SACCSIV – blog ortodox

Asociațiile de părinți și sindicatele din educație cer renunțarea la mască la orele de sport: „Hiperventilaţia pe o durată mai mare de 15 minute cu masca pe față nu este indicată”

Posted in Coronavirus, masca de protectie, SCOALA by saccsiv on martie 1, 2021

Sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-24635436-asociatiile-parinti-sindicatele-cer-impreuna-renuntarea-masca-orele-sport-hiperventilatia-durata-mai-mare-15-minute-masca-fata-nu-este-indicata.htm

Într-un comunicat comun, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federaţia Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“ cer eliminarea obligativității purtării măști de către elevi la orele de sport. Acestea consideră că măsura impusă de Ministerul Sănătății este excesivă și susțin propunerea Ministerului Educației de a fi eliminată această interdicție.
„Este inexplicabil faptul că, atunci când s-au stabilit măsurile prin ordinul comun al Ministerului Educaţiei și Ministerului Sănătății, reprezentanții Ministerului Sănătății au afirmat că s-au inspirat din deciziile luate de alte țări, nu însă și în ceea ce privește purtarea măștilor de către elevi la orele de educație fizică. Și atunci, și în prezent, elevii din majoritatea țărilor membre UE nu sunt obligați să poarte mască la orele de educație fizică. Greșesc specialiștii din aceste țări sau noi avem o problemă?! Se pune întrebarea: când este mai mare riscul transmiterii coronavirusului, atunci când elevii își petrec timpul liber în mall-uri, în stațiuni, în mijloacele de transport în comun sau la orele de educație fizică, păstrând distanța corespunzătoare?” Se întreabă aceștia în comunicatul transmis luni.
Semnatarii consideră că „oficialii din Ministerul Sănătății ar trebui să țină cont de riscurile la care sunt expuși elevii care fac orele de educație fizică cu masca pe față, având în vedere că masca afectează capacitatea de efort, iar hiperventilaţia pe o durată mai mare de 15 minute cu masca pe față nu este indicată, după cum arată specialiștii.”
Ei mai spun că „după o perioadă atât de îndelungată în care elevii au stat departe de școală, orele de educație fizică, acolo unde există condiții optime de desfășurare a acestora, sunt mai mult decât binevenite dacă se fac fără mască și reprezintă o revigorare fizică și psihică.”
„Orele de educație fizică se pot organiza, astfel încât să fie evitate sporturile de echipă în spațiile închise, acestea putând să se desfășoare în aer liber, pe terenuri de sport corespunzătoare și cu păstrarea distanței. Elevilor li se poate impune să poarte mască atunci când se deplasează către și de la locul de desfășurare a activităților fizice și până la momentul începerii orei, precum și după finalizarea orei”, susțin părinții și sindicaliștii.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat marți că, după discuții purtate cu reprezentanții Ministerului Sănătății, s-a stabilit că ar fi acceptabile orele de sport la care elevii să nu poate mască doar dacă acestea s-ar desfășura în exterior, transmite Mediafax.
Ministrul a spus că în cea mai mare parte a școlilor din Europa purtarea măștii nu este obligatorie la orele de sport.
„Am dat exemplul tuturor țărilor europene care nu impun purtarea măștii în cadrul orelor de educație fizică. Există, în afară de regiunea Veneto, din Italia, în care încă există obligativitatea purtării măștii, singura regiune din Europa, mai există încă un caz special, cazul Franței, care recomandă ca orele de sport să se facă fără mască, dar să se facă în exteriorul școlii”, a declarat Cîmpeanu, la Antena3.
Acesta spune că soluția acceptată până acum ar fi că orele de sport s-ar putea desfășura fără mască doar dacă sunt ținute în spații deschise.
„Am discutat cu Ministerul Sănătății și punctul de vedere până acum este că ar putea fi acceptabil să nu se poarte mască doar în condițiile în care orele de sport se fac în exteriorul școlii, în spații deschise. După cum vedem, temperaturile din acest moment nu permit aplicarea acestei variante propuse de Ministerul Sănătății. Discuțiile vor continua”, a mai spus acesta.

Conform reglementărilor actuale, copiii, cu excepția preșcolarilor, trebuie să poarte masca de protecție în permanență în timp ce se află în școală, implicit și la orele de sport.

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Tatal Ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, a colaborat cu Securitatea

 

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Dana said, on martie 1, 2021 at 8:06 pm

    Da cum asa, mai buna e masca sa se renute la sport (sic) …

    Apreciat de 1 persoană

  2. fane said, on martie 1, 2021 at 11:14 pm

    lipsa de oxigen, chiar si de 5% cum e la mastile mai subtiri, e grava. dupa cateva minute incep a moara celulele pt ca aerul nu ajunge pentru toate, pe termen mediu, luni si ani, organismul va fi lasat fara aparare, puteti sa luati oricate vaccinuri chiar de ar fi pe bune;;; moartea bantuie sa-i ia pe cei care nu au instinct de supravietuire si inghit marul oficial otravit cum a inghit si Eva sau Alba ca Zapada.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: