SACCSIV – blog ortodox

6 martie: Pomenirea aflarii cinstitei Cruci si a sfintelor PATRU PIROANE de catre Sfanta Elena, mama Sfantului imparat Constantin cel Mare. Pe crucifixurile catolice apar insa doar … TREI PIROANE

Posted in Calendar Ortodox, SFANTA CRUCE, SFINTELE PIROANE by saccsiv on martie 6, 2021

În  luna martie, în ziua a şasea, pomenirea aflării cinstitei Cruci şi a sfintelor piroane de către sfânta Elena, mama sfântului împărat Constantin cel Mare.

La începutul domniei Sf. Constantin cel Mare (306-337), primul împărat roman care a recunoscut credinţa creştină el împreună cu Sf. Elena, mama sa credincioasă, au decis să reconstruiască oraşul Ierusalim. Şi-au făcut un plan de a înalţa o biserică pe locul patimilor şi învierii Domnului pentru a sfinţi din nou locurile legate de moartea şi învierea Mântuitorului şi a şterge mânjirea păgână din sfintele locuri.
Împărăteasa Elena a pornit spre Ierusalim cu o mare cantitate de aur. Sf. Constantin i-a scris o scrisoare Patriarhului Macarie (313-323), prin care îi cerea să o ajute pe mama lui în toate felurile posibile ca să restaureze sfintele locuri creştine.

După sosirea în Ierusalim, împărăteasa a început să dărâme toate templele păgâne şi să sfinţească locurile murdărite de păgâni.

În căutarea ei după Crucea Dătătoare de Viaţă, împărăteasa a cercetat mai mulţi creştini şi evrei, fără să afle nimic pentru mai mult timp. În cele din urmă, un bătrân evreu numit Iuda i-a spus că crucea era îngropată în spatele templului lui Venus. Sf. Elena a dat ordin să se demoleze templul şi să se facă săpaturi pe locul acela. În scurt timp au găsit Golgota şi Mormântul Domnului. Nu departe de acel loc au găsit trei cruci, o scândură cu inscripţia lui Pilat (Ioan 19:19) şi patru piroane care au străpuns corpul Domnului.

Următorul pas era să determine care era crucea răstignirii Mântuitorului dintre cele trei. Patriarhul Macarie, văzând un mort care era dus la groapă, a cerut ca acel om să fie aşezat pe rând pe fiecare din cruci. Când corpul celui mort a fost aşezat pe   Crucea Mântuitorului, acesta a înviat imediat. Văzând învierea celui mort, toţi au fost convinşi că au găsit Crucea Dătătoare de Viaţă. Cu mare bucurie, împărăteasa Elena şi patriarhul Macarie au ridicat Crucea astfel încât să o vadă toţi cei de faţă.

Sursa: http://www.calendar-ortodox.ro/luna/martie/martie06.htm

  

Comentariu saccsiv:

La catolici apar insa doar trei piroane:

Iar la ortodocsi patru:

Am considerat necesara aceasta subliniere pentru mai usoara diferentiere a reprezentarilor Mantuitorului rastignit. In unele vechi catolice apar tot patru piroane, insa nu stiu cand si de ce au mai scos unul. Asadar, cand vedeti o reprezentare cu doar trei piroane, sa stiti sigur ca aceea este catolica.

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dana said, on martie 6, 2021 at 1:34 pm

  Multumesc frate Vasile, pentru informatia referitoare la icoane si cele patru piroane.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Clement said, on martie 6, 2021 at 9:16 pm

  Pe Icoana Rastignirii Mantuitorului nostru Iisus Cristos din Manastirea Sfanta Ecaterina din Egipt, ridicata in anul 527, sunt 4 piroane.
  Manastirea a fost construita de Stefanos pe locul in care Moise a primit Poruncile.
  Unul din piroane se gaseste in biserica Sfantul Gheorghe din Constantinopol.
  In pictura iconografica rusa Mantuitorul apare intotdeauna tintuit cu 4 piroane si una din cele mai impresionante Icoane s-a aflat in Manastirea Solovki din Arhanghelsk (1689).
  In aceasta pictura Crucea este Arborele Vietii si prin Mantuitorul omenirii se implinesc Judecata si Mantuirea.
  Cred ca trebuie sa intrebam un teolog de ce catolicii figureaza doar 3 piroane.
  Eu cand nu stiu ceva, intreb. Spre pilda, am intrebat de ce fac dansii semnul Crucii de la stanga la dreapta, ca doar nu este un capriciu in contra ortodocsilor.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Mihai said, on martie 6, 2021 at 11:06 pm

  Vedeti? De-asta au vesticii economia mai dezvoltata. Au facut economie pana si la piroane.

  Apreciază

 4. VioletaB said, on martie 6, 2021 at 11:31 pm

  Nu știam aceste lucruri.
  Mulțumim, frate Vasile!

  Apreciază

 5. gogu said, on martie 7, 2021 at 2:36 pm

  Nu toate cele catolice au 3 piroane, unele au 4. Apropo, crucea la catolici se fapt prima oara pe stanga. Stiti asta?

  Apreciat de 1 persoană

 6. Pavel said, on martie 7, 2021 at 4:23 pm

  Ideea că la Răstignirea Domnului s-au folosit trei piroane se numește triclavianism. Se pare că a apărut ca o doctrină a două secte: catarii și valdenzii. Într-adevăr, și în Apus se vorbea de patru piroane, atât înainte, cât și după 1054. Se pare că în reprezentările catolice au început să apară trei piroane cam din sec. 13, exact când au început să se ridice aceste două secte. Mai mult ca sigur a fost o influență a acestora. Interesant e faptul că se pare că, în jurul anului 1200, papa Inocent al III-lea condamnă triclavianismul, practic ca o erezie, afirmând că Domnul a fost răstignit cu patru piroane. Din păcate, triclavianismul a pătruns și în arta bizantină. Aveți mai jos un link către o icoană a Răstignirii, din sec. 13, în stil oarecum bizantin, care se află la Mănăstirea Sf. Ecaterina din Sinai. Icoana se pare că a fost pictată de un artist venețian și se vede că picioarele Domnului Iisus Hristos apar străpunse de un singur piron:

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: