SACCSIV – blog ortodox

Eu nu inteleg despre ce vorbesc acestia: purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Active News ii ataca vehement pe unii protestatari (sau pe toti?) numindu-i “persoane care nu tin de BOR, ce au venit special sa provoace, ca sa arunce o lumina proasta asupra pelerinilor care chiar respecta regulile”, respectiv “nepomenitori aflati in siajul serviciilor speciale rusesti”

Posted in MITROPOLIA MOLDOVEI, moaşte, proteste, RUSIA, Sfanta Cuvioasa Parascheva by saccsiv on octombrie 14, 2020

Ascultati, va rog, ce declara azi purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei:

Iata si un pasaj din articolul IPS Teofan la Sărbătoarea Sfintei Parscheva:”Cine nu crede în sfintele moaște și icoane nu crede în Învierea Domnului”. Sfânta Liturghie întinată de „nepomenitori” și agitatori de profesie de pe Active News:

Sfânta Liturghie a fost întinată de un grup de agitatori, așa numiții „nepomenitori” aflați în siajul serviciilor speciale „moldovenești” și ucrainene, respectiv rusești, care au luat ca țintă Mitropolia Moldovei și Bucovinei cu mitropolitul ei, IPS Teofan. Acestui grup organizat li s-au adăugat câțiva protestari sinceri față de măsurile restrictive și altii de profesie, susținuți de veleitari politici necredincioși din zona PSD și AUR care au venit cu o gașcă zgomotoasă de concetățeni proveniți din rândul unei minorități conclocuitoare.

Foarte sincer spun, ca eu n-am inteles nimic, asa ca ii rog pe cei ce au fost acolo, sa ma lamureasca.

Nucleul protestatarilor a fost reprezentat de cei ce au fost acum vreo doi ani la Sinaxa de la Botosani? Au strigat impotriva Mitropolitului Teofan si nu impotriva autoritatilor? Daca da, de ce?

Care sunt acei protestatari de profesie?

Toti care au protestat sunt insirati in textul de pe Active News? Daca da, inseamna ca altii n-au mai protestat, de aici concluzia ca nu este bine ca s-a protestat. Eu asa inteleg. Ba mai mult, daca nu protestau, se mai permitea pelerinilor din afara Iasului sa se inchine? Daca da, cum asa?

Tot azi, acelasi autor prezenta o lista:

Avocatul Piperea: Statul își spionează în mod bolșevic cetățenii. Milițienii lui Vela au dat în urmărire potențialii participanți la pelerinajul de Sfânta Parascheva

Cei din lista celui de al doilea articol se incadreaza in sirul din primul articol?

 

34 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. stef said, on octombrie 14, 2020 at 9:01 pm

  Si eu am ramas contrariat de articolul de pe Active News – pare cumva incropit la comanda pentru ca ar fi trebuit sa aduca ceva detalii , dovezi ca sa foloseasca Marota Ruseasca .Ma intreb daca a ajuns cumva si Diplan pe lista de „provocatori” enuntata de purtatorul de cuvant Sturzu. El, cel putin, n-are nici o treaba atat cu „pomenitorii cat si cu „nepomenitorii”.

  Aici am gasit o filmare de pe postament si Diplan apare imbracat in verde. Sturzu spune pentru cei de la A3 ca intre acei „provocatori” ar fi un „fost” monah excomunicat de BOR.
  Clar este ca Diplan a fost urmarit/filat permanent de securitate si inregistrat chiar cu focalizare pentru a fi prezentat acum in aceste ipostaze. Noaptea trecuta a fost si avocata Diana Sosoaca prinsa intr-o disputa cu jandarmii in fata Mitropoliei.

  https://www.antena3.ro/actualitate/imagini-socante-moaste-sf-parascheva-iasi-584158.html

  Apreciază

 2. Cosmin said, on octombrie 14, 2020 at 9:09 pm

  Nici eu nu am inteles prea bine, nefiind prezent acolo… Dar un lucru e cert: cand multimile sunt consistente, jandarmeria se retrage, iar autoritatile statului tac malc. Ce le mai ramane de facut, asta e clar ca lumina zilei, dezbinarea.

  Urmaresc sa faramiteze pe cat posibil unitatea si asa firava a romanilor. De unitatea romanilor le este frica ca de moarte.

  Apreciază

 3. Cosmin said, on octombrie 14, 2020 at 9:14 pm

  Doamna avocat Diana Ivanovici Sosoaca, se plangea ca e sub filaj, o urmaresc 3 masini, i-au fost hacuite calculatoarele de la birou si a fost nevoita intr-un final sa sesizeze forurile internationale.

  Apreciază

  • Andrei-Nicolae said, on octombrie 15, 2020 at 12:24 am

   Deja Sfânta e în Catedrală, iar TOATE restricțiile s-au reactivat. Sunt mii de oameni care au pornit spre Iași la anunțul veștii ca e voie, acum au rămas pe dinafara.

   Apreciază

   • saccsiv said, on octombrie 15, 2020 at 12:42 am

    Andrei-Nicolae

    Un link, te rog.

    Apreciază

   • Andrei-Nicolae said, on octombrie 15, 2020 at 1:00 am

    „Linkul” e de la fața locului 🙂

    Totul s-a întâmplat foarte repede, fara nici o explicație, pe fugă!

    Dar a vad ca au apărut și in presa updateuri, dar foarte pe tăcute, deocamdată eu am găsit numai aici:

    https://m.hotnews.ro/stire/24353014

    Apreciază

 4. Cosma said, on octombrie 14, 2020 at 10:40 pm

  Sunt liste diferite.cei din grupul Capsali , sunt filoecumenisti.Ce enumera activenews, e o listă în care poate intenționat se amesteca oameni fără legătură unii cu alții. Ex. AUR, creația lui Băsescu ce treaba are cu ingraditii de erezie ?
  De fapt, problema e ca ereziarhuil Teofan ii e teama de răscoala credincioșilor si încearcă o manevră de divizare între diverse grupuri. S-ar putea să îi supere pe Diplan /Sosoaca si astfel aceștia își vor da seama cu cie au de-a face: cu lupi în piele de oaie. Dumnezeu ce vrea? Sa părăsim cât mai mulți pe ereticii ce au instalat ecumenismul si pe cei ce-i urmează.

  Apreciază

 5. Radu Humor said, on octombrie 14, 2020 at 10:46 pm

  A FOST PLANIFICATĂ PANDEMIA?
  Mii de medici numesc pandemia o crimă globală și o dictatură mondială cu o scuză sanitară.

  Cu doi ani înainte ca Covid-19 să intre pe scena globală, Uniunea Europeană, SUA, China și alte națiuni au început brusc să exporte zeci de milioane de kituri de testare pentru Covid-19.

  În 2013, un muzician prezice o pandemie globală cu coronavirus și spune că acest lucru se va întâmpla în 2020. Știa acest lucru din cauza investigației personale a așa-numitelor „teorii ale conspirației”.

  În 2017, Anthony Fauci a garantat un focar surpriză al unei boli infecțioase în timpul primului mandat al administrației Trump.

  Chiar înainte de izbucnirea unei pandemii de coronavirus, Bill Gates a organizat un exercițiu global de pandemie de coronavirus: Event201.

  Chiar înainte de focar, Comitetul de monitorizare a pregătirii globale a spus lumii să fie pregătită pentru o pandemie de coronavirus.

  În 2018, Institutul pentru Modelarea Bolilor a anunțat o pandemie globală cu virus gripal, originară din China, în zona Wuhan.

  În 2018, Bill și Melinda Gates au anunțat că în următorii ani va exista o pandemie globală a unui virus creat.

  Coronavirusul SARS-CoV-2 a fost creat în Bio Safety Lab Nivelul 4 din Wuhan, care a primit milioane de dolari de la Anthony Fauci.

  Mai multe filme au descris pandemia coronavirusului cu foarte multe detalii și chiar menționează hidroxiclorochina ca leac.

  Jocurile Olimpice de vară din 2012 au jucat o pandemie de coronavirus în timpul emisiunii lor de deschidere.

  Jurnalistul de investigație Harry Vox a prezis în 2014 că va fi cauzată o pandemie globală, astfel încât „clasa conducătoare” ar putea implementa un nivel superior de control autoritar.

  Jurnalistul de investigație Anthony Patch a prezis o pandemie globală cu un virus creat de om, care va fi folosit pentru a forța umanitatea un vaccin care modifică ADN-ul.

  Dr. Carrie Madej a studiat ADN-ul și vaccinurile timp de decenii și spune că planul este de a utiliza vaccinul Covid-19 pentru a începe procesul transumanismului: reprogramarea ADN-ului uman.

  Ofițerul CIA, Dr. John Coleman, a studiat societățile secrete și spune că scopul lor este de a depopula pământul prin intermediul pandemiilor organizate de boli fatale cu acțiune rapidă.

  În statul Georgia a fost ridicat un monument uriaș în 1980, cu zece linii directoare pentru umanitate, în opt limbi. Prima dintre aceste „Zece Porunci” este că omenirea trebuie redusă la jumătate de miliard de oameni.

  Bill Gates a declarat în timpul unei discuții TED că noi vaccinuri pot fi utilizate pentru a reduce populația lumii cu 10-15%.

  „Rangerul pentru sănătate” Mike Adams a prezis cu ani în urmă ceea ce vedem că se întâmplă acum: eliberarea unei arme biologice proiectate, urmată de un mandat de vaccinare, finanțare masivă a guvernului pentru industria vaccinurilor și un vaccin care se dezvoltă într-un timp record. De asemenea, el a prezis că acest vaccin va ucide nenumărate persoane pe parcursul a câțiva ani.

  În 2010, Fundația Rockefeller a publicat „Scenariul pentru viitor…” în care descriu o pandemie globală care urmează, care ar trebui să ducă la implementarea controlului autoritar asupra poporului, care se va intensifica apoi după pandemie.

  În 2020, ei publică un manual despre cum să creați această lume a controlului, cu un ghid pas cu pas. Ei spun că viața nu poate reveni la normal, până când lumea nu va deveni „Blocată” cu acest control de sus în jos din partea guvernelor autoritare.

  Vedem într-adevăr că Bill Gates și mulți alții din întreaga lume preluează imediat controlul în moduri fără precedent, cu aplicarea ID-urilor de vaccin, microcipuri care vor fi implantate oamenilor, impunând purtarea măștilor de față, distanțarea socială, blocarea forțată, urmărirea contactelor extreme , si asa mai departe.

  O parte din acest control de sus în jos este cenzurarea extremă a fiecărei voci de la medici, oameni de știință sau alți experți care critică ceea ce se întâmplă.

  Toate previziunile s-au făcut cu puțin timp înainte să se întâmple
  Rețineți că fiecare predicție a acestei pandemii a fost anunțată cu câțiva ani sau chiar luni înainte să se întâmple. Acest lucru este semnificativ.

  Gates și Fauci își mint audiența când spun că „istoria ne spune că se va întâmpla”, dar nu există nicio bază istorică care să garanteze o pandemie globală de coronavirus care să apară în câteva luni sau ani.

  Niciodată în istorie nu s-a produs așa ceva, la o scară atât de globală
  Faptul că un astfel de eveniment istoric unic a fost prezis în detaliu – de filme, spectacole, anchetatori, medici, cei care finanțează laboratoare care dezvoltă acești viruși, cei care câștigă miliarde din aceste pandemii, cei care doresc să creeze un nivel cu totul nou controlului în lumea noastră etc. – arată că a fost planificat.

  Există semne că pandemia este manipulată?
  Până acum am analizat indicii că pandemia a fost planificată în prealabil. Dacă este într-adevăr orchestrat, atunci ar trebui să fie evident și în timpul pandemiei. O pandemie planificată este, de asemenea, o pandemie controlată.
  Mai multe la :

  https://www.justitiarul.ro/dovezi-covid-19-a-fost-planificat-ca-sa-instaureze-noua-ordine-mondiala/

  Apreciază

 6. Andrei-Nicolae said, on octombrie 15, 2020 at 12:47 am

  Încă o lepadare:

  Apreciază

  • saccsiv said, on octombrie 15, 2020 at 12:58 am

   Andrei-Nicolae

   Ne pui sa vizionam peste 17 minute? La ce minut mai exact sa ne uitam?

   Apreciază

   • Andrei-Nicolae said, on octombrie 15, 2020 at 1:27 am

    De la 1:20 până la 6:25 vb preotul, dar e interesant de vazut tot, ca e si cu arafat, si cu sociologi… Tot tacamul!

    Apreciază

 7. Andrei-Nicolae said, on octombrie 15, 2020 at 1:19 am

  O nouă lepădare:

  Observați cand își injura proprii credincioși (înjura e putin spus), ce bine se intelege biserica oficială cu presa? Toate integistarile cu pr Sturzu sunt se termina la fel (pe Libertatea, pe Antena 3, pe Digi) cu un calduros mulțumesc al moderatorilor!

  Nu am tv, dar am urmarit pe tv toate canalele de stiri: Realitatea, Antena3, B1, Digi: pe toate sunt injurati protestatarii (mai ales pe Realitatea), in contrapondere fiind prezentați oameni f cuminti, toti cu masca, in diferite ipostaze de rugaciune – fiind numiți – ATENȚIE – chiar si de DIGI!!! – citez: „turma cea nevinovată”, „adevărații oameni ai lui Dumnezeu” – pe care, iar citez „lupi in piele de oaie” au dorit să ii corupă si să deturneze Sărbătoare Sfintei in favoarea ba a Rusiei, ba a PSDului samd, intercalat cu imaginile de mai sus, cu Părintele Sturzu, care ii numeste cum ii numește mai sus, care si face apel la LEGE sa fie pedepsiti „scandalagii”. INCREDIBIL!

  Si cand se zice de scandalagii apar in cadru Pompiliu Diplan si Mihai Fagadaru – proeminent luptator la Referendum. Nu va dura mult pana cand un acoperit din presă fa face conexiunile, zicând : ati văzut cine sunt extremiștii care au format Coaliția pentru Familie? Si de ce pericol v-am salvat noi, progresistii?

  Sa dea Dumnezeu sa nu am dreptate!

  Apreciază

 8. Apa trece, pietrele rămân said, on octombrie 15, 2020 at 4:21 am

  Ce căuta crucea dubla Lorena grad 33 în Sfântul Altar de la Iași de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva? A cui era? A vreunui diacon sau paracliser? Cum de a permis IPS Teofan să fie folosită o cruce masonică la o sărbătoare ortodoxă? P
  http://www.magazinmasoniconline.com/pin-insigna/293-pin-cruce-dubla-lorena-grad-33-rosie-.html

  Apreciază

  • nenimenea said, on octombrie 15, 2020 at 10:29 am

   Teofan și-a pus emblema la vedere,ca să știe lumea ce hram poartă…sau nu ai înțeles?(răspuns pt.Apa trece,pietrele rămân)

   Apreciat de 1 persoană

 9. Manu said, on octombrie 15, 2020 at 7:53 am

  Frati creștini ortodocși nu ati inteles nici până acum ca cuvioasa Parascheva nu suporta mascatii…cand au venit ce fără masca cuvioasa ia primit …nu mai purtați masaca in biserica …..lasi si fricosii nu vor moștenii împărăția cerurilor

  Apreciat de 1 persoană

  • nenimenea said, on octombrie 15, 2020 at 10:23 am

   Este urâciune să stai(să te închini)cu botniță în Biserică ,în fața lui Dumnezeu!Mai ales pt.preoți!

   Apreciat de 1 persoană

   • Andrei-Nicolae said, on octombrie 17, 2020 at 5:02 pm

    Așa am simțit și eu!

    Apreciază

 10. Maria said, on octombrie 15, 2020 at 10:00 am

  Apa trece, pietrele rămân, referitor la crucea dubla, las acest link: https://www.activenews.ro/stiri-social/Prostia-care-sminteste-I-132498

  Apreciază

  • Apa trece, pietrele rămân said, on octombrie 15, 2020 at 3:08 pm

   Maria,
   Prostia e prostie și crucea masonică e cruce masonică. Nu le-am inventat eu nici pe una, nici pe alta. Eu doar observ că crucea de la Iași, de la Mitropolie, nu era ortodoxă. Să ne explice IPS Teofan de ce o folosește, că să nu murim proști. Mihai Aldea să nu mai apeleze la invective pentru a intimida lumea! Să aibă la ce fel de cruce se închină! Ce fel de cruce are biserica in care slujește? De ce apără crucea masonică cu atâta îndârjire?

   Apreciază

  • despre simbolul de Lorena said, on octombrie 15, 2020 at 3:10 pm

   https://seiyaku.com/customs/crosses/lorraine.html

   […]

   Not an ordinary cross


   Latin Cross
   Latin

   In Christianity the Latin Cross is perhaps the one most commonly seen, and the double-barred Lorraine Cross therefore stands out as being „special” in some way.

   For example, a researcher in the US recently sent this fascinating variation. Check out his website to find out more: esotericcatholicism.wordpress.com.


   Esoteric
   © esotericcatholicism.wordpress.com

   […]

   Traducere Yandex Translate:

   […]

   Nu este un simplu cross


   Crucea Latină
   Latină

   În Creștinismul Latin Cross este, probabil, cea mai frecvent întâlnită, și dublu-barat Lorraine Cruce, prin urmare, iese în evidență ca fiind „speciale”, într-un fel.

   De exemplu, un cercetător din SUA a trimis recent acest fascinant variație. Check out site-ul său pentru a afla mai multe:esotericcatholicism.wordpress.com.


   Ezoterice
   © esotericcatholicism.wordpress.com

   […]

   Blogul esotericcatholicism.wordpress.com a fost închis fie de autor, fie la porunca iezuiților.

   Dar în varianta arhivată a acestui site:

   https://web.archive.org/web/20160910113335/https://esotericcatholicism.wordpress.com/

   se poate citi despre explicarea câtorva componente ale unui artifact iezuit:

   între care se află niște rămășițe papistașe scârboase și dezgustătoare ce se pretind a fi Sfinte Moaște, care nu seamănă deloc cu Sfintele Moaște:

   dar și o fotografie cu o „cruce” de Lorena:

   Articolul despre „crucea” de Lorena integral:

   Cross of Lorraine
   Posted on November 27, 2015 by

   The Cross of Lorraine is a version of the two-barred cross that has been used by religious orders such as the Knights Templar and is considered to be a Crusader’s Cross. The Jesuits carried this cross during their missions in colonial American, because it helped the Native Americans relate to the symbolism. I believe this was probably what led to the artifact ending up in Arizona many years ago and it remains today.

   What makes this cross so unusual are the Latin letters that are listed in some type of code or formula. On the right side of the cross it has the letters from the St Benedict Medal, although the layout seems to be encoded for some reason.

   Notice that CSS is found diagonal on the top, then ML-NDSMD going down from right center.
   When you put the letters together, C S S M L – N D S M D are the initials of the words Crux sacra sit mihi lux! Non draco sit mihi dux! (“May the holy cross be my light! May the dragon (devil) never be my overlord!”)

   Then these letters are found on the crossbars (just to the right of the vertical phrase mentioned above)
   V R S N S M V – S M Q L I V B, in reference to Vade retro satana: Vade retro Satana! Nunquam suade mihi vana! Sunt mala quae libas. Ipse venena bibas! (“Begone Satan! Never tempt me with your vanities! What you offer me is evil. Drink the poison yourself!”)

   At the bottom is CSPB, listed left to right and top down.
   C S P B in reference to Crux Sancti Patris Benedicti (“The Cross of [our] Holy Father Benedict”).

   At the corners of the woodcut we find the following letters, surrounding a Maltese cross:

   QVD – Latin: Quis vt Deus? English: Who is like unto God? This is the inscription on the shield carried by the Archangel St. Michael

   CMB – Latin: Christus Mansionem Benedicat English: May Christ Bless This House

   VCPI – Unkown?

   INRI – Latin: Iēsus Nazarēnus, Rēx Iūdaeōrum English: Jesus the Nazarene, King of the Jews

   The formula used for the left side of the cross is still a mystery to me. It seems to use the same method of using the Maltese cross to delineate how the letters should be assembled, but their meaning still eludes me.

   Your comments and suggestions are appreciated.

   Traducerea articolului cu Yandex Translate:

   Crucea de Lorena
   Postat pe noiembrie 27, 2015

   Crucea de Lorena este o versiune a două prescrisă cruce care a fost folosit de ordine religioase, cum ar fi Cavalerii Templieri și este considerat a fi un Crusader ‘ s Cross. Iezuiții realizat această cruce în timpul misiunilor lor în colonial American, pentru că a ajutat Americani Nativi se referă la simbolismul. Cred că acest lucru a fost, probabil, ceea ce a condus la artefact se încheie până în Arizona mulți ani în urmă și este și astăzi.

   Ceea ce face această cruce atât de neobișnuite sunt litere latine, care sunt listate într-un tip de cod sau formula. Pe partea dreaptă a crucii are scrisori de la St Benedict Medalie, deși structura pare a fi codificat pentru un motiv oarecare.

   Observați că CSS este găsit diagonală pe partea de sus, apoi ML-NDSMD o jos de centru-dreapta.
   Atunci când a pus împreună litere, C S S M i N D S M D sunt inițialele cuvintelor Crux sacra sit mihi lux! Non draco sit mihi dux! („Sfânta cruce, fii lumina mea! Poate balaurul (diavolul) nu-mi fie stăpân!”)

   Apoi, aceste scrisori sunt de găsit pe traverse (doar la dreapta verticală expresie menționat mai sus)
   V R S N S M V S M Q L I V B, cu referire la Vade retro satana: Vade retro, Satana! Nunquam convingem mihi vana! Sunt mala quae libas. Ipse venena bibas! („Piei Satana! Nu mă ispiti cu mândrie! Ceea ce-mi oferi este rău. Bea otrava pe tine însuți!”)

   În partea de jos este CSPB, enumerate la stânga la dreapta și de sus în jos.
   C S P B cu referire la Esența Sancti Patris Benedicti („Crucea de [noastre] Sfântul Părinte Benedict”).

   La colțuri de gravură în lemn găsim următoarele litere, incadrand-o cruce Malteză:

   QVD – latină: Quis vt Deus? Limba engleză: Cine este ca Dumnezeu? Aceasta este inscripția de pe scut efectuate de către Arhanghelul St. Michael

   CMB – latină: Christus Mansionem Benedicat engleză: Poate dumnezeu să Binecuvânteze Această Casă

   VCPI – Necunoscută?

   INRI – latină: Iēsus Nazarēnus, Rēx Iūdaeōrum engleză: Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor

   Formula utilizată pentru partea stângă a crucii este încă un mister pentru mine. Se pare că pentru a utiliza aceeași metodă de a folosi crucea Malteză pentru a delimita cum literele ar trebui să fie asamblate, dar sensul lor încă îmi scapă.

   Comentarii și sugestii sunt apreciate.

   Apreciază

   • Apa trece, pietrele rămân said, on octombrie 15, 2020 at 10:58 pm

    Hristos a dat Crucii pe care S-au răstignit o anumită semnificație. Aceasta este o armă împotriva necuratului. Crucea avea o anumită formă. Dacă vine cineva cu o cruce care altă formă și îi atribuie o altă semnificație, atunci acestei cruci nu trebuie să ne închinăm. Cei care fac parte și din loje să mă ierte că nu pot fi de acord nici cu Crucea lui Baphomet care apare pe multe biserici în locul Crucii lui Hristos. Acestei cruci nu mă pot închină. Dacă spunem ,, Crucii Tale ne închinăm, Hristoase…”,apoi nu ne închinăm și altor tipuri de cruci, cu alte semnificații, indiferent cine și când le-a mai folosit in mod fraudulos, profitând de neatenția sau de neștiința celor din jur.

    Apreciază

  • despre crucea de la Dragomirna said, on octombrie 15, 2020 at 3:33 pm

   http://clasate.cimec.ro/detaliu.asp?tit=Cruce–Moesiu-Gligorie-atribuit–Cruce-de-procesiune&k=732624C551CB493882CB6A132BC35D4B

   Moesiu, Gligorie (atribuit). cruce de procesiune

   Deținător / Owner *
   * la data clasării / at the time of listing

   Muzeul „Anastasie Crimca” al Mănăstirii Dragomirna – MITOCU DRAGOMIRNEI

   Domeniu / Domain
   Artă decorativă

   Nr. inventar / Accession number
   207/611

   Tip / Type
   cruce

   Autor/Emitent / Author/Issuer
   Moesiu, Gligorie (atribuit)

   Titlu/Subtip / Title/Subtype
   cruce de procesiune

   Scoală / School
   Atelier moldovenesc

   Material/Tehnică (text)/ Material/Technique (text)
   lemn de cedru sculptat, ferecat în argint, turnat, cizelat, gravat, aurit

   Datare / Dating
   7132, iulie, 5 (1624)

   Loc de descoperire / Discovery area
   Dragomirna

   Fişă întocmită de / Record made by
   Dobjanschi, Ana

   Ordin de clasare / Listing order
   2017/22.01.2009 – Tezaur
   Poziția 1

   Descriere / Description
   Brațul vertical al crucii se termină în partea de jos cu un bulb poliedric decorat cu un motiv vegetal stilizat realizat din filigran şi din motiv perlat. Mânerul crucii fațetat (hexagonal în secțiune) este decorat la jumătatea sa de o împletitură în trei dintr-o bandă lată de cca. 1 cm lățime compusă din şase şiruri de sârmă de argint răsucită. Pe cele şase laturi ale piciorului crucii este dispusă inscripția de danie, în limba slavă veche, cu frumoase litere executate prin cizelare şi gravare; ea conține şi anul execuției crucii – 1624, numele comanditarului – Anastasie Crimca şi numele mănăstirii Dragomirna, unde este donată. Brațul vertical al crucii este întretăiat de două brațe orizontale, crucea terminându-se în partea inferioară, spre mâner, cu două medalioane ovale în formă de lacrimă, dispuse pe verticală. Crucea este sculptată pe ambele fețe şi pe cant cu scene din Noul Testament ilustrând momente din viața lui Iisus Hristos şi a Maicii Domnului, precum şi scene din Vechiul Testament. Pe o față a crucii, în câmpuri dreptunghiulare, sunt redate scene sub câte o arcadă în formă de acoladă ce se sprijină pe colonete decorate în torsadă: Naşterea Fecioarei, Naşterea Domnului şi închinarea magilor, Botezul, Buna Vestire, Cina de la Caana Galilei, Întâmpinarea Domnului, Vindecarea orbului, Învierea lui Lazăr, Duminica Floriilor, maica Domnului a Întrupării (în medalion), Scara lui Ioan Sinaitul; pe cealaltă față sunt redate scenele: Cina Cea de Taină, Răstignirea, Învierea, Plângerea, Necredința lui Toma, Adormirea Maicii Domnului, Pogorârea Sf. Duh, Înălțarea Domnului, soborul Sf. Apostoli, scenă lipsă, Scene din Acatistul Maicii Domnului (în medalion). Pe un cant apar scenele: Jertfa lui Avraam, Cei trei tineri, Ev. Marcu şi Ioan, Daniel în groapa leilor, iar pe celălalt cant: Cina de la Mamvri, Căderea îngerilor, Ev, Luca şi Matei.

   Apreciază

 11. Ioana said, on octombrie 15, 2020 at 10:09 am

  Spunea cineva că mitropolitul Teofan trebuie încurajat să mărturisească. Mai greu cu ierarhii noștri actuali, crescuți de mici și școliți în străinătate special pentru a vinde credința. Să îi încurajeze viețile Sfinților să mărturisească, dar pentru asta mai întâi trebuie să creadă. Mulți Mucenici sunt dintre cei care la început erau de partea ighemonilor și a lepădaților, apoi s-au convertit. Mărturisirea înseamnă jertfă, să accepți să fii exclus, prigonit, să fii gata să îți dai viața pentru Hristos.

  Mitropolitul Teofan declară că nu poate împărtăși credincioșii din cauza pandemiei, pe lângă ecumenism mai adaugă acum și lepădarea pe față de Hristos, de Preacuratele Sale Taine. Cum să te îmbolnăvească Hristos? E adevărat că ierarhii sunt supuși la presiuni, dar să nu uităm că „de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, în neamul acesta desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului Se va ruşina de el, când va veni întru slava Tatălui Său cu sfinţii îngeri” (Luca 9:26).

  Oricând ne poate veni și nouă rândul la examen… Dacă nu ne acoperă harul lui Dumnezeu și credința puternică în El, nu vom face față…

  Bine că mai putem comunica între noi, că mai există locuri unde te poți spune o vorbă și să te simți ca acasă, fără comuniști fricoși de școală nouă care strigă penibil peste tot pe unde mergi :”masca la gură” …
  E trist…
  O nădejde pentru acest neam sunt cei care nu ascultă de caralii, nu renunță să se simtă ca Acasă, în Ortodoxie, la Sfânta Liturghie curată de ecumenism, la rând cu oamenii cu inimă curată pentru a se închina la moaștele Sfinților… În timp ce presa cozilor de topor face montaje ieftine, anti-românești… Pentru cei care nu mai au niciun pic de minte, niciun pic de inimă.

  Apreciază

 12. Paul222 said, on octombrie 15, 2020 at 11:55 am

  Cititi cu atentie reactia dl. Buturuga la cele de la Iasi, https://r3media.ro/despre-tulburarile-de-la-iasi/

  nu mi-e clar ce a zis IPS Teofan de a determinat sa zica:

  „De la autorități nu mă aștept la o minimă inteligență socială, la prudență sau la bună credință. Dar de ce trebuie ca și ierarhia să se bage în această horă? Chiar a pierit de tot orice tact, orice demnitate? De ce trebuie ca ierarhia să își pună singură ștreangul de gât, mulțumind din inimă partidului? E pervetitor și imoral.”

  Stie cineva mai mult?

  Apreciază

  • Andrei-Nicolae said, on octombrie 15, 2020 at 1:47 pm

   Foarte bun, curat și îndreptățit punctul de vedere, merită citit:

   „A ieșit ceva tulburare la Iași. Nu mare lucru, ci rumoare și mișcare mai dezorganizată a mulțimii. Era inevitabil, iar prestația IPS Teofan „a ajutat” foarte mult în acest sens.

   Acest incident nu trebuie minimalizat sau redus la reacția provocatoare a unora. A fost și așa ceva, dar, dincolo de acest aspect, rămâne un incident fără precedent: o parte a mulțimii prezente la sărbătoarea Sfintei Parascheva s-a opus zgomotos ierarhului locului. De ce s-a ajuns aici? Care sunt cauzele?

   De la autorități nu mă aștept la o minimă inteligență socială, la prudență sau la bună credință. Dar de ce trebuie ca și ierarhia să se bage în această horă? Chiar a pierit de tot orice tact, orice demnitate? De ce trebuie ca ierarhia să își pună singură ștreangul de gât, mulțumind din inimă partidului? E pervetitor și imoral.

   Altfel, după cum am mai spus-o și altă dată, istoria e un sfetnic bun. Există numeroase exemple de revolte pe timp de ciumă sau holeră, iar acestea sunt strâns legate de regimuri drastice și nechibzuite de carantinare și aplicare de metode polițienești populației, precum și de interdicția grosolană a actelor religioase. Există cel puțin un caz notoriu de mitropolit care a căzut victimă unor astfel de revolte deoarece aplica astfel de ordine.

   Nu este cazul astăzi de revolte asemănătoare cu cele din trecut. Și nici nu ar trebui să se ajungă acolo, Doamne, ferește, mai ales că actuala epidemie nu se aseamănă cu ciuma și holera nici la o mie de ani lumină distanță. Brutalitatea și lipsa de tact sunt, însă, mult mai asemănătoare.

   Cred că ierarhia ar trebui să înțeleagă în ceasul al 13-lea că nu poate merge așa. Că drumul pe care au apucat, dacă nu vor spune „până aici”, va duce la ieșirea din Biserică. Nu, nu îndemn la haiducisme, nici măcar la nesupunere civică (deși asta ar fi o opțiune legitimă, după părerea mea), nici nu justific „nepomenirea”, ci la un lucru simplu, elementar: NU MAI FACEȚI VOI, PĂSTORII, TREABA PERSECUTORULUI. Vrea să închidă bisericile? Să o facă ei, nu noi. Vor să interzică pelerinajul? Să o facă ei. DAR NU PARTICIPAȚI DE BUNĂ VOIE LA AȘA CEVA. Nu mai închideți voi ușile bisericilor. Nu mai puneți voi sub lacăt sfintele moaște, sfântul potir. Datoria voastră este să asigurați turmei accesul la biserică, nu să faceți poliție și disciplină pseudo-sanitară cu ea.”

   https://r3media.ro/despre-tulburarile-de-la-iasi/

   Apreciază

 13. mircea.v said, on octombrie 15, 2020 at 1:15 pm

  Parerea mea ca nu trebuie sa ne fortam sa intelegem toate masinatiunile astea. Totul e putred la Bor oficiala.
  Acum e vremea Bisericii din catacombe. Viata de guerrilla, bierica de guerrilla, strategii de guerrilla…

  Apreciază

 14. Corina said, on octombrie 16, 2020 at 10:02 pm

  Si eu am postat un comentariu f decent dar ferm si direct la adresa pr Sturzu. Nu mi-a fost publicat iar unele ale altor oameni care erau deja publicate la articolul cu pricina au fost sterse.
  Nu inteleg de ce! Clar pute ceva, scuze de expresie. Daca au ajuns si cei de la ActiveNews sa apere pe orice preot doar pt ca e preot, desi acesta e total in raspar cu Adevarul pe care sustine ca-l propovaduieste, e clar.
  Probabil ca pr Sturzu i-ar caterisi si pe Stefan, Vladimirescu, Closca et alii care au avut „indrazneala”, la vremea lor, sa ia atitudine cat se poate de concreta impotriva unor masuri aberante zamislite de mintile tradatorilor de Adevar.
  Rusine maxima pr Sturzu!
  Rusine Act News pt vopsirea gardului dupa care toata lumea normala la cap si la suflet vede clar leopardul din curte.

  Apreciază

 15. Corina said, on octombrie 16, 2020 at 10:03 pm

  Si eu am postat un comentariu f decent dar ferm si direct la adresa pr Sturzu. Nu mi-a fost publicat iar unele ale altor oameni care erau deja publicate la articolul cu pricina au fost sterse.
  Nu inteleg de ce! Clar pute ceva, scuze de expresie. Daca au ajuns si cei de la ActiveNews sa apere pe orice preot doar pt ca e preot, desi acesta e total in raspar cu Adevarul pe care sustine ca-l propovaduieste, e clar.
  Probabil ca pr Sturzu i-ar caterisi si pe Stefan, Vladimirescu, Closca et alii care au avut „indrazneala”, la vremea lor, sa ia atitudine cat se poate de concreta impotriva unor masuri aberante zamislite de mintile tradatorilor de Adevar.
  Rusine maxima pr Sturzu!
  Rusine Act News pt vopsirea gardului dupa care toata lumea normala la cap si la suflet vede clar leopardul din curte.

  Apreciază

 16. […] Eu nu inteleg despre ce vorbesc acestia: purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Active News… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: