SACCSIV – blog ortodox

Sechestrat printre morții vii [JURNALUL de A.T.I. al unui internat cu COVID la Arad]

Posted in Coronavirus, MEDIC, morti, SPITALUL by saccsiv on februarie 28, 2021

Sursa: https://criticarad.ro/sechestrat-printre-mortii-vii-jurnalul-de-a-t-i-al-unui-internat-cu-covid-la-arad/

[Nota editorului] Îl cunosc pe Marian de vreo 15 ani și suntem amici buni încă din primele 15 secunde de când ne-a făcut cunoștință Răzvan (prieten comun multora dintre noi, care, din nefericire și el, trece printr-o luptă foarte grea cu o boală perversă): un munte de om bun… o combinație aproape inginerească de intelectual cu informațiile aduse la zi aglutinat într-un țăran ardelean hâtru,  cu un umor pe cât de brutal pe atât de fin, cu care n-ai cum să te plictisești decât dacă ești și prost, și abstinent.
Se pricepe inclusiv la scris și este, după cum probabil ați observat, colaborator la acest ziar de la apariție. Ne urmărim pe facebook cam toate postările, dar chiar în aceste condiții habar n-am avut că e în spital, cu COVID, la ATI-ul din Grădiște, TRATAT ÎN CONDIȚII INUMANE, ca un deținut politico-medical din perioada cea mai crâncenă a gulagurilor staliniste. Și nu o zi… două: 28! Un mandat de arestare pus în aplicare de autoritățile statului asupra unui om care, în afară de faptul că s-a infectat cu noul coronavirus după care a respectat legea în litera și spiritul ei, n-a păcătuit cu nimic! O distopie kafkiană care, și dacă ar fi ficțiune, tot ar înfiora – ea nefiind, din păcate, altceva decât o (de)scriere REALIST-CRUNTĂ A REALITĂȚII.
Ceea ce urmează se întâmpla concomitent cu perioada în care noi nu ne opream din descris ororile la care sunt supuși pacienții internați pe secțiile Spitalului Județean Arad… iar conducerea „lagărului medical” din publicat autopublicitate pe site-urile controlate, financiar, de putere.
În seara zilei de 25 ianuarie, după ce a citit articolul „Moartea doamnei Ileana Sîrbu” – un CAZ de INCONȘTIENȚĂ CRIMINALĂ! Mai multe cadre medicale de la Spitalul Județean Arad sunt acuzate de OMOR DIN CULPĂ, DELAPIDARE și NEGLIJENȚE GRAVE , Marian mi-a scris pe privat… după mai bine de o lună de stat pe un „mod silențios” pe care l-am confundat cu un gest voluntar oarecare.
„Frate, mie mi-au murit 2 în brațe pe secție în 7 zile și mulți alții la ATI. Am vrut să scriu, dar pentru mine au intervenit doi politicieni… Altfel eram mort!”
Păi intervin… f.m.m.l. că de tine le era frică că vorbești – tastez în secunda doi… bucurându-mă că-i viu și poate tasta.
Ar trebui să descrii, măcar undercover, zilele alea… îl provoc inutil – pentru că exact asta avea de gând. Asta voiam să te întreb: dacă vrei să publicăm… că io scriu!” Cum să nu, bro?! Dă-i drumul, că ajută pe toată lumea o asemenea confesiune! îi garantez „spatele”. „Și cel mai grav e  CUM MOR OAMENII ACOLO! Am ieșit cu ideea să scriu „Sechestrat printre morții vii – jurnal de ATI”.
Îl sun și vorbim. Îi ascult, stupefiat, povestea. Rezum jumătatea aia de oră: scrie, frate, că o să îți facă bine – ai să vezi! Dă-ți drumul la indignare și fii cât poți de dur cu ei – că nici ei nu te-au menajat… Autopsihanaliza te scoate din depresiile post-mortem – nu fentanylul, nici haloperidolu` Izodorei. Bag-o de Dostoievski… scrie cu toporul și dă-l în plm de stil. Comportă-te ca un soldat demn care a scăpat din lagăr și e obligat să-și povestească experiența întru memoria camarazilor săi morți!
Pe 15 februarie, la 08:52, festival de umor ardelenesc: Neatza, bro! Cum ești?… „Binișor. Nu-mi simt o mână și degetele de la picioare. În rest e ok.”
Ieri mi-a trimis textul.
„Poți să o pui sub numele meu. Îmi asum tot ce am scris acolo pe scurt. Dacă vrei să detaliez anumite episoade, se poate.”

***

Dacă vi se pare oribil-grețos-înspăimântător-indecent colajul-copertă al acestui „reportaj de celulă”,  aflați că este tot ce a mai rămas după ultima serie de selfie-uri făcute de un om căruia, imediat după ce a ajuns la A.T.I.-ul din „Grădiște”, i s-au confiscat telefonul, ochelarii și i s-a tăiat orice formă de comunicare cu lumea exterioară. După ce veți citi mărturisirile care urmează, colajul o să vi se pară prea soft…

(L.V.)

Sechestrat printre morții vii – jurnal de ATI

M-a mâncat în fund ca pe maimuțe să îmi schimb locul de muncă în plină pandemie, așa că a trebuit să predau mașină, laptop, telefon și am rămas ca un aurolac în fața firmei așteptând un taxi. Normal că taxi a venit după 30 de minute și m-a luat frigul până la oase. Seara m-a luat cu temperatură, frisoane și frig sub două plapume deși în casă erau 28 de grade. Spre dimineață totul era ok, dar din simțul (idiot) civic, am anunțat medicul de familie că am făcut febră și omul e obligat să anunțe DSP-ul.

După un timp vine SMURD-ul și îmi ia din gât / nas probe și după o zi devine oficial faptul că am COVID

A doua zi, medicul de familie îmi recomandă să mă duc să mă ia în evidență, deși nu mai aveam nici un simptom de gripă, primesc o plimbare pe gratis cu salvarea și a doua zi dimineața mă urc în salvarea (moca) și mă plimb prin oraș cu sirenele date la maxim deși nu ne grăbeam niciunde. Pe stație centrala le spune că în drum spre Expo să mai luăm pe cineva din Vlaicu, care se dovedește a fi imobilizat la pat și cei de la Smurd îmi cer să stau în mașină singur până urcă la etajul 4 pe scări după celălalt pacient. Mi se pare haios și glumind le cer cheile să dau o tură cu girofar până coboară ei – glumă care îi face să anunțe centrala că mă duc în Grădiște care e în drum, deși noi trecusem de UTA, prin toate intersecțiile cu girofarele pornite. Până atunci am crezut că „salvările” chiar au pacienți cu probleme, dar șoferul mi-a zis că nu are chef să stea la semafor… aiurea.

La Grădiște mă bagă într-un container

și după vreo oră vine o asistentă să îmi ia tensiunea, oxigenul din sânge și apoi glicemia din deget. După vreo două ore mai apare o asistentă și îmi face o radiografie la plămâni și iar pauză. Cam după șapte ore, o asistentă mă întreabă dacă vreau ceva și cer apă și de milă îmi mai dă și un pachet de biscuiți din mâncarea ei. După vreo 8 ore, o doctoriță îmi face o consultație prin telefon și îmi zice că sunt fericitul câștigător al unui pat din spitalul Covid Grădiște din Arad. Încerc să îi explic că nu am nici un simptom și că mai bine mă tratez acasă, dar femeia parșivă (Doamna doctor I.M.) îmi zice că nu poate să îmi dea drumul decât după 48 de ore.

Efectiv m-am simțit sechestrat împotriva voinței mele în aripa B, exact ca la pușcărie în celula 2

Mă împrietenesc rapid cu un coleg de celulă care îmi explică toate șmecheriile. Nu sunt singurul sechestrat, deși majoritatea au dat bani grei (unii peste 500€) să ajungă aici, pentru că la Municipal e mai rău. Nu am fost niciodată internat, așa că nu îmi puteam închipui cum e mai rău.
Încă.

Am început să sun peste tot să mă elibereze, dar se pare ca nu te joci cu Covid-ul și, mai ales, cu implicațiile lui. Spre prostia mea, în prima zi am refuzat tratamentul cu insulină, le-am explicat că nu am diabet. Totuși analizele din deget arătau o glicemie crescută așa că musai insulină – de început 12 nu știu ce și după tot am crescut. Pe lângă insulină mai erau și vreo 12 medicamente dimineața și încă 10 seara, plus clexan – un anticoagulant injectabil – și antibiotic în venă.

Aparent nu era foarte greu. Veneau medicii cu asistentele îmbrăcați în pinguini dimineața și mai veneau seara, câteodată – în rest, pauză. Începusem să cred că sunt la pensiune și îmi iau concediu medical pentru prima dată în viață, așa că trebuie să mă bucur de zilele libere… asta până ce un coleg de celulă mi-a cerut să îi dau un pahar cu apă – era un profesor universitar cunoscut în Arad, așa că nu am comentat și l-am ajutat să bea apă. După câteva ore profesorul s-a ridicat în fund și m-a rugat să îl ajut. M-am trezit cu el în brațe și a murit.

Am sunat la numărul afișat – pentru că nu aveam buton de panică, trebuia să sunăm la un număr pentru asistente și la alt număr pentru doctori. Nu a răspuns nimeni vreme de câteva minute, apoi o asistentă a răspuns și mi-a zis că „e la neutralizare și că nu poate să vină”, dar „pentru că sunt eu disperat o să trimită o infirmieră”. Nu a venit nimeni timp de 2 ore sau mai mult, iar când a venit tura următoare au constat că Dom` Profesor e vânăt și țeapăn – au zis că a făcut infarct și de ce nu am anunțat? Când le-am arătat telefonul și că am martori că am sunat de peste 3 ore să vină cineva, l-au împachetat rapid pe Dom` Profesor în doi saci negri pe care au scris Covid, deși omul era albastru-moale și murise clar de infarct.

Schema era următoarea:

… doctorii (mai rar) și asistentele veneau la intrare în serviciu și dădeau o tură de maxim o oră și apoi stăteau minim trei ore la neutralizare la UV. Deci trei ore puteai muri fără probleme – cică e lipsă de personal.

Când am văzut că îmi moare al doilea coleg de celulă am știut că nu o să vină asistentele dacă sun, așa că am ieșit pe hol și am început să strig. Era pe la 3 noaptea și, din păcate, nu a venit nimeni. Am deschis ușa și geamul să fac rece să își revină omul, l-am luat în brațe, am fugit desculț pe hol să trezesc asistentele – nimic! Până la urmă omul a murit în brațele mele și m-am simțit neputincios ca un rahat în toaletă când tragi apa. Simțeam că nu mai am forță în brațe, simțeam cum mă duc, nu mai puteam face nimic. Încă plâng când îmi aduc aminte.
Apoi a început dezastrul.
Dimineață a venit tura nouă și l-a împachetat și pe Colegu’ (al doilea pentru mine) în sac negru cu covid și eu aveam 38,5 grade și tremuram tot, dar mi-am luat medicamentele cuminte după care mi s-a tăiat filmul. M-am trezit în locul colegului mort, legat la mâini și la picioare. Un alt coleg mi-a zis că am făcut urât și m-au legat, atunci aveam 39,5 de grade dar am reușit să vorbesc cu ai mei să le zic că sunt bine, deși nu puteam ține telefonul în mână, era prea greu pentru mine, apoi s-a stins lumina – am murit un pic.

M-am trezit aruncat într-un fel de lighean, înfășurat în cearceafuri ude

Nu înțelegeam unde sunt și ce se întâmplă și, când am început să întreb unde sunt, am simțit o moleșeală în vene și am adormit. M-am trezit mort de frig, cu picioarele și mâinile amorțite, legat de pat. Nu era nimeni lângă mine și mă simțeam căcat pe mine. Țeava pe care curgea urina mă trăgea în jos de penis. Îmi venea să dau de băut că sunt în viață, dar mi-am dat seama că picasem în altă capcană când a venit Doamna Doctor I.M.

„Cei din prima linie” mă și priveau demult ca pe un mort de Covid. Am ajuns din greșeală la ATI, iar când am încercat să-mi salvez colegii de cameră m-am împrietenit cu un infirmier care făcea tot ce putea, unul Mihai care își făcea meseria din pasiune, nu era din cei care venea la serviciu pentru bani – era voluntar din Moldova de peste Prut și nu a vrut să mor, așa că m-a învelit în cearceafuri ude și când a văzut că nu au efect a fugit cu mine prin curte la minus un grad  să mă ducă la ATI – culmea plimbarea prin curte mi-a redus temperatura și m-a salvat. Sunt în viață doar din greșeala asta, cred acum…

La ATI au început să mă salveze conform cu procedurile în vigoare „băgați în el tot ce aveți pe listă!”

La ATI a început cu adevărat coșmarul morților vii. La câteva ore schimbau persoana din fața mea cu una nouă. Pe pacientul vechi îl duceau pe hol și îl băgau în sacii negri. Eram trei în salonul 2 de la ATI, mie îmi ziceau „2 cu 2” ca stăteam în patul 2 din salonul 2 – ca la pușcărie… Auzeam doar „2/2 puneți masca” – deși eu nu aveam nevoie – fără mască aveam oxigenul 97 și cu mască 95 pentru că nu venea oxigen suficient. I-am arătat doctoriței că nu am oxigen pe țeavă și ca respir mai bine fără, dar era să iau bătaie de la o infirmieră care zicea că respir pe ea și îi dau Covid… așa că trebuia să stau cu mască aiurea.

La început mi-a fost greu să înțeleg că ațipesc un pic și cel din fața mea era împachetat în saci negri, dar după câteva zile m-am învățat și mi se părea normal. Lângă mine mai era unul cu AVC, mai grav, pe care îl pupau în fund anumite doctorițe – presupun că cele care au luat șpagă, pentru că, miraculos, era în viață! Nu zicea nimic – doar urla noaptea și încercam să îl liniștesc pentru că oricum nu venea nimeni. Când a venit tura bună – pentru că, la cam două zile, nimereai o tură bună care spăla, la propriu, tot căcatul lăsat de ceilalți – fratele meu de suferință era tot roșu pe spate pentru că ajunsese rahatul din pampers până sus, dar a fost groaznic când i-au luat masca de oxigen de pe față cu nas cu tot și cu o parte din bărbie.
Încă aud bolborosirea aia de durere fără putere.

Și uite-așa, mureau între 4 și 6 persoane pe noapte la ATI…

După două săptămâni eram antrenat în ATI și le dădeam sfaturi – nu îi pune mască din aia sau nu are probleme cu respirațiaverifică tensiunea. Sunt convins că doctorițele mă urau. Mai aveam un pic și îi salvam pe toți, pentru că nu dormeam și strigam ca disperatul când era oxigenul mic la câte unul sau tensiunea aiurea. Nu mai puteam să las să moară „pe tura mea”. Dincolo de pereți se auzeau sunete de discotecă, dinspre asistente glume, râsete, iar dincoace,  în fața mea, oamenii rămâneau fără oxigen, piuiau aparatele și, după ce urlam ca lupul pe hol, venea câte un pinguin-femelă, stresat că de ce urlu, îi arătam aparatele că moare în fața mea, iar pinguinul-femelă zicea că e „zgomotul prea mare ca să audă toate aparatele … ce să facă?” .

[Inserția redacției] Această fotografie, apărută și comentată în articolul asociat, este un selfie de grup făcut în camera de gardă, „Dincolo de pereți”, cu prilejul revelionului 2020/2021:

Și uite-așa, mureau între 4 și 6 persoane pe noapte la ATI.
Dimineața mă trezeam în coșmarul devenit ritualic: sacii negri trecând pe hol.

Încă nu îmi vine să cred că am scăpat din văgăuna aia a morții

Sunt convins că oamenii ăia care lucrau în spital erau imunizați la moarte în general, pentru că, de multe ori, nici nu erau acolo, dar pentru mine, să aud cum scade pulsul și moare câte un om, era ceva ce mă depășea; încă nu îmi vine să cred că am scăpat din văgăuna aia a morții, din secția unde toți te vedeau ca pe un mort în devenire, unde era plin de morți vii. Nici măcar nu clipeau când îmi băgau câte o nenorocire în perfuzii. Dacă îi întrebam, îmi ziceau că e secret medical. Așa cum am spus, era bine că era câte o tură bună la trei zile și aia încerca să mă salveze și îmi băga pe ascuns în perfuzii ceva ce m-a ținut în viață. Totuși, când venea tura rea, dormeam vreo 24 de ore.

Pentru mine cel mai greu a fost cu nevoile elementare, pentru că, pentru urinat, aveam agățată o sondă care curgea într-o pungă de plastic ce nu ajungea până jos, tubul era prea scurt și ei nu aveau de unde să pună două, așa că mă trăgea de instrumentul de reproducere. „Pentru rahat avem pamperși.” Nu cred că pentru un om normal fără probleme e ceva mai odios decât să se cace pe el. Mă rugam de ei să mă lase la baie, dar trebuiau deconectate cele trei perfuzii prin care băgau toate substanțele utile și inutile,  ca Glucoză cu insulină băgate deodată timp de zile întregi. Era greu să te caci pe tine de față cu alte persoane și după să implori pe cineva să te schimbe. O infirmieră mi-a zis că tura ei s-a terminat așa că să mă schimbe tura următoare. A fost un doctor (bun) care m-a schimbat el și a ieșit scandal că de ce am avut tupeul să îi cer să mă schimbe. Toți erau îmbrăcați ca pinguinii, deci nu știam cine e brancardier și cine e doctor. Pe de altă parte, era tura „ne-bună” care mi-a zis în față că nu are chef să mă mai schimbe, că e obosită și să mă schimbe tura care vine. A venit după trei ore.

Noaptea îmi era frică să dorm pentru că cei mai mulți mureau noaptea și aveam o poftă nebună să le arăt că eu o să scap de acolo

Am avut repartizată o doctoriță care nu m-a consultat niciodată și care a încercat să mă trateze după ureche, simplu, cu ce a găsit în farmacia spitalului și care aștepta șpagă de la maică-mea… mă îngrozea mai tare decât orice Covid. După ce a sunat prefectul și a venit un senator a încercat să „mă salveze ” și am trecut în partea cealaltă – cu antibiotice, remdesivir și insulină.

Dimineața începea pe la cinci, pentru că trebuiau să își facă rondul și să treacă niște date. Cred că, de fapt, voiau să vadă cine a mai murit. Au fost nopți în care nu venea nimeni. Strigam degeaba. Prostia era că, pe o parte aveam trei perfuzii și pe cealaltă era punga cu urină – care avea furtunul prea scurt, așa că trebuia să stau pe marginea patului, iar când se umplea punga, se lăsa jos și mă trăgea de instrumentul prin care urinezi – din interior. Era o durere atroce. Undeva pe la ora trei se umplea punga, așa că nu mai puteam să dorm și stăteam cu ochii pe ușă să îmi golească cineva punga. Am pățit și că nu a vrut nimeni să golească nenorocita de pungă vreo trei ore – până a văzut un infirmier care mi-a zis, sincer, că o schimbă că îi e frică să nu se spargă punga și să facă mizerie pe jos.

După un timp, nu moartea te mai impresiona, ci suferința celor de la geamuri de pe lângă spital care încercau să își vadă persoana iubită

Erau atât de mulți morți și atâta suferință încât,  atunci când am scăpat de la ATI, nu înțelegea lumea de ce plâng. Eram din nou pe „secție” și plângeam ca un copil pentru că pot merge la toaletă și că cei lângă care mă culcam o să mai fie acolo dimineață. Era prea mult pentru mine. Din păcate, pe doi dintre noii colegi i-a aranjat sistemul și au murit după plecarea mea.

În ultimele două zile în spital nu am mai primit antibiotic așa că, gândacii care se plimbau peste tot și-au făcut datoria și am luat o bacterie spitalicească. Pe mine ideea de a mai sta în spital mă depășea.

Am fugit din spital cu 38,5 grade tremurând tot. Maică-mea a început să plângă și a vrut să cheme salvarea, dar eu am zis că nu mai întorc în spital niciodată.

Din păcate, după trei luni de medicamente și tratamente, încă nu îmi simt mâna dreapta și talpa picioarelor cu degete cu tot.

***

De curând am aflat că am fost legat (imobilizat) la ATI conform procedurilor de mâini și de picioare și sedat așa că am avut circulația blocată timp de câteva zile. E normal așadar să nu mai am control la mâini și picioare

Nu condamn oamenii din spital, nici măcar pe cei care mi-au măcelărit brațele și picioarele, ci sistemul care lasă să se întâmple așa ceva, făcând ca spitalele să fie ultimul loc unde îți dorești să fii salvat.

Fraților,  fugiți de/din spitalele din România!

Rușine celor care mențin starea asta de rahat și se tratează prin clinici private din străinătate!

 

35 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Laurențiu said, on februarie 28, 2021 at 7:52 pm

  Nu mai există chiar nici un pic de empatie la suferința aproapelui?
  … Pare-se ca omenirea, într-adevăr, nu mai merită să existe pe acest pământ…
  Asta după judecata noastră omenească; să vedem cum ne-o judeca Dumnezeu…

  Apreciat de 5 persoane

 2. Nastia said, on februarie 28, 2021 at 7:56 pm

  Dintotdeauna e valabil: spitalele sunt anticamerele mortii! Inca o confirmare.

  Apreciat de 3 persoane

 3. gloria said, on februarie 28, 2021 at 8:50 pm

  dragilor ! pina acum este doar incalzirea.. test, 1, 2,3 . .. masca 1,2 , 3, vaxin, rapel la vaxin, rapel la rapel , etc se va ajuge la vaxin lunar sau trimestial, in caz de lipsa intepaturii periodice se risca intrarea in sevraj ! nu-i de șagă ! ; https://mucenicul.wordpress.com/2021/02/28/credeti-ca-actualul-virus-covid-este-rau-oamenii-de-stiinta-spun-ca-o-boala-x-va-declansa-pandemii-mortale-la-fiecare-cinci-ani-si-va-sterge-75-de-milioane-in-timp-ce-continuam-sa-n/

  Apreciază

 4. experimentul lui Milgram said, on martie 1, 2021 at 5:49 am

  Căutați explicații? Iată una:

  Experimentul Milgram, sau cum poate cineva să facă rău fără a se simți vinovat, motivând că s-a supus unor ordine, sau cum poate o autoritate să determine pe cineva să facă rău, fără ca pe cel ce face răul să-l mustre conștința, având motivația că întreaga responsabilitate îi revine autorității care i-a ordonat să facă răul. Detalii în înregistrarea de mai jos a experimentului Milgram:

  Apreciază

  • Mihai T said, on martie 1, 2021 at 1:13 pm

   Experimentul ăla nu demonstrează ce pretinde că demonstrează. M-am uitat și cel puțin unul din ei a refuzat până la urmă. Singurul motiv pentru care au acceptat să o facă este pentru că li s-a spus și li s-a creat impresia că este un experiment adevărat, că e o chestiune de știință. Dar acelorași oameni dacă li s-ar fi propus să agreseze un om necunoscut de pe stradă, nu ar fi acceptat.

   Apreciază

   • experimentul lui Milgram said, on martie 1, 2021 at 4:27 pm

    Mihai T,

    Experimentul demonstrează faptul că oamenii sunt capabili să facă foarte mult rău semenilor lor, dacă o autoritate le cere să facă asta, fără a avea prea multe sentimente de milă și de compasiune. Conștiința este astfel împăcată la gândul că nu ei au fost inițiatorii faptei, ci au urmat niște ordine, deci vina nu este a lor. În experimentul original doar o treime nu a dus tortura până la capăt, iar in exemplul de față care este o reluare a celui original, doar un sfert dintre persoane nu au aplicat electroșocurile, și nu au finalizat experimentul. Deci nu toți oamenii sunt niște brute, și există un procent, e adevărat destul de mic, care are conștiință și nu vrea să facă rău semenilor lor. Nu știm cum ar fi reacționat aceiași oameni în alte împrejurări, cum dai tu exemplul cu agresarea unui om pe stradă, dacă și-ar fi dat seama că acel om este un hoț, sau că ar fi încercat să omoare pe altcineva. Dar în cazul menționat de tine nu ar fi acționat la ordinele unei autorități care să le apună ce să facă, ci ar fi acționat conform propriei voințe, pentru a împiedica comiterea unei nedreptăți, ceea ce este cu totul altceva decât experimentul despre care vorbim.
    Dacă ai urmărit cu atenție experimentul, el exprimă cu acuratețe reacția oamenilor la o autoritate care în numele științei le cere să facă rău altor oameni. Parcă am mai întâlnit și alte cazuri în care în numele științei unii oameni fac rău altora. Cred că experimentul este foarte relevant, și ne arată exact așa cum suntem noi în vremurile pe care le trăim, căutând să ne liniștim conștiințele atunci când facem rău, și dând vina pe alții atunci când acceptăm să facem răul, chiar dacă îl facem la ordin. Asta se numește lașitate în cel mai bun caz, iar rezultatele nu sunt deloc flatante pentru specia umană
    Ia gândește-te, poți compara experimentul lui Milgram cu ceva ce se petrece în zilele noastre?

    Apreciază

   • experimentul lui Milgram said, on martie 3, 2021 at 1:32 pm

    Și încă ceva. Mi se pare foarte important acest test prin rezultatele lui. Arată că oamenii sunt dispuși în marea lor majoritate să facă rău altor oameni (electroșocurile pe care credeau ei că le aplică ar fi fost mortale într-o situație reală), doar pentru că o autoritate, științifică în acest caz, le cerea să facă acest lucru, transferând responsabilitatea faptei asupra autorității care le-a cerut asta. Criminalul ca să zic așa, nu se mai simte responsabil pentru crimă pentru că nu a foscut-o din proprie inițiativă, ci la ordin, deși până la urmă el a înfăptuit crima. Cam asta ar fi concluzia testului. Crezi că în viața reală lucrurile stau diferit?
    Prin urmare nu faci rău nimănui pentru că-ți spune cineva să-l faci, indiferent care sunt consecințele: pierderea unor bani, pierderea serviciului, pierderea reputației, și alte pierderi.

    Apreciază

   • Mihai T said, on martie 3, 2021 at 2:31 pm

    Cei care au făcut documentarul ”Noul normal” au zis despre experiment: ”a demonstrat că orice om este capabil să facă asta, dacă îi spune o autoritate”. Ori în experiment ai zis că nu toți au acceptat. În imagini se vede că oamenii simțeau un disconfort că trebuie să facă asta. Singurul motiv pentru care au făcut-o este pentru că li s-a spus (și au crezut) că e un experiment științific (că lucrurile sunt sub control, că ajută la progresul științei).

    Apreciază

   • experimentul lui Milgram said, on martie 3, 2021 at 3:27 pm

    Văd că înțelegem diferit lucrurile. Este ultima mea intervenție.
    Nu am văzut documentarul ”Noua normalitate”, dar nu aveau cum să demonstreze că ”că ORICE om este capabil să facă asta, dacă îi spune o autoritate”. De ce? Pentru că realitatea îi contrazice. Ca și în experiment, și în realitate există un procent de oameni, mai mare sau mai mic, care n-ar face rău altora indiferent ce constrângeri ar primi din partea unei autorități, indiferent care ar fi ea. De două mii de ani au existat creștini care și-au dat viața pentru credință, pentru adevăr, pentru Dumnezeu, încă de pe vremea Imperiului Roman și până astăzi, dacă ne gândim la sfinții închisorilor comuniste de la noi, dar și la cei din alte țări, care nu au făcut pe placul autorităților. Este plin calendarul creștin de sfinți. Dar cred că a fi om nu ține numai de credință. Orice om, dacă are conștiință nu poate face rău altuia, indiferent de credința lui.
    Și mai spui că ”singurul motiv pentru care au făcut-o este pentru că li s-a spus (și au crezut) că e un experiment științific”. Ăsta nu e un argument serios, scuză-mă. Nu administrezi unui om un șoc letal de 450V doar pentru că cineva îți spune că este doar un experiment științific, dacă mai ai doi neuroni funcționali. Motivul este că oamenii se supun autorității indiferent ce, fără să mai gândească deloc cu propriul lor cap, fac totul automat, ca niște roboți. Nu mai pot sau nu mai vor să distingă binele de rău. Uită-te în jurul tău. Ce vezi că se întâmplă?

    Apreciază

 5. Claudia said, on martie 1, 2021 at 9:36 am

  Cutremuratoare confesiune…pana cand, in final, Marian afirma ca nu-i condamna pe cei din spital, nici macar pe cei care l-au lasat aproape infirm, ca sistemul medical e vinovat…aici mi-a cazut fata, ca sa ma exprim si eu intr-un stil fara perdea; pai sistemul medical nu e reprezentat de cei ce lucreaza in bransa, care, inainte de a fi purtatori ai stindardului medical, trebuie sa fie umani, sa aiba empatie si al caror suflet sa rezoneze la suferinta pacientului? Practic, cu ultima fraza si-a anulat toata credibilitatea depozitiei. Recitind totul, am mai gasit in detaliu ce nu sta in picioare, si anume, faptul ca, dupa experimentul medical ingrozitor prin care a trecut, a fugit, in cele din urma, din spital. Initial, afirmase ca ar fi fost un om mort daca nu ar fi cunoscut doi politicieni care l-au salvat. Cum s-a materializat acest ajutor? Prin transferul de la ATI inapoi in spitaI, de unde apoi, a fugit?
  Si nu il pot absolvi de greseala suprema de a-si suna medicul de familie pentru o febra si frisoane pe care le-ar fi putut inlatura aplicand comprese cu otet sau spirt, luand pastile clasice gen paracetamol sau ibuprofen, un ceai de plante, etc. Si, daca ai cunostinte politicieni, n-ai si vreo relatie in sistemul medical care sa te sfatuiasca sa nu te dai in mana diavolului? Just asking…
  Nu pot decat sa ma rog ca bunul Dumnezeu sa ne apere si sa ne pazeasca ca sa nu ajungem pe mainile acestor Mengele! Tine-ne, Doamne, sanatosi si cu mintea luminata ca sa luam decizii intelepte! Amin!

  Apreciază

  • fane said, on martie 1, 2021 at 12:22 pm

   sistemul nu are viata, ratiune, constiinta, criterii….SISTEMUL ESTE O PERSOANA VIRTUALA INEXISTENTA CARE SE SUSTINE PRIN MEMBRII EI. iar membrii sistemului accepta comoditatea si favorurile de a-si delega toate drepturile unui comitet politizat si securist in mana cu marea finanta internationala si masoneria!
   degeaba se judeca oamenii cu sitemul, sistemul e creat special pentru a acoperii raspunderea membrilor ei, asta e principiul oricarei organizatii, institutii si corporatii.

   Apreciază

   • Christina said, on martie 1, 2021 at 1:18 pm

    Toti facem parte mai mult sau mai putin dintr un sistem, dar daca fiecare am trai dupa legile lui Dumnezeu, am schimba sistemul cu totul, aici este cheia, oamenii sunt cei mylti iar cinducatorii sistemului doar cativa. De exemplu, chiar medicii AU DE ALES intre a deveni criminali in serie sau vindecatori. Dar daca toti ar avea constiinta, nu ar exista mascarda asta. Da, de acord, au creat un sistem diabolic, intai le au marit exagerat salariile, apoi a venit pandemia si le au mai marit prin bonusari si alte pretexte, plus bani de la UE pentru fiecare bolnav/ mort de covid, plus diferenta dintre tratamentul alocat si cel real ( paracetamol)…practic o oferta de nerefuzat pentru ahtiatii dupa bani. Dar daca rezistau si ramaneau curati, sistemul pica cu totul. Deci oamenii au gresit grav si vor plati cu totii fiindca au fost partasi la moartea sau tortura semenilor lor, chiar si prin lupsa de reactie/ nelucrare. Vai de ei si de neamurile lor! Vor pierde toti banii pe care i au luat si isi vor pierde si sufletele… Vor plati copiii lor! Eu am fost intr un sistem spurcat, format din mizerii de oameni, am rezistat si nu m am molipsit 20 de ani, dar cand am simtit ca nu mai am ce cauta acolo, mi am dat demisia si i am lasat cu banii lor cu tot. Si cel mai important, nu am facut niciun compromis. Ulterior, Dumnezeu mi a dat mult mai mult decat am pierdut si mi a gasit altceva de facut. Sistemul medical este o fabrica a mortii dar cei ce lucreaza pentru Dumnezeu, si au mila pentru pacienti, sunt ingeri, parerea mea, la ce presiune este acolo. Cred ca toti stiu ce se petrece, fac doar pe prostii multi dintre ei, dar realitatea o vad cu totii.

    Apreciat de 1 persoană

 6. gabimdi said, on martie 1, 2021 at 9:37 am

  Pentru bani, cei care fac parte din personalul medical au acceptat să devină criminali în serie. Când mă gandesc la ei, îmi amintesc de dr. Mengele….

  Apreciază

 7. acelas said, on martie 1, 2021 at 11:08 am

  Am primit un mesaj prin care se anunta ca, astazi dupa-amiaza, vladica Longhin va fi operat si suntem indemnati la rugaciune pentru el, pentru impreuna-ostenitorii cu el dela manastirea Banceni si pentru cei ce bunul Dumnezeu ii ocroteste prin mijlocirea acestora. Doamne ajuta!

  Apreciază

 8. […] Ne-a scris fratele acelas: […]

  Apreciază

 9. fane said, on martie 1, 2021 at 12:11 pm

  stia Soros de ce a promovat miscarea „spitale nu biserici”

  Apreciază

 10. fane said, on martie 1, 2021 at 12:15 pm

  in pandemie veniturile multor doctori au crescut de la 100 de milioane la 4-5sute de milioane pe luna. intrebati contabilii daca nu credeti.
  pentru bani omoara si pe ma-sa, medicina de azi o fac doar tocilarii care vor sa sa fie bine platiti, nu sufletistii care iubesc viata oamenilor.

  Apreciază

 11. fane said, on martie 1, 2021 at 12:17 pm

  astia sunt medicii oportunisti, batatoriti si fara suflet care de 30 de ani termina cu bani pe la facultati particulare…

  Apreciază

 12. fane said, on martie 1, 2021 at 12:40 pm

  covid-19 nu exista, este un fragment de coronavirus banal existent in ADN ul uman. Adica raceala obisnuita. Nu mai puneti botul la minciuna oficiala. Oricine va acuza si va obliga la interventii medicale sa le raspundeti ca vreti dovada sttintifica a izolarii virusului. Pt ca fara izolarea virusului nu poate exista vaccin si medicament de vindecare testat in laborator.

  Apreciază

  • fane said, on martie 1, 2021 at 12:53 pm

   orice va zice „cum, ca nu ai gust si miros, e clar un virus nou si mortal”… sa le raspundeti: „- noua si periculoasa e judecata ta oarba, respiratul bacteriilor din masca ajung la creier la cei mai sensibli si iti pierzi anumite semnale nervoase, simturi, dovada simtomele variate legate de sistemul nervos. Du-te la neurolog( dc mai gasesti unul bun, batran si dezinteresat) si convinge-te”. Purtati mastile constiincios dar sa aveti si medicamente de meningita la voi.
   Medicina buna nu se mai face din anii 70-80. Toti care au terminat dupa 60 in occident si 90 in estul europei sunt spalati pe creier de falsa medicina mecanizata si chimizata fara ca doctorii sa stie bazele biochimiei.
   Eu apelez la vechiul doctor pensionat cu forta de sistem, ca de cei de acum m-am lamurit ce judecata au.

   Apreciază

 13. noname 7 said, on martie 1, 2021 at 12:40 pm

  Off topic:
  Doamne ajuta!
  Vreau sa va spun, daca nu va suparati, ca vand rochite crosetate manual pentru bebelusi. Varsta aproximativa: 0-6 luni.
  Material: 100% acryl anti- scamosare
  Se pot spala la masina, sunt foarte comfortabile si delicate, lucrate din fir super-fin.
  Pretul este de 65 de lei + taxele de livrare prin Posta Romana (aprox. 10-20 lei), plata se va face prin ramburs la posta, in momentul cand ridicati coletul. Am 3 astfel de rochite de vanzare, toate intr-o culoare foarte frumoasa, „roz de zana”.
  Va pun aici o poza: https://drive.google.com/file/d/1XDVmUuQlBXtK-DqPn_v0gx76f7rixkK-/view?usp=drivesdk

  Am scris aici fiindca nu m-as incurca prin atatea site-uri de anunturi, poate Dumnezeu va randui si cineva va fi interesat 🙂 Daca doriti sa cumparati, sau sa ma intrebati ceva, puteti aici, sau pe email la vvetisan1@gmail.com

  Va multumesc mult.

  Apreciază

 14. ovidiu said, on martie 1, 2021 at 3:06 pm

  deci practic sunt asasinati de medici si personalul medical cu tratamentele prescrise de Bill Gates si noua ordine mondiala ,al caror scop este reducerea populatiei.Deci asasini .asasini ,asasini .FUNDUL IADULUI SA -I INGHITA.

  Apreciază

 15. Cosmin said, on martie 1, 2021 at 4:04 pm

  Gresala nr.1: A sunat medicul de familie, pentru muci la nas. Asta denota un comportament de televizist.
  Greasla nr.2: Accepta tratamente medicale, mai mult, accepta medicatie care nu are legatura cu tratarea racelilor si gripelor.
  Gresala nr.3: Acorda incredere personalului sanitar, car prin comportamentul sau, dovedeste rea credinta si urmarea unui protocol criminal, care nu are nici o legatura cu tratarea gripei.

  Nici nu ma asteptam sa descrie altceva decat ceea ce a descris, pentru ca noi stiam ca se intampla asta de aproape un an de zile.

  De remarcat cum s-a schimbat mentalitatea oamenilor:

  1. Anunta medicul pentru o raceala sau gripa;
  2. Uita ca disparitia gustului si mirosului sunt caracteristice gripelor si atribuie acest simptom covrigului;

  Referitor la mersul salvarilor:

  Am observat diferenta intre a merge la plimbare cu girofarul si sirenele, sau a merge la o rala interventie cu girofarul si sirenele: viteza de deplasare.

  Salvarile care merg la o reala interventie, rup soseaua in doua. Cei care merg la o falsa interventie, respecta viteza regulamentara.

  Apreciat de 1 persoană

 16. VioletaB said, on martie 2, 2021 at 7:45 am

  Încă o mărturie cutremurătoare despre tratamentul ca pacient de covid, de la un politician din Arges, care afirmă că oamenii au murit de la medicamente, kaletra in special, pt că le provoca coagularea sângelui…

  https://jurnaluldearges.ro/intors-din-morti-gheorghe-dinescu-isi-spune-povestea-horror-de-pacient-covid/

  Apreciază

 17. […] de plastic, pe cand erau inca vii, nu aveau dreptul sa fie vizitati de rude sau prieteni, ba chiar li se luau si telefoanele. Toate pe motiv ca acest Covid-19 ar fi cel mai ucigas virus de cand exista omul pe […]

  Apreciază

 18. […] Sechestrat printre morții vii [JURNALUL de A.T.I. al unui internat cu COVID la Arad] […]

  Apreciază

 19. […] Sechestrat printre morții vii [JURNALUL de A.T.I. al unui internat cu COVID la Arad] […]

  Apreciază

 20. […] Sechestrat printre morții vii [JURNALUL de A.T.I. al unui internat cu COVID la Arad] […]

  Apreciază

 21. […] Sechestrat printre morții vii [JURNALUL de A.T.I. al unui internat cu COVID la Arad] […]

  Apreciază

 22. […] Sechestrat printre morții vii [JURNALUL de A.T.I. al unui internat cu COVID la Arad] […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: