Însă, dr. Anthony Fauci a declarat duminică, 15 noiembrie, că, chiar și atunci când vaccinul va fi disponibil la scară largă, americanii tot vor trebui să dea dovadă de prudență în comportamentul social. De pildă, să mențină distanțarea fizică și purtarea măștii.

„Recomand oamenilor să nu abandoneze măsurile de sănătate publice doar pentru că s-au vaccinat”, i-a declarat Fauci realizatorului CNN Jack Tapper la emisiunea „Starea națiunii”.

Eminența cenușie a sistemului sanitar american a explicat și de ce:

„Deoarece, chiar și dacă pentru populație, în general, el (vaccinul) ar putea avea o eficiență de 90 până la 95%, nu poți ști sigur cât de eficient este (în cazul tău).”

„Nu va fi ca un întrerupător”

Fauci, în vârstă de 81 de ani, a mai spus că și atunci când va primi vaccinul, el personal tot nu se va simți dispus să renunțe la precauții.

„Mă pot simți mai relaxat nemaiavând rigoarea pe care o avem în acest moment, însă cred că a o abandona complet (rigoarea) nu ar fi o idee bună”, a mai declarat Fauci.

„Nu va fi ca o întrerupător, Jake”, a exlicat doctorul. „Nu îl vom deschide și închide, trecând de la starea în care suntem acum la normalitate… Va fi o acumulare graduală de normalitate de-a lungul a săptămâni și luni.”

Rata de 90% s-ar putea modifica

Societatea farmaceutică Pfizer a afirmat luni, 9 noiembrie, că vaccinul pe care l-a creat ar putea avea o eficiență de 90% în tratarea COVID-19.

Rata de eficiență a fost calculată prin analizarea datelor primare de la 94 de participanți la teste, într-un experiment în care sunt implicați 43.538 de subiecți din întreaga lume.

Dimensiunea mică a eșantionului timpuriu înseamnă că rata eficienței s-ar putea modifica pe măsură ce vor veni date de la grosul grupului de voluntari, scrie Associated Press.