SACCSIV – blog ortodox

Polonia, o ţară plină de antivaccinişti

Posted in Coronavirus, Polonia, vaccin, virus by Vali on ianuarie 6, 2021

Sursa: https://www.dw.com/ro/polonia-o-%C5%A3ar%C4%83-plin%C4%83-de-antivaccini%C5%9Fti/a-56112632

Scepticismul faţă de vaccinare este răspândit în Polonia. Mulţi refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului. Între adversarii tradiţionali ai vaccinului se numără şi politicieni şi personalităţi din toate domeniile.

Când cunoscuta ziaristă poloneză Hanna Lis a postat recent un mesaj pe Twitter, reţelele de socializare au luat foc în Polonia. Lis a relatat că a avut cândva un şoc anafilactic. Acea reacţie alergică a fost „trauma cea mai mare pe care a trăit-o”. Chiar dacă ea nu a spus în mesaj ce a provocat acel şoc, acesta a declanşat o dezbatere aprinsă privind posibile efecte secundare ale noilor vaccinuri anti-coronavirus. Au fost citate frecvent mărturii din Marea Britanie şi SUA despre persoane vaccinate care au manifestat ulterior reacţii anafilactice.

Lis nu este o adversară declarată a vaccinării. Ea cere doar mai multe informaţii. Dar episodul cu mesajul pe Twitter este emblematic. În Polonia foarte mulţi oameni manifestă nesiguranţă în debutul campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului. Se simt neinformaţi. De altfel, Polonia este una din cele mai sceptice ţări europene în privinţa vaccinurilor în general.

Iar politica actualului guvern nu prea contribuie la diminuarea neîncrederii. Premierul polonez Mateusz Morawiecki informează zilnic în conferinţe de presă despre sosirea unor noi doze de vaccin în ţară. El apelează la concetăţenii săi să se vaccineze. Şi vorbeşte entuziast despre o grabnică reîntoarcere lo normalitate. Hanna Lis a comunicat pe Twitter: „Această propagandă, că vaccinele sunt un succes, are efectul contrar.”

Superstiţii şi formule magice

Despre o „propagandă de succes umflată cu pompa” vorbeşte şi sociologul şi expertul în probleme de sănătate Tomasz Sobierajski de la Universitatea Varşovia. Deşi nu este un antivaccinist, el nu este de acord ca scepticii să fie etichetaţi drept „tâmpiţi”. Neîncrederea faţă de vaccinuri se datorează guvernului, care nu a desfăşurat o campanie de informare. „Spre deosebire de ţările din vest, la noi atitudinea faţă de vaccin se bazează pe superstiţii şi formule magice”, a declarat el pentru ziarul Gazeta Wyborcza.

De exemplu nimeni nu încearcă să le explice oamenilor că vaccinul anti-Covid nu influenţează genomul uman, aşa cum se tem mulţi, a spus Sobierajski. Sociologul nu se miră deloc că, potrivit sondajelor, numai patru până la cinci din 10 chestionaţi sunt dispuşi să se vaccineze. Scepticismul faţă de vaccinuri nu constituie o noutate în Polonia. Numai patru la sută din Polonezi se vaccinează împotriva Gripei. În ţările din vestul Europei se vaccinează o largă majoritate. „În cele din urmă ne vom mai afla multă vreme în disperarea pandemiei”, a avertizat Sobierajski.

Neîncredere şi teorii ale conspiraţiei

Taberei sceptice se alătură între timp tot mai multe personalităţi ale vieţii publice şi tot mai mulţi politicieni ai partidului guvernamental PiS. „Nu mă voi vaccina”, a declarat recent Janusz Kowalski, secretar de stat în Ministerul Avuţiei Publice, în cadrul unui interviu acordat portalului Wirtualna Polska. „Aceasta este o chestiune de libertate şi de decizie individuală.”

O chestiune de libertate este vaccinul şi pentru asociaţia antivacciniştilor polonezi STOP NOP (stopaţi reacţiile nedorite ale vaccinurilor”, care nu se opun în ultimele luni doar vaccinării ci pun sub semnul întrebării existenţa coronavirusului. Forumul lor a devenit postul de televiziune privat, finanţat din donaţii, NTV din Wrocław. Fondatorul şi şeful său, Janusz Zagorski vrea să demaşte „minciunile legate de COVID-19”, după cum a declarat el pentru DW. Teoria sa este: „pandemia este un instrument prin care puternicii lumii acesteia vor să preia controlul asupra creierelor noastre.” În cadrul vaccinării se implantează sub piele microchipuri care pot transmite toate datele despre acel om. „Astfel un om va putea fi scanat la fel cum sunt scanate astăzi mărfurile în magazin”, a declarat politologul Zagorski. El este mândru că abonaţii postului său au crescut cu o treime în timpul pandemiei, însumând în prezent aproximativ 300.000.

Vacciniştii sunt mai ales de stânga, antivacciniştii mai ales de dreapta

Chiar dacă adepţii teoriilor conspirative sunt o minoritate în Polonia, antivacciniştii sunt numeroşi. Potrivit unui sondaj efectuat în ajunul Crăciunului de institutul IBRIS la cererea ziarului Rzeczpospolita, 47 la sută din cei chestionaţi sunt gata să se vaccineze, în vreme ce 44 la sută nu vor asta (9 la sută nu ştiu). Cei mai mulţi (67 la sută) din cei care au spus da fac parte din grupa de vârstă a persoanelor peste 70 de ani. Cei mai puţini care au spus da au vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani (29 la sută) şi între 30 şi 39 de ani (28 la sută). Mai mulţi bărbaţi (59 la sută) decât femei (35 la sută) s-au declarat dispuşi să fie vaccinaţi.

Mai mulţi vaccinişti există între susţinătorii stângii (82 la sută) şi ai platformei civice liberale (65 la sută). În rândul electoratului PiS pro-vaccin s-au declarat 56 la sută.

Potrivit şefului IBRIS, Marcin Duma, este greu să lupţi împotriva scepticismului. Argumentul cel mai răspândit este acela că vaccinul a fost elaborat şi aprobat în pas alergător şi nu poate fi practic contrazis. „Într-adevăr nu există nimic care să explice cum de a reuşit într-un timp atât de scurt”, spune Duma. De aceea mulţi vor să aştepte până când au fost vaccinaţi ceilalţi.

Catolicii au îndoieli de ordin moral

În Polonia, ţară catolică, joacă un rol la criticarea vaccinurilor şi un argument care are legătură cu folosirea celulelor de embrioni avortaţi la producţia unor anumite vaccinuri. Aceasta s-a întâmplat doar de câteva ori în anii 1960, dar celulele recoltate atunci au fost cultivate artificial până astăzi. De asemenea, avorturile au fost atunci legale şi nu au avut nicio legătură cu producţia unor vaccinuri. Cu toate acestea antivacciniştii susţin că la producţia serului se folosesc fetuşi avortaţi.

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ines said, on ianuarie 6, 2021 at 8:47 pm

  Bilanțul persoanelor vaccinate în Romania: Peste 16.000 de persoane vaccinate îl ultimele 24 de ore, aproape 90 de reacții adverse.

  https://www.zf.ro/eveniment/peste-16-000-de-persoane-vaccinate-in-ultimele-24-de-ore-aproape-90-19853746

  Apreciază

 2. M. Uriel said, on ianuarie 6, 2021 at 9:56 pm

  PROBLEME LA CAPITOLIU. FOCURI DE ARMA

  Apreciază

 3. Dana said, on ianuarie 6, 2021 at 10:01 pm

  off topic- ” Parintele Calistrat ma da in judecata pentru ca am citit scrisoarea Sfantului Paisie Aghioritul ” https://www.youtube.com/watch?v=KvNf71zlyaU&fbclid=IwAR2RgD2BOh2jOG8nh2ct2MQqDsuUwmOpPMo4KdZps2fFjeOO_Sk0fnCGqRc

  Apreciază

 4. isa said, on ianuarie 7, 2021 at 1:45 am

  Un subiect care in ultima vreme a fost trecut sub tacere, padurile:
  https://bogdanstoica.ro/blog/item/22671-pandemia-nestiuta-din-padurile-romanesti

  Apreciază

 5. Paul said, on ianuarie 7, 2021 at 12:14 pm

  Vaccinul Phizer Bio N Tech a produs 110 reacții alergice în Mexic. Cea mai grava o doctorița a suferit encefalomielita. A ajuns la terapie intensiva.

  https://m.activenews.ro/externe/Vaccinul-Pfizer-BioNTech-a-produs-110-reactii-alergice-in-Mexic.-Cea-mai-grava-o-doctorita-a-suferit-encefalomielita.-A-ajuns-la-terapie-intensiva-164555

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: