SACCSIV – blog ortodox

Incepand cu 29 noiembrie, rugaciunea Tatal Nostru se modifica la catolici

Posted in catolici, papa Francisc I by saccsiv on noiembrie 24, 2020

27 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Marian said, on noiembrie 24, 2020 at 11:09 pm

    Satanisti. Nu recunosc pe Tatal, care nici nu forteaza pe nimeni la mantuire si nici nu paraseste in ispite. Ispitele sunt bune caci vadesc pe om. Bunul Dumnezeu lumineaza pe om despre el insusi, prin ispite. Caci sunt multi mincinosi care la aratare se dau crestini (incepatura rautatii sunt chiar catolicii) iar cand apare ispita argintilor, razboiesc pe oricine, inclusiv pe singura Biserica Apostolica adevarata si, implicit pe Mantuiotorul Hristos.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Marian ' said, on noiembrie 24, 2020 at 11:53 pm

    ” Si nu ne duce pe noi in ispita ” . Acum , chestia asta care , zilele trecute mi-ar fi dat fiori reci prin suflet , chiar imi pare fezabila eventual , de bun simt : ” SI NU NE ABANDONA ISPITEI ” ??? Eu zic c-ar merge , chiar cred ca este de meditat asupra acestei sintagme pe care PAPA , adica una dintre cele mai inalte autoritati teologice a lumii , o lanseaza public incepand cu 29 Noiembrie 2020 caci , NU TATAL , NU DUMNEZEU ne trimite ispitele ci…altcineva care , fiind mai puternic decat noi ne face s a cedam ispitelor si astfel { precum Adam si Eva } sa cadem prada pacatului . Intrebarea pe care mi-o pun si pe care-o pun …cui s-o pricepe sa ma lamureasca este : capii celorlalte biserici crestine , orodoxa , ortodoxa de rit vechi si care-o mai fi biserica si credincios crestin { chiar si biserica catolica insasi , prin preotii si credinciosii ei } vor accepta schimbarea aceasta propusa de catre Papa Francisc ? Stiam ca-n Evanghelii se scrie undeva p’acolo :” cine va schimba fie si-o litera macar din aceasta scriptura va fi blestemat in vecii vecilor el si neamul sau . ” si-atunci ma-ntreb : NU CUMVA ESTE O INCUMETARE , NU CUMVA ESTE UN PACAT ???Mai am o intrebare ce ma framanta in acest caz si , chiar mi-asi dorii ajutorul cuiva care se pricepe cat de cat la probleme teologice . Daca cineva religios , cineva care-i credincios adevarat se plange DOMNULUI DUMNEZEU , se plange lui DUMNEZEU TATAL ca se simte abandonat ispitei , oare asta nu inseamna ca , de fapt CREDINTA sa nu-i chiar atat d e solida precum credea el ? Intreb si va rog sa raspundeti cei ce aveti har si pricepere . P.S. Parca se-aduna din ce in ce mai multe controverse legate de acest Papa iezuit .

    Apreciază

    • Mihai T said, on noiembrie 25, 2020 at 7:28 am

      Papa nu este ”cea mai înaltă autoritate teologică a lumii”, fiind eretic.
      Acea sintagmnă mi se pare că a fost explicată de sfinții părinți.

      Apreciază

  3. Radu Humor said, on noiembrie 25, 2020 at 12:00 am

    Corect ar fi şi :
    „Să judece vii şi morţii din a sa împărăţie fără sfârşit „

    Apreciază

  4. Clement said, on noiembrie 25, 2020 at 12:39 am

    Aceasta versiune a fost acceptata atat de catolici cat si de ortodocsi.
    S-a urmarit in fapt revenirea la textul in arameana, limba vorbita de Iisus.
    Modificarea a condus la impunera formulei :”Si nu ne lasa pe noi sub ispita” sau „Si nu ne pune pe noi la incercare” in locul tulburatoarei cereri „Si nu ne duce pe noi in ispita”.
    Crestinii, fiind constienti de slabiciunea naturii umane il roaga pe Dumnezeu Tatal sa nu fie pusi la incercare, sa nu fie lasati sub puterea ispitelor.
    Cine L-ar putea considera pe Domnul un ispititor? In Evanghelii , Mantuitorul precizeaza ca pedeapsa cea mare se va abate aspura ipititorilor, adica a celor care l-au acceptat pe satana drept stapan.
    O regretabila eroare a traducatorilor a persistat sute de ani.
    In urma cu un sfert de secol am auzit rugaciunea Tatal Nostru rostita in versiunea pe care o vor adopta catolicii, de preoti ortodocsi cu har si profunda cunoastere a textelor sacre, printre acestia aflandu-se si parintele Patriciu Vlaicu.
    Foarte posibil ca in viitor sa reintre in textele fundamentale si cuvantul Ruah , tradus in limbile moderne.

    Apreciază

    • guti flo said, on noiembrie 25, 2020 at 1:29 pm

      Clement
      Personal , l-am cunoscut pe pr Patriciu Vlaicu….am locuit in Bruxelles mai multi ani.
      O spun pt cine intelege ce inseamna ecumenismul….evivitati sa aveti legaturi duhovnicesti cu acest preot…este un f bun orator…iti descrie f frumos evanghelia zilei, rar am auzi discursuri ca ale lui……dar din pacate, te dirijeaza in directia ecumenismului…..stiu sigur ce vorbesc.
      Atunci cand eram eu in Belgia…invita credinciosi sa vina la rugaciuni comune, intr-o capela din centrul Bruxelles-ului, special amenajata pt ecumenism.

      Apreciază

  5. Mihai T said, on noiembrie 25, 2020 at 7:32 am

    Otroc Veaceslav ( sau nu mai știu cine) a spus că se va umbla la Crez. Într-o astfel de situație eu zic că nu mai putem intra în acea biserică. Dacă va accepta cineva de la ortodocși treaba asta din articol, eu zic că și în acest caz nu putem intra în acea biserică. Dacă era o problemă poate că ar fi fost discutată într-un Sinod Ortodox.

    Apreciat de 1 persoană

    • slava said, on noiembrie 25, 2020 at 3:02 pm

      otroc veaceslv este o secta totalitara formata de catre maica sa valentina, acest baiat niciodata nu a profetit, toate profetiile sunt preluate din alte parti si amestecate cu erezii, veaceslav e sfint, deoarece a murit la virsta frageda de cancer, daca crestea mare mamasa facea din el un kasperovsky

      Apreciază

  6. valitgv said, on noiembrie 25, 2020 at 7:45 am

    MÂNDRIA lumii acesteia. Dintr-odată, toti suntem mai deștepți decât Hristos, Cel care a spus rugăciunea prima dată.

    Apreciază

  7. Florin said, on noiembrie 25, 2020 at 9:14 am

    Rugaciunea Domneasca ,,Tatal Nostru,,

    Din pacate rugaciunea Tatal Nostru nu a scapat de influentele ,,duhului vremi ,,cu mult mai inainte de ceia ce a propus papa cu aceasta noua schimbare. Ceea ce s-a cultivat in mod fin a fost intoarcere a omului spre trup ajungandu-se pana la un cult al trupului, astfel cuvantul,,painea noastra cea spre fiinta,, sau ,,de-a pururea,, s-a inlocuit ,,cu painea noastra ce-a de toate zilele,, Cand cerem Lui Dumnezeu ,,painea noastra cea spre fiinta,, sau ,,de-a pururea,, inseamna ca ne dorim hrana sufletului, hrana duhavniceasca care ne poate duce la mantuire, iar uni sfinti parinti ne m-ai sfatuiau ca ar mai fi vorba si de sfintele taine, sfanta inpartasanie. Sfânta Evanghelie după Matei si chear tota invatatura lui Hristos ne invata foarte clar, sa căutam mai întâi împărăţia lui Dumnezeu, adica hrana cereasca, si toate celelalte se vor adăuga vouă, adica panea trupeasca

    31. Deci, nu duceţi grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca?
    32. Că după toate acestea se străduiesc neamurile; ştie doar Tatăl vostru Cel ceresc că aveţi nevoie de ele.
    33. Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă.

    Nu trebue ca sa fi teolog ca sa iti dai seama ca cuvantul ,,painea noastra cea de toate zilele,, nu are nici o legatura cu cuvantul ,,painea noastra cea spre fiinta,, sau ,,de-a pururea,,. Daca faceti dumneavoastra un test, si intrebati pe cei care spun Tatal Nostru in variantala ,,painea noastra ce-a de toate zilele,, o sa observati ca toti o sa va raspunda ca este vorba de hrana trupeasca, iar daca intrebati aceleas personae la ce se refera ,,painea noastra cea spre fiinta,, sau ,,de-a pururea,, o sa aveti surpriza sa constatati ca aproape nu stie la ce se refera
    Nici in convorbirea lui Iisus cu femeia samarineanca, Iisus nu face referire la vreo apa speciala care iti poate potoli setea trupeasca ci se refera la o apa care poate potoli sete sufleteasca

    13. Iisus a răspuns şi i-a zis: Oricine bea din apa aceasta va înseta iarăşi;
    14. Dar cel ce va bea din apa pe care i-o voi da Eu nu va mai înseta în veac, căci apa pe care i-o voi da Eu se va face în el izvor de apă curgătoare spre viaţă veşnică
    10. Iisus a răspuns şi i-a zis: Dacă ai fi ştiut darul lui Dumnezeu şi Cine este Cel ce-ţi zice: Dă-Mi să beau, tu ai fi cerut de la El, şi ţi-ar fi dat apă vie.

    La finalul rugaciuni fraza ,,si ne izbaveste de cel viclean,, a fost strecurata fraza ,,si ne izbaveste de cel rau,,.Exista un proverb la romani si nu numai ,,Fereste-ma Doamne de prieteni ca de dusmani am eu grija,, adica ferestema Doamne de viclean de cel care numai Tu sti ce se ascunde in inima lui, de cel care imi spune prieten dar el are alte scopuri, iar de cel rau cu ajutorul Tau ma voi putea feri de el. Rugaciunea ,,Tatal Nostru,, nu este si nu a fost niciodata o rugaciune de suprafata, ea este si a fost o rugaciune profunda.

    Apreciat de 2 persoane

    • Marian ' said, on noiembrie 26, 2020 at 9:01 am

      @Florin Te contrazic caci , am intalnit destui oameni a caror varsta depasea cu mult acea varsta de bun simt pentru care statul se chinuie sa plateasca pensiile si care oameni , stiau precis ca este vorba despre hrana spirituala cand venea vorba despre ” painea noastra cea spre fiinta ” . Culmea este ca , acei oameni despre care fac vorbire , nu erau niste batrani politicieni , economisti , filosofi sau specialisti in teologie ci…oameni de la tzara , niste oameni pentru care daca au patru clase inseamna ca…au mult , oameni care-si culltiva de cand se stiu ei pamantul { aia care au asa ceva } pentru a supravietui ei si copii lor ajunsi intre timp … domni . Culmea este ca , astia de la coada vacii chiar stiu ce-nseamna unele dintre lucrurile enumerate de dumneata si asta , spre deosebire de multi dintre absolventii magnna cum laude ai Universitatii Wikipedia .

      Apreciază

  8. Coprie said, on noiembrie 25, 2020 at 9:27 pm

    Între „Și nu ne duce pe noi în ispită” și „nu ne abandona(lăsa) pe noi în ispită” există o diferență fundamentală care văd că mulți, chiar și ortodocși, o trec cu vederea. Este vorba de temporalitate(momentul actiunii), deci când zici „și nu ne duce pe noi în ispită” exprima o cerere către Dumnezeu Tatăl de a ne feri de ispită ÎNAINTE de a avea loc(ispita). Iar când zici „și nu ne abandona(lăsa) pe noi în ispită” exprima o cerere către Dumnezeu Tatăl de a ne feri de ispită ÎN TIMP CE are loc(ispita). Deci la prima cerere îl rugăm pe Dumnezeu să ne ocrotească astfel încât nici să cunoaștem ispita. Iar la a doua îl rugăm pe Dumnezeu să ne scoată din ispită, în care am intrat fie și de bunăvoie. Acum socotească fiecare care cerere îi mai bună. Iertați.

    Apreciază

  9. mircea.v said, on noiembrie 25, 2020 at 9:29 pm

    Sfantul Ioan Gura de Aur

    Din Omilii la Matei


    […]
    „Deci asa va rugati: „Tatal Nostru, Care esti in Ceruri””. (Matei 6,9)
    Vezi ca indata a desteptat luarea aminte a ascultatorilor, amintitnd, chiar, prin cel dintai cuvant al rugaciunii, de toate binefacerile lui Dumnezeu. Cel care numeste Tata pe Dumnezeu, prin aceasta singura numire, a marturisit: iertarea pacatelor, ridicarea pedepsei, dreptatea, sfintenia, rascumpararea, infierea, mostenirea, insusirea de frate cu Unul-Nacut, daruirea Duhului. Ca nu-i cu putinta sa numesti Tata pe Dumnezeu, daca nu ai dobandit toate aceste bunatati. Hristos, deci, desteapta luarea aminte a ascultatorilor Lui prin doua lucruri: si prin vredinicia Celui pe Care Il numesc Tata, si prin maretia bunatatilor de care se bucura. Cand spune: „Care esti in ceruri”, nu o spune ca sa inchida pe Dumnezeu in cer, ci ca sa indeparteze de pamant pe cel ce roaga si sa-l ridice la locurile cele inalte si la locasurile cele de sus. Tot prin aceste cuvinte, ne mai invata sa facem rugaciune de obste pentru toti fratii. Ca n-a spus: „Tatal meu care esti in ceruri”, ci: „Tatal nostru”, poruncindu-ne sa inaltam rugaciuni pentru toti oamenii si sa nu urmarim niciodata folosul nostru, ci totdeauna folosul aproapelui. Prin asta starpeste dusmania, doboara mandria, alunga invidia, aduce dragostea – mama tuturor bunatatilor, izgoneste inegalitatea dintre oameni, arata ca este de aceiasi cinste si imparatul si saracul, pentru ca participam cu totii, in comun, la cele mai mari si la cele mai necesare bunuri. Ce paguba avem de pe urma obarsiei noastre de jos, cand, de pe urma obarsiei noastre de sus, toti santem la fel, nimeni nu are ceva mai mult decat altul, nici bogatul mai mult decat saracul, nici stapanul mai mult decat sluga, nici domnul mai mult decat supusul, nici imparatul mai mult decat ostasul, nici filozoful mai mult decat barbarul, nici inteleptul mai mult decat prostul? Tuturor ni s-a daruit aceiasi noblete, invrednicindu-ne pe toti la fel sa-I zicem lui Dumnezeu: „Tata”.
    Deci dupa ce ne-a amintit de aceasta noblete, de darul cel de sus, de egalitatea de cinste dintre toti oamenii, de dragoste, dupa ce ne-a departat de la pamant si ne-a urcat in ceruri, sa vedem acum ce ne porunceste sa cerem. De altfel este indestulator numai cuvantul „Tata”, ca sa ne invete toata virtutea. Ca acela care-L numeste pe Dumnezeu „Tata”, si Tata obstesc, trebuie sa duca o astfel de viata incat sa nu se arate nevrednic de aceasta noblete si sa se straduiasca sa fie egal cu darul primit.[…]

    „Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri”
    Ai vazut ce covarsitoare iubire de oameni? Dupa ce prin botez ne-a sters atat de multe pacate si ne-a dat nespusa maretie a darului Sau, ne invredniceste iarasi de iertare dupa ce pacatuim! Ca rugaciunea aceasta se cuvine sa o spuna numai cei botezati, o arata si legile Bisericii, dar si cuvintele de la inceputul rugaciunii – ca cel nebotezat nu poate sa numeasca pe Dumnezeu Tata! Asadar, daca rugaciunea aceasta se cuvine sa fie rostita numai de cei botezati, iar ei se roaga pentru ca au nevoie sa li se ierte pacatele, urmeaza ca nici dupa botez n-a pierit castigul pocaintei. Daca Domnul n-ar fi vrut sa arate asta, nu ne-ar fi poruncit sa ne rugam asa. Pentru ca Domnul in aceasta rugaciune aminteste de pacate, pentru ca ne porunceste sa ne cerem iertare, pentru ca ne invata ca putem sa dobandim iertare si pentru ca prin aceasta ne-a facut lesnicioasa cale, este lamurit ca stie si ca ne arata ca putem, si dupa botez, sa ne curatim pacatele; si tocmai de aceea a pus in rugaciunea aceasta si cererea pentru iertarea pacatelor. Astfel, pentru ca ne pomeneste de pacate, ne invata sa fim smeriti; pentru ca ne porunceste sa iertam altora greselile, indeparteaza din sufletul nostru dusmania; pentru ca ne fagaduieste si noua iertarea greselilor daca iertam pe cei ce ne gresesc, ne da bune nadejdi si ne invata sa filozofam despre nespusa iubire de oameni a lui Dumnezeu.

    Dar ceea ce trebuie mai cu seama observat este ca, in fiecare din cererile de pana acum, Domnul a amintit intreaga virtute, cuprinzand in ea si porunca de a nu purta dusmanie – ca a sfinti numele lui Dumnezeu inseamna a duce o viata desavarsita in toate privintele; a se face voia Lui arata iarasi acelasi lucru; a putea sa-I spui lui Dumnezeu: Tata, inseamna a arata o vietuire fara pata; in toate acestea este cuprinsa negresit si indatorirea de a indeparta din sufletul nostru orice ura fata de cei ce ne-au gresit -, totusi Hristos nu S-a multumit cu atata, ci, vrand sa arate cat de mult tine la iertarea dusmanilor, o aminteste in chip special; iar dupa ce termina rugaciunea, nu mai revine asupra nici unei alte porunci decat asupra acesteia, spunand asa: „Ca de veti ierta oamenilor greselile lor, va va ierta si voua Tatal vostru ceresc” (Matei 6,14). Prin urmare, noi facem inceputul iertarii noastre, noi santem stapanii judecarii noastre. Si pentru ca nici unul din cei nesocotiti, cand este judecat, sa nu-I poata aduce lui Dumnezeu nici o invinuire, mare sau mica, Dumnezeu te face pe tine stapan, raspunzator al sentintei si-ti spune: „Dupa cum ai judecat, asa te judec si Eu! Daca ierti pe aproapele tau, te voi ierta si Eu!”. Cu toate ca nu se potriveste o iertare cu alta! Tu ierti pentru ca ai nevoie de iertare; Dumnezeu, insa, n-are nevoie de nimic; tu ierti pe un om de aceiasi fire cu tine; Dumnezeu, insa, iarta un rob; tu esti vinovat de nenumarate pacate; Dumnezeu, insa, este fara de pacat. Si cu toate acestea, si asa Dumnezeu Isi arata iubirea Lui de oameni. Ar putea, chiar fara asta, sa-ti ierte toate pacatele tale, dar vrea, si pe aceasta cale, sa-ti faca bine, dandu-ti nenumarate prilejuri sa fii bland si iubitor de oameni, sa scoata din tine fiara, sa stinga mania si prin toate sa te infrateasca cu semenul tau. […]

    „Şi nu ne duce pe noi in ispită, ci ne izbăveşte de cel rău, Că a Ta este
    împărăţia şi puterea şi slava în veci, Amin” .

    în aceste cuvinte Domnul ne arată lămurit nimicnicia noastră şi ne potoleşte
    trufia, învăţîndu-ne să fugim de lupte şi să nu le căutăm. Aşa victoria ne va fi mai
    strălucită, iar înfrîngerea diavolului mai ruşinoasă. Cînd sîntem tîrîţi în lupte, da,
    atunci trebuie să le înfruntăm cu curaj; dar dacă nu sîntem chemaţi, să stăm
    liniştiţi şi să aşteptăm timpul luptelor, ca să arătăm şi că nu umblăm după slavă
    deşartă şi că sîntem curajoşi.

    „ Cel rău „este numit aici diavolul. Domnul ne porunceşte să purtăm cu el
    război neîmpăcat şi ne arată că diavolul nu-i prin fire aşa. Că răutatea nu vine de
    la fire, ci de la voinţă. Diavolul este numit prin excelenţă aşa din pricina
    covârşitoarei lui răutăţi şi din pricină că duce cu noi război neîmpăcat, fără ca noi
    să-1 fi nedreptăţit cu ceva.De aceea Domnul nici n-a spus: „Izbăveşte-ne de cei
    răi”, ci: „de cel rău”, învăţîndu-ne să nu purtăm ură semenilor noştri pentru relele
    pe care le suferim de la ei, ci să mutăm ura noastră de la ei la diavol, pentru că el
    este pricina tuturor relelor.

    Aşadar, după ce prin amintirea duşmanului nostru ne-a pregătit de luptă şi
    ne-a stîrpit toată trândăvia, ne dă iarăşi curaj şi ne ridică gândurile, amintindu-ne
    de împăratul sub Care sîntem rânduiţi şi arătînd că El este mai puternic decît toţi,
    spunînd: „Că a ta este împărăţia şi puterea şi slava”. Deci dacă a Lui este
    împărăţia, nu trebuie să ne temem de nimeni, pentru că nu este nimeni care să I se
    împotrivească şi cu care să împartă stăpânirea.

    Cînd spune: ”A Ta este împărăţia”, Hristos arată că şi diavolul, care se luptă cu
    noi, este supus lui Dumnezeu, chiar dacă pare că I se împotriveşte, Dumnezeu
    îngăduindu-i deocamdată aceasta. Că şi diavolul face parte din robii Lui, din cei
    cărora li s-a luat cinstea şi au fost izgoniţi. De altfel diavolul n-ar îndrăzni să atace
    pe vreun om dacă n-ar lua mai întîi putere de la Dumnezeu. Dar pentru ce vorbesc
    de oameni? Nici împotriva porcilor n-a putut îndrăzni ceva pînă ce nu i-a îngăduit
    Domnul ; nici împotriva turmelor cu oi, nici împotriva cirezilor cu vite, pînă ce
    n-a luat îngăduinţă de sus.

    „Şi puterea”. Chiar de-ai fi slab de tot, drept este să ai curaj, pentru că ai un
    împărat ca Acesta, Care poate săvârşi, şi prin tine, cu uşurinţă totul.

    „Şi slava în veci, Amin”.

    Apreciat de 1 persoană

  10. Marian ' said, on noiembrie 26, 2020 at 8:45 am

    Eu , omul de la marginea societatii , zarzavagiul din Berceni si crescator de porci in acelasi timp , eu n-am atata cultura incat sa stiu ce-i acela ECUMENISM si nici macar care-s de fapt meandrele continute de rugaciunea TATAL NOSTRU . Asa am invatat-o de la parintii mei in urma cu… foarte multi ani , asa i-am invatat pe copii mei s-o spuna catre CEL PREA INALT si tot asa o voi rostii si de-acum inainte … cat imi va mai fi permis sa traiesc pe acest Pamant AMIN ! Nu stiu nici macar ce-i cu SFINTII PARINTI despre care pomenea aici Mihai T insa , stiu precis cine-i Isus Cristos … asa cum era ortografiat acest NUME in urma cu… o mie de ani . Deci , intreb , nu ispitesc si nu dau cu parul : daca Iisus Hristos este cel ce-a rostit PRIMUL aceasta rugaciune si , invatandu-I pe ucenici astfel ne-a transmis si noua acest IMN DE SLAVA LUI DUMNEZEU pentru ce se apuca PAPA { repet : cea mai inalta autoritate ecleziastica , nu si teologica , a lumii } sau oricine avand mintea plina pana la refuz de invatatura teologica sa scormoneasca trecutul si sa-ncerce sa impuna TUTUROR CRESTINILOR sa ia drept litera de evanghelie cuvantul sau si nu pe cel al FIULUI OMULUI ? Repet , imi par de bun simt acele modificari insa , intreb : asta nu-i transforma pe toti acea ce vor accepta aceasta schimbare propusa de catre suveranul Pontif in calcatori ai literei si spiritului Sfintelor Scripturi ? Daca ma voi afla vreodata in Belgia si trecand prin Bruxelles voi constata ca sufletul meu se afla intr-o mare cumpana , SIGUR nu voi ezita sa intru in biserica , chiar in cea pastorita de catre preotul Patriciu Vlaicu , pentru a ma inchina in fatza lui Dumnezeu iar daca acest preot Patriciu Vlaicu, se va ruga si pentru mine lui DUMNEZEU chiar cred ca , rugaciunea sa va fi bine primita acolo SUS in ciuda acuzatiilor de ecumenism de care are parte . P.S. Chiar cred ca , ar cam fi vremea ca , cele doua surori sa se impace intru slava crestinismului si lui DUMNEZEU ! Asta ma transforma in … ecumenist ?

    Apreciază

    • guti flo said, on noiembrie 26, 2020 at 1:25 pm

      Incearca sa intelegi pe limba ta de zarzavagiu…..ca atunci cand cineva incearca sa te desparta de persoana iubita, nu stai si vinzi mai departe zarzavaturi in nesimtire….ci faci tot ce iti sta in putinta sa nu-ti pierzi iubirea.
      Ce, daca esti zarzavagiu…asta inseamna ca nu esti in simtiri?

      Apreciază

  11. Simona said, on noiembrie 26, 2020 at 8:52 am

    Acest articol a reaprins o nedumerire/framantare mai veche a mea. De ce parintele de la biserica noastra tot spune la Tatal nostru „si nu ne lasa pe noi dusi in ispita”? Va rog mult sa ma ajutati sa inteleg daca e bine sau nu asa, caci eu oscilez intre a nu pune la indoiala ce spune preotul si credinta ca nu se poate ca toti Sfintii Parinti sa fii acceptat o greseala (de traducere) fara sa o indrepte. Doamne ajuta!

    Apreciază

  12. florinache said, on noiembrie 26, 2020 at 12:21 pm

    Importanta este corectitudinea traducerii astfel incat cum intelegeau inaintasii rugaciunea, sa o intelegem si noi la fel. Daca acum cineva da o alta traducere si aceasta traducere este diferita ca sens fata de prima nu e corect. Sunt sigur ca rugaciunea Tatal nostru asa cum a fost rostita de Domnul nostru Iisus Hristos este perfecta si nu are nevoie de modificari.

    Apreciază

  13. […] Iata un fragment din Omilia la Matei a Sfantului Ioan Gura de Aur (despre rugaciunea Tatal Nostru) postata de fratele mircea.v la rubrica de comentarii a articolului Incepand cu 29 noiembrie, rugaciunea Tatal Nostru se modifica la catolici: […]

    Apreciază

  14. guti flo said, on noiembrie 26, 2020 at 1:18 pm

    Marian,

    Sfantul Iustin Popovici :

    Ecumenismul e numele de obște pentru creștinismele mincinoase, pentru bisericile mincinoase ale Europei Apusene. În el se află cu inima lor toate umanismele europene, cu papismul în frunte; iar toate aceste creștinisme mincinoase, toate aceste biserici mincinoase, nu sînt nimic altceva decît erezie peste erezie. Numele lor evanghelic de obște este acela de „a-tot-erezie” (pan-erezie).

    De ce? Fiindcă, de-a lungul istoriei, feluritele erezii tăgăduiau sau sluțeau anume însușiri ale Dumnezeu-Omului Domnului Hristos, în timp ce ereziile acestea europene îndepărtează pe Dumnezeu-Omul în întregime și pun în locul Lui pe omul european. În această privință nu e nici o deosebire esențială între papism, protestantism, ecumenism și celelalte secte, al căror nume este „legiune”.

    Ecumenismul este ceea ce te desparte de Dumnezeu…..daca nu iti place acest lucru…opreste-te sa gandesti asfel.
    Este doar un sfat.

    Apreciază

  15. Marian ' said, on noiembrie 26, 2020 at 7:35 pm

    @guti flo Stimate domn si frate in Hristos , pentru mine , ” zarzavagiul ” bercenar , oricine inaltza SLAVA lui Dumnezeu imi este frate ! Pentru mine , crescatorul d e porci din Berceni ORICINE se-nchina in fatza JERTFEI LUI IISUS HRISTOS PENTRU RIDICARE A PACATULUI LUMII , imi este FRATE chiar daca-i catalogat de cineva drept un…slujbas al Diavolului care , ce sa vezi , pana si asta este probabil, fie ecumenist , fie papistas fie…protestant . Chiar nu conteaza daca-i catolic , protestant sau…alte ” secte ” chiar si daca , cineva mai cult teologic decat zarzavagiul care sunt eu , vine sa-mi spuna ca numele lor adunate dau ca rezultat : LEGIUNE . Inca n-am auzit sau citit pe undeva ca Diavolul { care se ascunde dupa cum stiti in…detalii } , sa-L SLAVEASCA pe IISUS , astia o fac asa incat , sa inteleg din replica dumneavoastra faptul ca , cei ce-L slavesc pe IIsus sant slugile Diavolului sau chiar….DIAVOLUL IN PERSOANA ??? Nu vreau sa ma-ntelegeti gresit domnule si frate in Hristos guti flo , chiar apreciez orice sfat sau invatatura care-mi poate lumina calea spre mantuire si spre apropierea de DUMNEZEU insa, fara suparare , replica dumneavoastra ma face sa…ma-ndoiesc caci , descopar acum ca , toata viata am fost un prost si-un nesimtit { Incearca sa intelegi pe limba ta de zarzavagiu…Ce, daca esti zarzavagiu…asta inseamna ca nu esti in simtiri? 😦
    } deoarece am ingenunchiat si m-am smerit la auzul imnurilor de SLAVA aduse lui Dumnezeu , imnuri despre care aflu ACUM prin bunavointa domniei tale guti flo ca … nu-i plac lui Dumnezeu . Poate nu asta ai dorit dar…asta se intelege . Va multumesc pentru invatatura crestineasca chiar imi lipseau niste dusmani in plus in afara Diavolului : ecumenistii , papistasii , protestantii , neoprotestantii si…nu-i mai amintesc pe musulmani , hinduisi sau budisti ! P.S. Intrebare frate in Hristos guti flo : cand spui ” atunci cand cineva incearca sa te desparta de persoana iubita, nu stai si vinzi mai departe zarzavaturi in nesimtire….ci faci tot ce iti sta in putinta sa nu-ti pierzi iubirea.” te gandesti la membrii familiei dumitale ? Eu sincer s a fiu , ma gandesc doar la IISUS HRISTOS CACI EL ESTE LUMINA , VIS , IUBIRE , SOARE iar ecumenistii , papistasii , protestantii si alte „secte „, chiar RECUNOSC ASTA LA FEL CUM O RECUNSC SI ORTODOCSII , numai dumneata vad ca esti…contra , probabil aceasta fiind rezultatul vastei dumitale culturi teologice CRESTINE pentru care va felicit respectuos !!! Acelasi respect guti flo !

    Apreciază

    • Marian ' said, on noiembrie 26, 2020 at 8:10 pm

      @ guti flo Revin caci…abia am descoperit acest comentariu pe blogul lui RIDDICK : PRIORITATE DE DREAPTA si-i trecut la…DUDA ZILEI
      ” După năvălirea slugilor în uniformă în biserică, peste credincioşi, Patriarhia l-a lăsat singur pe ÎPS Teodosie – niciun cuvânt, NIMIC. ” Eu stiam ca DUMNEZEU nu doreste moartea pacatosului ci…indreptarea lui . Daca aceasta este metoda BOR pentru a readuce oaia ratacita inapoi la turma… parca vad ca si celelalte oi vor lua calea lui … IPS Teodosie !

      Apreciază

    • guti flo said, on noiembrie 26, 2020 at 9:03 pm

      Pai asta am incercat sa-ti explic….faptul ca inca nu poti sa deosebesti Adevarul (ortodoxia) ..fata de celelalte culte, care sunt devieri de la Adevar, si care incearca sa faca acest ghiveci ecumenist….te desparte pur si simplu de persoana iubita..de Dumnezeu.

      Ca sa-ti faci o idee ca nu ” oricine imi zice Doamne Doamne va intra in imparatia cerurilor”…iata ce ne spune Mantuitorul :
      ‘ Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu în numele Tău am proorocit şi nu în numele Tău am scos demoni şi nu în numele Tău minuni multe am făcut?.Şi atunci voi mărturisi lor: Niciodată nu v-am cunoscut pe voi. Depărtaţi-vă de la Mine cei ce lucraţi fărădelegea.”

      Daca ai fost atent…ti-am dat un citat al unui sfant contemporan despre ce inseamna ecumenismul…pe care cred ca l-ai ignorat total.
      Pe Dumnezeu il slavesti drept….asa cum este El…nu fiecare dupa mintea lui.
      Ai nevoie sa intelegi acest lucru inainte sa vb de Dumnezeu.
      Nu ma intereseaza ca esti zarzavagiu sau diplomat….problema e ca promovezi ecumenismul..cu stiinta sau fara.

      Apreciază

      • Marian ' said, on noiembrie 27, 2020 at 12:52 am

        @guti flo Nu-s diplomat iar zarzavagiu , sunt doar pentru a putea pune copiilor paine pe masa si nu cred ca-i ceva rusinos sau umilitor in asta , sau in a fi crescator de porci ! ” problema e ca promovezi ecumenismul..cu stiinta sau fara. ” ” Promovez ecumenismul ” in mod evident , FARA STIINTA . Justinian Marina { fostul patriarh al BOR… patriarhul rosu cum era numit in epoca respectiva } spunea la un moment dat : ” Mantuirea nu tine de hotararea lui Dumnezeu si nici macar de promisiunile Fiului Sau ci , apartine doar oamenilor . Daca oamenii doresc mantuirea , au CALEA , ADEVARUL si VIATA si DACA VOR CREDE , VOR FI MANTUITI ! ” Asta nu-i din stiinta si memoria mea si nici macar din Wikipedia ci , pur si simplu am descoperit-o pe un blog crestin unde am descoperit de-asemenea si modul cum era ortografiat in Limba Romana , si-atunci ca si cu o mie de ani mai inainte NUMELE DOMNULUI : ISUS CRISTOS ! Pentru faptul de-a fi scris si eu la fel , mi-am atras huiduieli pe un blog crestin pe care , cu respect va amintesc ca , il frecventati si dv.stra . Repet : daca ecumenism insemneaza ca bisericile crestine , TOATE BISERICILE CRESTINE , sa se uneasca , sa se reuneasca , iar inaltii lor prelati , sa renunte la orgolii si pretentii care de care mai absurde si in locul lor sa puna doar DRAGOSTEA PENTRU DUMNEZEU TATAL , DUMNEZEU FIUL , DUMNEZEU DUHUL SFANT atunci , sigur sunt…ecumenist . Altminteri nu-s altceva decat un individ debusolat , ratacit in aceasta lume in care dupa cum vad , oricine are stiinta si traire mai mult decat a avut vreodata insusi FIUL LUI DUMNEZEU SI DUMNEZEU ADEVARAT ! Acesta este doar unul dintre motivele care ma fac sa cercetez blogurile unde cred eu ca voi descoperii acea stiinta ce ma va face sa inteleg mai usor tainele religiei si aproierii de Dumnezeu . Din pacate , cam peste tot n-am descoperit decat ura si indemnuri la ura impotriva tuturor acelora care… incearca s a priceapa ceva din acest amalgam de ” stiinte ” ale teologiei . Iti pun dumitale si oricui s-o pricepe o intrebare pe care , am pus-o si pe alte bloguri unde , dupa ce-am fost huiduit in mod copios mi-a fost trantita ” usa ” in nas . IISUS HRISTOS era sau nu evreu ? Si-atunci , de unde aceasta ura viscerala taman impotriva poporului ales ?

        Apreciază

      • saccsiv said, on noiembrie 27, 2020 at 6:53 am

        Marian ‘

        Tu nu vrei sa inveti.
        Tu vrei sa-i inveti pe cei invatati.
        Cred ca esti cu treaba.

        Apreciat de 1 persoană

      • guti flo said, on noiembrie 27, 2020 at 10:12 am

        Marian,
        Ti se pare tie ca este ura impotriva „tuturor acelora care vor sa priceapa ceva” …. mai degraba incapatanarea ta de a nu primi un adevar, te face sa crezi, ca cel care incearca sa-ti dea un sfat din invatatura Sfintilor Parinti, te uraste…
        Mai simplu (in gen vb) ….iti intinde omul o mana sa iesi din groapa…iar tu crezi ca te uraste.
        La fel s-a petrecut si cu evreii care l-au rastignit pe Domnul…. El a vrut sa-i scoata din groapa..dar ei l-au perceput ca pe un dusman.
        Cam asa vezi si tu lucrurile in momentul de fata…in ceea ce priveste ecumenismul.
        Nu are nimeni ..si nimic, cu niciun evreu…mai degraba intreaba-te, ce au ei cu noi..cu lumea in general…ce au avut ei cu Dumnezeu..de au ajuns pana acolo, incat l-au rastignit?
        Adevarul pt cel incapatanat ustura…si il face sa vada taman invers lucrurile!
        Nu conteaza ca esti roman, evreu sau mongol, …conteaza sa fi om…sa ai puterea sa renunti la parerile tale..cand vine vorba despre Dumnezeu…..si sa accepti Adevarul asa cum este El… Asta inseamna sa fi Dreptslavitor…nu sa amesteci toate sectele pamantului….si sa spui ca se inchina la acelasi Dumnezeu.
        Asta este nebunie..sau prostie, numeste-o cum vrei tu!
        Ortodoxia a fost descoperita prin revelatie (Dumnezeu pe pamant) si singura credinta ce are continuitate apostolica …restul religiilor, sunt interpretari lumesti…care mai decare..incepand cu musulmani prin anul 600, cand Mohamed, chipurile, a avut un vis, si prin acest vis s-a alcatuit coranul, …urmand papistasii (catolicii) 1054, care au venit cu infaibilitatea papala, astfel papa in orbirea lui s-a declarat pe sine in locul lui Hristos…iar pt acest lucru, a fost sters din dipticele Bisericii…fiind anatema(afara din Biserica) …dupa care au urmat , protestanti, anglicani , baptisti…care mai decare, intrecandu-se in erezii…si culminand cu ecumenismul din zilele noastre, care vrea ca toate aceste nebunii si devieri de la Adevar….sa rezulte ca si cum toti s-ar inchina aceluiasi Dumnezeu…lucru care este fals…si o blasfemie la adresa lui Dumnezeu.
        Pe budisti, hindusi etc..nici nu are rost sa-i mai pomenim….acelasi lucru, interpretari ale unor oameni inselati de diavol..care te baga intr-o „lume” fara sfarsit.

        Cel mai bine este sa cauti tu sincer…cu mana ta, aceste adevaruri istorice…..iar cand le vei intelege, o sa-ti dai seama, ca nu te uraste nimeni..ci din contra.

        Apreciază

      • VioletaB said, on noiembrie 27, 2020 at 10:41 am

        @saccsiv Bravo, Vasile, ai pus punctul pe i. E un agitator acest nou utilizator, face pe prostul inocent, chipurile, iar pe de altă parte debitează hule și erezii una după alta, sub masca unei false pioșenii.

        Apreciază

  16. P.M. said, on decembrie 30, 2020 at 9:01 pm

    @@@Mariane,zarvagiu,pietar,porumbar,vacar,pepenar,porcar,nu are importanta cum isi duce omul existenta,important este cum isi duce pregatirea pentru moarte;moarte ce este destinata fiecaruia,chiar si ,,zmeilor”din ziua de azi precum muianis,covid,cercelus,tatarii si celor ca ei ce se cred de neinvins;toti vom trece prin cele 24 de vami;unii se dau atotputernici pe aici,e posibil ca,prin sistemul creat de catre unii ca ei,chiar sa fie puternici;dar nu atotputernici:iar de moartea fizica nu vor scapa;cu atat mai putin de Judecata,de Vamile Infricasotoare;atunci puternicia lor va fi in van,invicibilitatea pe care vor ei sa o afiseze nu i vor ajuta cu nimic;cel mai bine este sa fii practicant al celor SAPTE TAINE,iar ca sa te incadrezi in cele 7 taine,trebuie,in primul rand sa fii ORTODOX;restul sunt vorbe,povesti,mituri,barfe.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.