SACCSIV – blog ortodox

Patriarhul Bartolomeu: Dumnezeu a inspirat la unirea Bisericii Romano-Catolice și cu Biserica Ortodoxă într-un potir comun

Posted in ORTODOXIE, PAPA, STIRI by Vali on iunie 12, 2021

Sursa: https://spzh.news/ro/news/80419-bog-vdohnovil-obedinity-rkc-i-pravoslavije-v-obshhej-chashe–glava-fanara

Papa Francisc și Patriarhul Bartolomeu. Imagine: pravoslavie.ru

Conducătorul Fanarului crede că dialogul dintre Vatican și Ortodoxie poate duce la unitatea bazată pe fundamentul solid al primului mileniu.

La evenimentul organizat de Universitatea Loppiano din Florența pe tema „Papa Paul al VI-lea, Patriarhul Athenagora și Chiara Lubicz – Profeția unității între Bisericile fraterne”, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului a spus că Dumnezeu a inspirat la unirea Bisericii Romano-Catolice și cu Biserica Ortodoxă într-un potir euharistic comun, relatează publicația fanarion.blogspot.com.

Potrivit conducătorului Fanarului, „cu adevărat binecuvântații, pururea pomenitul predecesorul nostru Patriarhul ecumenic Athenagora și Papa Paul al VI-lea, prin inspirație divină, și-au asumat sarcina sacră de a reconcilia Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică pentru a uni aceste Biserici într-un potir comun”.

El a calificat drept „binecuvântată” întâlnirea Patriarhului Athenagora cu Papa Paul al VI-lea la Ierusalim în 1964 și a menționat că acesta a fost „cel mai important eveniment din istoria relațiilor dintre cele două Biserici după 1054” și unul dintre cele mai profetice evenimente din Roma și Constantinopol .

„Cei doi Întâistătători au înțeles că Occidentul și Răsăritul nu pot trăi izolate și nu pot fi autosuficiente, deoarece acest lucru a fost în detrimentul Unității și Sobornicității Trupului lui Hristos, iar dialogul în dragoste și adevăr poate duce la unitatea bazată pe fundamentul solid primului mileniu”, a spus conducătorul Fanarului.

El a subliniat că „liderii bisericești susmenționați amintesc de faptul incontestabil că cele două biserici surori, care după schisma din 1054, mai ales după cruciade, au fost dezbinate și înstrăinate, împărtășesc o tradiție comună biblică, patristică și eclesiologică și învățătura despre Biserica indivizibilă aptă să servească drept bază pentru a restabili relația pierdută dintre ele”.

„Roada cea bună și binecuvântată a întâlnirii de la Ierusalim și întrevederile ulterioare ale celor doi Primați, precum și ale succesorilor lor imediați din Fanar și Vatican, au adus o contribuție imensă la aprofundarea relațiilor dintre cele două biserici surori”, a notat Patriarhul Bartolomeu .

Anterior, UJO a scris că Mitropolia Policarp (Stavropoulos) al Italiei și Exarhul Europei de Sud din cadrul Patriarhiei Constantinopolului a spus că mișcarea catolicilor și a creștinilor ortodocși spre unitatea deplină se apropie de finalizare.

de Elena Сonstantinova

22 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vali said, on iunie 12, 2021 at 8:49 pm

  Și acum, încotro? Opțiunile imperiului american

  Tot ce am scris până în acest punct se referă la trecut. Atât cât am putut eu să îl înțeleg. Viitorul e o carte deschisă și, neavând darul profeției, nu voi face decât să trec în revistă câteva teorii ale altora.
  hiperinflația și cedarea de ștafetă

  Declinul Occidentului e anunțat de sute de ani. Timp în care, au devenit evidente degradarea morală, debusolarea demografică, dar și creșterea prosperității și a influenței politice și culturale pe glob. De această dată, pesimiștii au argumente solide și logica pare a fi de partea lor. Datoria americană e fără precedent în istorie. Măsurile de intervenție fac iminentă o creștere spectaculoasă a ei, fără mare câștig practic.

  Aproape concomitent cu instituirea carantinei, au fost anunțate și măsurile economice. Un cost de 6 trilioane de dolari, pentru început. La acea dată, nici nu se știa cât va dura carantina, se vorbea optimist, de două săptămâni. Să contemplăm contextul: 6 trilioane adăugate în câteva zile peste datoria de 23 de trilioane, strânsă în două secole. Să ne gândim la bugetul unei familii. Să spunem că faci în decursul vieții datorii, pentru casă, mașină, poate o afacere. Pare un comportament rațional, ca pentru două săptămâni de stat acasă, să îți mărești cu încă 26% datoriile!? Un atare comportament irațional susține multe teorii ale conspirației legate de virus și de destinația umbroasă a fondurilor.

  Mai devreme sau mai târziu, sumele respective se adaugă datoriei publice, sunt urmate de scăderi de rating, creșteri de inflație și creștere în consecință ale dobânzii achitate pentru acea datorie. Care promite să dubleze deficitul, doar pentru plata dobânzii. Există mai multe voci, care atrag atenția că o asemenea politică e iresponsabilă. Că bulele Nasdaq din 2001, imobiliară din 2007, bancară și bursieră din 2008 și cea totală din 2020 sunt rodul „stimulării” economiei cu bani ieftini, care caută debușee în investiții, care se dovedesc alocări eronate de resurse. În exprimarea lui Peter Schiff, „coronavirus a fost doar acul, care a spart bula; oamenii se concentrează pe ac, în loc să analizeze ce a produs bula, iar Fed încearcă să umfle la loc un balon din care a ieșit aerul”. Acesta e un comentator carismatic, care a fost confirmat de spargerea bulei imobiliare, dar trebuie notat că e unul din mulții promotori ai comerțului cu aur, care au un interes nemijlocit în popularizarea ideii că doar aceea e o investiție sigură. Lucru pentru care există argumente pro și contra.
  deflația de dinainte de hiperinflație

  Un alt lobby-ist pentru negoțul cu aur, la fel de articulat în expuneri, Mike Manoloney, vine cu un amendament interesant. Potrivit lui, marea devalorizare a dolarului va fi precedată de o derutantă etapă de deflație. Etapă în care „banii devin scumpi”, greu de găsit pentru că nimeni nu riscă să se împrumute, șomajul crește, consumul scade, se ieftinesc mai multe active, între care, cele imobiliare, dar și aurul. O explicație convenabilă, am putea zice, dacă ne uităm că omul a albit în așteptarea marii lovituri din investiția în aur. Nu-l contrazic, există multă logică în ce spune, nu știu eu mai bine. Dar, spre deosebire de el, nu încerc să vă vând nimic.

  Până acum, într-adevăr, aurul a scăzut și el, dar în ritm mai lent decât acțiunile, și au apărut unele diferențe între prețul pe hârtie și prețul fizic al aurului. Care pot fi și din disfuncții de transport pe lanțul de distribuție. Într-adevăr, aurul are o foarte mare stabilitate în timp, dacă privim grafice întinse pe un secol. Monede respectabile, ca lira, și-au pierdut 95% din valoare, în comparație cu el. Dar e și un activ intens speculat, care are variații și de 50% într-un an, diferențe consistente între prețul de achiziție și de vânzare, iar acum e la niveluri apropiate de recordul istoric.
  teoria milkshake, scumpirea dolarului

  Brent Johnson e un economist, despre care nu știu să fie implicat în vânzarea de aur, dar are o teorie proprie, destul de apropiată de cea de mai sus. Dar din alte motive. El atrage atenția că poziția dolarului în lume e încă una dominantă. 61% din rezervele băncilor centrale sunt ținute tot în dolari (sau bonuri de trezorerie echivalente). Undeva între 14 și 25 trilioane de dolari sunt datorii, pe care alte state le-au făcut tot în dolari. Deci alții au nevoie mai mare și mai urgentă de dolari, decât emitenții.

  Prin urmare, poziția americană ar fi încă una dominantă multă vreme, prin avantajul câștigat la Bretton Woods. Chiar dacă sumele pe care le „tipărește” America acum sunt astronomice, ea își poate exporta inflația. Folosind canalele de schimb direct cu alte bănci centrale, America își poate reabsorbi dolarii ca printr-un pai (de-aici numele), fără să-și devalorizeze obligațiunile și să-și crească dobânda la datoria suverană. Ceea ce ar urma să se întâmple, pe termen scurt și mediu, ar fi o întărire a dolarului, care ar deveni mult mai necesar altor țări, strânse cu ușa să-și plătească datoriile. Pe termen lung, însă efectul ar fi tot sfârșitul acestei comedii, adică tot hiper-inflația și înlocuirea dolarului ca monedă de rezervă. Johnson folosește comparația cu filmul „Nemuritorul”, în care mai mulți eroi se urmăreau cu sabia și își luau puterea pe măsură ce își decapitau rivalii. În această teorie, aurul va fi ultimul supraviețuitor. Dar, înainte să se întâmple asta, dolarul va „ucide” toate celelalte monede.
  noua utopie monetară

  „Totul va fi bine!” e refrenul celei mai optimiste aripi a stângii lumii capitaliste. Viziunea asta zglobie are și un nume pompos: MMT (Teoria Monetară Modernă). Pe scurt, ea spune că nimic rău nu se poate întâmpla din tipăritul banilor de către stat. Că o țară, care se împrumută în propria monedă, nu poate da faliment. Mai mult, obiectivul statului ar trebui să fie să asigure un loc de muncă tuturor și un venit minim garantat consistent, nu să piardă vremea cu echilibrele macro-economice. Nici măcar taxarea cetățenilor nu ar fi o necesitate pentru funcționarea statului. (Sună a Conu’ Leonida.)

  Ce e îngrijorător e că teoria nu e chiar nouă și politicienii par a fi tentați să o încerce sub pretextul crizei. Gluma lui Milton Friedman, despre absurditatea banilor aruncați din elicopter, e preluată ca recomandare și americanilor li se livrează cecuri prin poștă. Alte țări dau și ele cât pot: ba o păsuire de impozite, ba de plată a utilităților, ba șomaj tehnic. (Nu toate măsuri rele neapărat.)

  Deși teoria aceasta nu e acceptată de comunitatea profesioniștilor, ea nu emană nici de la o gașcă de hippie. Sunt economiști respectabili, care spun că doar îi continuă ideile lui JM Keynes. Potrivit lor, atunci când o țară are datorii și deficite mari, aceia nu sunt decât bani, pe care i-a introdus în economie și nu și i-a recuperat prin taxare.

  Nu știu care mai sunt șansele pentru Bernie Sanders de a câștiga nominalizarea și apoi cursa prezidențială. Dar o linie socialistă e o opțiune, care nu mai pare deloc absurdă în America, când ai zeci de milioane de dependenți de ajutoare sociale, șomeri, datornici la programele de studii. Poate nu acum, poate data viitoare, cu Ocasia Cortez sau cu altcineva. Cultural, oricum a îmbrățișat neo-marxismul, în mediul academic și în presă, ar mai fi de făcut pasul economic. Iată o răsturnare de situație, la care nimeni, de la Stalin la Gorbaciov, nu s-ar fi așteptat. Cei care mai avem amintiri din comunism, știm ce urmări au apelurile la „plafonarea prețurilor” – care produc penurie, întâi cozi, apoi piețe negre cu preț real – știm că socialismul e departe de paradisul promis clasei muncitoare.
  optimismul moderat

  Ipotezele de până acum, sunt cumva extreme, prin aceea că presupun un deznodământ tranșant și rapid. Cei mai mulți economiști se înscriu în aria optimismului moderat sau a îngrijorării reținute. Pe scurt: nimic nemaivăzut n-o să se întâmple în decursul vieții noastre, economia își va reveni de cum vor ieși oamenii din case, desenând pe grafic un V.

  Doi dintre foștii președinți ai Fed, Alan Greenspan și Ben Bernanke, au scăpat afirmații cumva apropiate de MMT. Adică au dat de înțeles că izvorul dolarilor nu poate seca și nu e problemă, pe care să nu o poată remedia. Și mai la stânga, sunt economiști ca Paul Krugman, care dimpotrivă, susțin că statul nu intervine destul, pentru a pune economia în mișcare, indiferent de cheltuieli.

  Nici pesimiștii nu sunt puțini, cum e cazul lui Nouriel Roubini sau Nassim Taleb care atrag atenția că sunt probleme sistemice și că e nevoie de „medicamente amare”, măsuri de austeritate, falimente ale investițiilor neviabile și revigorare pe căile obișnuite ale economiei de piață. Dar, atâta timp cât se limitează la predicții sumbre privind creșterea sau recesiunea, fără să anticipeze o detronare a dolarului, am să îi consider totuși moderați.
  niponizarea

  N-ai zice că Japonia poate fi coșmarul cuiva. Nouă ne stârnește doar admirație și invidie. Dar în lumea economică, Japonia a devenit o sperietoare, cu „deceniile ei ratate”. E un spectru cu care sunt amenințate atât SUA, dar și rivalele, China și Europa. Fără a fi o implozie spectaculoasă ca hiperinflația, gen Venezuela sau Zimbabwe, „modelul japonez” e o lungă stagnare fără speranță. Care, dacă e să coincidă și cu îmbătrânirea populației, e ca o moarte lentă. Prețurile la activele bursiere și imobiliare se prăbușesc abrupt și rămân prăbușite vreme îndelungată. Nimeni nu mai are resurse și curaj să investească, statul devine principalul investitor, care sfârșește prin a cumpăra o mare parte din economie de pe bursă. Un deceniu sau două de creștere cvasi-inexistentă, pierderea cursei tehnologice și a pieței în diverse domenii. O apatie prelungită, de care ar urma să profite alte națiuni mai tinere.
  UE, ucisă de virus

  Pentru că veni vorba de rivali, măcar de unul poate considera că a scăpat America. Din păcate, acela e Europa. Sigur, nu știm cum vor evolua lucrurile până la final, dar deocamdată Uniunea Europeană e cea mai clară victimă a acestei boli, care i-a făcut evidentă lipsa de coeziune. Și încă nu s-au deschis dosarele grele: problemele bancare din Italia și Spania, dar și din Germania, Brexit, propunerea de emitere a obligațiunilor europene, prin care toți să se împrumute la același cost. (Măcar cei din zona euro, noi nu cred că suntem luați în calcul.)
  China preia supremația

  Ipotezele de mai sus vizau soarta Americii, din postura de lider mondial, în funcție de cum își joacă ea însăși cărțile. Pentru că deocamdată ea are cărțile. Dar are de câteva decenii un rival tot mai evident capabil să îi provoace statutul de lider. China s-a descurcat cel mai bine în lupta cu epidemia, deocamdată. Pare gata să tureze motoarele, doar că momentan nu are cui vinde, pentru că toți clienții ei sunt închiși în case.

  Marea provocare pentru China e dacă turbulențele de acum nu îi provoacă spargerea bulei imobiliare. Ar fi prima dată în istoria ei, că s-ar confrunta cu așa ceva și nu știm cât reprezintă construcțiile în mod real în economie per ansamblu, câți sunt îndatorați la sistemele neoficiale de împrumut, pentru achiziții imobiliare încă nefolosite. Abia atunci vom vedea, dacă regimul supraviețuiește, sau dacă se face o tranziție ordonată spre ceva cu mai multă aparență de democrație. Dar dacă trece aceste teste, va deveni de neoprit, chiar și cu opoziția Americii. China ar putea folosi chiar capitalismul pentru a cumpăra active, corporații americane la preț de chilipir, cu dolarii aruncați în disperare de statul rival. Deocamdată, China își păstrează mersul prudent, fără tobe.
  opțiunea războiului

  Armata americană e un atu, la fel de greu ca dolarul. Între strategii ascultați și la Pentagon, „capcana lui Tucidide” e la fel de populară, cum e Sun Tzu, pentru strategii chinezi. Teoria consideră că între o putere emergentă și una în declin, războiul e greu de evitat, ca între Atena și Sparta. Interesul puterii în declin ar fi să provoace războiul cât mai curând, cât mai poate bate rivalul, care se afirmă.

  Observăm că sunt destule minți înfierbântate, care insistă să numească virusul unul chinezesc, și să instige gloata împotriva marelui rival. Și din cealaltă tabără s-au auzit acuzații că e o armă biologică. Cum am amintit într-un episod anterior, există și economiști, care consideră războiul o bună investiție și o modalitate de relansare.
  o monedă agreată între marile puteri

  Nu ar fi neapărat nevoie de un război, ca să pună definitiv capăt sistemului de la Bretton Woods. Șocul pandemiei, ar putea juca rolul unui pseudo-război. De această dată, s-ar urma sfatul lui Keynes, de înființare a unei monede mondiale. Un schelet al ei există deja, în evidențele FMI, sub forma DST (drepturi speciale de tragere). China și-a făcut și ea un loc modest la această masă exclusivistă. Acum, în coșul DST intră: 40% dolari americani, 30% euro, 10% lire sterline, 10% yeni japonezi și 10% yuani chinezești. Dacă proporția s-ar schimba, mai în concordață cu actualele raporturi de forțe, China ar putea să se mulțumească doar cu atât, pentru moment.
  dolarul electronic

  Fără să mai provoace un război, America ar putea să-și folosească ultimii ani de supremație, pentru a institui un sistem mai greu de desfăcut, decât cel de până acum. Așa, ca un cowboy rănit, care scoate un pistol de nicăieri și își împușcă oponentul în cădere. Hollywood.

  Propunerea ca ajutoarele în bani, să fie distribuiți cetățenilor pe carduri, într-o nouă monedă, electronică, s-a strecurat în vreo trei propuneri legislative recente. Deocamdată, au căzut la vot, dar ideea există.

  Dobânzile negative sunt o aberație. Totuși 17 trilioane de dolari erau, înainte de criză, împrumutate la dobânzi negative. Cei care îi au sub această formă, sunt preponderent fonduri de pensii și mari instituții financiare. Cetățenii ar fi mai greu de convins să-și mai țină banii la bancă, dacă peste un număr de luni, ar putea extrage mai puțin decât au depus. Dacă, însă, banii sunt electronici și n-ai ce retrage, acest inconvenient e eliminat. Bancherii își pot asigura un venit chiar și din asta. Dar, mai ales, se elimină posibilitatea „panicilor bancare” – a fost chiar pretextul înființării Fed, în 1913.

  La asta se mai adaugă și perspectiva controlului total asupra societății, eventual cu un sistem de „credit social”, experimentat deja în China. Dacă spui ce nu trebuie, sau camerele de supraveghere de pe stradă, constată că nu ești un cetățean model, ți se poate tăia creditul sau poți fi amendat direct din cont.

  Sigur, ar rămâne problema motivației altor țări de a menține rezerve într-o astfel de monedă. America și-ar putea folosi încă presiunea geopolitică, vasta rețea de baze militare și lachei din elitele țărilor vestice, pentru a bate în cuie amendamente la sistemul stabilit în 1944. S-ar mai putea rezolva și prin două, chiar trei clase paralele din aceeași monedă. Să spunem, că ai folosi versiunea electronică doar pentru cetățenii proprii. Sau: fondurile de investiții și statul folosesc în scripte „dolari-dolari”, în care dau credite, iar poporul își ia salariul și bonurile de masă în „e-dolari”. Ca la noi: creditul, ratele și facturile – în euro, salariul – în lei. Doar că de data asta deții tot circuitul.
  o monedă a statului global

  După cum observați, e a treia versiune, care include o monedă electronică. Înclin să cred că Bitcoin a fost o operațiune-test pentru așa ceva. (Cine știe ce serviciu secret o fi adunat date compromițătoare pentru toate tranzacțiile dubioase, făcute prin ea.) Tehnologia există și e prea tentantă să nu fie folosită, de cei care dețin puterea, pentru și mai multă putere. Dar nu sub forma descentralizată, cum promitea Bitcoin, ci într-o variantă centralizată, cum își propusese Facebook, prin proiectul Libra. (care deocamdată e cam în impas)

  După cum am arătat în episodul anterior, scara imperiului global a depășit economia statelor-naționale, pe care le poate controla fără să-și asume la vedere conducerea și nemulțumirile condușilor. Pe undeva, o asemenea poziție de parazit, care domiciliază fictiv în insule pustii, unde exportă doar profiturile, e prea bună să vrei s-o schimbi cu ceva. Dar poate nu știm noi și a venit timpul ca acest imperiu ascuns să își ia în primire „moșia”, sub imperativul unei crize, pe care „nu o putem depăși decât împreună”.

  Sistemul trans-național are banii, are ideologia, are și moneda, sub forma diferitelor valute off-shore, din clasa eurodolarului. Sperietoarea medicală poate asigura acordul popular pentru măsuri de excepție: instaurarea unei elite tehnocratice. „Vreau să vă panicați! și ascultați de specialiști!” – sunt cele două mesaje pe care mascota lor, simpatica Greta Thumberg, a fost pusă să le repete tuturor. Dacă omenirea nu s-a panicat de schimbările climatice, pentru propria sănătate par să fi reacționat mai bine. Și sfatul a fost același: ascultați de specialiști! Dar doar de aceia „aprobați de autorități”. Ceilalți specialiști sunt „știri false” și pot fi ignorați. Același mecanism de control poate fi transplantat și în viața economică.

  Dacă clasa de mijloc e total distrusă, sunt anihilate micile afaceri individuale, și popoarele sunt încolonate la sufertașul cu mâncare al statului (oferit elegant, pe card); Dacă ți se spune că doar prin măsuri energice se mai pot salva economiile din contul bancar, depunerile de la fondurile de pensii, alocații; Dacă statele naționale ajung la fel de falite și neputincioase ca Grecia sau Venezuela și sunt discreditate în ochii propriilor cetățeni – ei bine, opțiunea unui sistem global, care să asigure supraviețuirea financiară a tuturor celor deveniți dependenți, poate să nu mai întâmpine opoziție. Cu sau fără război, „creditorii” se vor putea arăta atunci, pentru a fixa termenii noii ordini, de la statele falite.

  https://evadare.ro/politica/si-acum-incotro-optiunile-imperiului-american/

  Apreciază

 2. Bond said, on iunie 12, 2021 at 9:33 pm

  Am citit si m-a impresionat talcuirea:
  https://ortodoxiacatacombe.wordpress.com/2021/06/10/exegeza-unui-text-din-apocalipsa-privind-realitatea-lumii-de-azi-i/
  https://ortodoxiacatacombe.wordpress.com/2021/06/11/exegeza-unui-text-din-apocalipsa-si-realitatea-lumii-de-azi-ii/
  Cat despre ticalosia celor doi apostati…cine se mai opune de la varful ierarhiei noastre? Tacere totala.

  Apreciază

 3. Suflet said, on iunie 12, 2021 at 10:04 pm

  Vă rog mult să mă ajutați… m-a întrebat o prietenă de ce Dumnezeu îngăduie să moară copii de foame și m am blocat, nu mi am găsit cuvintele potrivite.. ce argumente aș putea să le dau, celor care au copii mai ales, că Dumnezeu ne va purta de grijă celor nevaccinați, dacă ei îmi spun că „Dumnezeu nu ne plătește facturile etc”

  Apreciază

  • minionita said, on iunie 13, 2021 at 1:32 pm

   Raspunsul e un pic mai greu de digerat pentru un parinte. Din acelasi motiv pentru care Brancoveanu a preferat sa isi vada fii murind in loc sa treaca la islam, sa pupe papucii sultanului si sa duca dupa aia o viata fara grija facturilor.
   Am citit undeva ca o femeie indurerata a intrebat un parinte de ce a murit copilul ei nou-nascut. In urma rugaciunilor lui a visat ca fiul ei ajunsese barbat si devenise un talhar care omora cu cruzime. Si a inteles ca fiul ei murise pentru ca numai asa putea fi mantuit.
   Un om cu adevarat credincios ar alege moartea prematura a persoanelor dragi ca sa ii stie in Rai in loc de o viata lunga cu finalitate in Iad. Dar majoritatea oamenilor, chiar daca spun ca sunt credinciosi nu prea cred ca exista Rai sau Iad, si nici nu considera ca au pacate asa mari. Din cauza asta considera ca e o nedreptate faptul ca oamenii rai o duc bine si cei buni sufera. Uita ca cea mai mare parte a sfintilor, cei bine placuti in fata lui Dumnezeu, nu au avut vieti imbelsugate si au murit in chinuri. Daca i-ai intreba ce vor probabil ar raspunde ca vor o viata imbelsugata, sa isi satisfaca placerile iar pe lumea cealalta, avand in vedere ca nu au omorat pe nimeni si au mai putine pacate decat altii Dumnezeu ii va ierta.

   Apreciat de 2 persoane

  • Ionut said, on iunie 13, 2021 at 4:00 pm

   Probabil unul din preacucernicii parinti care mai publica comentarii pe aici sau cineva mai invatat dpdv teologic ar fi mai potrivit sa va ofere un raspuns complet, cu citate din Sfanta Evanghelie si din scrierile Sfintilor Parinti. Eu nefiind unul dintre acestia, o sa scriu raspunsul care l-as fi dat in situatia dumneavostra.

   Intrebarea in sine arata putina credinta (sau una superficiala, doar formala) a crestinilor din ziua de azi, care se aseamana tot mai mult cu apostatii materialisti, ce isi doresc paradisul aici in lumea decazuta, pe pamant. De aici si faptul ca bunastarea, lipsa necazurilor, confortul si tinha sunt vazute ca grijile de capatai, dobandirea lor ca masura binelui, si pierderea lor ca o pierdere a tot ceea ce e de pret. Pentru cei fara Dumnezeu, acest fel de a vedea existenta, o intelegem, saracii, ei sunt ce mai napastuiti. Ce nebunie sa refuzi (chiar si din nestiinta) dragostea Parinteasca a Sfintei Treimi. Pentru crestinii oortodocsi botezati, este printre cele mai mari primejdii pentru mantuirea lor. Nu a lezat duhovniceste comunismul atat cat a starpit mirajul confortului, al desfatarii si al bunastarii materiale (comunismul pe cat de odios era cu indracirea ce l-a insotit a facut atatia sfintii, probabil mii)

   Pentru cei care se indaratnicesc si nu vor sa constientizeze viata de apoi (ateii materialisti), viata de aici e vazuta in totalitate ca ceva trupesc, materialnic, e perceputa mai degraba cu simturile si explicata fatarnic cu mintea si ratiunea (cea cu nume mincinos). Pentru acestia intrebari ca „de ce Dumnezeu îngăduie să moară copii de foame?” sunt fariseisme. Rareori sunt puse de indivizi care se indurereaza pentru soarta celor mici, ci sunt refugieri fatarnice de cercetarea Domnului Nostru Iisus Hristos, care sta rabdator si bate la usa inimii lor, asteptand sa il primeasca inauntru. Chiar si cand exista o indurerare reala, trebuie inteles ca nu este nimic din cugetul nostru, voia noastra care nu e intinat de pacat. De aceea, ratiunea (cu nume mincinos) care isi face dumnezeu dupa propria intelepciune („Nimeni să nu se înșele pe sine. Dacă’ntre voi i se pare cuiva că-i înțelept în veacul acesta, să se facă nebun ca să devină înțelept. Că înțelepciunea lumii acesteia nebunie este în fața lui Dumnezeu” Ap. I Corinteni 3, 18-23) si propria dreptate spune ca: ce fel de dumnezeu „îngăduie să moară copii de foame”. Cu siguranta nu acela care e cel bun, cel conceput de inchipuirea firii noastre („De la picioare pân’ la cap, nimic în ele nu e neatins: răni, vânătăi, bube deschise; nici oblojeli, nici feși, nici untdelemn, nimic care să le vindece. Isaia 1:6). Acel dumnezeu imaginat de acestia pentru a-l nega pe Dumnezeu cel viu, poate exista si ar fi vrednic de slavire doar daca se confrmeaza conceptului lor de dreptate, de bine. Doar daca le da ce vor eie dumnezeu bun Daca noi am vazut cruzime in voia lui Dumnezeu, atunci asa e! Nu? Doamne, fereste! Vedeti ce mandrie mistuitoare, cum s-a inradacinat pacatul stramosesc pana a devevenit parte din noi. De aceea a fost nevoie sa vina Unul-Nascut Fiul lui Dummnezeu, Fiul Omului, noul Adam, sa ne curete de pacat („Spală-mă’ntru totul de fărădelegea mea și de păcatul meu mă curățește…”) pentru că fara cuvintele curate a Mantuitorului si patimile Lui, nu puteam ajunge la cunoastere, nu era cu putinta sa cunoastem calea inapoi catre Tatal, catre cinstea cea dintai, catre mantuire („Că, iată, adevărul l-ai iubit: cele nearătate și cele ascunse ale Ințelepciunii Tale mi le-ai arătat mie.”)

   O sa para ca sunt pe langa subiect cele de mai sus. Dimpotriva, necazurile de acum, mai ales chestiunea cu p(l)andemia si cu vaccinarea, este un examen ingaduit de Dumnezeu pentru a ne aduce fiecaruia in prim plan, pentru a ne arata noua putina noastra credinta. Am scris de ateii materialisti pentru a evidentia cat de aproape la cuget este crestinul ortodox de azi de acestia. Cine dintre noi (ma numar si pe mine fara nici un dubiu) mai vrea sa auda de calea stramta a mantuirii, de Cruce, cine mai vrea sa auda de suferinta? Cine vrea sa fie gasit de Dumnezeu ca e argint (lamurit prin foc)? Dar ce, Preasfanta Nascatoare a nascut pe Mantuitorul in ceva facilitati cu „facturile platite” ? Nu au fost si inainte si dupa acel moment, pe fuga, in necaz? Insasi viata Domnului Nostru Iisus Hristos, care ar trebuie sa ne fie sablon model de urmat fiecaruia, a fost aceasta o viata pe care omul de azi ar considera-o buna ? S-a bucurat Domnul, cat a fost printre noi de tihna, de conforturi ? A fost el pe placul lumii ? A ras, s-a desfatat si s-a simtit bine ? Sau astea sunt doar pentru monahi…cum am auzit de la unii apropiati ai mei.

   Primejdia vaccinarii sars-cov2 e mult mai mult decat efectele necunoscute asupra sanatatii omului (care e in mana lui Dumnezeu oricum). Vaccinul e folosit pentru a pregati lumea de pecetluire. Sa intre in constiinta omului precedentul acesta de a primii ceva in trup la ordinul celor putini, stapani ai lumii, fara de care sa nu poti lucra, sa nu te poti deplasa dupa nevoie, sa nu poti cumpara, si sa nu poti vinde. Prezinta mana sau fruntea la intrarea in magazin (termoscanare) daca vrei sa cumperi de mancare, va suna familiar ? In acest punct nu ni se cere fatis sa ne lepadam de Hristos, dar dimnesiunea duhovniceasca a masurilor sunt simtite tot in duh de multi. Mastile sunt recunoscute ca inutile, dar continua sa fie impinse si purtate ritualic. Mascarea e dogma satanica. Satanic doar ezoteric. Exoteric ni se arata propovaduirea cultului transumanist, al omuui-dumnezeu (homo deus), al mantuirii (nemuriri) omului prin iscusinta omului. Nu le-a prea iesit. Dimensiunea duhovniceasca „pro”, a incercarii de a converti oameni la crezul transumanist e un esec aproape complet. Lumea nu „crede in vaccin” (ati auzit ca trebuie sa credem in vaccin si in pandemia, nu?) ci doar se supune la fel cum s-au supus comunismului. In schimb dimensiunea duhovniceasca „contra”, in care teroarea pandemiei a fost folosita pentru a ataca Biserica si Sfintele taine, a functionat intr-o orarecare masura. A indepartat de Sfantul Potir pe o parte dintre cei caldicei (reper am doar bisericuta la care merg eu).

   Asadar cei care se opun vaccinarii (fie si prin simplul fapt ca refuza sa se vaccineze) cu siguranta vor fi paziti de Dumnezeu. Asta nu inseamna ca nu vor fi greutati. In primele paragrafe exact aspectul asta incercam sa il scot in evidenta – crestinul care fuge de greutati si ispite, fuge de Cruce. Asa simpli si smeriti, cu nadejde in Dumnezeu orice s-ar intampla vomm merge inainte. Nu va fie frica! Intariti-va credinta cu multa nevointa si rugaciune si greutatile o sa atarne tot mai usor, char daca devin tot mai mari.
   Cu vaccinul, si simplul refuz e o marturisire indirecta, de multi inca nestiuta. Indica faptul ca au inca putin discernamant si curaj de nu a inchide ochii inaintea adevarului si a nedreptatii (daca vorbim de noua lume care se incearca a se construi in jurul masurilor ce se vor permanentizate). In vremurile astea, de pe urma, in care tatal minciunii si-a pus apostolii peste tot, pentru ca tot ce e autoritate lumeasca e cumparata si corupta, raul s-a infiripat in toate ramurile societatii, ca un cancer in metastaza. Cat de groaznic nu ? In aparenta da, dar daca luam aminte la felul in care fiecare din noi pana acum, cochetam cu lumea, cu dorinta de a fi pe placul lumii, de a fi „din lumea buna” si toate eforturile in directia aia si felul in care se batea cap-in-cap cu eforturile de a fi pe plac lui Dumnezeu si de a face voia Lui. Acum nu e parca mai usor sa vrem sa facem voia lui Dumnezeu, si sa ne indreptam toate ale noastra catre acea voie ? Se vede ca nu mai a ramas nimic nobil in lumea cezarului, in curand (cu lgbt si sexualizarea copiilor) nu va mai ramane nimic firesc. E plina ochi de ispite, minciuna, orbire, si mai nou vizibil isi etaleaza nebunia cu aroganta. Deci totusi poate nu e rau ca nu mai prea putem sa ne platim facturile asa usor, poate greutatile de acum ne invata incetul cu incetul sa rupem legaturile care le mai avem cu lumea si conforturile ei si, cand va venii momentul (cand lumea nu ne va ma suporta) ne va indrepta Domnul catre o varianta de vietuire mai potrivita cugetului nostru. In acelasi timp, Dumnezeu are rabdare cu putina noastra credinta, cei cu multi copii de intretinut, care nu au alta optiune decat sa se vaccineze, daca o vor face, si cu multa sfaramare se vor pocaii si vor lua canon greu, eu cred ca vor scapa. Sunt multe intamplari descrise in vietile Sfintilor in care oameni constrasi de greutati si neajunsuri, faceau compromisuri primejdioase (sau chiar pacatoase) pentru a avea grija de copii, bolnavi etc. Dar acestea sunt cazuri foarte speciale. Toti care pot sa nu il ia (adica nu sunt in situatia in care vor ramane in strada si in foame in urmatoarele cateva luni daca nu se vaccineaza) sa rabde cuminti in continuare. In acest punct imi vine greu sa cred ca nu iti poti plati facturile fara sa te vaccinezi. E mai mult frica de amenintarile lichelelor (adica lipsa de nadejde in Domnul si in pronia Dumnezeiasca), de cele ce poate vor urma („poate” – ca nu e sigur ca va fi cum vor ei, nu Klaus Schwabb oranduieste viata omului)

   Iar la prima intrebare: „de ce Dumnezeu îngăduie să moară copii de foame ?” nu este cu putinta a da un raspuns care sa explice pentru fiecare copil care a murit de foame, de ce a fost lasat asa de Dumnezeu. Doar Domnul cunoaste tainele fiecarui om. O intrebare ca asta pusa intr-un ton inchizitorial, e obraznicie. Adica cine esti tu sa il iei la rost pe Atottiitorul? Asta si de la un popor cu 20+ milioane de avorturile in 30 de ani…
   In fine, necazurile unui suflet, dupa invatatura Sfintilor Parinti, sunt de cele mai multe ori din pricina pacatelor acelui suflet, dar si a pacatelor altora. Necazurile copiilor mai ales, sunt pentru pacatele parintilor – mai multe generatii. (de exemplu Sfintii Inchisorilor au suferit pentru pacatele neamului romanesc). Copilul (un suflet nevinovat) care moare fara voia proprie (indiferent de cauza : avort, boala, foame, accident), are cea mai fericita moarte, se intoarce in sanul Celui care l-a insufletit. Acestia isi continua copilaria in Rai.

   Apreciat de 1 persoană

   • Ionut said, on iunie 13, 2021 at 6:38 pm

    Iertati multitudinea de greseli ortografice. Si o precizare: prin „Mascarea e dogma satanica” ma refeream la faptul ca in ritualurile satanice participantii poarta masti (care de obicei acopera toata fata). Prin impunerea mastilor chirurgicale la toata populatia, suntem manati inconstient catre (o)cultul lor, sa le adoptam dogmele lor spurcate sub unele pretexte (tot timpul e ceva pentru bine / libertate / sanatate)

    Apreciază

  • Ioan said, on iunie 13, 2021 at 7:10 pm

   Pt cei nevaccinati si care s au retras la casele de la tara Sf Parinti spun ca pe acea foamete va picura Dumnezeu ploaie in perimetrul unde vor locui ei si vor gasi ciuperci si se vor hrani,numai sa nu fie cartitori.Va fi asemenea evreilor in pustia Sinaiului.Un exemplu de cateva decenii e Rusia bolsevica a anului 1946 cand in plina foamete chiar rusii comsomolisti spuneau tuturor ca acolo unde sunt nourasi de ploaie inseamna ca sunt romani acolo care si au pastrat credinta curata .

   Apreciat de 5 persoane

  • roman said, on iunie 13, 2021 at 8:11 pm

   Suflet
   Vai,VAI…spui tu…m-a întrebat o prietenă de ce Dumnezeu îngăduie să moară copii de foame și m am blocat…
   Pai ptr ce te-ai blocat???
   Oare daca ai avea credinta cat un bob de mustar….TE-AI MAI FI BLOCAT???!!
   Scopul UNIC…al VIETII omului pe pamant e….SA AJUNGA IN CERURI…adica sa se MANTUIASCA.Sfintii Parinti DIN CERURI spun ca , copiii sunt luati de Dumnezeu in Imparatia Sa,inca de la varsta frageda de multe ori din motive stiute DOAR de Dumnezeul Cel Viu Ziditorul TUTUROR ,cateodata ptr ca URMEAZA vremuri GRELE=SATANICE,uneori ptr a NU ajunge un om rau la varste inaintate,uneori din MILA Sa de Necuprins ii cheama mai repede la Ceruri si din foarte multe alte motive,precum TRUPESTE vazand si gandind, in zilele de azi II OMOARA CHIAR PARINTII LOR…prin VACCINURI si alte CHIMICALE/tratamente si metode de UCIDERE in ,,ascuns”, pe care le aplica asupra copilasilor lor,chiar FARA SA FIE CONSTIENTI,ci INCONSTINETI….
   si din multe alte motive TAINICE pe care omul NU LE POATE CUPRINDE CU MINTEA SA,mai ales cu mintea din 2021,care e SOFISTICATA,ce vine de la SOFISM,care vine de la diavol.
   Important si SIGUR e ca TOTI copii MERG IN CERURI.
   Dumnezeu l-a facut pe om ptr a se FERICI,adica a fi fericit intru Duhul Sau cel Sfant si ptr a ajunge si omul …DUMNEZEU dupa Har,frate al Domnului Hristos dupa HAR si NU ptr altceva.
   Dumnezeu a creat pe Ingeri si Oameni DOAR SI NUMAI din …DRAGOSTE…fiindca El E DRAGOSTE si asa sa se BUCURE DE VIATA si FIINTELE SALE CREATE…fiindca Dumnezeul CEL VIU este si…IZVOR AL VIETII….
   Numai PAGANII si NEcredinciosii isi IES DIN MINTI cand le moare copilul,insa un DREPTcredincios care a PRIMIT Invatatura Sfintilor=LUMINA Harului Sfant stie SIGUR ca TOTI copii merg in Imparatia Lui Dumnezeu si ,,,NU SE INTRISTEAZA,ci din contra…
   Uite,ceva pe ULTRASCURT

   Sf Ioan Gura de Aur-Cartea-Despre feciorie ,apologia vietii monahale si despre creterea copiilor,pag 147

   NU PUNEM NOI HOTAR VIEŢII NOASTRE. Pavel ne-a învăţat acest adevăr prin cuvintele: “Ziua Domnului vine ca un hoţ noaptea”…
   De asemenea,nici gândurile noastre nu sunt mânate totdeauna de aceleaşi dorinţe. Pentru asta UN ÎNŢELEPT NE SFĂTUIEŞTE, zicând: “Nu întârzia a te întoarce la Domnul şi nu amâna din zi în zi. Că fără de veste va izbucni mânia Domnului şi în vremea răzbunării vei fi dat pieirii”….
   Dacă ar sta în puterea noastră să ne alegem noi timpul în care să dăm lupta, am putea aştepta să ajungem bătrâni. Din nenorocire însă, trebuie să luptăm tot timpul vieţii noastre, iar lupta aceasta începe chiar din copilărie, de Ia vârsta de zece ani. Într-adevăr, DE LA VÂRSTA DE ZECE ANI ÎNCEPEM SĂ DĂM SOCOTEALĂ PENTRU PĂCATELE CE LE SĂVÂRŞIM, şi asta o arată lămurit copiii mâncaţi de urşi, pedepsiţi astfel pentru că şi-au bătut joc de profetul Elisei..
   Regi 4,cap 2-
   22. Şi s-a făcut apa curată până astăzi, după cuvântul pe care l-a spus Elisei.
   23. De acolo s-a dus el la Betel. Şi cum mergea pe drum, au ieşit din cetate nişte copii şi s-au apucat să râdă de al zicând: „Hai, pleşuvule, hai!”
   24. Iar el, întorcându-se şi văzându-i, i-a blestemat cu numele Domnului. Atunci, ieşind din pădure doi urşi, au sfâşiat din ei patruzeci şi doi de copii.

   Apreciază

   • roman said, on iunie 13, 2021 at 8:34 pm

    Apropo ce inteleg NECREDINCIOSII si AGEAMII prin …potir comun…
    Toti care NU CRED si NU primesc invatatura… TOATA a Bisericii UNICE=Harul Sfant ,adica NU primesc TOATA Dogma,TOATE canoanele si TOATE Invataturile Sfintilor DIN CERURI,ci doar anumite parti/franturi/deduceri LOGICE(logica =drac) dupa …CAPU’ LOR din 2021… ale acestor invataturi DIVINE si VESNICE,inteleg ca ..
    potir comun e o …OALA ENORM DE MARE,undeva prin Baragan sau prin vreun desert si de unde se bea cu polonicu’/GALEATA toti pamantenii=hahaha…
    Dar Sfintii din CERURI ,NU si ..cei de pe pamant…vor sa spuna/invata/traseaza HOTAR… prin ..potir comun…ca TOTI care se Impartasesc cu UNICUL Hristos in momentul Sf Euharistii se si…UNESC,unii cu altii in MOMENTUL CUMINENCATURII prin credinta sau…NEcredinta lor,chiar daca sunt un MILIARD de …potire= OBIECTE…sau doar 2,fiindca NU acele OBIECTE=potire sunt Trupul si Sangele DUMNEZEULUI CEL VIU,
    ,ci CONTINUTUL din ele, care prin Harul Dumnezeului Cel Viu devine TRUPUL SI SANGELE Preascumpului Hristos si …UNICULUI Hristos Dumnezeu Adevarat si Om ADEVARAT inafara de pacat.
    BABESTE…Cand te Impartasesti din continutul POTIRULui UNIC si TAINIC,NU din OBIECTUL potir (hahaha) cu UNICUL Hristos te UNESTI in Duh=credinta …CU CEILALTI…doar si NUMAI DREPTcredinciosi de pe TOT pamantul,fiindca nici un…NECURAT NU VA INTRA IN Imparatia Cerurilor si nici un ERETIC nu poate sa CHEME Duhul Sfant,FARA DE CARE ..NU EXISTA Hristos in acel POTIR…
    De asta Sfintii DIN CERURI SE INGRADEAU DE ABSOLUT ORICE ERA NECURAT=ERETIC…nu si cei din 2021,care NU CRED acestor Sfinti…
    Pe ULTRAscurt…
    Sf Ioan Damaschin-Dogmatica,(Cap 13)pag 147

    Aşadar, cu toată puterea SĂ NE PĂZIM SĂ NU LUĂM O ÎMPĂRTĂŞANIE DE LA ERETICI si nici să dăm. Căci spune Domnul: „Nu daţi cele sfinte câinilor, şi nici nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor”, ca să nu ne facem părtaşi relei lor credinţe şi osândirii lor. Dacă negreşit împărtăşania este UNIRE CU HRISTOS ŞI A UNORA CU ALŢII, atunci negreşit NE UNIM CU TOŢII cei care, potrivit voinţei libere, se împărtăşesc împreună cu noi.

    Apreciază

   • Suflet said, on iunie 14, 2021 at 2:27 pm

    Păi știu că nu sunt cum trebuie să fiu și mai am mult de lucru la sufletul meu… Dacă aș fi avut credință cat un bob de mustar, ai fi putut muta munții, dar e clar că nu o am. M-am blocat pt că stiam că orice i-aș spune nu va primi si nu va asculta, dar asta din vina mea, pt ca nu am cuvintele potrivite.

    Apreciază

   • Suflet said, on iunie 14, 2021 at 2:29 pm

    Erata: as fi putut*

    Apreciază

   • roman said, on iunie 14, 2021 at 8:53 pm

    Suflet
    Prin gura acelei femei a vorbit insusi..diavolul…Cum sa CERCI ,sa indraznesti sa pui la INDOIALA PreaSfanta Treime cu asemenea SOFISME??? Ce poate OFERI un om muritor,o movila de tarana,ORICE om unui copil???Dumnezeu e viata VESNICA si acolo merg copiii,la El la Izvorul vietii.
    Pe pamant ce ii da ORICE om???
    Masini care ruginesc,avioane care se strica,vile care putrezesc sau CE POATE un om sa ofere,altui om??? Intelegi DIFERENTA??Mai ales ca SARPELE foloseste in discutie….o moarte EXTREM de tragica,CICA…mor de foame…
    Intr-o PILDA,cica Dumnezeu porunceste unui INger sa mearga pe pamant si sa ia sufletul unei femei batrane.Ingerul ascultator pleaca catre acea femeie si intr-o clipita ajunge la batranica.Era o batranica simpla,cuminte,care traia intr-o saracie lucie,Ingerului i s-a frant sufletul(figura de stil,ca INgerul e duh) si NU a putut indeplini sarcina,intorcandu-se la Dumnezeu.
    Creatorul stiind faptele Ingerului ii porunceste din nou sa se intoarca pe pamant si sa-i aduca o ANUMITA piatra din ocean.Ingerul face asta si se intoarce cu piatra ,Dumnezeu ii spune sa o ferme,acesta face asta si acolo era un vierme.Dumnezeu zice catre Inger…cine crezi tu ca-l hraneste pe acest vierme???!!!…
    P.S Numai dracul poate vorbi precum femeia aia,fara de minte…
    Nu uita SINGURUL SI UNICUL SCOP AL OMULUI PE PAMANT E SA AJUNGA IN CERURI…Din pamant l-a luat Dumnezeu pe om si ia dat suflare=viata,dar a fost facut ptr a se inalta la ceruri,chiar daca stiu si primesc aceste lucruri oamenii din 2021 sau NU.

    Apreciază

   • VioletaB said, on iulie 12, 2021 at 11:41 pm

    @Roman întrebare off-topic: exista la sfinții părinți informații referitoare la starea după moarte a pruncilor care mor prin avort spontan, înainte de naștere, fara a putea fi botezați?

    Apreciază

   • noname 7 said, on iulie 13, 2021 at 10:47 am

    Si eu ma intrebam.
    Dar in cartea „Iisus Hristos in Istorie, Dumnezeu si Om- cele 24 de Vami ale Vazduhului, ed. Pelerinul roman”, este prezentata vedenia lui Grigorie, din rugaciunile purtatorului de Dumnezeu Vasile, care arata Raiul si iadul la Judecata.
    La punctul 62 din prezentarea iadului scrie asa:

    „62. Copiii nebotezati ai crestinilor.
    Si acestea fiind asa, inca despartii Domnul din cei de-a stanga, si iata, veni o ceata si acestia erau orbi si se purtau de porunca lui Dumnezeu, care nici bine, nici rau n-ua facut, catre care cautand Domnul nu s-a maniat spre dansii, iara spre parinti foarte mult s-a maniat, ca nu s-au sarguit ca sa-i lumineze pe ei cu Sfantul Botez. Drept aceea, porunci Domnul sa le dea loc de odihna spre miaza-zi si putintica oarece indulcire de viata in veci, iara ei graira catre Domnul zicand: << O, Doamne Stapane, iubitorule de oameni! Ci de vreme ce am fost lipsiti in viata cea trecatoare de bunatatile lumii, invredniceste-ne a vedea aici stralucirea luminii Tale. Deci n-a fost nici un raspuns de la Domnul la cererea lor, ci mersesera la locul cel oranduit".

    Apreciază

   • VioletaB said, on iulie 13, 2021 at 1:13 pm

    @Noname 7 Mulțumesc pentru răspuns. Ce ați scris pare că se refera la pruncii avortați intenționat, sau la embrionii aruncați în urma fertilizărilor in vitro, sau la cei nebotezati intenționat de părinții lor. Eu mă refeream la avorturile spontane din primele luni de viață intrauterina, când trupește copiii sunt poate in stadiul de embrioni. Până la 3 luni sunt multe cazuri în care sarcina se pierde în urma unui avort spontan care nu poate fi prevenit, nici oprit, nici explicat, cel puțin din punct de vedere medical. Dumnezeu cu siguranță are planul Său cu acești prunci.

    Apreciat de 1 persoană

 4. Liliana said, on iunie 12, 2021 at 11:12 pm

  Apreciază

 5. Abis said, on iunie 13, 2021 at 9:15 am

  Cei doi arhiconi sunt veri.

  Apreciază

 6. Spaceman said, on iunie 13, 2021 at 2:59 pm

  @Suflet

  Dumnezeu nu lucrează după mintea oamenilor. Întrebări și sofisme cu care dracii țin în înșelare oamenii slabi la minte. Pentru orice întrebare legitimă se găsește răspuns la Sfinții Părinți.

  „Ucenicul: Fă-mă să înțeleg întocmai și în amănunt cele despre înșelare. Ce este înșelarea?

  Starețul: înșelarea este vătămarea firii omenești prin minciună. Înșelarea este starea în care se află toți oamenii, până la unul, stare născută din căderea protopărinților noștri. Cu toții suntem în înșelare. Conștiința acestui fapt este cea mai de nădejde pavăză împotriva înșelării. Cea mai mare înșelare este a te crede liber de înșelare. Cu toții suntem înșelați, cu toții suntem amăgiți, cu toții ne aflăm într-o stare mincinoasă, având nevoie să fim sloboziți de către adevăr; iar Adevărul este Domnul nostru Iisus Hristos (Ioan 8, 14-32). Să ne facem ai acestui Adevăr prin credința în El; să strigăm prin rugăciune către acest Adevăr – și El ne va scoate din prăpastia amăgirii de sine și a amăgirii de către demoni.”

  (extras din Sfântul Ignatie Briancianinov, DESPRE ÎNȘELARE, Editată de Schitul românesc Lacu, Sf. Munte Athos, 1999)

  Cât despre subiectul din articol, pentru mine corcitura asta turco-grecească, numită „Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului”, este tovarăș cu Iuda Iscarioteanul, un lepădat cu treabă.

  Apreciat de 1 persoană

 7. Eu said, on iunie 13, 2021 at 4:03 pm

  Catolicii nu au Potir!!!?????????..!!!!!!???
  Care Potir comun??????!!!!!!????

  Apreciat de 1 persoană

 8. gabimdi said, on iunie 13, 2021 at 7:48 pm

  @Abis,
  la Patriarhul Bartolomeu si papa osânditul v-ati referit când ati afirmat că sunt veri??????? Multumesc.

  Apreciază

 9. Duhul Capitanului said, on iunie 13, 2021 at 11:24 pm

  „Dumnezeu”a inspirat „biserica”papistasa si cu „biserica”(sistemul apostat bisericesc din interiorul adevaratei biserici ortidoxe)ortodoxa la potiruk xomun pe care il tine in mana desfranata din apocaliosa…

  Apreciază

 10. minionita said, on iunie 14, 2021 at 11:41 pm

  @Suflet in ortodoxie rolul nostru e sa spunem adevarul nu sa convingem pe altii. Numai sectarii fac prozelitism, daca le deschizi o data usa casei o sa vina mereu sa incerce sa te convinga ca tu gresesti si ei stau in adevar. La judecata Dumnezeu nu va intreba cata lume ai convins pentru ca nu ai nici un merit in asta. Cand un om il cauta pe Dumnezeu, Dumnezeu va veni la el indiferent cat de pacatos este acel om. Uneori Dumnezeu foloseste alti oameni ca pe unelte ale Lui dar in momentul in care incepi sa te gandesti ca ai niste merite pentru ca ai convins sau e vina ta ca nu ai cuvinte potrivite mandria incepe sa iti dea tarcoale. Cand cineva intreaba ceva la care nu stii ce raspuns sa dai, trebuie sa spui adevarul: „draga prietene nu cunosc raspunsul la intrebarea ta dar voi incerca sa il aflu pentru tine”. Dupa aceea poti intreba un duhovnic sau pur si simplu il rogi pe Dumnezeu sa te lumineze. Trebuie doar sa casti ochii si urechile si sa iti deschizi inima si mintea si ai sa vezi ca El are obiceiul sa raspunda la intrebari intr-un mod incredibil. Insa de cele mai multe ori genul asta de intrebari vin de la oameni care o sa spuna si „eu cred insa popii sunt asa si pe dincolo” sau ca „nu sunt de acord cu dogmele” sau ca de vreme ce nu ai omorat pe nimeni, nu ai furat si chiar daca nu esti casatorit(a) nu ai avut decat 2-3 parteneri adica aproape nimic, Dumnezeu nu prea are ca sa iti reproseze. Iar daca ii intrebi cati preoti cunosc, ori daca stiu ca si sa poftesti la cineva e pacat, sau ce e gresit in dogma o sa vezi ca undeva in mintea lor ei cauta justificari ca sa nu se aproprie de Dumnezeu asa ca raspunsul tau nu face decat sa ii indeparteze de tine pentru ca nu asta vor sa asculte. In schimb, daca le-ai canta in struna si le-ai spune ca au dreptate ar schimba subiectul destul de repede pentru ca atata timp cat nu sunt ei aia care fac foamea totul e OK

  Apreciat de 2 persoane


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: