SACCSIV – blog ortodox

Există probabilitatea ca filistenii să fi fost de origine greacă, conform ADN-ului

Posted in ADN, Grecia, ISTORIE by saccsiv on august 4, 2021

GREEK REPORTER: The Philistines were Likely of Greek Origin, According to DNA

Există probabilitatea ca filistenii să fi fost de origine greacă, conform ADN-ului

De Philip Chrysopoulos, 31 Iulie 2021, GREEKREPORTER

Filisteni luați prizonieri de egipteni sunt descriși într-o sculptură în relief din Muzeul Medinet Habu. Credit: Remih / Wikimedia Commons

Filistenii ar fi fost foarte probabil de origine greacă, ar sugera un nou studiu ADN care urmărește originile piraților antici din Mediterana de Est.

Acesta este de fapt primul studiu al ADN-ului recuperat dintr-un vechi cimitir filistean, în care oamenii de știință au dorit să găsească rădăcinile oamenilor infami ai Bibliei ebraice, conform unui nou raport al National Geographic.

În Vechiul Testament, filistenii sunt prezentați ca fiind o rasă diferită de cea a evreilor, provenind din „Ținutul lui Caftorim”, care este Creta de astăzi.

Probabil originari din Creta, filistenii au preluat mai târziu controlul asupra țărmului sudului Israelului actual și al Fâșiei Gaza, începând cu secolul al XII-lea î.Hr.

Un cimitir oferă indicii despre originile filistenilor

În 2016, oamenii de știință au descoperit un cimitir antic lângă Ashkelon, Israel, care conținea aproximativ 150 de morți în interiorul unor morminte ovale.

Un studiu genetic revoluționar din 2019 a arătat că genele celor îngropați aparțin unui fond genetic european, spre deosebire de fondul genetic semitic levantin al locuitorilor de mai târziu din zonă.

Potrivit oamenilor de știință, a existat un flux de gene din Europa care a avut loc în timpul tranziției de la epoca bronzului la epoca fierului, care susține teoria conform căreia europenii au migrat în Orientul Mijlociu.

Raportul National Geographic spune că analiza ADN din rămășițele umane a acoperit trei perioade de timp diferite:

Dintr-un cimitir din epoca mijlocie/târzie a bronzului (aproximativ 1650-1200 î.Hr.), care precede sosirea filistenilor; copii înmormântați la sfârșitul anului 1100 î.Hr., după sosirea filistenilor; și indivizi îngropați în cimitirul filistean în epoca târzie a fierului (secolele X și IX î.Hr.).

Probele de ADN din epoca fierului includ proporțional mai multe „origini europene adiționale” în semnătura lor genetică – cu aproximativ 14% – decât în ​​probele pre-filistene din epoca bronzului, care erau de 2 – 9%.

Deși originile genelor europene nu sunt concludente, cel mai plauzibil ar fi că provin din Grecia, Creta, Sardinia sau peninsula Iberică, cred experții.

Mulți cercetători leagă, de asemenea, prezența filistenilor de exploatările popoarelor marine, triburi de pirați din Marea Mediterană de est la sfârșitul epocii târzii a bronzului  în secolul al XIII-lea și începutul secolului al XII-lea î.Hr.

Aceasta susține teoria conform căreia filistenii au emigrat din Europa – care erau posibil greci – care s-au stabilit apoi în Ashkelon în secolul al XII-lea î.Hr.

The Philistines were Likely of Greek Origin, According to DNA

Ceramică filistină în Muzeul Culturii Filistine Corinne Mamane. Credit: Bukvoed / Wikipedia

Filistenii se războiau des cu israeliții

Sosirea lor la începutul secolului al XII-lea î.Hr. este marcată de ceramică precum cea din lumea greacă antică, precum și de utilizarea unui scris folosit în insulele Egee și de consumul lor mare de carne de porc.

Arheologii sunt de acord că filistenii erau diferiți de vecinii lor evrei și că au existat războaie frecvente între aceste popoare.

În Vechiul Testament, filistenii sunt descriși ca ațâțători de război și dușmani ai israeliților.

Uriașul Goliat, un luptător filistean ucis de un tânăr păstor, care a devenit ulterior regele David, este cel mai cunoscut filistin din Biblie.

De asemenea, Dalila, frumoasa femeie care a sedus și tuns părul puternicului israelit Samson pentru a-l scurge de puterile sale, este un exemplu biblic al vicleniei filistenilor.

Genele europene ale filistenilor au dispărut ulterior

Comparând ADN-ul recuperat din cimitirul din Ashkelon la doar câteva secole după înmormântarea copiilor, oamenii de știință au descoperit că dispăruseră caracteristicile lor europene.

Înmormântările filistene ulterioare s-au dovedit a avea semnături genetice foarte asemănătoare cu populațiile locale care locuiseră în regiune înainte de sosirea filistenilor.

Studiul ADN arată că ADN-ul european al filistenilor a dispărut în 200 de ani, cel mai probabil pentru că s-au căsătorit pe scară largă, iar semnătura lor genetică a fost diluată în populația locală.

Descoperirile întăresc teoria conform căreia originea populației filistine era probabil greacă, cretană sau din Sardinia.

Împreună cu descoperirile arheologice, studiul ADN întărește teoria că filistenii erau probabil greci – fie din Grecia continentală, fie din Creta – care s-au amestecat mai târziu cu populațiile locale levantine de la începutul epocii fierului.

Filistenii au fost asimilați genetic de populația locală, totuși și-au păstrat trăsăturile culturale distincte care i-au separat de vecinii lor mai mult de cinci secole.

Filistenii au trăit în zonă mai mult de cinci secole, până când au fost în cele din urmă cuceriți de babilonieni în anul 604 î.Hr. – cu câțiva ani înainte de cucerirea poporului evreu de către babilonieni în 598 î.Hr. și exilul lor ulterior acolo.

Tagged with: , , ,

18 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Radu Humor said, on august 4, 2021 at 4:23 pm

  Vasele israeliene implicate (pe care a murit un român cu nume necunoscut încă), Zodiac Maritime, ale familiei Ofer, infiltrează agenţi şi asasini Mossad în Iran şi în regiune, conf. jurnalistului evreu Richard Silverstein, in articolul său: „Ofer Brothers Ships Transported Mossad Agents to Iran“, fapt confirmat si de publicaţia israelieana Ynetnews in articolul „Censor says didn’t shut down Ofer Knesset hearing“. Mossad e maestru în înscenări / operaţiuni „sub steag străin“ si in atacuri criminale, după cum a recunoscut recent într-un interviu public, în iunie ’21, Yossi Cohen, fostul şef al spionilor Mossad, că ei, serviciul secret israelian, au ucis şi oameni de ştiinţă în Iran şi au pus şi bombe în ultimii ani.
  A devenit evident că războiul împotriva Iranului, cu România parte, s-a dorit dinainte de evenimentul-pretext.

  Apreciat de 2 persoane

 2. sky said, on august 4, 2021 at 6:21 pm

  Problema e ca aceste teste de ADN nu sunt credibile, e vestit cazul unui cetatean care a facut testul ADN unei soparle si ca rezultat a iesit ca soparla ar avea stramosi evrei si asiatici. https://www.planet-today.com/2021/06/planet-today-man-and-his-wife-decided.html#gsc.tab=0
  Sau un altul care a facut teste la 9 laboratoare diferite si a primit rezultate diferite
  https://www.livescience.com/63997-dna-ancestry-test-results-explained.html

  Apreciat de 1 persoană

 3. Alin Razvan said, on august 4, 2021 at 10:01 pm

  Minciuni zioniste spurcate! Studiile astea false au fost comandate de iudei cu scopul clar de a arata ca palestinienii sunt veniti recent in pamantul Palestinei si, astfel, sa accepte sa lase pamantul lor iudeilor. Iudeii vor –asemenea ungurilor de la noi– sa falsifice istoria pentru scopul lor,
  Deci, articolul este o minciuna GOGONATA, o propaganda jidaneasca, chipurile, cercetatorii vor „descoperi” ca palestienii sunt veniti in Palestina de foarte putin timp si, evident, nu ar trebui sa aiba pretentii la pamantul lor …

  Apreciat de 2 persoane

  • saccsiv said, on august 4, 2021 at 10:16 pm

   Alin Razvan

   Frate, despre filisteni scrie in Sfanta Scriptura in Vechiul Testament iar evreii (iudeii, israelienii sau cum vrei sa le zici) spun si ei ce scrie acolo.
   Articolul este despre locul de unde au venit ei in antichitate.
   Asa ca n-are noima ce zici tu.

   Apreciază

   • Radu Humor said, on august 4, 2021 at 11:08 pm

    De cine-i scris Vechiul Testament, frate ? Mai bine zis cine-a umblat la el ?

    Apreciază

   • saccsiv said, on august 4, 2021 at 11:34 pm

    Radu Humor

    Adica?

    Apreciază

 4. Arhanghelul said, on august 5, 2021 at 12:16 am

  Daca citeati Istoria Antica … ati fi stiut ca filistienii sau cananitii sunt acelasi „stat” orase maritime … ovreii iau exterminat conform vechiului testament …

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Canaan

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Fenicia

  Tara promisa sau dorita … de israieliti … ei la vremea respectiva nu erau evrei … evreu este ceva religios … israielit este ceva national … aka tribal … cele 12 semintii …

  http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=41&cap=8

  Se zice …evreii (credinciosi in Yahve) … din Israiel …
  NU … israielitii (etnie) din „tara” Evrei_el …

  http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=41&cap=2

  http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=41&cap=8
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

  EX: exista evrei brazilieni dar nu sunt de etnie israielita …

  EX: exista penticostali romani dar nu sunt de etnie romana ci … rromani …

  Apreciază

  • saccsiv said, on august 5, 2021 at 8:13 am

   Arhanghelul

   Tu n-ai citit Sfanta Scriptura. Erau mai multe neamuri in Canaan cand Israel (cele 12 triburi) au inceput cucerirea.

   Apreciază

 5. marcus said, on august 5, 2021 at 1:14 pm

  Studiul spune ce spune si istoria si Sfanta Scriptura. Filistenii din Vechiul Testament erau un amestec de canaaniti, inca existenti pe teritoriile dinspre mare, cu nou venitii europeni (cel mai probabil din sudul balcanic) pe care egiptenii (Ramses al II-lea) in consemnarile lor, i-au numit „peleset”, si care este foarte posibil sa fi fost dintre urmasii pelasgilor pe care i-au gasit in Balcani, pe la 2000 î.H., atat gelonii (elenii de mai tarziu), cat si dorienii, ceva mai tarziu.

  Scriptura, intr-una din cartile Regilor, consemneaza ca israelitii, prin sec. V î.H., aveau relatii diplomatice cu spartanii din Pelopones, care spartani spun ca se considerau frati din vechime cu israelitii. Ori, acest lucru poate fi considerat un bun indiciu că, spartanii, cată vreme sunt considerati urmasi ai pelasgilor din sudul balcanic, ar descinde din Peleg – apropierea fonetică dintre pelasg si Peleg nu poate fi ignorată – fiul lui Eber, pe alta filiera decat Ragav (primul fiu al lui Peleg) strabunicul lui Avraam, adica din fratii mai mici ai lui Ragav, care cel mai probabil au emigrat din Asia Mica in Balcani pentru a se sustrage tiraniei lui Nimrod ultimul fiul al lui Cuș – care Cuș a venit in Mesopotamia (pamant al lui Sem) din India/Pakistanul de astazi unde isi avea tara – , cum dealtfel făcuse si Aram impreuna cu fiii sai Uț, Hul, Gheter si Maș.

  Ps
  Istoria umanitatii incepe cu Facerea din Sfanta Scriptura. Cine nu consideră asa este ignorant, incult si manipulat.

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: