SACCSIV – blog ortodox

Japonia va deversa în mare peste un milion de tone de apă de la Fukushima. Decizia este criticată de țările vecine

Posted in Japonia, STIRI by Vali on aprilie 13, 2021

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/japonia-va-deversa-in-mare-peste-un-milion-de-tone-de-apa-de-la-fukushima-decizia-este-criticata-de-tarile-vecine-1493563

Japonia va deversa în mare peste un milion de tone de apă de la Fukushima. Sursa foto: Profimedia Images

La mai bine de un deceniu de la dezastrul nuclear de la Fukushima, Japonia anunță că va elibera în mare peste 1 milion de tone de apă provenită de la centrala nucleară avariată.

Circa 1,25 milioane de tone de apă contaminată sunt stocate în prezent în mai mult de o mie de cisterne în apropierea centralei nucleare avariate în urmă cu zece ani în nord-estul Japoniei.

Această decizie pune capăt unor dezbateri timp de şapte ani cu privire la modalitatea de a scăpa de apa provenind din ploaie, pânze subterane sau injectări necesare pentru a răci nucleele reactoarelor nucleare intrate în fuziune după tsunami din 11 martie 2011.

Eliberarea apei va începe în aproximativ doi ani, iar întregul proces va dura decenii, scrie CNN. Premierul nipon, Yoshihide Suga, spune că aceasta este opțiunea cea mai realistă și că este inevitabilă. Apa va fi deversată „după ce se va asigura că este la un nivel (de substanţe radioactive) semnificativ sub standardele de siguranţă”, a spus el.

Operatorul centralei a precizat că va filtra apa contaminată pentru a îndepărta izotopii radioactivi, lăsând doar tritiu, care este greu de extras. Ulterior, va dilua apa pentru ca nivelul de tritiu să scadă sub limitele de reglementare și abia apoi o va pompa în ocean.

Decizia este criticată de țările vecine, inclusiv de China, de grupurile de mediu și de pescarii locali, care se opun de ani de zile.

China a comunicat „îngrijorările sale serioase” şi a cerut Japoniei să fie „precaută” în eliminarea apei contaminate. La rândul său, Coreea de Sud şi-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la decizia japoneză de a deversa apa contaminată.

Editor : G.M.

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vali said, on aprilie 13, 2021 at 4:56 pm

  Un documentar foarte interesant (din păcate, doar în limba engleză) istorisește transformările economiei și politicii nipone după al doilea război mondial. Sunt foarte multe învățăminte pentru noi. Vom recunoaște practici similare în Estul Europei și vom vedea una din ipotezele desfășurării pe mai departe a crizei coronavirus.

  Documentarul începe, desigur, cu înfrângerea suferită de Japonia în cel de-al doilea război mondial, trauma bombelor de la Hiroshima și Nagasaki, urmată de ocupația militară și politică americană. O similaritate cu spațiul românesc e numirea unor persoane compromise în vechiul regim dictatorial, persoane șantajabile și controlabile astfel. În schimb, propaganda a fost foarte strictă, cu tabu-uri privind istoria recentă. Au fost epurate din conștiința publică și referirile patriotice la eroii samurai, care ar fi putut stârni sentimente de mândrie națională.

  Prima etapă a tranziției a stimulat apariția unei oligarhii cu ajutorul statului, prin expansiunea creditului. Aceste conglomerate oligarhice au fost grupate în carteluri, pentru a evita concurența internă. Era un dirijism de stat, în care banca națională fixa băncilor ce sectoare să crediteze, cu ce sume. Sistemul era unul naționalist, o prelungire a celui fascist, al economiei de război. Rezultatul a fost o explozie a bogăției naționale prin dezvoltarea industriei și a veniturilor populației, până la locul doi pe glob, pe cap de locuitor.
  https://evadare.ro/film/capturarea-economiei-japoniei-cu-ajutorul-crizelor/

  Apreciat de 1 persoană

 2. Riko said, on aprilie 13, 2021 at 8:35 pm

  Tritiu are o viata scurta, daca nu ma insel de 12 ani, daca a mai stat in containerele alea 7 ani si abea peste 2 ani vor incepe deversarile nu cred ca e nici o problema.

  Apreciază

 3. Ana said, on aprilie 14, 2021 at 12:06 pm

  Si cand vad ca toata lumea ridica in slavi Japonia ca fiind una dintre cele mai civilizate si evoluate tari din aceasta galaxie, ma apuca rasul.

  Apreciat de 1 persoană

 4. P.M. said, on aprilie 19, 2021 at 10:29 am

  @@@Ana,este pana in momentul cand trebuie sa gestioneze situatii sensibile cum este cea din articol;pana atunci exista doar propaganda pozitiva;ceea ce se intampla in societatea nipona se poate vedea doar atunci cand esti implicat in ea;cu alte cuvinte,cand traiesti printre ei,printre oameni;pana atunci sunt doar simple speculatii…

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: