SACCSIV – blog ortodox

Istorii vrâncene. Răscoala anticomunistă din 1950

Posted in ORTODOXIE, Romania by Vali on iunie 24, 2021

Sursa: https://www.agrotara.ro/istorii-vrancene-rascoala-anticomunista-din-1950/

Un episod al rezistenţei din Vrancea este reprezentat de luptele care s-au dat la pârâul Porcului. Acolo, doi dintre partizanii anticomuniști, Cristea Paragină şi Gheorghiţă Bălan au reuşit să scape din încercuirea securiştilor şi să ducă mai departe lupta, făcând să tremure toată Securitatea din Vrancea şi regiunea Galaţi. Mişcarea de rezistenţă a grupului Paragină a fost scânteia care a aprins munţii Vrancei în primăvara anului 1950.

Cristea Paragină şi Gheorghiţă Bălan s-au retras spre schitul de la Gura Lepşei, spre cascada Putnei, unde au pregătit răscoala din 23 iunie 1950 împotriva regimului comunist care urmărea să ia munţii daţi prin Hrisoave de la Ştefan cel Mare. Aceste hrisoave lăsate din generaţii în generaţii vrâncenilor de nădejde, erau căutate cu asiduitate de securiști, dar urmaşii Vrâncioaiei, Cristea Paragină, Gheorghiţă Bălan, fraţii Brânzei, Manoliu, Cojocaru au răsculat toţi munţii reuşind salvarea documentelor.

Între Tişiţa şi Zăbrăuţi, în bazinul Putnei, până sub Măgura Odobeştiului, toate satele s-au ridicat împotriva abuzurilor stăpânirii comuniste. Peste treizeci de comune au pus mâna pe coase, securi şi sape, au dat foc posturilor de miliţie şi sediilor comuniste, punând pe fugă pe călăii şi slugile comuniştilor.

În noaptea de 23/24 iulie 1950 a fost declanşată revolta în satul Bârseşti (unde s-a tras clopotul de la biserica satului, au fost arestaţi miliţienii, activiştii PMR şi UTM, au fost ocupate sediile consiliului popular, miliţiei şi poştei). Dar şi în alte localităţi au existat grupuri de ţărani revoltaţi. Autorităţile au intervenit rapid, cu o extremă duritate.

Mai mulţi ţărani au fost executaţi pe loc (Ilie şi Toader Posmagiu, tată şi fiu din Bârseşti, Radu Hurjui din Nereju), iar în perioada imediat următoare au fost arestate sute de persoane.

Ţăranii au fost condamnaţi la ani grei de închisoare. 308 persoane au fost judecate în 18 loturi de către Tribunalele Militare Galaţi şi Stalin [Braşov], între iunie şi noiembrie 1951, fiind pronunţate şi multe condamnări la moarte.

În 1951 a fost executat Gheorghiţă Bălan (condamnat la moarte prin sentinţa nr. 694/25 iunie 1951 a Tribunalului Militar Galaţi). La 31 ianuarie 1952 au fost executaţi în penitenciarul Galaţi Constantin Manoliu (tată), Victor Manoliu (fiu), Vasile V. Cojocaru (toţi condamnaţi la moarte prin sentinţa nr. 725/18 iulie 1951 a Tribunalului Militar Galaţi). La 17 august 1952 a fost executat în penitenciarul Galaţi Ion Strâmbei (condamnat la moarte prin sentinţa nr. 935/15 noiembrie 1951 a Tribunalului Militar Galaţi).Răscoala a cuprins cel mai mare număr de participanţi şi a rămas în istorie ca cea mai mare revoltă anticomunistă din România (peste 15.000 de oameni).

By

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vali said, on iunie 24, 2021 at 12:35 pm

  CNSAS continua martirizarea unor eroi anticomunisti

  Pentru a se lamuri ca aceasta institutie e o farsa de la un capat la altul, marele public ar trebui sa stie un “detaliu” ca faptul ca membrii de Partid nu mai puteau face obiectul investigatiilor Securitatii, cazurile lor fiind tratate separat de ale “prostimii”. Daca mai adaugam si ca legea interzice deconspirarea celor care au pastrat legatura, ca ofiteri sau informatori dupa ’89, putem spune ca obiectul de activitate al CNSAS il constituie necomunistii care nu au continuat colaborarea cu sistemul. E drept ca nu asteptam ca adevarul sa curga din filele dosarelor intocmite de securisti, dar in privinta unui oarecare rol didactic, de furnizor de informatii macar pentru istoricii de maine, aveam o bruma de iluzii. Care s-au lamurit dupa ce institutia platita din bani publici si-a luat jucariile (documentele inedite) si a parasit expozitia itineranta Destine de martiri. Expozitia prezenta cate ceva despre cateva nume sonore din clerul ortodox si despre patimile lor in inchisorile comuniste.

  In mod oficial, purtatoarea de cuvant a CNSAS a invocat detalii procedurale a caror absurditate trimite la lumea lui Kafka. Neoficial, motivul ar fi suspiciunea, la fel de absurda si de neadevarata, ca acesti marturisitori crestini ar fi fost legati de Miscarea Legionara. De retinut ar mai fi si ca o astfel de expozitie ar fi spulberat mitul colaborationismului Bisericii Ortodoxe, care in ciuda unei presatii discutabile a capilor sai, a furnizat un numar foarte mare de detinuti politici si a ramas practic singura institutie care a sustinut pe toata durata ocupatiei comuniste o alta “ideologie”, vadit opusa ateismului si materialismului marxist. Din comunicatul de tabla al CNSAS sunt invocate ca scuze actiunile consiliului de reabilitare a “patriarhului rosu” Iustinian Marina, pentru care atat CNSAS cat si capii BOR manifesta o grija mult mai mare decat pentru acesti eroi tacuti.

  urmarea aici:
  https://evadare.ro/spiritualitate/cnsas-continua-martirizarea-unor-eroi-anticomunisti/

  Apreciază

 2. Dr. Răzvan Constantinescu, primul medic sancționat că a negat pandemia COVID-19 said, on iunie 24, 2021 at 12:53 pm

  Răzvan Constantinescu, medic primar în Medicina interna și Gastroenterologie la Institutul de Gastronterologie și Hepatologie din Iași este primul medic sancționat pentru declarațiile făcute în timpul pandemiei, prin care susținea că nu există virusul SARS-Cov-2.

  Medicul a negat existența pandemiei de Coronavirus și descurajează vaccinarea anti-COVID.

  Comisia de etica a Universității de Medicina din Iași a decis să-i dea un avertisment scris. Medicul este acuzat de promovarea de teorii neștiințifice despre pandemie, virus și vaccin.

  Decizia nu este definitiva și poate fi atacata în termen de 15 zile. Continua și ancheta Colegiului Medicilor din Iași care l-a audiat în aceasta săptămână pe medicul Răzvan Constantinescu.

  Medicul a anunțat deja intenția de a contesta măsură luata împotrivă lui.

  ”Tocmai am primit decizia în unanimitate (desi niciun membru nu a spus/întrebat nimic pe parcursul audierii) a Comisiei de etica: sunt vinovat pentru faptele săvârșite.

  De data asta nu-mi mai este rușine, ci sunt mândru de instituția în care lucrez. A manifestat fermitate și curaj împotrivă celor care încalcă etica profesionala. Decizia vă fi contestata”, a scris medicul pe contul său de socializare

  https://www.antena3.ro/actualitate/sanatate/dr-razvan-constantinescu-sanctionat-negat-pandemia-covid-605744.html

  Apreciază

 3. Ion a lui Axinte said, on iunie 24, 2021 at 7:14 pm

  Fără domiciliu pe buletin. Barna: Oamenii își vor păstra adresa. Identitatea nu trebuie să fie condiţionată de proprietate
  Fara mama. Fara tata. Fara adresa. Doar un numar de cnp.

  Apreciază

 4. Ionut said, on iunie 24, 2021 at 11:33 pm

  Păcat. Păcat că suntem lași. Lași am fost și lași suntem. Dacă un sfert din poporul acesta ar fi avut curajul celor ce s-au ridicat împotriva regimului criminal, am fi fost demult liberi. Țara asta a avut multe ocazii să trântească regimul comunist, dar a preferat să se complacă în delăsare, așa cum face și acum.

  Apreciază

 5. P.M. said, on iulie 8, 2021 at 11:55 pm

  Impresionant este faptul ca parintele impreuna cu fiul se duceau la lupta impreuna;mai mult decat atat,ei sfarsesc impreuna;nu se tradeaza unul pe altul;asa de puternica era legatura familiala in trecut.

  In zilele noastre,parintele se duce la sinucidere (vaccinare) fara a lua in considerare cuvintele fiului…in mandria lui el crede ca spurcatii ii vor oferi salvarea,nemurirea

  Iarta ma Tata ca judec,Judecata iti apartine…

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: