SACCSIV – blog ortodox

MANIFEST anti-amendă pentru mască, distribuit de un comisar de Poliție pe WhatsApp

Posted in Coronavirus, Romania, STIRI by Vali on martie 30, 2021

Sursa: https://www.dcnews.ro/manifest-anti-amenda-pentru-masca-distribuit-de-un-comisar-de-politie-pe-whatsapp_806000.html

Christian Ciocan, comisar de Poliție, a distribuit, pe WhatsApp, un manifest anti-amendă privind purtarea măștii de protecție împotriva coronavirusului.

”Cum trebuie sa procedăm cu amenzile aplicate pentru nepurtarea pe faţă a măştii. Am spus “pe faţă” având în vedere faptul ca legea 55/2020 nu prevede nicăieri unde ar trebui purtată masca, iar toate celelalte acte normative inferioare ierarhic legii care ar fi trebuit să rezolve problema, sunt nule din start.

O altă gravă anomalie este faptul că instituirea stării de alertă doar prin Hotararea Guvernului şi fără control parlamentar, este neconstituţională. Starea de alertă nici nu este prevăzută in Constituţia României.

Cu toate acestea, poliţia dă amenzi cetățenilor României, chipurile, pentru nepurtarea măştii de protecţie. Dar procedând aşa, poliţiştii care o fac, comit infracţiunea de abuz în serviciu care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Este vorba despre articolul 297 din Noul Cod Penal.

În consecință, orice român care a primit sau care va primi amendă pentru nepurtarea măştii, o poate contesta în instanţă pentru a i se anula. Vă prezint acum procedura:

Mai întâi, amenda nu trebuie semnată. Şi desigur, nu trebuie plătită. Apoi, din partea celui amendat, poliţistul care scrie acel proces verbal este obligat să scrie motivul pentru refuzul lui de a semna. Este important să i se dicteze poliţistului, iar el să scrie exact ce spune cel amendat. Va spune în cuvinte proprii că nu este de acord cu amenda pentru că (1) aceasta este neconstituţională, (2) pentru ca îi încalcă drepturi fundamentale si libertăți garantate de Constituţie şi (3) pentru că cei care emit acea amendă comit un abuz în serviciu. După ce este completat procesul verbal cu acele precizări, amenda urmează să vină prin poşta la domiciliul celui amendat.

Legea prevede că orice amendă poate fi contestată în termen de 15 zile de la acea dată calendaristică.

Se face o foto-copie a procesului verbal care se depune la Judecătoria de care aparţine cel amendat, împreună cu acea Contestaţie în care se solicită anularea amenzii. Această Contestaţie se bazează pe decizia nr. 457 din 25 Iunie 2020 a Curţii Constituţionale a României.

Contestaţia poate fi completată cu solicitarea instanței pentru tragerea la răspundere penală a agenților de politie care au întocmit procesul verbal, având in vedere că faptă lor se încadrează în prevederile articolului 297 din Noul Cod Penal care se referă la abuzul în serviciu.

Se pot solicita instanţei despăgubiri din partea persoanelor care au încălcat legea în dauna părții vatamate (pentru daune morale şi materiale).
Acolo unde există posibilitatea, Contestația se poate depune la Judecatorie şi electronic, prin mail. În acest caz, tot prin mail va veni din partea Judecătoriei numărul de Dosar înregistrat pe numele celui care a facut Contestația pentru anularea amenzii.

Dupa primirea numărului de Dosar, se plăteste taxa judiciară de timbru, care în prezent a ajuns la valoarea de 30 de lei.

Judecătoria va emite o Citaţie pe care o va trimite prin poştă contestatarului amenzii. După primirea Citaţiei pentru prezentarea la proces la data stabilită, dacă dintr-un motiv sau altul nu puteţi participa, se poate solicita în scris sau prin mail judecarea cazului in lipsă.

În acest caz, nu mai este nevoie să apelaţi la un avocat care să fie prezent acolo. Conform articolului 24 din Constituţie (alineatul 2), procesul va avea oricum un avocat numit din oficiu, dacă el nu este ales anticipat. Totuşi, este mult mai bine ca cel care a contestat amenda sa fie prezent la proces.

Este important ca în conținutul Contestației să se precizeze că în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale a României nr. 457 din data de 25 Iunie 2020, nu se pot aplica sancţiuni în baza articolului 65 litera (h), pentru că Hotărârile de Guvern şi Ordonanțele sau Ordinele de ministru nu pot restrânge drepturile şi libertăţile cetățenești. Curtea Constituţională a desfiinţat aceste acte normative. Constituţia spune în articolul 53 că trebuie făcute doar prin lege.

Deci, numai cu 30 de lei se poate scăpa de orice amendă emisă de poliţie pentru nepurtarea măştii, mai ales cand este vorba despre nepurtarea ei în spaţii deschise, dar şi în celelalte cazuri.

Decizia instanței de anulare a amenzii va veni prin poştă

Acum, trebuie să mai stim că în ultima perioadă, după ce patrioţii români amendați în acest mod şi au obţinut deja anularea amenzilor pentru nepurtarea măştii, unii poliţişti au înţeles că sunt puşi de şefii lor să facă abuz în serviciu şi au schimbat tactica: dau doar avertismente în loc de amenzi.

Deci vedeţi că se poate! Legea este de partea cetățeanului. Trebuie doar să ne facem partea, adică să ne folosim de oportunitățile legale pentru a ne apăra drepturile şi pentru a ataca în instanţă abuzurile pe care statul le face asupra cetățenilor prin intermediul poliţiei române.

CITEȘTE ȘI DĂ MAI DEPARTE!”, se arată în mesajul distribuit pe WhatsApp.

de Scutaru Cristina

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Paul said, on martie 30, 2021 at 3:47 pm

  Răbdare!!!! Așa spunea un mare duhovnic al României.
  În curând se va dezvălui…

  Apreciază

 2. Mihai T said, on martie 30, 2021 at 5:47 pm

  https://romaniatv.net/klaus-iohannis-reactioneaza-dupa-protestele-violente-intolerabile-sunt-manifestarile-violente-extremismul-xenofobia_5382448.html

  „România este o democrație funcțională și matură, în care libera exprimare a opiniilor este garantată”
  „libertatea de gândire nu poate fi îngrădită, toți avem dreptul la opinie și dreptul să ne-o putem exprima public”, acesta fiind „un principiu nenegociabil”
  „demonstrațiile și protestele sunt firești, legitime și fac parte din structura oricărei democrații funcționale”

  Apreciază

 3. Dana said, on martie 30, 2021 at 8:49 pm

  Iulian Urban: ” Hopa, stire MSM ignorata de ziaristii romani!
  Cazurile noi de covid S-AU PRABUSIT dupa ce s-a renuntat la purtarea obligatorie a mastii in Texas!”
  https://m.washingtontimes.com/news/2021/mar/29/texas-coronavirus-cases-fall-after-mask-mandate-li/?fbclid=IwAR2F94yumz81U0pRG35jPNjUejFg35KixQBxhIwJUYF44F7OPuhTX5Z3Y1A

  Apreciază

 4. Dana said, on martie 30, 2021 at 9:16 pm

  Iulian Urban (fb):

  – Fabulos!
  TOATE masurile de carantinare, restrictiile luate de CNSU sunt ILEGALE pentru ca NU sunt publicate in Monitorul Oficial!
  TOATE AMENZILE APLICATE IN BAZA LOR VOR FI ANULATE DE INSTANTELE DE JUDECATA!
  „Având în vedere că publicarea în Monitorul Oficial este o condiţie de intrare în vigoare a unui act normativ şi că prin această operaţiune se asigură accesul publicului la conţinutul acestuia, vă rugăm să ne comunicaţi motivele de fapt şi de drept pentru care, pe de o parte, hotărârile adoptate de acest organism de la începutul anului 2021 şi până în prezent nu au respectat condiţia publicării în Monitorul Oficial şi pe de altă parte anumite hotărâri adoptate tot în acest an de către CNSU (nr. 12/2021, nr. 13/2021 şi nr. 14/2021) nu au fost publicate nici pe site-urile gov.ro şi stirioficiale.ro”, prevede solicitarea postată, marţi, pe site-ul Avocatului Poporului.

  – Fiara isi intinde stapanirea peste mintile oamenilor!
  Bisericile din USA dau curs cererii Vaticanului si anunta ca DOAR VACCINATII sunt primiti la slujbele religioase oficiate in biserici!
  Am spus acest lucru si il repet : Apocalipsa se implineste la litera sub ochii nostri!
  Sa veghem pentru ca traim evenimentele din finalul tragediei veacurilor!

  Apreciază

 5. Dana said, on martie 30, 2021 at 9:21 pm

  Apreciază

 6. Ioan said, on martie 30, 2021 at 9:55 pm

  De ce spune textul „legea 55/2020 nu prevede unde trebuie purtata masca”. Am citit legea si chiar am avut conversatii cu politisti inainte ca in lege sa fie stipulat explicit „in toate spatiile publice”. Ma poate lamuri cineva, va rog?

  Apreciază

  • Alex said, on martie 30, 2021 at 11:51 pm

   @Ioan

   Nu spune pe ce parte a corpului trebuie purtata masca si in ce mod.

   Apreciază

 7. Radu Humor said, on martie 30, 2021 at 10:25 pm

  Un cunoscut îmi arăta mai ieri cum procedează el în eventualitatea că este oprit că nu poartă mască :
  – Cum să n-o port domnilor ? Uitați-vă aici ! Și scoate masca din buzunar ..
  Nu scrie nicăieri s-o port pe față. Probabil că și deștepții care-au dat aceste dispoziții n-au îndrăznit să meargă așa departe cu idioțenia lor !

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: