SACCSIV – blog ortodox

Miliardarii care nu plătesc impozite

Posted in impozit by saccsiv on iunie 10, 2021

Jeff Bezos, patronul-fondator al firmei Amazon, face parte din miliardarii care au reusit sà scape de impozite în anumiti ani

rfi: Miliardarii care nu plătesc impozite

In plină dezbatere despre noile taxe impuse multinaţionalelor, site-ul independent de investigaţii ProPublica arată cum o serie de miliardari americani au reuşit să scape de impozite mai mulţi ani de zile. Jeff Bezos, Elon Musk şi George Soros figurează, printre alţii, pe lista celor arătaţi cu degetul.

Obiectivul ProPublica este de «a denunţa abuzurile de putere şi trădarea încrederii publicului». Cea mai recentă anchetă a site-ului de investigaţii bazat la New York se înscrie în acest demers. In perioada 2014-2018, cei mai bogaţi 25 de americani nu au vărsat fiscului american nici măcar 14 miliarde de dolari de impozite. Asta în timp ce averea lor cumulată a crescut cu peste 400 de miliarde de dolari!

Plecând de la mii de declaraţii fiscale ale unor bogătaşi americani pe care le-au consultat în amănunt cu toate că, teoretic, e vorba de documente confidenţiale, ProPublica anunţă astfel că Jeff Bezos, patronul-fondator al lui Amazon şi cel mai bogat om din lume, nu a plătit impozit federal în 2007 şi 2011. Elon Musk, în fruntea firmei Tesla, a scăpat şi el de impozite în 2018. Iată doar două nume – ambele în topul celor mai bogaţi 3 oameni din lume – citate în acheta confraţilor noştri. «Puse cap la cap, documentele pe care le-am consultat demolează mitul fiscal american care spune că fiecare îşi plăteşte partea şi cei mai bogaţi plătesc cel mai mult» scrie site-ul de investigaţii.

ProPublica mai citează însă şi alţi miliardari care au scăpat de impozite. Michael Bloomberg, Carl Icahn şi speculatorul filantrop George Soros figurează şi ei pe lista celor care au scăpat de impozite în anumiţi ani.

Cum se explică însă faptul că unii au reuşit să scape de impozite? ProPublica îl dă drept exemplu pe Jeff Bezos care a cerut – şi obţinut – în 2011 un credit de impozite de 4.000 dolari pentru copii săi. In acel an, patronul Amazon afirma că pierderile sale în investiţii sunt mai mari decât veniturile sale anuale.

E adevărat că averea miliardarilor creşte graţie progresiei înregistrate în bursă de firmele lor respective. Câtă vreme însă aceşti miliardari nu îşi vând acţiunile, ei nu plătesc impozite. A-ţi minimaliza veniturile, a nu plăti dividende, a plăti impozite în străinătate sau a dona bani unor fundaţii sunt tot atâtea «şmecherii» fiscale destinate să reducă drastic socoteala finală. O altă tehnică este aceea de a te îndatora în continuu pentru a investi, precum Carl Icahn.

In ciuda demersului său, acelaşi Jeff Bezos îşi afişase luna trecută sprijinul în favoarea măririi impozitelor dorită de preşedintele SUA. Joe Biden plănuieşte acest lucru ca să-şi poată finanţa uriaşul plan de investiţii în infrastructuri. Warren Buffett, campionul reducerii de impozite, a denunţat şi el în trecut felul injust în care se calculează şi plătesc impozitele în ţara sa.

«Persoanele cele mai bogate din ţară care au realizat profituri enorme în timpul pandemiei, nu şi-au plătit partea justă de impozite» a reacţionat Ron Wyden, preşedintele democrat al comisiei de finanţe din senatul american. De partea sa, un purtător de cuvânt al lui George Soros a evocat pierderi în investiţii – altfel spus, afaceri proaste – în perioada 2016-2018 pentru a-şi justofica absenţa impozitului federal. In fine, Bloomberg şi Icahn au declarat site-ului de investigaţii că s-ar fi achitat de taxele pe care trebuiau să le plătească.

Cum notează ziarul Le Monde, pe fond, totul este legal dar deloc echitabil. Iar Joe Biden care a propus recent să mărească procentul impozitului marginal pe venit, tot nu plănuieşte să introducă un impozit pe avere.

Tagged with: ,

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nono said, on iunie 10, 2021 at 9:52 am

  Daca la rikani este impozitat venitul (profitul) si nu averea, adica proprietatea,ca in Evropa, totul este in favoarea bogatanilor.Si dsa, n-au ce face saracanii, p[ana nu se schimba sistemul de impozitare…..la calenedele grecesti !!!!

  Apreciază

 2. pasaport covrig said, on iunie 10, 2021 at 12:14 pm

  Principalul scop al summit-ului G7 constă în implementarea pașaportului de vaccinare. În Europa, acesta va deveni oficial de la 1 iulie. Biden a sugerat în cadrul discursului în fața militarilor americani că „Odată cu summitul G7, plănuim să lansăm o mișcare ambițioasă la nivel global”, potrivit Aleph News, fiind, foarte probabil, vorba de un pașaport de vaccinare mondial.

  https://www.activenews.ro/stiri/Calatorie-cu-surprize-Istovit-dupa-sosirea-in-Marea-Britanie-pentru-summit-ul-G7-Biden-uita-ca-este-presedinte.-Reactia-unui-internaut-%E2%80%9ETot-uita-ca-e-presedinte-pentru-ca-nu-e-presedinte-167353

  Legat de ce se scrie in articolul de mai sus, este interesant de urmarit ce se intampla si in America, pentru ca in Europa asa numitul „pasaport de vaxxinare” va intra in aplicare la 1 iulie a.c.

  Mai jos un material, realizat in USA cu si despre situatia de acolo – materialul nu este dintr-o sursa ortodoxa, cred totusi ca merita urmarit, pentru extrasele din presa locala:

  Va urma si in SUA, ce s-a decretat deja in UE => „pasaport covrig”.

  https://www.mediafax.ro/coronavirus/ce-spune-raed-arafat-despre-un-posibil-val-patru-al-pandemiei-in-romania-20127997

  El Salvador, prima tara care adopta Bitcoin ca modalitate de plata la nivel national

  https://ziare.com/economie/criptomonede/el-salvador-bitcoin-1684001

  Cum va arata pandemia de COVID-19 la 1 septembrie dupa o vara relaxata. „Purtatul mastii la interior ar trebui sa ramana in vigoare”

  https://ziare.com/social/vaccinare-covid-romania/relaxare-masuri-pandemie-septembrie-fara-decese-valul-patru-1683869

  Relaxarea restrictiilor, amanata la Lisabona dupa ce cazurile de COVID-19 au inceput din nou sa creasca

  https://ziare.com/international/stiri-internationale/restrictii-portigalia-lisabona-1683912

  Solutia este sa se ajunga la o imunizare in masa, la nivel global, dar asta necesita resurse uriase financiare, pentru ca vaccinarea sa depaseasca pragul de 70%-80% din populatia lumii. Costul total al pandemiei mondiale a fost estimat la aproximativ 20 de trilioane de dolari.

  https://ziare.com/social/vaccin-covid/virusul-sars-metode-eradicare-pandemie-1683836

  Si cine plateste cei 20 de trilioane de dolari?
  Babuinii…prostii planetei…scavii.

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: