SACCSIV – blog ortodox

Pana uriasa de curent din Romania (fara precedent in ultimii zeci de ani) ar trebui sa ne aminteasca faptul ca intreaga societate moderna atarna de un singur fir, care daca se rupe…

Posted in New York, PANA DE CURENT, Romania by saccsiv on ianuarie 9, 2021

Ziare com: UPDATE Pana uriasa de curent in Romania, fara precedent in ultimii 30 de ani. Cel putin cinci judete afectate

O problema de sistem provoaca vineri, 8 ianuarie, intreruperea alimentarii cu energie electrica in cinci judete din centrul si nord-vestul tarii.
UPDATE 17.54 „Vineri, 8 ianuarie 2021, la ora 15.05, s-a produs un incident la nivelul retelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declansarea mai multor echipamente din retelele electrice de transport atat din Romania, cat si din alte tari. La nivelul Romaniei a fost afectata zona de nord-vest a tarii. Reteaua Electrica de Transport din Romania a fost readusa la conditiile normale de functionare in jurul orei 16.00, toti consumatorii afectati fiind realimentati in jurul orei 16.45. Cauzele si conditiile in care s-a produs acest incident urmeaza sa fie analizate si identificate la nivelul Asociatiei Operatorilor de Transport si Sistem din Europa – ENTSO-E”, se arata intr-un comunicat de presa remis de Transelectrica.
UPDATE 17.35 Oana Mirita, purtatorul de cuvant al Tranelectrica, a declarat pentru G4Media.ro ca pana de curent a fost provocata de „un incident la nivelul retelei de transport europene, produs la 15.05, care a condus la aparitia avariei atat in Romania, cat si in alte tari”. Judetele afectate sunt Sibiu, Cluj, Maramures, Satu Mare, Alba, Mures si Bistrita-Nasaud.
UDPATE 17.10 „Este vorba despre o avarie de sistem pe interconexiuni. Deocamdata nu stim exact cauzele, dar le vom analiza. Este o problema zonala, in nord-vestul tarii. Alimentarea cu energie a fost restabilita aproape in totalitate in acest moment (la ora 16.20)”, au precizat responsabilii Transelectrica.
Sunt afectate cel putin cinci judete, fiind o problema de alimentare cu energie fara precedent in ultimii 30 de ani, arata surse din sistem.
„Din cauza unei defectiuni tehnice aparute in reteaua de distributie a energiei electrice, mai multe localitati din judetul Sibiu (Saliste, Apoldu, Hasag, Ocna, Jina, Poiana Sibiului si o parte din orasul Sibiu) nu au energie electrica. Se intervine cu echipe specializate din cadrul companiei pentru remedierea defectiunii”, a transmis vineri, 8 ianuarie, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.
Presa locala raporteaza intreruperi in alimentarea cu electricitate in cea mai mare parte a orasului Sibiu. Alte publicatii vorbesc despre intreruperi in tot nord-vestul tarii.
„Sibienii din mai multe localitati din judetul nostru au reclamat astazi faptul ca au ramas fara curent, dupa ce pe tot parcursul zilei au avut probleme din acest punct de vedere. Momentan, surse din cadrul Electrica anunta faptul ca tot judetul este fara curent electric. Este o avarie importanta la statia de transformare Transilvania Sud”, dupa cum scrie publicatia sibiana TurnulSfatului.ro.
Directorul Electrica Sibiu, Florin Benga, spune ca avariile afecteaza mai multe judete. „Asteptam mai multe informatii din partea reprezentantilor Traselectrica unde se pare ca se manifesta problema”, a spus acesta pentru sursa citata.
O postare a combinatului chimic Azomures vorbeste despre eliberarea unei cantitati de substante chimice in aer.
„Avaria din sistemul national de transport al energiei electrice a determinat oprirea mai multor instalatii de pe platforma. Oprirea s-a desfasurat in conditii de siguranta. Vom reveni cu detalii.
O intrerupere neasteptata a energiei electrice din sursa externa a determinat oprirea/punerea in siguranta a instalatilor de pe platforma Azomures. Drept urmare, in zona platformei poate fi observat un nor de culoare brun/roscat, cauzat de oprirea uneia dintre instalatile de producere a acidului azotic. Mentionam ca nu exista pericol pentru angajati si pentru comunitatea locala. Autoritatile cu atributii in domeniu au fost anuntate”, a anuntat combinatul.

 

Comentariu saccsiv:

La ora la care a aparut articolul de mai sus, multi isi dadeau cu presupusul, nimeni insa nu stia exact ce s-a petrecut.

Ideea de baza este insa ca s-a petrecut. Si nimeni nu ne poate asigura ca nu se va mai petrece. A durat mai putin de doua ore, dar o si mai mare pana viitoare poate dura mai mult. Mult mai mult…

Iar daca dureaza si doar oleaca mai mult, brusc se instaleaza haosul. Precedente exista. Sa ne amintim, de exemplu, de marea pana de curent din 1977, din New York:

Vizionand inregistrarile de mai sus, putem avea o oarece imagine a ceea ce va fi cand se vor implini profetiile:

STARETUL ANTONIE: Catastrofe naturale, inundatii si cutremure vor distruge orasele si vor nimici mare parte dintre locuitori. Restul vor fi prada bandelor…

Mii de ani, omenirii i-a fost foarte bine fara curent electric. Din pacate insa, de cateva zeci de ani din ce in ce mai putine lucruri functioneaza fara electricitate, iar majoritatea locuitorilor marilor orase din tarile dezvoltate au ajuns atat de dependenti de curentul electric, incat fara acesta nu se mai stiu descurca iar unii o iau chiar razna.

Nu cu multa timp in urma, mergeam cu un frate spre locuinta acestuia. Ajunsi la scara blocului, constatam ca nu putem intra: pana de curent, usa de la intrarea in scara se deschidea pe baza de cartela interfon, cheie nu avea. Mai vin vecini, la fel. Se formeaza astfel un grupulet ce nutrea speranta ca pana la urma cineva va si iesi din bloc. Era singura speranta pana dadeau drumul la curent, caci nimeni din cei de afara nu mai avea la acea ora pe cineva in casa pe care sa-l sune la telefon si nici numerele de telefon ale altor vecini nu cunosteau. La alte scari din jur situatia devenise similara.

Alta data, alta pana. Intru intr-o farmacie. Mi se spune ca nu pot vinde nimic deoarece n-au curent. Le rog pe fete sa treaca pe un registru sau altceva, dar imi raspund ca nu se poate. Ma resemnez, dar fiind tinere, deci nascute dupa revolutie (sau ce o fi fost) incerc sa le povestesc cum pe vremea lui Ceausescu, cand se oprea curentul, la farmacie se vindea la lumina lumanarii. Rezultatul a fost ca se uitau fetele la mine ca la extraterestri…

Alt exemplu, dintr-un hypermarket cu electrocasnice. Ajung la coada la casa de marcat. Brusc casierita isi intrerupe activitatea. Pana de curent. Ii spun si ei povestea cu registrul. Imi da acelasi raspuns ca farmacistele: nu se poate. Aveam nevoie de mouse-ul din cos, am socotit ca pana ajung sa iau din alta parte mai mult timp pierd, asa ca am decis sa astept. Cum in jurul meu era lume, profit de nemultumirea tuturor si ma apuc sa le deschid mintea. Si pornesc discutia de la curentul electric, o duc la cardul bancar si usor usor ajung cu ea la 666 din Sfanta Scriptura, fara de care nu vom mai putea cumpara sau vine. Iar spre bucuria mea, cativa mi-au dat dreptate.

Sunt intr-o vizita. Alta pana de curent. Gazda se invarte in jurul aragazului si-l analizeaza, caci era din acela ce se aprinde automat, rasucind butonul. Doar ca minunea asta se petrecea pentru ca aragazul era conectat la priza, dar acum priza era degeaba. Ii explic ca treaba se rezolva simplu daca are un chibrit. Nu avea…

Exemplele de mai sus par chestiuni minore, dar dovedesc halul in care am ajuns sa fim. Si nu-i deloc normal. Normalul este acesta:

Articolul zilei (06.11.2011): Viata la tara – Cum sa fii fericit traind fara curent

Cine ar putea declansa o mare si indelungata pana de curent electric? Chiar stapanii sistemului, dar dand vina pe teroristi. Care teroristi? Care vor ei, teroristii se fabrica simplu, dupa modelul 9/11:

11.09.2001 … SI LUMEA S-A SCHIMBAT sau de la ce ni se trage Big Brother

O pana de curent poate fi insa cauzata si de EMP:

Daca arma EMP poate face atat de mari ravagii, atunci de ce ne mai bazam atat de mult pe electricitate?

Sau cauza poate fi si o eruptie solara. În anul 1989, regiunea Quebec din Canada a fost afectată de o pană de curent provocată de o furtună solară puternică:

Pământul a trecut recent pe lângă un adevărat dezastru. Ce spun astronomii?

 

26 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Tudose Nicu said, on ianuarie 9, 2021 at 11:58 am

    Stii ce am observat printre randuri ! Patania de la interfon …..cand nimeni din cei de afara nu avea vreun numar al vreunuia din interiorul blocului ! Si la celelalte scari era similara …….concluzia ? Va las pe voi sa o gasiti !

    Apreciat de 2 persoane

  2. gloria said, on ianuarie 9, 2021 at 12:26 pm

    dragilor ! totul merge conform unui plan , toate aceste ,,pene** incep sa se indeseasca ! pene de curent si alte utilitati ( in alimentarea cu gaze, apa, caldura, transport, ridicarea gunoiului, vezi situatia din capitala, etc. ) internetul va face si el ,,pene** ! la noi in zona, zicem ca suntem in provincie, ( mai de la tara ) sunt la ordinea zilei , asa ca ne-am pregatit cu ceva solutii alternative ! dar in orasele mari , la bloc unde dependenta de utilitatile urbane e aproape totala ar trebui sa dea de gandit locatarilor ! mai ales daca aceste ,,pene ** se vor indesi si vor apare in conditii de vreme rea ! alternativa unei locuinte la tara ( nu doar de vara sau de vacanta ) e o varianta ! cat si deprinderea unor actiuni de supravietuire si autosustenabilitate ! pentru ca libertatea e o alegere si depinde doar de noi http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=25631

    Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 9, 2021 at 12:46 pm

      gloria

      Altceva decat un blog yoga, nu gaseai?

      Apreciat de 2 persoane

      • VioletaB said, on ianuarie 9, 2021 at 1:44 pm

        @saccsiv nu știu dacă ai remarcat, dar utilizatorul gloria a scris in niste comentarii recente că a practicat yoga…. daca o mai practica sau nu, nu știu. Asta pare sa indice că nu e întâmplătoare postarea acestui link.
        Tot acest utilizator /utilizatoare îi făcea „reclama” săptămâna trecută blogului cu „păsărele” ale unui alt utilizator, cel puțin dubios fin punctul meu de vedere, numit @ioansperling

        Poate au legătură unul cu celălalt sau postează de la ip-uri apropiate… sau cine știe…

        Apreciază

      • saccsiv said, on ianuarie 9, 2021 at 2:07 pm

        VioletaB

        N-am remarcat.

        Apreciază

      • gloria said, on ianuarie 9, 2021 at 6:38 pm

        conteaza ce spune continutul articolului ! e o vorba : gura pacatosului adevar graieste ! nu sunt cu yoga !

        Apreciază

      • VioletaB said, on ianuarie 10, 2021 at 12:08 am

        @Gloria Te rog sa mă ierți, te-am confundat, am găsit comentariul, era vorba de utilizatoarea Gabriela Turcu, la acest articol: https://saccsiv.wordpress.com/2020/12/26/mircea-daneasa-senator-aur-in-pozitia-vishuddha-chakra-in-parlamentul-romaniei/

        Doar comentariul despre blogul cu vrăbiuțe este de la tine, și mie personal mi s-a părut suspect, mai ales că se observa că e al unui alt comentator de aici (care s-a luat în „gură” cu destui oameni și nu tocmai în temei ortodox), recomand mai multa prudență.

        https://saccsiv.wordpress.com/2020/12/27/video-preotul-calistrat-chifan-continua-activismul-pro-cip/

        Apreciază

    • Basarabia e Romania said, on ianuarie 9, 2021 at 6:33 pm

      nu sustin tezele lui Gloria, insa ce a scris mai sus e adevarat … in Franta la fel, pene peste pene de electricitate ce nu am vazut pana acuma timp de 20 ani. Guvernantii spun sa se astepte populatia la pene masive de electricitate din cauza la piratari de informaticieni „rusi” la sistemul FR de electricitate : prostii. Cel mai intrigant e ca vor „lovi” si in sistemul bancar cu pene la nivel de servere cu stergeri de date financiare punand totul pe seama la „pirati”

      Apreciază

  3. Tudor said, on ianuarie 9, 2021 at 12:38 pm

    Din 22 decembrie 1989, dintr-odată, nu mai cădeau transformatoarele, nu mai se oprea curentul cînd „treceam pe ruşi”. Au venit şi căldura şi mâncarea, aşa dintr-odată.
    Curentul e tăiat la comanda cuiva, rar e din pricina unei defecțiuni.
    Citesc că tot mai des se ia curentul în Germania şi Franța, în State explodează transformatoarele. Venezuela, în mare parte, cîteva zile, a fost ținută fără curent, acum doi ani.

    Apreciază

    • ovidiu said, on ianuarie 9, 2021 at 3:38 pm

      ORDINUL vine de la jidanul Rothschild ,nu e baronesa Roschild proprietara sistemului de distributie a curentului in Romania??
      DECI E PARTE A AGENDEI NOII ORDINI MONDIALE.

      Apreciază

  4. Elena said, on ianuarie 9, 2021 at 1:18 pm

    Vreau și eu să fiu fericită la țară. Nu am bani deloc deloc. Nu am ce vinde ca să fac rost de bani. Îmi donează cineva o căsuță pe undeva?

    Apreciază

    • Nicu-Andrei Paduraru said, on ianuarie 9, 2021 at 3:04 pm

      Sunteti foarte simpatica , va rog orice s-ar intampla sa nu va pierdeti felul dumneavoastra de a fi !
      Un an nou fericit ,Doamne ajuta !

      Apreciază

    • Cătălin said, on ianuarie 9, 2021 at 3:37 pm

      Scrieti-mi pe tonykatro@yahoo.com

      Apreciază

    • Clement said, on ianuarie 9, 2021 at 6:57 pm

      Domana Elena, imi permit sa va fac cateva sugestii dupa modelul pe care l-am observat in vestul Europei .
      Cautati un sat in care credeti ca va puteti acomoda si stati de vorba cu preotul care in mod cert va poate recomanda o persoana singura , eventual o bunica ce locuieste intr-o casa spatioasa. Dumneavoastra ati beneficia de bucuriile traiului sanatos rural si bunica de o companie binevoitoare.
      A doua solutie ar fi sa incercati sa creati un mic grup impreuna cu care sa reconditionati o casa si sa incropiti o gospodarie taraneasca in buna pace, crescand pasari, cateva capre si cultivand legume pentru consumul propriu.
      Sa nu credeti ca sugestiile sunt ironice.
      Mii de oameni in occident aleg acest mod de viata si renunta la inconfortul citadin.

      Apreciază

  5. Cătălin said, on ianuarie 9, 2021 at 3:33 pm

    În 12 Decembrie (sâmbăta) cam pe la ora 11 seara a picat curentul electric si au remediat defectiunea duminica după amiază, in județul Vrancea.Sunt obisnuit cu penele de curent care in nordul țării sint foarte frecvente si m-am descurcat cu lumânarea!A căzut si rețeaua de telefonie mobilă de asemenea!

    Apreciază

    • Tudose Nicu said, on ianuarie 9, 2021 at 6:45 pm

      Nu stiam ca judetul in care m-am nascut e in nordul tarii !Daca Vrancea e in nordul tarii , Suceava e mai la sud nu? Intrebare pentru autor : Prin ce sita trec comentariile ?

      Apreciază

  6. Palex said, on ianuarie 9, 2021 at 4:34 pm

    Sa ne amintim de ceea ce spunea generalul britanic Barrons anul trecut, într-un interviu acordat către Set Spiegel:

    https://www.amosnews.ro/generalul-richard-barrons-astfel-poti-pune-genunchi-toate-tarile-europene-doar-14-zile-2020-06-01

    Apreciază

  7. ioanide said, on ianuarie 9, 2021 at 6:01 pm

    Aceasta pana de curent in 5JUDETE , trebuie sa ne dea de gandit , ca este doar inceputul , ……….

    Apreciază

  8. i said, on ianuarie 9, 2021 at 7:14 pm

    Saccis, te rog si eu ceva, daca ai posibilitatea sa iti arhivezi site.ul folosind pagina wp-admin sau wordpress iti ofera posibilitatea asta tie ai putea posta niste linkuri de descarcare, ca sunt 50gb, 100gb, 500gb, nu conteaza, ideea este sa fie site-ul cat de cat complet, evident fara clipuri de pe youtube, alte linkuri etc, strict site-ul blogul tau. Ar fi de mare ajutor, penele astea de curent vor fi ideale pt a rade servere, de aceea e mare pacat ca 11-12 ani de blog sa dispara asa.

    Apreciază

  9. tataia said, on ianuarie 10, 2021 at 12:08 am

    Ideea este sa nu fii dependent de sistemul LOR de energie electrica…nu neaparat sa nu ai deloc energie electrica. O casa la tara poate fi dotata cu un generator de curent pe benzina de aproximativ 5KW care costa aproximativ 2000-2500 lei. Il pornesti la nevoie, bagi masina de spalat, te uiti la TV, mai citesti sitirile pe net iar dupa aceea il opresti si te bagi la culcare. Frigiderul poate fi din acela cu butelie de gaz..

    Insasi faptul ca noi avem energia electrica de la „ei” reprezinta a greseala fundamentala. Dar cum sa ii mai spui unuia si altuia ca daca nu sint de acord cu smart-meterele unica solutie ar fi sa renunte complet la energia electrica provenita din sistemul national/european si sa isi achizitioneze propriul generator. Mai ales ca multi isi inchipuie ca unicele variante de debransare de la sistemul national de energie electrica il reprezinta eolienele si/sau panorile solare. De parca nici nu ar exista generatoare pe benzina/diesel de atita amar de vreme..

    De fapt ideal ar fi fost ca fiecare imobil sa aiba generatorul sau propriu, curentul generat sa fie continuu nu alternativ si sa treca masina cu motorina/benzina o data pe saptamina pe fiecare strada si fiecare sa cumpere cit are nevoie….Dar desigur pentru „ei” nu era bine caci nu putea fi intrerupta energia electrica „de la tentru”.

    In alta ordine de idei, la blocurile care sint prevazute cu interfon exista mai multe metode de deschidere a usii pe dinafara. 1. Cu cod introdus de la tastatura 2. Cu cheie electronica (tag din acela de proximitate RFID). 3. Cu cheie obisnuita (mecanica din aia cu dinti). Evident metodele 1 si 2 functioneaza numai cu energie electrica. In unele instalatii se poate prevedea o baterie de back-up care sa asigure autonomie de citeva ore bune in cazul unei pene de curent dar cei mai multi instalatori nu o monteaza ca doar nu este asa, traim intr-o lume civilizata unde nu exista pene de curent. Mai mult de atit…acea baterie necesita o intretinere…de fapt mai bine zis este necesara inlocuirea acesteia o data la doi-trei ani. Daca la unele blocuri s-ar fi optat pentru utilizarea unei baterii de back-up in mod sigur nu ar fi tinut minte nimeni ca o data la 2-3 ani trebuie inlocuita. Dar metoda 3 (cu cheie obisnuita cu dinti) functioneaza si fara energie electrica. De aceea la blocurile unde este prevazuta una din metodele 1 sau 2 de deschidere a usii este fie prevazuta si metoda 3 (care functioneaza independent de energia electrica) fie broasca este fabricata de asa natura incit se deblocheaza automat cind se „ia curentul” si usa ramine deblocata pe toata durata penei de curent. Acu’ daca s-a optat pentru o cheie mecanica si tu ai pierdut-o…e alta poveste…

    Apreciază

  10. M said, on ianuarie 12, 2021 at 12:49 am

    Citiți comentariul cu numărul 56 momentan de sus în jos Amanda Carter:https://youtu.be/4NXlDTaAoPQ

    Apreciază

  11. Mădălina said, on ianuarie 12, 2021 at 9:00 am

    https://youtu.be/4NXlDTaAoPQ comentariul de la acest link al persoanei Amanda Carter este legat de o pană de curent globală posibil

    Apreciază

  12. […] Pana uriasa de curent din Romania (fara precedent in ultimii zeci de ani) ar trebui sa ne aminteasca… […]

    Apreciază

  13. […] Pana uriasa de curent din Romania (fara precedent in ultimii zeci de ani) ar trebui sa ne aminteasca… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.