectivitatea la internet a fost „grav perturbată” în Sudan.

Știrea inițială

Martorii spun, însă, că internetul a fost tăiat în capitala Khartoum, iar primele imagini care au apărut pe rețelele sociale arată mulțimi furioase care ard cauciucuri pe străzi.

Liderii grupurilor pro-democrație din Sudan au cerut susținătorilor lor să se opune oricărei încercări de lovitură de stat militară.

Informațiile despre aceste arestări vin în situația în care Sudanul este măcinat de tensiuni profunde între autoritățile civile și militare care împart puterea într-un aranjament de guvernare comună din 2019, de când l-au dat jos de la putere pe dictatorul Omar al-Bashir. Acesta a fost înlăturat de la conducerea țării după 30 de ani.

Situația a fost înrăutățită de o presupusă tentativă de lovitură de stat, atribuită susținătorilor lui al-Bashir, aceasta fiind dejucată în septembrie.

La începutul acestei luni, adversarii tranziției democratice a țării au ieșit pe străzile capitalei pentru a cere armatei să preia puterea prin lovitură de stat. De cealaltă parte, joi, susținătorii guvernului de tranziție au ieșit și ei în stradă pentru a-și arăta susținerea.

Editor : Adrian Dumitru

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. gheorghe said, on octombrie 26, 2021 at 4:10 pm

  Deci, SE POATE!

  Apreciază

 2. ibagul2006 said, on octombrie 26, 2021 at 9:21 pm

  Cine a ajuns sa ceara respectarea drepturilor omului, mizeria de mue care de doi ani ne tine in dictatura medicala si care incalca toate legile libertatii si drepturilor omului. Ce gluma proasta !

  Apreciază

 3. […] Lovitură de stat în Sudan. Armata a preluat puterea și a dizolvat guvernul. Premierul a fost ares… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: