SACCSIV – blog ortodox

Preotii greci care au celebrat Sarbatorile Pascale la miezul noptii, VOR FI DAȚI ÎN JUDECATĂ, pe motiv ca au violat restrictiile. Pe unii i-a raportat procurorului chiar un Mitropolit

Posted in Coronavirus, Grecia, PREOT, Sfintele Pasti by saccsiv on mai 12, 2021

ORTHODOX CHRISTIANITY: GREEK PRIESTS WILL STAND TRIAL FOR CELEBRATING PASCHA AT MIDNIGHT, VIOLATING CURFEW

PREOȚII GRECI VOR FI DAȚI ÎN JUDECATĂ PENTRU CELEBRAREA SĂRBĂTORILOR PASCALE LA MIEZUL NOPȚII, VIOLÂND RESTRICȚIILE SANITARE

Pe 20 aprilie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia a decis în unanimitate ca toate parohiile să sărbătorească Paştile, sâmbătă în noaptea Învierii, cu câteva ore mai devreme, începând cel târziu cu ora 21:00, pentru a se conforma restricțiilor sanitare impuse de stat.

Mișcarea s-a dovedit controversată. În timp ce mulți au salutat măsura, deoarece li s-a permis să sărbătorească Paștile spre deosebire de anul trecut, alții au susținut că este nepermis să sărbătorim Învierea Domnului înainte de duminică.

Cel puțin o mână de preoți au refuzat să urmeze decretul sinodului și au slujit Paștile la miezul nopții, ca de obicei. Acum se confruntă cu consecințe juridice. Autoritățile elene au deschis un dosar de încălcare a măsurilor de carantină împotriva a șase preoți din Salonic, relatează Vima Orthodoxias.

În același timp, Mitropolitul Pavlos de Drama a declarat că el însuși va raporta mai mulți dintre preoții săi procurorului local pentru că au încălcat măsurile sanitare impuse de stat: „pentru că simt o povară asupra conștiinței mele și nu vreau să fiu responsabil indirect pentru boala, sau mult mai mult, moartea oricui”.

42 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. mandilosul said, on mai 12, 2021 at 3:31 pm

  Nu imi vine sa cred ce se intampla in Grecia… Vdeam Grecia ca pe un stalp al ortodoxiei.
  Sunt vremuri grele…

  Apreciat de 3 persoane

  • Eu said, on mai 12, 2021 at 10:55 pm

   Halal conștiința pe capul Mitropolitului Pavlos.
   Oare nu îi este rușine de oameni?
   Ca frica de Dumnezeu….

   Apreciază

 2. Mihai T said, on mai 12, 2021 at 3:35 pm

  Într-un interviu mai recent, Părintele Elpidie din Rhodos zice că i-ar fi zis Dumnezeu că, în ce priveşte Grecia, nu va fi la Biserica de Înviere, pentru că nu a înviat la 9. Că va fi cu credincioşii simpli şi nu cu clericii care vor sărbători Învierea la 9.
  Tot acolo, Părintele Elpidie zice să-i fi zis Dumnezeu:
  – forţele satanice au hotărât să implementeze Marea Resetare, dar Dumnezeu a hotărât ALTCEVA;
  – antihristul care trage acuma sforile nu e antihristul real, ci o imitaţie a celui real;
  – plandemia va cădea, şi Deep State-ul se pare că va cădea;
  – după aceste convulsii, Ortodoxia va străluci, iar cei care au rămas fideli lui Dumnezeu vor deveni apostoli şi se va propovădui până la marginile lumii. Vor fi icoane peste tot (tot aşa a zis şi Sfântul Paisie Aghioritul);

  Apreciat de 4 persoane

 3. catalin_b said, on mai 12, 2021 at 3:42 pm

  Frate Vasile, pentru ca știrea aceasta să se conecteze corespunzător la situația de la noi, este nevoie să știm care a fost și este poziția declarată a ierarhiei grecești în raport cu vaccinarea, pentru că, în raport cu erezia, au arătat că nu se ridică deasupra ierarhiei românești prin ambiguitatea deja dovedită în nu mai știu câte ocazii. Recunosc că nu mai urmăresc atât de asiduu postările tale în ultima vreme – ceea ce este scăderea mea de cel mai mare păcătos întru toate, nu numai întru aceasta – și poate, prin articolele până acum publicate și pe care eu, din delăsarea mea, nu le-am citit, tu, deja, foarte posibil, ai arătat aceasta. Totuși, îndrăznesc întrebarea: este posibil ca atitudinea ocultei față de greci să fie mai drastică pentru că ierarhia grecească, cât ar fi ea de ambiguă privind erezia, a „îndrăznit” să nu-și îndemne proprii cetățeni spre vaccinare? Ar fi, cred eu, chiar foarte important de accentuat, măcar spre trezirea ierarhiei române…

  Apreciază

  • saccsiv said, on mai 12, 2021 at 3:57 pm

   catalin_b

   Mitropolitul Ierotheos Vlachos si Episcopul Tihon, printre primii vaccinati impotriva Covid-19 din Grecia si Bulgaria
   https://saccsiv.wordpress.com/2020/12/28/mitropolitul-ierotheos-vlachos-si-episcopul-tihon-printre-primii-vaccinati-impotriva-covid-19-din-grecia-si-bulgaria/

   Filmarea vaccinarii Mitropolitului Serafim de Pireu si declaratiile de dupa
   https://saccsiv.wordpress.com/2021/01/17/filmarea-vaccinarii-mitropolitului-serafim-de-pireu-si-declaratiile-de-dupa/

   Atata a vorbit Mitropolitul Serafim de Pireu despre oculta, pana a decis sa se injecteze cu vaccinul ocultei si nu oricum, ci simbolic, adica primul din Fundatie
   https://saccsiv.wordpress.com/2021/01/14/atata-a-vorbit-mitropolitul-serafim-de-pireu-despre-oculta-pana-a-decis-sa-se-injecteze-cu-vaccinul-ocultei-si-nu-oricum-ci-simbolic-adica-primul-din-fundatie/

   Apreciat de 1 persoană

  • Spaceman said, on mai 13, 2021 at 10:45 am

   Traducere din link în articol →

   https://www.vimaorthodoxias.gr/mitropoleis/dramas-paylos-tha-kataggeilo-ston-eisaggelea-iereis-poy-den-emvoliazontai/

   Declarațiile Mitropolitului Pavlos al Dramei, Grecia

   „Nu intenționam să fac public vaccinarea mea. Totuși, în calitate de păstor al acestei provincii martirice, am considerat că am obligația să fac acest lucru, deoarece trebuie să transmit mesajul că trebuie tratată această pandemie cu consecințe tragice iarnă trecută pentru Drama și regiunea noastră.

   Iar pentru că am avut o experiență tristă la Paști, cu rebeliunea a 4-5 dintre preoții mei, care au considerat că e mai bine să nu urmeze instrucțiunile mele pentru ceremonia Învierii, așa cum a fost definită de Sfântul Sinod, având ca rezultat o împărțire între creștini ce i-a făcut să sufere mental și spiritual. Cred că cei care au făcut asta sunt complet ipocriți.

   Pentru că, de exemplu, unui preot nu îi este tulburată conștiința că se plimbă vara toată ziua în pantaloni scurți prin curtea bisericii, dar îi este tulburată dacă face Învierea cu două ore mai devreme. Și nu este treaba preoților să se ocupe de probleme medicale ca să spună că trebuie să purtăm o mască sau mai rău, cum s-a întâmplat, să spună preotul celor care poartă masca să nu se apropie de Epitaf. Este inacceptabil!

   În perioada imediat următoare, voi depune mărturie la Parchetul din Drama, astfel încât Justiția să trateze în mod corespunzător aceste infracțiuni, pentru că simt o povară asupra conștiinței mele și nu vreau să fiu responsabil în mod indirect de boala, sau mai mult, de moartea cuiva care urmează îndemnul unui preot iresponsabil. Nu vreau să ajungem la o împărțire, așa cum am mai spus, să avem biserici vaccinate și biserici nevaccinate, biserici la care se poartă mască și biserici la care nu se poartă mască.

   Este timpul să fim serioși și să facem față acestei pandemii cu seriozitatea cuvenită, să atribuim cele cuvenite lui Dumnezeu iar pentru bolile noastre să consultăm medicii.

   Acesta este motivul pentru care anunț public prezența mea astăzi la Spitalul din Drama pentru a primi vaccinul „.

   În cele din urmă, Mitropolitul Pavlos al Dramei și-a exprimat dorința ca Administrația, medicii și asistenții medicali ai Spitalului, precum și tuturor celor care „se luptă cu pandemia în tot acest timp și ne așteaptă cu mult zâmbet și dragoste să ne slujească ”: „Dumnezeu să-i aibă în pază și să le dea putere”, a adăugat el.

   Apreciat de 1 persoană

 4. Petru said, on mai 12, 2021 at 4:02 pm

  Mai rau ca la noi

  Apreciat de 2 persoane

 5. Mihai T said, on mai 12, 2021 at 4:11 pm

  https://ouranianostalgia.blogspot.com/2021/04/blog-post_29.html

  Transcriptul în greacă la o predică a Părintelui Elpide (clipul a fost încărcat pe 29 aprilie)

  (în stânga sus este un buton pentru traducere automată în română)

  Apreciat de 2 persoane

 6. Cristian Daniel said, on mai 12, 2021 at 5:28 pm

  …eu am mai spus: Grecia ortodoxa, cu Sf. Munte Athos acolo, Gradina Maicii Domnului, a scapat „la mustata” de furia comunista (de fapt a legiunilor de demoni) de dupa cel de-al doilea razboi mondial, care s-au dezlantuit cu o furie teribila asupra Romaniei si Rusiei (mult mai putin asupra Serbiei si Bulgariei), insa acum este in prima linie a razboiului duhovnicesc…satan a avut grija sa-si planteze si acolo multe „seminte” de-a lungul anilor care acum, iata, au dat „roadele” lor demonice. astfel, Grecia, tara ortodoxa, a avut un guvern declarat oficial ateu, al lui Tsipras, care chiar a avut si o intentie de a scoate crucea de pe drapelul national, Grecia, tara ortodoxa, are foarte multi locuitori care au trecut la secte, la religii orientale sau sunt total indiferenti fata de ortodoxie, Grecia, tara ortodoxa, a legiferat parteneriatele homosexuale, Grecia, tara ortodoxa, a avut parte de invazia migrantilor musulmani (care continua), Grecia, tara ortodoxa, are inalti ierarhi care una zic si alta fac in privinta vaccinarii incercand chiar sa dea exemplu in acest sens, Grecia s-a confruntat, si cu siguranta se va mai confrunta, cu dezlantuiri teribile ale naturii (incendii, inundatii, cutremure) si vor mai fi multe altele…asta nu inseamna insa ca celelalte tari ortodoxe vor fi scutite, razboiul antihristului cu creatia Domnului este inca la inceput, urgia adevarata sta sa vina…

  Apreciat de 1 persoană

 7. gogu said, on mai 12, 2021 at 8:27 pm

  MITROPOLITUL ESTE CLAR SUBORDONAT ierarhic in masonerie sau servicii militare

  Apreciază

 8. Dana said, on mai 12, 2021 at 9:20 pm

  Iulian Urban fb:
  Am postat pe Mewe un material conform caruia, foarte multe persoane injectate anticovizi posteaza pe retelele sociale imagini care arata ca la locul injectiei daca pun un magnet acesta se lipeste de piele semn ca acolo unde s-a injectat serul este un camp magnetic!
  Va reamintesc ca pana acum NIMENI nu a stabilit cu exactitate ce anume substante contin aceste injectii!

  Bunul Dumnezeu contraataca!
  V-am spus ca nu trebuie sa ne pierdem speranta? Nu suntem singuri!
  Cea mai importanta stire a anului 2021 vine din USA!
  Doi experti internationali in medicina o spun direct : NIMENI nu se poate REINFECTA cu Covid a doua oara daca a trecut deja prin boala, sunt „povesti”‘ reinfectarile, pentru ca corpul uman are deja linia de celule T care formeaza o bariera imuna puternica!
  Cei doi specialisti [ din care primul a facut afirmatiile in direct la FoxNews] ii aveti mai jos, si [ foarte important] va redau principalele afirmatii, sunt extrem de interesante :
  Dr. Peter McCullough,Vice Chief of Internal Medicine at Baylor University Medical Center in Dallas, Texas, membru al American College of Cardiology, si
  Dr. Deepta Bhattachayra, Associate Professor of Immunobiology at the University of Arizona College of Medicine.
  Asadar iata afirmatiile :
  [1] NIMENI nu face Covid a doua oara dupa ce a trecut natural prin boala, corpul dezvolta celulele T care dau raspunsul imun, iar masurarea de anticorpi se face prost in mod intentionat [ McCullough went on: “One of the false narratives out there is that you can get the infection twice. It’s a false narrative. The FDA and the sponsors knew that. Of course they excluded COVID-recovered patients. They know you can’t get it again.”] Imunitatea tine cu mult peste 7-12 luni la cei care au trecut prin boala.
  [2] FDA, Pfizer, Moderna, J&J, AstraZeneca AU EXCLUS in fazele de testare, persoanele vindecate de covid [ stiau ca este inutil sa faca testari pe ei pentru ca deja aveau anticorpi] , femeile gravide
  [3] in mod categoric NU , femeile gravide NU trebuie sa se vaccineze anticovid, atat ele cat si copiii fiind in mare pericol
  [4] in moda categoric NU, copiii NU trebuie vaccinati anticovid, mai ales ca la ei, virusul nu a fost simptomatic, asa ca NU se stie daca au avut sau nu boala, iar injectia le face numai rau; daca sunt parinti disperati sa isi vaccineze copiii, sa le faca teste de imunitate inainte
  [5] vaccinurile produc proteina spike, care este ceva devastator pentru corpul uman, neajutand la nimic, dimpotriva aducand ploaie de boli pentru cel vaxinat, pe termen scurt si lung, mai ales boli cardiovasculare [ “All the forms of the vaccine produce the viral spike protein. You produce that in a high quantity in the body, that is directly pathogenic. It causes blood clotting, it damages the blood vessels, it causes fever. So we are actually having women’s bodies produce a pathogenic protein for a few days,” McCullough continued. McCullough has elsewhere warned of the “thousands of deaths and tens of thousands of hospitalizations” being caused by COVID-19 vaccines ]
  Si atunci intrebam noi : ESTE ACTIUNE PREMEDITATA PENALA SAU NU, faptul ca Arafat insista ca pe certificatele de vaccinare sa NU apara testul de imunitate al romanilor trecuti prin boala ci doar dovada ca a avut covid dar nu mai vechi de 90 de zile ? In mod DELIBERAT, PENAL, ILEGAL, Arafat nu vrea sa se vada ca romanii trecuti prin boala de fapt AU IMUNITATE si acestia NU trebuie sa se vaccineze, si stie ca MAJORITATEA ROMANILOR au deja imunitate si le este frica ca infunda puscariile pentru ca au cumparat injectii de sute de milioane de euro si vor fi trasi la raspundere ca au cheltuit banii tarii degeaba.

  Dupa revolta generalilor francezi impotriva neomarxistului Macron, si in USA , peste 100 de foști generali și amirali americani cer cetățenilor să-și apere țara de democrații care împing Statele Unite spre marxism și comunism. Într-o scrisoare deschisă, semnatarii pun la îndoială capacitatea lui Joe Biden de a conduce țara.
  „Națiunea nostră este în mare pericol. Suntem într-o luptă pentru supraviețuirea noastră ca o republică constituțională, așa cum nu s-a mai întâmplat de la fondarea noastră în 1776. Conflictul este între suporterii socialismului și marxismului și suporterii libertăților constituționale”

  Bomba in Franta!
  Parlamentul a votat IMPOTRIVA certificatului verde ( permis de sanatate).
  Castex, Macron sunt…socati!
  Alooo, PSD, AUR macar acum va aduceti aminte ca sunteti ” opozitie”? https://lockdownsceptics.org/2021/05/12/french-parliament-votes-against-vaccine-passports-but-its-not-over-yet-for-the-scheme/?fbclid=IwAR2oyvdvOM7AIHP0l-GBi69DyTZGqRUqJs8tMtreO8oxWnH2k2q3Da1f9VA

  Turcia devine a doua tara dupa Albania care va primi turisti fara certificat de vaccinare sau test PCR!

  Apreciat de 1 persoană

 9. mircea.v said, on mai 12, 2021 at 11:42 pm

  Dupa parerea mea, textul de mai jos este de magnitudinea textului „viziunea a 2-a a Staretului Antonie”.

  ––––––––––––––––––––––

  IPS Averchie, mentorul Cuviosului Serafim Rose, despre Marea Apostazie

  “Sarea ne pătrunde” – semnul apropierii sfârşitului (La un centenar de la binecredinciosul sfârşit al Episcopului Ignatie Brianceaninov)

  “Vremurile noastre se aseamănă cu vremurile din urmă – ‘sarea ne cuprinde’. Păstorii Bisericii au rămas cu o înţelegere a creştinismului slabă, întunecată, confuză. O falsă înţelegere după buchie, distrugând viaţa duhovnicească în societatea creştină, distrugând creştinismul, care este faptă, nu buchie. Trist este să vezi, cui i-au fost încredinţate şi pe ce mâini au căzut oile lui Hristos, cui i-a fost încredinţată păstorirea şi mântuirea lor! Apar ‘lupii îmbrăcaţi în blană de oaie’, recunoscuţi după faptele şi roadele lor. Toate acestea, însă, se petrec cu îngăduinţa Domnului. ‘Cei ce vor fi în Iudeea, să fugă la munte!’ “. Cu un secol în urmă prin aceste cuvinte a caracterizat viaţa Bisericii timpului său marele luminător şi scriitor duhovnicesc – îndrumătorul vieţii creştin-ortodoxe, Sfântul Ierarh Ignatie (Brianceaninov), a cărui prăznuire o cinstim în acest an 1967 (+30 aprilie, 1867).
  Oare nu suntem noi în zilele noastre mai în drept ca oricând să repetăm aceste aspre prevestitoare cuvinte? Or, anume în această privinţă – a totalei decăderi moral – duhovniceşti, ajunsă, se pare, până la limita extremă în acest din urmă veac, mai ales de la prăbuşirea catastrofală a Patriei noastre, Rusia, cu adevărat am ajuns departe. E un “progres” întristător, vădind clar apropierea sfârşitului potrivit cuvintelor pline de dumnezeiască înţelepciune ale Episcopului Ignatie.
  Încotro s-o apucăm, dacă cei cărora le sunt încredinţate sufletele oamenilor, le călăuzesc nu spre mântuire, ci spre pierzanie veşnică?
  Pentru noi este important că Sfântul Ierarh Ignatie, care din tinereţe năzuia din tot sufletul după o înaltă vieţuire moral-duhovnicească, fiind el însuşi un model al unei asemenea vieţuiri, ne istoriseşte aceasta nu din teorie, ci trecând el singur prin aceste încercări, după cum ne este cunoscut din descrierea vieţii sale.
  Învăţămintele pe care le-a tras în urma dezamăgirilor şi necazurilor îndurate de el personal, au fost descrise în “Experienţe ascetice”, “Predici ascetice”, “Scrisori către mireni”, “Prinos monahismului contemporan”, “Patericon” şi alte lucrări, ajunse până la noi. Ele alcătuiesc o bibliotecă extrem de valoroasă pentru oricine se interesează de problemele vieţii moral-duhovniceşti şi, îndeosebi pentru cel ce doreşte nu numai “să filozofeze” (ceea ce se întâmplă adesea cu totul zadarnic şi fără de nici un folos!), ci şi să ducă o viaţă duhovnicească, aşa cum a trăit cu adevărat Episcopul Ignatie. Scrierile Sfântului Ierarh Ignatie apar ca deosebit de preţioase pentru noi, deoarece sunt scrise din proprie experienţă duhovnicească.
  Pentru noi este important să ştim că Sfântul Ierarh Ignatie, după cum subliniază el însuşi, caută răspuns şi îndrumare la Sfinţii Părinţi din vechime, vorbind puţin de la sine.
  Iată, de pildă, cum descrie el epoca contemporană lui în încheierea la “Patericonul” său:
  “De la tabloul înfăţişat nouă de antichitate să ne întoarcem la viaţa contemporană. Ce putem zice despre noi înşine? Cum să trăim, cum să acţionăm? Răspunsul la aceste întrebări îl găsim la monahii din vechime: ei au prevestit starea actuală; ei au conturat şi modul de acţiune în această situaţie. “În vremurile din urmă, glăsuia unul dintre ei, cei ce vor lucra cu adevărat pentru Dumnezeu, se vor ascunde cu înţelepciune de oameni şi nu vor face semne şi minuni printre ei, ca în vremea de faţă. Ei vor păşi pe calea faptelor, dizolvate în smerenie şi în împărăţia Cerurilor, se vor dovedi mai mari decât Părinţii, care s-au proslăvit prin semne“ (al 4-lea răspuns al Cuviosului Nifon)”.
  Câtă temeinică călăuzire, câtă mângâiere pentru noi găsim în aceste cuvinte profetice ale înduhovnicitului părinte! Această mărturie este extraordinar de importantă! Din cele spuse reiese clar: acolo unde este multă gălăgie, autoreclamă, căutarea popularităţii cu orice preţ, adică – acolo unde lipseşte în mod evident smerenia şi se observă dorinţa de slavă sau de preamărire a sinelui în faţa altora prin intermediul unor fapte şi merite reale sau exagerate şi închipuite – acolo nu este o veritabilă slujire a lui Dumnezeu. Şi ce este acolo? Acolo este numai făţărnicie, spune Sfântul Ierarh Ignatie, citându-l pe Sfântul Tihon Zadonski.
  “Teme-te de această făţărnicie“, ne învaţă mai departe Episcopul Ignatie: “teme-te de făţărnicie, în primul rând în tine însuţi, apoi în ceilalţi; teme-te de aceea, că este în spiritul timpului, fiind în stare să molipsească pe oricine, la cea mai mică înclinare spre purtare uşuratică… Urmăreşte făţărnicia în tine însuţi, izgoneşte-o dinăuntrul tău; fereşte-te de gloatele molipsite de ea, care acţionează voit sau inconştient în această direcţie, mascând slujirea lumească prin slujirea lui Dumnezeu, căutarea bunurilor trecătoare prin căutarea bunurilor veşnice, ascunzând sub masca sfinţeniei un trai şi un suflet vicios, supus în întregime pasiunilor“.
  Iată o trăsătură extrem de caracteristică, proprie mai ales vremurilor noastre, dezvăluită nouă de către Sfântul Ierarh Ignatie pentru a ne preveni, ca un cunoscător experimentat al vieţii duhovniceşti.
  A doua trăsătură, subliniată nu o dată de Sfântul Ierarh Ignatie în scrierile sale, este secătuirea binecuvântaţilor păstori ai adevăratei vieţi moral-duhovniceşti, şi în legătură cu aceasta, ceea ce este deosebit de important în vremurile noastre, a şti şi a cunoaşte fiecare sârguitor pentru a-şi salva sufletul – înmulţirea falşilor învăţători, înşelaţi de ispitirile demonice şi târând întreaga omenire în această minciună. E necesară o prudenţă deosebită, cum nu o dată ne prevenea Sfântul Ierarh Ignatie, ca “să nu confundăm lupul cu păstorul” şi să nu ne încredem cu uşurinţă în acela care poate să-ţi ducă sufletul la pierzanie, călăuzindu-l pe un drum fals. Potrivit cuvintelor Sfântului Ierarh Ignatie, vremurile noastre sunt vremurile excesivei sărăciri de îndrumători înduhovniciţi, de aceea este cu neputinţă de a mai găsi “stareţi” adevăraţi, cum au fost cei din vechime; e cu mult mai sigur să ne conducem după Sfânta Scriptură şi scrierile Sfinţilor Părinţi.
  În legătură cu aceasta însuşi Sfântul Ierarh Ignatie îşi aminteşte cât de mult a suferit de pe urma deselor întâlniri cu aşa-zişii “îndrumători” duhovniceşti, bolnavi ei înşişi de orbire şi amăgire de sine, şi câte zguduiri amare şi grele a îndurat din această pricină.
  A treia trăsătură caracteristică vremurilor noastre este neobişnuita înmulţire a ispitelor de tot felul, din cele mai diverse, toate îndepărtându-l pe om de la slujirea sinceră şi neprefăcută lui Dumnezeu.
  “Vai lumii din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină” – a prevestit Domnul. Năvălirea smintelilor va fi îngăduită de Domnul, tot aşa după cum şi suferinţa sufletească din pricina smintelilor va fi cu îngăduinţa Domnului. Către sfârşitul lumii ispitele se vor înmulţi într-atât, încât “din pricina înmulţirii fărădelegilor iubirea multora se va răci” (Mt. 24,12), iar “Fiul Omului, când va veni, va găsi oare credinţă pe pământ?” (Luca 18,8). “Poporul lui Israel” – Biserica- “va cădea de sabie” – zice Domnul Dumnezeu, “mânia Mea se va aprinde pe faţa Mea” (Iez. 38, 18). Vieţuirea după Dumnezeu va deveni din cale-afară de anevoioasă.
  Aceasta se va întâmpla din cauză că celui ce trăieşte în mijlocul ispitelor, îi este imposibil să nu cedeze ispitelor. Aşa cum gheaţa se topeşte şi se preface în apă sub acţiunea căldurii, aşa şi inima preaplină de samavolnicie, fiind supusă influenţei ispitelor, mai cu seamă celor permanente, se moleşeşte şi se perverteşte.
  “O, vremi nenorocite! O, stare nenorocită!” – exclamă Sfântul Ierarh Ignatie, contemplând această deprimantă privelişte a ispitelor. “O, dezastru spiritual, nevăzut oamenilor pătimaşi, neasemuit mai mare decât toate calamităţile naturale! O, nenorocire, începută în timp şi nesfârşindu-se în timp, ci trecând în veşnicie! O, nenorocirea nenorocirilor, înţeleasă numai de drepţii creştini şi de adevăraţii monahi, ascunsă celor pe care-i învăluie şi-i pierde!”
  Cuvinte de aur ale Sfântului Ierarh Ignatie! Ne aflăm, de pe acum chiar în faţa acestor nenumărate ispite, care îngreuiază atât de mult “vieţuirea după Dumnezeu” a oamenilor de azi. Dar câţi oare îşi dau seama în zilele noastre de caracterul dăunător al acestor ispite? Sub ochii noştri în lume au loc evenimente cutremurătoare, bunăoară, sângeroasa catastrofă abătută asupra Patriei noastre Rusia, crearea unor state ateiste, luptătoare împotriva lui Dumnezeu şi a Bisericii, cultul făţiş al satanei.
  Însă majoritatea, aidoma unor orbi, parcă n-ar vedea nimic din toate acestea, chiar se supără, când li se arată adevărul: “Ce tot vorbiţi? Nu se întâmplă nimic deosebit. Aşa a fost dintotdeauna!” ş.a.m.d.
  Această orbire spirituală a majorităţii contemporanilor, ce se numesc creştini (e îngrozitor, dar trebuie s-o spunem – printre ei aflându-se nu puţini clerici!), cât şi celelalte sminteli, înmulţindu-se cu fiece zi, împiedică tot mai mult “vieţuirea după Dumnezeu”. Conform cuvintelor Episcopului Ignatie, acesta este semnul evident al Apostaziei, care a început deja şi progresează cu repeziciune în zilele noastre şi despre care a proorocit Sfântul Apostol Pavel în Epistola a doua către Tesaloniceni (II Tesal. 2,3).
  “Vieţuirea după Dumnezeu – spune Episcopul Ignatie – va deveni foarte anevoioasă, din pricina Apostaziei generale. Mulţimea apostaţilor, intitulându-se şi prezentându-se în aparenţă drept creştini (!), îi vor prigoni cu atât mai lesne pe veritabilii creştini. Apostaţii, înmulţindu-se, vor împresura pe adevăraţii creştini cu nenumărate intrigi, vor pune nenumărate piedici în calea bunelor intenţii de mântuire şi slujire a Domnului, după cum arată Sfântul Tihon Zadonski. Ei vor lupta împotriva robilor lui Dumnezeu, recurgând la forţa autorităţilor de stat, prin represalii şi denunţuri, prin diverse uneltiri, amăgiri şi prigoană feroce…”
  În vremurile din urmă adevăratul monah (desigur, acest lucru e valabil pentru orice creştin adevărat!) abia dacă va găsi vreun adăpost îndepărtat şi ascuns pentru a sluji acolo cu oarecare libertate lui Dumnezeu, şi pentru a nu se lăsa antrenat de către Apostazie şi apostaţi în slujire satanei. Cine, văzând ce se petrece acum în lume, inclusiv slujirea satanei în mod făţiş, poate spune că aceste vremuri n-au venit încă?
  Fără îndoială că ele au şi venit, dacă Sfântul Ierarh Ignatie scria cu peste o sută de ani în urmă despre aceste vremuri:
  “În viitor vremurile vor fi tot mai grele. Creştinismul, ca duh, se îndepărtează din mediul uman fără ca gloata agitată şi aservită lumii deşertăciunii, să observe, lăsându-l propriei decăderi!“
  Este foarte important să semnalăm prin aceste cuvinte că, acei oameni care fac parte din gloata agitată şi aservită “lumii deşertăciunii“, cei care într-atât s-au afundat ei înşişi în deşertăciune, predându-se slujirii lumii acesteia, care zace sub puterea celui rău, după cuvântul Apostolului (I Ioan 5,19), încât şi-au pierdut vederea duhovnicească.
  De aceea tot ce se petrece acum în lume, li se pare absolut normal, firesc, ceva cu care trebuie să ne împăcăm. Ei se supără grozav pe acei ce încearcă să le deschidă ochii, din cauza că aceştia nu-i lasă să trăiască tihnit, cu plăcerile lor.
  În continuare Episcopul Ignatie scrie: “Se împlinesc proorocirile Scripturii despre Apostazia de la creştinism a popoarelor trecute de la păgânism la creştinism. Apostazia a fost prevestita de către Sfânta Scriptură cu toată claritatea şi este o mărturie a faptului cât de adevărat este tot ce s-a spus în Scriptură“.
  Iată de ce adevăratul creştin nu trebuie să intre în panică, observând acest sumbru tablou al Apostaziei, spre deosebire de unii, care cu naivitate şi necugetat se sperie, preferând să nu vadă Apostazia şi să tacă.
  Dreptcredinciosul creştin cunoaşte din cuvintele lui Hristos Mântuitorul însuşi că toate acestea “trebuie să fie“ (Marc 13,7; Luca 21,9), însă el nu trebuie să închidă ochii asupra lor, ci este dator să fie pe deplin conştient faţă de cele ce se întâmplă, şi să aprecieze corect toate evenimentele, în care se manifestă Apostazia, ca să ştie cum să se comporte spre a nu fi târât de puhoiul Apostaziei.
  Spre a ne călăuzi, Episcopul Ignatie spune: “Apostazia are loc cu îngăduinţa Domnului, nu încerca s-o opreşti cu slabele tale puteri…“
  Ce înseamnă aceasta? Înseamnă oare să ne împăcăm cu Apostazia şi să “ne integrăm” în ea? Nu, desigur! Iată însă cum trebuie să acţionăm: “Îndepărtează-te, păzeşte-te tu însuţi de ea: aceasta este de ajuns. Cunoaşte duhul vremii, cercetează-l, ca să poţi evita pe cât posibil influenţa lui!“
  De aceea tăcerea asupra Apostaziei este criminală. N-avem voie să păstrăm tăcere asupra Apostaziei, să ne liniştim pe noi înşine şi pe alţii, că totul ar fi în ordine, că n-avem de ce să ne tulburăm. Cu toate că nu ne stă în puteri “să oprim Apostazia cu slabele noastre puteri“, datoria iubirii noastre creştineşti ne porunceşte nu numai să ne ferim, şi să ne păzim noi înşine, ci să-i păzim, să-i avertizăm şi pe semenii noştri, care nu văd şi nu observă nimic. Aici se cuvine să ne amintim minunata cugetare a unuia din cei mai mari stâlpi ai Bisericii noastre, Sfântul Grigorie Teologul: “Prin tăcere îl trădăm pe Dumnezeu“. Nu se cade a tăcea despre ceea ce este de primă necesitate – salvarea sufletelor omeneşti!
  Să ne adresam în continuare cugetărilor Episcopului Ignatie, care ne deschid ochii asupra celor ce se întâmplă în prezent în lume: “Apostazia a început de la un timp să înainteze rapid, liber şi făţiş. Urmările vor fi din cele mai triste. Facă-se voia Domnului!“
  Oare noi nu observăm toate acestea? Încă de curând părea de neconceput acea totală neruşinare din viaţa moral-religioasă a oamenilor, care se petrece în prezent sub ochii noştri, inclusiv până la lepădarea completă de Hristos, respingerea oricăror principii moral-religioase şi slujirea făţişă satanei.
  Ar fi de prisos să trasăm o paralelă între persecuţiile actuale ale dreptei credinţe în Hristos, sub toate formele ei, şi cele ce s-au petrecut în zorii creştinismului. Atunci creştinii erau prigoniţi de păgânii, care nu-L cunoşteau pe adevăratul Dumnezeu, nu ştiau de El. Iar acum prigonesc credinţa creştină, aprig şi nemilos, cei care îl cunosc prea bine pe Hristos şi sublima învăţătură propovăduită de El, şi adesea – renegaţii conştienţi, care şi-au vândut sufletul satanei pentru bunăstarea materială.
  În continuare citim cu înfricoşare prevestirile Episcopului Ignatie, împlinindu-se sub ochii noştri: “Dumnezeu Cel milostiv să ocrotească rămăşiţa credincioşilor. Dar această rămăşiţă este mică şi devine tot mai săracă şi mai săracă… Lucrarea credinţei pravoslavnice poate fi recunoscută ca apropiindu-se de deznodământul hotărâtor… Numai milostivirea deosebită a lui Dumnezeu poate opri atotnimicitoarea epidemie morală, o poate opri pentru un timp, pentru că trebuie să se împlinească ceea ce a fost prezis în Scripturi.“
  “Judecând după spiritul timpului şi după frământarea minţilor, suntem îndreptăţiţi să credem că edificiul Bisericii, care se clatină demult, se va cutremura straşnic şi repede. Nu are cine să-l susţină şi cine să se împotrivească. Măsurile întreprinse pentru susţinerea lui au fost împrumutate din stihiile lumii, vrăjmaşe Bisericii, şi mai curând vor accelera căderea ei, decât s-o oprească.”
  Aceste cuvinte sunt parcă copiate din realitatea zilelor noastre! Chiar acum noi suntem martorii acestei “cutremurări straşnice şi rapide.” Iar măsurile luate, într-adevăr, nu sunt nicidecum împrumutate de acolo de unde ar fi trebuit împrumutate – adică de pe tărâmul duhovnicesc, ci tot din aceleaşi “stihii ale lumii, vrăjmaşe Bisericii“, adică din sfera pasiunilor umane, care nu jinduiesc la cele dumnezeieşti, ci la cele omeneşti. Bineînţeles, astfel de măsuri nu numai că nu vor opri căderea Bisericii, ci mai degrabă o vor accelera.
  Unii vor zice: “Ascultaţi, ce tot vorbiţi, despre ce prăbuşire a Bisericii este vorba, când noi avem legământul hotărât al lui Hristos care spune: “Voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui” (Mt. 16,18). Foarte adevărat, cuvintele lui Hristos sunt fără îndoială de netăgăduit, însă nu se ştie de ce, uităm că prin aceste cuvinte Hristos nu arată hotarele Bisericii, pe care “porţile iadului nu o vor birui.” Nu se spune care anume Biserică va fi aceea: a Constantinopolelui, Rusă, Sârbă, Bulgară, Biserica Rusă din diasporă, sau oricare alta. Se spune simplu – “Biserica”, adică, până la sfârşitul veacului şi cea de A Doua Venire a lui Hristos, adevărata Biserică nu va disparea de pe faţa pământului, ci va subzista. Biserica va rămâne Biserică cu toate înaltele ei legăminte, împuterniciri şi drepturi binecuvântate ce-i aparţin, chiar şi în cazul, când în ea va rămâne un singur episcop şi minimum de credincioşi. Iar restul se va clătina şi va cădea, va fi “biruit de porţile iadului”, chiar dacă va continua să se numească “biserică”. Iată ce trebuie de avut în vedere pentru a evalua corect evenimentele care au loc în zilele noastre!
  “Nu avem de unde aştepta restabilirea creştinismului” – scrie mai departe Episcopul Ignatie: “Vasele Sfântului Duh au secat definitiv pretutindeni, chiar şi în mănăstiri, aceste tezaure de evlavie şi daruri harice, or, substanţa Duhului dumnezeiesc poate fi suplinită şi restabilită numai prin uneltele Sale. Îndelungata şi milostiva răbdare a Domnului îngăduie să se prelungească şi să fie amânat deznodământul final pentru cei rămaşi, care se vor mântui, între timp, cei ce putrezesc sau au putrezit, vor atinge deplina putreziciune. Cei ce vor să se mântuiască, trebuie să înţeleagă bine acest lucru şi să folosească timpul dat spre mântuire, ‘căci timpul scurt este’, iar trecerea în veşnicie este aproape pentru fiecare din noi. Se cuvine să fim mai împăciuitori faţă de starea Bisericii şi totodată înţelegători. Această stare jalnică este îngăduită de Sus. Stareţul Isaia spunea: ‘Înţelege vremea! Nu aştepta buna orânduire în structura bisericească îndeobşte. Fii mulţumit că există posibilitatea mântuirii individuale a celor care vor să se mântuiască‘ “.
  Sfaturi care parcă ne sunt îndreptate direct nouă, pentru a nu ne descuraja, a nu cădea în deznădejde, văzând ce se petrece. Cel mai greu este, desigur, în aceste vremuri, după cum remarca Sfântul Ierarh Ignatie, de a suporta singurătatea spirituală.
  “Mântuieşte-te singur! Fii fericit, dacă vei afla măcar un colaborator adevărat în lucrarea de mântuire: acesta e cel mai mare şi mai de preţ dar al Domnului, în zilele noastre. Păzeşte-te, vrând să-ţi salvezi aproapele, să nu te tragă el în prăpastia pierzaniei. Acest din urmă lucru se întâmplă la tot pasul.” Iată ce vremuri grele vor veni pentru mântuire, şi aceste vremuri au şi venit!
  Potrivit Episcopului Ignatie, Apostazia, spre care se îndreaptă tot mai rapid epoca modernă, este premergătoare apariţiei în lume a potrivnicului lui Hristos – Antihristul. Ea va pregăti venirea şi urcarea pe tron a Antihristului, fiind “încununată” de acest eveniment, după care va începe perioada înfricoşătoare a ultimei bătălii decisive a diavolului cu Dumnezeu şi cu Hristosul Său. Întemeindu-se pe profeţiile unor Părinţi ai Bisericii, Episcopul Ignatie ne istoriseşte pe larg despre aceasta în remarcabila sa lucrare: “Despre minuni şi semne”.
  Antihristul va apărea ca o urmare firească a sărăcirii în oameni a “înţelepciunii şi cugetării duhovniceşti“, “a lipsei dreptei cunoştinţe a lui Dumnezeu“, care vor confunda lucrarea diavolului cu lucrarea lui Dumnezeu, înainte de venirea Antihristului întreaga ambianţă a lumii va fi de aşa natură, încât Antihristul va apărea ca o consecinţă inevitabilă a acestei ambianţe realmente antihristice, a acestei stări de spirit antihristice a omenirii.
  Iată de ce încă Sfântul Apostol Ioan Teologul vorbea despre mai “mulţi antihrişti” (I Ioan 2,18). Iată de ce putem vorbi despre manifestarea în lume a “duhului antihristic” cu mult înainte de venirea la putere a Antihristului în persoană.
  A vorbi despre aceasta nu înseamnă deloc a lua asupra noastră îndrăzneala de “a prezice” timpul venirii Antihristului care, potrivit învăţăturii Sfintei Scripturi, nu-i este cunoscut nimănui cu precizie, deşi multe semne se arată!
  Trebuie să vorbim despre aceasta, pentru a nu fi înşelaţi de Antihristul, care va fi un amăgitor şi un seducător extrem de iscusit, capabil chiar să facă semne şi minuni false.
  Iată cum povesteşte Sfântul Ierarh Ignatie despre această ispitire primejdioasă şi păgubitoare pentru suflet, întemeindu-se pe învăţătura Sfintei Scripturi şi a Sfinţilor Părinţi: “Înainte de a doua venire a lui Hristos, când creştinismul, cunoştinţa şi cugetarea duhovnicească vor sărăci în ultimul grad printre oameni, “se vor ridica hristoşi mincinoşi şi prooroci mincinoşi şi vor da semne mari şi chiar minuni ca să amăgească de va fi cu putinţă şi pe cei aleşi” (Mt. 24, 24).
  Antihristul însuşi va face minuni multe, ca să uimească şi să satisfacă ignoranţa şi mintea profană, le va da “semnul din Cer” căutat şi cerut de ei. “Venirea aceluia – spune Sfântul Apostol Pavel, se va face “prin lucrarea lui satan, însoţită de tot felul de puteri şi de semne şi de minuni mincinoase şi de amăgiri nelegiuite pentru fiii pierzării, fiindcă n-au primit iubirea adevărului, ca să se mântuiască” (II Tesal. 2, 9-10).
  Neştiinţa şi cugetarea lumească, văzând aceste minuni, nu se vor opri câtuşi de puţin să chibzuiască, ci le vor primi neîntârziat în duhul lor, înrudit cu duhul aceluia; în orbirea lor se vor închina lui şi vor primi lucrarea satanei ca pe o supremă manifestare a puterii dumnezeieşti, – şi Antihristul va fi primit în grabă, pe negândite (Sfântul Efrem Sirul).
  “Atunci va plânge tot pământul, va plânge marea şi văzduhul, împreună cu dobitoacele sălbatice şi cu păsările cerului; vor plânge munţii şi dealurile şi tulpinile câmpului; vor plânge şi luminătorii cerului împreună cu stelele pentru neamul omenesc, căci de bună voie s-au încredinţat tiranului” (Sfântul Efrem Sirul).
  “Oamenii nu vor pricepe că minunile lui nu au nici un scop binevoitor, înţelept, nici o semnificaţie aparte; că acestea sunt departe de adevăr şi pline de înşelăciune, sunt o comedie monstruoasă, răutăcioasă şi fără noimă, menită să zăpăcească şi să contrarieze, să înşele, să smintească şi să captiveze prin magia nălucirilor pompoase, deşarte şi inutile.
  Nu-i de mirare că minunile Antihristului vor fi acceptate necondiţionat şi cu admiraţie de către apostaţii de la creştinism, duşmanii adevărului, potrivnicii lui Dumnezeu: ei sunt deja pregătiţi pentru primirea făţişă, activă a trimisului şi uneltei satanei, a doctrinei sale, a tuturor activităţilor sale, fiind din timp în comunicare spirituală cu satana.
  Faptul că minunile şi semnele Antihristului îi vor pune în încurcătură şi pe “aleşii lui Dumnezeu” merită atenţie deosebită şi adâncă compasiune”.
  Aceste din urmă cuvinte prevenitoare sunt importante mai ales pentru cei ce privesc cu superficialitate actuala pregătire a omenirii pentru venirea Antihristului, rămânând orbi, în pofida realităţii, şi nevrând să vadă semnele evidente ale acestei febrile pregătiri a întronării Antihristului de către partizanii săi, care şi-au vândut deja sufletul satanei în schimbul satisfacerii libere şi fără oprelişti a “poftei trupeşti“, a “poftei ochilor” şi “trufiei vieţii“, adică: a senzualităţii, a cupidităţii şi a iubirii de slavă (I Ioan 2,16).
  Trebuie să ştim şi să nu uităm, cât de mare va fi viclenia Antihristului şi cât de perfid va acţiona el, dacă şi “aleşii lui Dumnezeu“, adică drepţii creştini, vor fi în încurcătură, nefiind în stare să se dumirească de îndată şi să-l demaşte pe Antihrist, nu vor putea să-l identifice de la început.
  Potrivit cuvintelor Sfântului Ierarh Ignatie, motivul acestei confuzii şi a puternicei influenţe a Antihristului asupra oamenilor stă în viclenia şi ipocrizia infernală a acestuia, mascând o cumplită răutate, cât şi în obrăznicia lui neînfrânată şi nemăsurată, în sprijinul masiv acordat lui din partea spiritelor damnate şi, în sfârşit, în capacitatea de a produce miracole, deşi false, dar totuşi extraordinare.
  Viclenia şi făţărnicia – iată trăsăturile specifice cu precădere epocii noastre. Inocularea lor în spiritul oamenilor pregăteşte omenirea pentru primirea facilă şi fără complicaţii a Antihristului. “Închipuirea omenească – scrie mai departe Sfântul Ierarh Ignatie – este neputincioasă de a-şi reprezenta pe sceleratul care va fi Antihristul; e nefiresc pentru inima omenească, chiar pervertită, a crede că răul poate să ajungă la gradul atins în zilele Antihristului“.
  “El va trâmbiţa despre sine însuşi, intitulându-se propovăduitor şi restaurator al autenticei cunoştinţe despre Dumnezeu. Cei ce nu înţeleg creştinismul vor vedea în el reprezentantul şi apărătorul adevăratei religii şi se vor alipi lui. Va predica despre sine că este adevăratul Mesia cel făgăduit. Slugile sale, adepte ale cugetării lumeşti, vor aclama venirea lui; văzând slava, atotputernicia şi aptitudinile sale geniale, amploarea manevrării stihiilor telurice, vor crede în el şi-l vor preamări ca pe un dumnezeu, devenind părtaşii lui” (Sfântul Efrem Sirul).
  “La început se va arăta blând, milostiv şi drept, iubitor, seducător, frumos şi plin de tot felul de virtuţi. Cei care vor accepta adevărul lumii decăzute ca fiind drept, îl vor primi şi i se vor închina din cauza înaltelor sale virtuţi, nelepădându-se de el pentru adevărul Evangheliei” (Prea Cuviosul Macarie cel Mare).
  “Antihristul va propune omenirii organizarea bunăstării şi prosperităţii depline pe pământ, va promite onoruri, bogăţii, tot confortul şi plăcerile trupeşti. Iubitorii de cele lumeşti îl vor venera pe Antihrist şi-l vor numi stăpânul lor.”
  Iată tabloul viu a ceea ce observăm în prezent, cu toate că Antihristul ca persoană concretă nici nu există încă. Dar “precursorii” lui activează deja în lume, în acelaşi mod cum va acţiona el însuşi. Din acest punct de vedere devin clare toate aceste mişcări contemporane din viaţa religioasă bisericească, în genul ecumenismului, toate aceste chemări înflăcărate la unirea reciprocă “în numele iubirii creştineşti”, această înflorire a culturii şi civilizaţiei pur pământene, satisfăcând pasiunile şi poftele omeneşti, tot acest entuziasm dubios al “binefacerilor filantropice”. De câtă vigilenţă şi spirit prevăzător avem nevoie pentru a discerne adevărul de amăgeală, sinceritatea de viclenie şi prefăcătorie, pe veritabilul binefăcător de slujitorul ce-şi întinde cursele, a Antihristului ce vine! Cât de periculos este pentru adevăratul creştin în zilele noastre de a intra în relaţii cu “binefăcătorii” şi de a se folosi de “binefacerile lor!”
  Şi aceasta încă nu e totul! “Antihristul va desfăşura în faţa oamenilor o panoramă a feluritor miracole deşănţate, inexplicabile şi nemaipomenite; va înfricoşa lumea prin grandoarea minunilor sale, va satisface curiozitatea nechibzuită, ignoranţa profană şi superstiţiile de tot felul; ştiinţa umană va fi luată în râs; prin mijloace oculte va fi creată o nouă ştiinţă diavolească. Toţi oamenii conduşi de lumina naturii lor decăzute, înstrăinaţi de călăuzirea dumnezeieştii lumini, vor fi atraşi în cursa seducătorului.” Observăm şi acum începutul tuturor acestor evenimente, deci putem să ne închipuim cu claritate ce va fi, când va apărea Antihristul în persoană.
  “Semnele Antihristului Se vor manifesta cu precădere în văzduh” (Sfântul Efrem Sirul). “În văzduhuri acţionează puterea stăpânitorului, puterea satanei” (Efes 2-2; 6-12). Minunile vor acţiona cel mai mult asupra ochilor, fermecându-i şi înşelându-i (Sfântul Simeon Noul Teolog). Sfântul Ioan Teologul, contemplând în Apocalipsă evenimentele lumii în preajma sfârşitului, spune că, Antihristul “va face semne mari, încât şi foc face să pogoare din Cer, pe pământ, înaintea oamenilor” (Apoc. 13-13). Acest semn este arătat în Scripturi, ca fiind cel mai mare semn, iar locul acestui semn este văzduhul: va fi o privelişte impunătoare şi înfricoşătoare.
  Aceste fenomene se observă de pe acum, întrezărindu-se sub forma diverselor invenţii neobişnuite, nemaivăzute, desfăşurându-şi activitatea chiar “în văzduh”. “Minunile Antihristului se vor adăuga la manifestările comportamentului său sofisticat, în intenţia de a-i face pe oameni complicii săi. Cei ce se vor împotrivi Antihristului vor fi consideraţi instigatori, adversari ai bunăstării şi ordinii publice, vor fi supuşi persecuţiilor ascunse şi făţişe, vor fi osândiţi la chinuri şi cazne.”
  Aceste lucruri ne sunt deja cunoscute! Nu numai Antihristul, ci şi precursorii şi slugile lui au declanşat în epoca noastră prigoana camuflată ori deschisă a dreptcredincioşilor creştini, iar pe alocuri, ca, de pildă, în Patria noastră, Rusia, s-a ajuns şi la vărsare de sânge, tortură şi execuţii. Toate acestea fiind comise sub cele mai “plauzibile” pretexte: creştinii au fost declaraţi “duşmani ai poporului”, “duşmani ai ordinii publice“, acuzaţi ca “răzvrătiţi”, iar în biserică – “schismatici”.
  “Spiritele viclene, răspândite în univers, vor inspira oamenilor o excelentă opinie generală despre Antihrist, un entuziasm nemaipomenit, o atracţie de neînvins faţă de el” (Sfântul Efrem Sirul).
  Ceva asemănător s-a observat deja în atitudinea faţă de acei predecesori ai Antihristului, ca, de pildă, Lenin şi Stalin. Acestea au fost doar “repetiţii” a ceea ce se va petrece în proporţii şi mai grandioase în zilele Antihristului. Sfânta Scriptură a descris prin multe trăsături grozăvia ultimei prigoane asupra creştinismului şi cruzimea prigonitorului. Ca trăsătură decisivă şi deosebită va sluji denumirea dată de Scriptură acestei creaturi cumplite: el este denumit “fiară” (Apoc. 13, 1), în timp ce arhanghelul căzut este numit “şarpe” (Facerea 3-1). Ambele denumiri redau cu fidelitate caracterul ambilor adversari ai Domnului. Unul acţionează în taină, altul – făţiş; însă fiarei, ce se aseamănă cu toate fiarele (Apoc. 13-2), reunind în sine cruzimea tuturor, “i-a dat ei balaurul puterea lui şi stăpânire mare” (Apoc. 13-2). Va fi o încercare îngrozitoare pentru sfinţii lui Dumnezeu: viclenia, ipocrizia, minunile asupritorului se vor înmulţi ca să-i înşele şi să-i seducă; autoritatea neîngrădită a torţionarului, persecuţiile şi strâmtorările născocite şi camuflate cu ingeniozitate, îi vor pune pe creştini în cea mai grea situaţie; numărul lor mic va părea infim pe lângă întreaga omenire, iar învăţăturile lor vor fi minimalizate; dispreţul general, ura, prigoana, clevetirile, moartea violentă vor fi destinul lor. Numai sub călăuza şi cu ajutorul deosebit al harului dumnezeiesc, aleşii lui Dumnezeu se vor putea împotrivi vrăjmaşului şi vor fi în stare să mărturisească înaintea lui şi înaintea oamenilor pe Domnul Iisus Hristos.
  Dar cum şi de ce oamenii îl vor respinge pe Hristos şi îl vor primi pe Antihrist? Şi la această întrebare Sfântul Ierarh Ignatie dă răspuns minunat: “Tot aşa cum L-au respins pe Hristos cu 19 secole şi ceva în urmă şi L-au răstignit pe cruce.“
  “Creştinismul ne-a fost propovăduit cu atâta certitudine, încât nu există justificare pentru acei ce nu-l cunosc. Motivul neştiinţei este unul: bunul plac, samavolnicia. Cum soarele luminează pe cer, aşa luminează creştinismul. Cel care închide ochii de bună voie, să-şi atribuie nevederea şi necunoaşterea sieşi, nu lipsei de lumină. Motivul respingerii lui Dumnezeu – Omul de către oameni se află în oameni, după cum tot în ei se află şi motivul acceptării Antihristului.”
  “Eu am venit în numele Tatălui Meu – a mărturisit Domnul iudeilor, – şi voi nu mă primiţi: dacă va veni un altul în numele său, pe acela îl veţi primi” (Ioan 5,43). Ei sunt numiţi împreună, cei ce-L resping pe Hristos şi cei ce-l primesc pe Antihrist, deşi Antihristul e amintit ca unul ce va să vină. Neprimindu-L pe Hristos conform dispoziţiei lor sufleteşti, ei s-au alăturat celor ce-l vor primi pe Antihrist, cu toate că şi-au încheiat călătoria pământească cu multe secole înainte de venirea lui. Ei au comis fapta lui cea mai nelegiuită: uciderea lui Dumnezeu. Pentru timpul venirii lui, pentru el însuşi n-a fost lăsată o astfel de fărădelege. Precum duhul lor se află în stare de vrăjmăşie faţă de Hristos, tot aşa ei se află în comunicare cu Antihristul, depărtaţi de el în spaţiu şi timp.
  “Orice duh – spune Sfântul Ioan Teologul – care nu mărturiseşte pe Iisus Hristos venit în trup, nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui Antihrist, despre care aţi auzit că vine şi acum este chiar în lume“, în spirit (I Ioan, 4,3).
  Cei ce sunt conduşi de duhul Antihristului în spiritul lor, intrând în legătură cu el, supunându-i-se şi închinându-i-se lui în duh, îl vor proclama dumnezeul lor. “Şi de aceea Dumnezeu le trimite o lucrare de amăgire, ca ei să creadă în minciuni, ca să fie osândiţi toţi cei ce n-au crezut adevărul, ci le-a plăcut nedreptatea” (II Tesal. 2,11-12).
  În îngăduinţa Sa, Dumnezeu este un judecător drept, îngăduinţa Domnului va fi în acelaşi timp satisfacţie şi acuzaţie, cât şi judecată a spiritului uman.
  Antihristul va veni în vremurile menite lui. Venirea lui va fi anticipată de Apostazia generală a majorităţii oamenilor de la credinţa creştină. Prin lepădarea de Hristos, omenirea se va pregăti pentru înscăunarea Antihristului, primindu-l în duhul său. În însăşi starea de spirit umană va apărea cererea, chemarea Antihristului, atracţia faţă de el, tot aşa cum într-o stare de grea suferinţă apare setea unei băuturi ucigătoare. Este lansată iniţiativa, chemarea societăţii umane, exprimându-se necesitatea imperioasă a geniului dintre genii, care ar impulsiona dezvoltarea şi prosperitatea materială la cele mai înalte cote, ar instala pe pământ acea bunăstare, faţă de care Raiul şi Cerul devin pentru om de prisos. Antihristul va fi o consecinţă logică, justă şi firească a orientării generale, spirituale şi morale, urmată de omenire.
  De altminteri, tot ce observăm acum în lume – în viaţa social – politică şi bisericească a omenirii – corespunde întru totul prezicerilor expuse mai sus ale Episcopului Ignatie. Iar dacă ne gândim în mod serios la tot ceea ce se petrece, devine clar că încă niciodată, în întreaga sa istorie, lumea n-a fost atât de aproape de Antihrist, ca în zilele noastre. Data apariţiei lui e doar o chestiune de timp, ce nu ne este încă dezvăluită.
  Noi am fost avertizaţi despre cele ce se vor întâmpla şi vom fi pedepsiţi, dacă vom închide ochii cu uşurinţă asupra tuturor acestor evenimente, încredinţându-ne pe noi înşine şi pe alţii, că nu se întâmplă nimic deosebit, că totul e în ordine, că ar fi mai bine să fim concilianţi, şi “ne vom lăsa duşi de valurile vieţii”, ca şi ceilalţi, ori “vom merge în pas cu vremea” ce ne atrage cu repeziciune spre Antihrist.
  Câtă recunoştinţă îi datorăm noi, fiii şi fiicele Bisericii Ortodoxe, Sfântului Ierarh Ignatie pentru că, încă cu o sută de ani în urmă, a zugrăvit atât de viu în închipuirea noastră tabloul a tot ceea ce se întâmplă acum şi a ceea ce va mai fi poate, în viitorul apropiat!
  “Sarea ne cuprinde” – Biserica încetează de a mai fi Biserică. Ea devine “pseudobiserică”, gata de a-l primi pe Antihrist ca “Mesia”, în afară de “mica rămăşiţă” a dreptcredincioşilor care, conform cuvintelor Episcopului Ignatie devine “tot mai săracă şi mai săracă“. Toată cultura modernă şi întreaga viaţă umană, orientată exclusiv spre satisfacerea bunăstării aparente, pur materiale a oamenilor, pregăteşte stăruitor şi cu febrilitate omenirea pentru înscăunarea Antihristului.
  Prin urmare, a sosit timpul limită pentru fiecare din noi să hotărâm – unde suntem şi cu cine: în această “mică rămăşiţă” a dreptcredincioşilor, în această “turmă mică a lui Hristos“, după cuvintele lui Hristos Mântuitorul însuşi (Luca 12,32) – cu Hristos sau cu vrăjmaşul Său – Antihristul?
  Aceasta ne învaţă scrierile inspirate de înţelepciunea dumnezeiască ale Sfântului Ierarh Ignatie!”

  Apreciat de 2 persoane

 10. marcus said, on mai 13, 2021 at 12:28 am

  Grecia ortodoxa este obosita. A doua Gradina a Maicii Domnului trebuie sa se pregateasca sa preia stafeta, probabil, pentru ultima suta de metri. Da, da, poporul român ortodox nu este nicidecum un popor marginal. Poporul român ortodox are misiunea lui, are suta lui de metri.
  Poporul român este poporul lui Gheter fiul lui Aram.

  Apreciat de 1 persoană

 11. Catalin said, on mai 13, 2021 at 10:18 am

  magneti lipiti la locul injectarii vaccinului
  https://www.bitchute.com/video/bkfii8jpw2V2

  Apreciază

  • Bond said, on mai 13, 2021 at 4:34 pm

   Asadar, sa treaca prin PROBA MAGNETULUI : iohannis, arahat, rafila, cercel si toti bipezii care au facut vaccinarea in direct si au indus lumea in eroare. Astia trebuie deferiti Tribunalului Iernational si judecati pentru crime impotriva umanitatii.!!!!

   Apreciat de 1 persoană

 12. marian said, on mai 13, 2021 at 10:59 am

  Oare de ce cântă si dansează in timp ce sunt brutalizati mii de palestinieni?
  Sunt nerăbdători să vină “salvatorul” lor?

  Apreciază

 13. Stefan said, on mai 13, 2021 at 11:53 am

  Deci asta cu magneții chiar este adevărată? A apucat cineva să testeze pe persoane apropiate?
  Mi se pare incredibil

  Apreciază

  • Mihai T said, on mai 13, 2021 at 1:09 pm

   Câteva chestii pe care le-am aflat:
   – treaba din ”vaccin” (probabil nanoroboţi) e suficient de puternică încât atrage magneţi simpli, care se pun pe frigider. Nu e nevoie de magneţi cu neodym;
   – cei care s-au ”vaccinat” sunt ”sfătuiţi” să nu-şi facă test RMN timp de 6-10 săptămâni după ”vaccin”, dar e posibil să nu mai poată niciodată. Probabil pentru că nanoroboţii trebuie să aibe timp ca să se disperseze în organism. Am înţeles că aparatul RMN (rezonanţă magnetică nucleară) le-ar face mâna praf dacă s-ar duce aşa.
   Cei care nu ştiu, sau cei plătiţi să discrediteze informaţia, zic: ”nu se poate să atragă magneţi, deoarece vaccinul e lichid, iar chestiile care se află în el sunt prea mici ca să dezvolte atracţie magnetică”. Dar aceia nu ştiu despre ferofluid, care e un lichid magnetic folosit pentru a răci difuzoarele de înaltă performanţă.

   Apreciază

   • saccsiv said, on mai 13, 2021 at 1:40 pm

    Mihai T

    Da-mi te rog un link referitor la RMN si vaccin.

    Apreciază

   • Mihai T said, on mai 13, 2021 at 2:26 pm

    Nu pot, pentru că cei de la acea pagină îndeamnă la vaccinare.

    Apreciază

   • Mihai T said, on mai 13, 2021 at 2:36 pm

    În privinţa RMN-ului, acei doctori au ”sugerat” amânarea scanării RMN cu 6 până la 10 săptămâni.

    Întrebare: ”Se poate face o scanare (precum RMN, sau computer tomograf), după administrarea vaccinului covid ?”
    Răspunsul lor: ”Dacă aveţi nevoie de o investigaţie imagistică pentru diagnostic, ce include nodurile limfatice din axilă, vorbiţi cu doctorul dvs. dacă este potrivit dpdv. medical să amânaţi examenul timp de 6-10 săptămâni după vaccinarea covid. Răspunsul imun al corpului la vaccin ar putea cauza inflamarea temporară a nodurilor limfatice axilare, şi ar putea interfera cu examinarea imagistică”

    Axila înţeleg că e partea din corp aflată deasupra subsuoarei. Acolo se află şi nodurile limfatice.
    Acuma, persoana respectivă (unde am găsit informaţiile de la comentariul precedent) se întreabă: ”ce motiv ar avea să recomande amânarea RMN-ului ? Răspuns: Dacă ”vaccinatul” se duce la RMN chiar după injecţie, o scanare RMN ar putea face praf braţul dacă RMN-u e făcut înainte să se disperseze nanoboţii”.
    Asta spune el, şi s-ar putea să aibe dreptate. În mod oficial nu se spune motivul cu nanoroboţii. M-am uitat prin articole de specialitate, şi am găsit pe unii că recomandă să se amâne investigaţile imagistice. Ei dau alte motive (ceva cu să nu dea rezultate false la scanare).
    Apropo: protocolul standard la ”vaccinarea covid” este că respectivul trebuie să stea 15 minute. Oficial, asta-i pentru monitorizarea reacţiilor adverse. Dar dacă e şi pentru asta ? Să nu meargă omul la RMN chiar după ”injecţie”.

    Apreciază

   • Catalin said, on mai 13, 2021 at 3:37 pm

    ai putea sa arhivezi pagina cu https://archive.is

    Apreciază

 14. costea said, on mai 13, 2021 at 1:44 pm

  Fratilor astia zic ca de cei vaccinati se lipesc magnetii. Sa fie adevarat ?

  https://www.bitchute.com/video/t5Sjxajd2E13/

  https://www.bitchute.com/video/RhFSKIovxDjf/

  Apreciază

  • Mihai T said, on mai 13, 2021 at 3:22 pm

   Transcriere la primul video postat de tine:

   Cei care v-aţi vaccinat: aţi fost microcipaţi cu tehnologie nano. De ce magneţii sunt atraşi de locul injecţiei

   În acest fel îi însemnează pe oameni respectivi. Ei spun că-i ”patentează”. Celor ”vaccinaţi” li se spune să nu-şi facă examen RMN sau CT pentru cel puţin 6-10 săpămâni. De ce ? Ca să aibe timp nanoroboţii să se disperseze în corp.

   ”Salutare. Aşa cum aţi văzut până acum, oamenii au descoperit că dacă este pus un magnet pe braţul celor vaccinaţi, magnetul rămâne acolo. Am găsit 11 exemple. M-am gândit să fac o compilaţie video, pe care vă invit să o următiţi. Daţi mai departe peste tot, aşa încât să se facă o investigaţie independentă cu privire la asta.

   (Primul caz, o fată)
   Un tip îi zice: ”ţi-au pus un nenorocit de microcip”. Fata îl contrazice, dar la urmă se vede cum un magnet rămâne pe braţ unde s-a făcut injecţia.

   (al doilea caz, o doamnă corpolentă)
   Mai întâi cineva pune magnetul pe braţul celălalt şi nu se întâmplă nimic. Apoi îl pune pe braţul unde s-a făcut injecţia, şi magnetul rămâne pe braţ.

   (al treilea caz, o doamnă îşi comentează singură cazul)
   ”Acesta e magnetul, acesta e braţul cu injecţia. Poftim” (magnetul rămâne pe braţ). ”Iată magnetul şi pe braţul fără injecţie (magnetul cade). Aşa că daţi-vă seama fiecare. Ne-au cipuit. Am îmbulinat-o”

   (altă doamnă, tot corpolentă) Magnetul rămâne pe braţ. Cineva îi spune: ”Ai fost cipată”

   (altă doamnă) Magnetul rămâne pe braţ.
   ”Ea e mama. Când ţi-ai făcut vaccinul ?
   – Pe 18 martie
   – Deci cu câteva săptămâni în urmă”.
   Apoi pune pe pe mână şi magnetul cade. Pe braţ stătea.

   (altă doamnă). Cineva filmează pe mama lui, care se ”vaccinase”, şi magnetul rămâne pe braţ.

   (altă doamnă, magnetul rămâne pe braţ)

   (o tipă, magnetul rămâne pe braţ)

   (altă doamnă) O prietenă de-a ei, nevaccinată îşi pune un magnet pe braţ, şi magnetul nu rămâne. Apoi îl pune pe braţ la amica ei vaccinată, şi magnetul rămâne pe braţ.

   (o poză cu o doamnă, magnetul rămâne)

   (filmare cu un bărbat, fără sunet) Cineva pune un magnet pe braţul tatălui său vaccinat, iar magnetul rămâne.

   Apreciază

  • marcus said, on mai 13, 2021 at 3:46 pm

   Am incercat eu, nu se lipesc. Si am incercat cu magnet neodim mic dar puternic pe vaccin pfizer. Si a mai incercat si un prieten, care tot asa a constatat. S-ar putea sa fie intoxicare, spre a-i duce in deriziune pe cei cu „teoria conspiratiei”.

   Apreciază

   • magneți said, on mai 13, 2021 at 4:02 pm

    marcus,

    Păi dacă magneții se lipesc pe braț la locul vaccinării, înseamnă că asta dă dreptate celor cu „teoria conspirației.”

    Tu te-ai vaccinat, sau ai făcut experiența cu magnetul pe altă persoană care s-a vaccinat?

    Dacă proba cu magneții este adevărată, atunci politicienii, jurnaliștii, medicii, și toate persoanele publice care s-au lăudat că s-au vaccinat, pot să demonstreze public că au spus adevărul.

    Apreciază

   • marcus said, on mai 13, 2021 at 5:02 pm

    Nu m-am vaccinat, fereasca Dumnezeu! Am verificat pe cineva, care, e drept, nu e proaspat vaccinat, are vreo trei saptamani de la rapel. Cred ca inca trebuie verificat pe cei „proaspeti”, o zi, doua, trei dupa injectie, cand inca tot serul e pe loc.

    Apreciază

   • Cristiana said, on mai 13, 2021 at 7:44 pm

    Nu am încredere în tine. De ce folosești cuvântul ”deriziune” în loc de ”derizoriu”, așa cum spune toată lumea
    ? Ești un ciudat, ieșit din comun.

    Apreciază

   • marcus said, on mai 13, 2021 at 9:03 pm

    Cristiana
    Sunt un ciudat ca folosesc „deriziune” care inseamna derâdere in loc de „derizoriu” care inseamna de râs, neînsemnat, etc!?… Ma faci sa râd!
    A! „Ciudat iesit din comun”. Esti amuzanta.

    Apreciază

 15. VioletaB said, on mai 13, 2021 at 9:28 pm

  Asta cu „celebrarea sarbatorilor” sună neromanesc și neortodox. Mai degrabă ar merge tradus: „Preoții greci vor fi dați în judecată pentru că au slujit Sărbatoarea Paștilor la miezul nopții, încălcând (nu violând..) interdicțiile de circulație”

  Apreciază

 16. Mihai T said, on mai 14, 2021 at 7:31 pm

  Propun o modificare în titlu, în loc de ”violat”

  ”Preotii greci care au slujit în noaptea de Înviere la miezul noptii VOR FI DAȚI ÎN JUDECATĂ, pe motiv ca nu au respectat restrictiile. Pe unii i-a raportat procurorului chiar un Mitropolit”

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: