SACCSIV – blog ortodox

Video – Patriarhul Daniel: “În toamna anului 1989, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște ale Sfântului Dimitrie cel Nou. Peste câteva luni regimul comunist a căzut”

Posted in COMUNISM, moaşte, PATRIARHUL DANIEL by saccsiv on octombrie 27, 2020

Patriarhul Daniel:

”În toamna anului 1989, cu prilejul hramului Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, in 27 octombrie, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște ale Sfantului Cuvios Dimitrie, motivând că în aceeași zi, în clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naționale, ar avea loc o sedinta importanta și astfel, vrednicul de pomenire patriarh Teoctist a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală, dar nu a dus-o prea departe, ci la Biserica Sfantul Nicolae Vladica, care se afla aici, jos, in apropiere.

Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut. Iar în clădirea de alături, care a devenit Palatul Patriarhiei in 27 octombrie in anul 2007, chiar de sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, a fost înființat Centrul de Presa Basilica al Patriarhiei Romane, care prin radio si televiziune transmite de la Catedrala Patriarhala, in fiecare zi, slujba Sfintei Liturghii si slujba Vecerniei spre bucuria credinciosilor ortodocsi romani din țară și din diaspora romana.

Prin aceasta vedem că Dumnezeu nu se lasă batjocorit, dupa cum spune Sfantul Apostol Pavel. Fraților, nu vă inselati, Dumnezeu nu se lasă batjocorit. El este indelung rabdator dar este si drept. Mai intai iubirea Sa milostiva copleseste dreptatea Sa, dar dreptatea Sa se arată atunci când El dorește îndreptarea oamenilor, folosind uneori si medicamente amare, nu numai dulci, pentru indrepatea oamenilor. Si asa ingaduie ca ei sa fie certati cu diferite incercari.”

 

32 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mihai T said, on octombrie 27, 2020 at 1:26 pm

  Cei de la bugetul, sau altcineva, au bruiat comunicatul Patriarhului. Se vede din avion că au cenzurat ceva. Prima frază aș zice că e de fapt contopirea a două fraze din care au scos anumite lucruri. Deci ce a spus Patriarhul e că baștanii comuniști au făcut presiuni în toamna lui 1989 ca să se mute Sfintele Moaște la altă Biserică, sau chiar să interzică pelerinajul; iar Patriarhul Teoctist a mutat pelerinajul la Biserica X (nu mai știu cum se cheamă), aproape de o benzinărie din București. După vreo 2 luni, regimul a căzut. Acest lucru l-am auzit de mai multe ori de la un părinte care îl spunea la predică. Părintele spunea că era student la București chiar în timp ce se întâmplau acestea (să spun că această întâmplare o zicea pe vremea când încă nu era ”pandemia”).

  Apreciază

  • saccsiv said, on octombrie 27, 2020 at 1:41 pm

   Mihai T

   Tu stii ce vrei sa spui.

   Apreciază

  • Mihai T said, on octombrie 27, 2020 at 8:43 pm

   ”În toamna anului 1989, cu ocazia hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște motivând că în aceeași, în clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naționale și astfel patriarhul Teoctist, vrednic de pomenire, a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală, dar nu a dus-o prea departe”
   am vrut să spun că fraza asta e trunchiată (unde ajungi la cuvântul ”același”) se întrerupe ideea

   Apreciază

  • Mihai T said, on octombrie 27, 2020 at 8:47 pm

   Între timp mi-am amintit mai bine. Se pare că cineva de la comuniști (nu Ceașescu) a făcut presiuni să se țină sărbătoarea la altă Biserică, și aceea a fost Biserica Nicolae Vlădica din București. Aproape de acea biserică era o benzinărie, și poate că scopul a fost să se facă o trăznaie acolo. Desigur că nu s-a întâmplat nimic, deși erau atâția oameni cu lumănări. După vreo 2 luni, regimul a căzut.

   Apreciază

  • Mihai T said, on octombrie 27, 2020 at 10:18 pm

   Înregistrarea cu Părintele Patriarh

   Apreciază

   • saccsiv said, on octombrie 27, 2020 at 11:10 pm

    Mihai T

    Am postat video si am facut si transcriptul.

    Apreciază

   • Mihai T said, on octombrie 28, 2020 at 6:12 am

    saccsiv

    mulțumesc

    Apreciază

 2. Vasile said, on octombrie 27, 2020 at 1:45 pm

  Cat de lichea, de lipsit de orice urma de constiinta, de empatie, de respect pentru ceilati poate fi acest individ??? Ma intreb cum acestor oameni nu li se face scarba de sine cand se privesc in oglinda. Trebuie sa ai vorba lui Creanga „obraz de scoarta” sa faci asemenea afirmatii. Adica 45 de ani de comunism in care zeci de mii de oameni au fost ucisi de comunisti, vieti si destine distruse, suferinta enorma nu au insemnat pentru Dunmezeu nimic, dar cand comunistii au interzis o sarbatoare Dunmezeu a zis „gata, asta e, comunistii au intrecut masura si trebuie sa scap Romania de ei”. Dixit jigodie daniel.

  Apreciază

  • saccsiv said, on octombrie 27, 2020 at 2:07 pm

   Vasile

   Tu stii ce spui.

   Apreciază

  • ADRIAN said, on octombrie 27, 2020 at 3:11 pm

   Vasile, regimul COMUNIST a fost BICIUL LUI DUMNEZEU pentru CRIMELE savirsite de regimurile REGALISTE asupra poporului roman.Deci a fost un act de JUSTITIE DIVINA. Toti cei care au suferit prin puscariile comuniste au suferit PE DREPT.(din cauza stramosilor lor CRIMINALI care n-au facut REFORMA AGRARA SI REFORMA INVATAMINTULUI, tinind poporul roman ca nimeni in europa MALNUTRIT SI ANALFABET consecinta PRIMITIVISMULUI GENERALIZAT din aceste timpuri pe melegurile romanesti.)
   Sa luam doar rascoala taranilor din 1907unde REGELE SI CAMARILE au impscat ZECI DE MII DE TARANI ROMANI si este SUFICIENT pentru a explica BOLSEVISMUL care a facut curatenie generalizata in ROMANIA incepind cu NATIONALIZAREA din 1948 si terminind cu COOPERATIVIZAREA AGRICULTURII in 1964.
   Este obligatoriu ca azi UN NOU REGIM BLOSEVIC sa intervina in ROMANIA peste noapte si ISTORIRIA sa se repete INTOCMAI de data asta format din romani, pentru a curata AZI ROMANIA de trintorii satanisti POSTDECEMBRISTI, securistii masoni care au nimicit ROMANIA si poporul roman la fel ca regimurile regaliste in trecut.
   DREPT E DUMNEZEU!

   Apreciază

   • Cristian Daniel said, on octombrie 27, 2020 at 10:43 pm

    Hai pe bune? Ti-a soptit tie la ureche Dumnezeu ca ptr asta a trimis napasta comunista in aceasta tara? Si ce sa vezi, i-a omorat in temnite tocmai pe ai Lui, pe cei care credeau in El, nu pe ceilalti…Amice, bati campii! Asemenea elucubratii nu am auzit in viata mea!

    Apreciază

  • Mihai T said, on octombrie 27, 2020 at 8:49 pm

   Cu siguranță au fost suferințe, dar treaba este că atunci s-au atins de pelerinaj.

   Apreciază

 3. Cristian Daniel said, on octombrie 27, 2020 at 2:36 pm

  800.000 de romani au pierit in inchisorile comuniste din 1947 pana in 1989. aproape toata elita societatii romanesti a fost nimicita de suflul ateu cu secera si ciocan (dar care, asa cum spuneau Sfinti parinti, va fi pistol cu apa fata de ce va veni in curand peste noi). Romania are inca 800.000 de marturisitori in Cer in fata tronului lui Dumnezeu! Doar datorita rugaciunilor lor si a celorlalti Sfinti si Mucenici din secolele trecute, alaturi de rugaciunile Sfintei Maicute, mai tine Hristos aceasta tara, cat o mai tine-o, caci daca vom continua sa fim hulitiori de cele sfinte, sa ne afundam tot mai mult in pacate strigatoare la Cer, daca vom continua sa fim egoisti, desfranati, rai, nerecunoscatori, nepasatori si indiferenti la atacurile contra Sfintei Biserici, urgie va veni pe aceasta tara!

  off topic
  Stie cineva daca exista in Bucuresti biserici sau manastiri unde se gasesc moaste ale Sfintilor inchisorilor comuniste de la Aiud, Jilava, Gherla etc?

  Apreciază

  • ovidiu said, on octombrie 27, 2020 at 3:35 pm

   In Bucuresti nu stiu ,dar la Sfanta Manastire TURNU ,dupa com.Strejnic ,jud.Prahova ,sigur le gasiti ,fiind donate de Sfantitul Parinte Justin de la Petru Voda!

   Apreciază

  • Suflet said, on octombrie 27, 2020 at 5:20 pm

   Stiu doar de moastele intregi ale Sf Ilie Lăcătușu, aflat la Cimitirul Giulești

   Apreciază

   • Cristian Daniel said, on octombrie 27, 2020 at 10:54 pm

    @ovidiu, @suflet Multumesc frumos ptr raspunsuri! Nu stiam daca in Bucuresti exista biserici sau manastiri cu Sfinte moaste apartinand marturisitorilor din temnitele comuniste! Ceea ce au patimit ei a fost o noua mucenicie intru Hristos, m-am cutremurat doar citind despre calvarul prin care au trecut (fericiticeiprigoniti.net). Sunt exemple vii ptr noi, cei de acum, exemple care ar trebui sa ne intareasca in credinta, in marturisire, in dragostea pentru Hristos. De asemenea, si interviurile cu dna Aspazia Otel-Petrescu (sunt pe youtube), Dumnezeu sa o odihneasca, sunt ptr mine intarire si hrana duhovniceasca! Doamne Ajuta!

    Apreciat de 1 persoană

 4. Un om said, on octombrie 27, 2020 at 3:37 pm

  Problema este că în decembrie 1989 a avut loc o lovitură de stat!
  Sperăm să nu se întâmple și acum, în cazul în care vor fi alegeri!

  Apreciază

 5. isa said, on octombrie 27, 2020 at 3:44 pm

  A reinceput demolarea bisericilor:
  https://www.replicaonline.ro/ips-teodosie-se-opune-demolarii-bisericii-de-pe-tomis-450076/
  Biserica ce exista de vreo 20 de ani.

  Apreciază

 6. Clement said, on octombrie 27, 2020 at 4:10 pm

  Posibi ca IPS Daniel crede ca romanii nu sunt la curent cu faptul ca la momentul respectiv Anusca varsase deja uleiul pe sina tramvaiului si Woland urmarea respectarea scenariului propus de Moscova si Washington.
  Adica, Brucan dictase scrisoarea celor 6,se intalnise la Moscova cu Gorbaciov si odiosii conspiratori decisesera ca Petre Ninosu, ginerele lui Corneliu Manescu sa ia in mana fraiele Justitiei astfel incat o eventuala propunere in genul punctului 8 de la Timisoara sa nu se aplice in vecii vecilor in Romania.
  Sfantul Cuvios Dimitrie Cel Nou nu are legatura cu complotul impotriva ceausestilor si nici cu faptul ca toate Bisericile din centrul capitalei si-au ferecat usile cand cei inarmati trageau in manifestantii care incercau sa se refugueze in Sintele locasuri.
  Poate IPS Daniel nu este cel mai in masura sa evoce perioada de trista amintire comunista.

  Apreciază

 7. Vasile said, on octombrie 27, 2020 at 4:38 pm

  Am 45 de ani, locuiesc de peste 20 de ani in afara si imi amintesc de vreamea copilariei si adolescentei petrecute in Romaina cu vizite dese la Manastiri, de alt fel de tipuri de preoti si calugari, oameni extraordinari de la care am invatat mult. Cu 5 ani in urma am fost in tara la manasirea pe care o stiam de ani de zile si am fost socat de tonul, radialitatea si agrasivitatea disutiilor, ura oarba, nationalismul tampit, mercantilismul, lipsa de compasiune si intelegere. As fi jurat ca acei oameni nu sunt preoti ci mardeiasi/cocalari in sutana. Ca exemplu unul a facut si niste comentarii mitocanesti si cu tenta sexuala la adresa sotiei mele. Cam asta e generatia „Daniel”. Afirmatii de tipul celei de mai sunt sunt o manipulare ordinara la nivel securistic. Citesc multe abominatii in presa romaneasca, dar de mult nu am citit ceva care sa ma revolte atat de mult.

  Apreciază

  • saccsiv said, on octombrie 27, 2020 at 6:08 pm

   Vasile

   Ce inseamna ura oarba si nationalism tampit?

   Apreciază

   • Vasile said, on octombrie 27, 2020 at 6:27 pm

    Exista und nationalism positiv care incurajeaza caracteristicile culturale comune, positive, intru-un anumit spatiu geografic, de exemplu ospitalitatea, compasiunea, ajutorarea celor in nevoie, viata organizata de familie s.a.m.d. si un nationalism nociv caracterizat prin xenofobie si ura a tuturor ce nu apartin acelui spatiu geografic indiferent de calitatile lor. Acest tip de nationalism nociv il observ crescand de la an la an si din pacate devine predominant in lumea ortodoxa romaneasca. Vorbest cu multi prieteni din Romania si ii observ cum s-au schimbat in acest sens in ultimii ani. Parerea mea, poti sa ma contrazici, dar te rog cu argumente.

    Apreciază

   • saccsiv said, on octombrie 27, 2020 at 6:59 pm

    Vasile

    Deocamdata n-ai zis nimic. Poate te poti exprima mai bine cu niste exemple.

    Apreciază

   • Tudor said, on octombrie 27, 2020 at 7:20 pm

    Mi se spune că la mall toți cei ce fac curățenie sînt indieni. O linie întreagă la o multinațională este din srilanchezi. Aceștia din urmă sînt plătiți mai bine decît românii pe lîngă că au casă și masă. Fiu-meu are colegi de fotbal indieni.
    Aici bate Vasile cu „naționalismul tampit”. E plin internetul de vasili ce-i fac pe români proști, primitivi și lipsiți de cultură pt că văd că țara le este umplută cu străinii, mai abitir acum sub acoperirea inexitentului covid. Nu m-aș mira să fie parte a serviciilor. Nu le e rușine că-i văd moșii și strămoșii de acolo de une-au plecat. Dacă sînt români.

    Apreciază

 8. dante said, on octombrie 27, 2020 at 5:07 pm

  Despre exagerat de fericitul Daniel ce am mai avea de spus?!! Gura tirgului vorbeste ca ar fi bolnav de cancer ( sa nu fie!) dar daca este asa atunci ce ar mai avea de pierdut acest patriarh caci boala si vremurile l-ar determina spre marturisire. Numai ca nu este deloc asa si a ajuns ca zilele trecute sa declare ca te poti inchina la moastele Sfintului Dimitrie doar cu buletinul, de parca ai fi la Banca, unde iei credit doar pe baza de buletin, cu alte cuvinte daca nu ai buletin nu ai acces la sfintii Lui Dumnezeu.
  Acestea sint hule si macar daca ar fi tacut caci era mai bine, dar probabil „superiorii” lui au hotarit altceva.

  Apreciază

 9. x said, on octombrie 27, 2020 at 6:25 pm

  Să le dea câteun șhut în fund guwernanților.

  Apreciază

 10. Mihai T said, on octombrie 27, 2020 at 8:53 pm

  Mă mir că oamenii se iau de Patriarh și nu văd momentul mare care s-a produs. Este unul din cele două momente când Patriarhul a înfruntat pe față restricțiile. Primul fiind când a zis despre Iași.

  Apreciat de 1 persoană

  • VioletaB said, on octombrie 27, 2020 at 9:12 pm

   O fi vreun avertisment pentru gașca celor 4 neformidabili (Iohannis, Orban, Arafat, Tătaru)?…

   Apreciază

 11. Aurel said, on octombrie 28, 2020 at 12:24 am

  Fraților, mi se pare mie sau ne scapă cel mai interesant unghi din ce zice Patriarhul? Este foarte clar că el a smintit lumea groaznic de tare de când cu Covidul, prin faptul că Biserica a acceptat aceste măsuri hulitoare în biserici: mască, dezinfecție, distanțarea satanică. Prin faptul că ei, Sfântul Sinod, poartă mască în biserică. Prin comunicate de presă eretice și hulitoare, cu gura lui Bănescu, de asemenea. Ce să mai, înțelegeți ideea și cred că vedem cam toți ce rol au și ce fac ei în Biserică.

  Dar tocmai aici e aici. Cum de Daniel a spus că în 89 a căzut regimul comunist la câteva luni după cele ce le amintește el că au fost atunci?Adică nu vi se pare că tocmai el, care a făcut la comandă tot ce a cerut sistemul antihristic de când cu nebunia-Covid, care nu a scos un cuvânt PUTERNIC demn de un Patriarh ortodox împotriva hulei care a fost cerută și acceptată în biserici prin măsurile Covid, tocmai el ATRAGE DEODATĂ ATENȚIA că în 89 comunismul a căzut după ceva asemănător?

  Nu cumva ne spune că revoluția e la ușă și că PNL va cădea din asta? Desigur, asta tot nu ar fi de bine, că de fapt dacă el asta a vrut să transmită psihologic românilor, înseamnă că – dacă el știe că va fi așa – atunci vine USR în loc, logic. USR care e din aceeași cutie de marionete ca PNL, doar că de fapt atunci ar începe cu adevărat iadul.

  După mintea mea, eu zic că declarația asta e imposibil să fi venit întâmplător, când el e un eretic ecumenist vândut sistemului antihristic și e cu ROL în poziția aia (să-l ierte și să-l îndrepte Domnul, că nu vreau nicidecum să piară în veșnicie, ci să se trezească!). E imposibil să fi făcut o astfel de declarație în contextul actual.

  Deci eu zic că nicidecum nu trebuie luate în sens propriu cuvintele lui ca și cum ar fi ale unui om de rând care ar zice ceva de genul: „O să vă bată Dumnezeu dacă mai insistați cu comunismul Covid, aveți grijă!”, când de fapt tocmai el este un promotor al comunismului Covid și hulei Covid pentru români.

  Nu știu… mie-mi sună extrem de curios afirmația sa…

  Apreciază

  • https://stiripesurse.ro/patriarhia-romana-dupa-atacurile-la-adresa-preafericitului-daniel-sa-ne-rugam-fireste-si-pentru_1522058.html

   ”Atacurile furibunde și imunde la adresa Bisericii, numită obsesiv-compulsiv „goldporație”, la adresa unei personalități ca cea a Patriarhului, numit în mod agramat „Înalt Preafericitul”, zvârcolirea unor inși desfigurați de grimase de ură incontrolabile care nu au nici cea mai vagă idee despre istoria reală, frecvent însângerată a României creștine, a creștinismului și a Bisericii Ortodoxe, ipocrizia convenabil camuflată cameleonic, dar constant monstruoasă a acestor oameni mici și veninoși care în anul de răscruce morală a României, 1990, îi demonizau și răstigneau public de pe pozițiile gazetărești ale „adevărului” pe protestarii reali și curați din Piața Universității, unde comunismul travestit pervers în democrație era denunțat lucid, toate acestea, dar și multe altele (ne)păstrate în memoria noastră comună, spun tot ce e cu adevărat important despre acești oameni împuținați moral, doldora de sine, săraci cultural și pustii sufletește, care fac din invectivă, ironie obraznică, ridicolă paradă etică și schimonosire a realității instrumente de analiză „jurnalistică”.

   Să ne rugăm, firește, și pentru ei, pentru acești jalnici campioni ai fentării adevărului și ai grosolanei înjurăturii publice mascate nătâng în critică semidoctă a unor lucruri pe care, orbiți de furie anticreștină, sunt incapabili să le înțeleagă! Acești oameni foarte sărmani caracterial au mai multă nevoie de rugăciunea noastră a tuturor și a Bisericii spre care scuipă în sus decât pot ei crede.

   Credința în Adevăr (nearticulat), credința în Hristos mărturisit de Biserica vie, reală, neidealizată, dar nici strâmb imaginată de simplii gazetari eșuați în vedetism, această credință ne va dărui claritatea și frumusețea morală ce ne vor salva și ne vor înălța dincolo de „bâlciul deșertăciunilor” în care diavolul cu chip de om cumsecade, cap limpede, omniscient și neobosit justițiar ne invită permanent să trăim. Pe unii chiar cu un suspect și, desigur, vremelnic succes.”, a precizat Vasile Bănescu.

   Apreciază

 12. […] Video – Patriarhul Daniel: “În toamna anului 1989, autoritățile comuniste au interzis închin… […]

  Apreciază

 13. […] Video – Patriarhul Daniel: “În toamna anului 1989, autoritățile comuniste au interzis închin… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: