SACCSIV – blog ortodox

Mitropolitul Teofan: „Este pentru prima dată, cred, în istoria Moldovei, când se întâmplă așa ceva. Au fost invazii, războaie, molime de tot felul, regimuri totalitare. Totul are, însă, o limită peste care, dacă se trece, nu este bine pentru nimeni”

DOXOLOGIA: Durere adăugată la durere – mesajul Mitropolitului Teofan, în preajma hramului Sfintei Cuvioase Parascheva

Moldova trăiește în aceste zile una dintre cele mai triste perioade din istoria sa. La durerea provocată de faptul că mulți semeni de-ai noștri sunt atinși de noua epidemie se mai adaugă și decizia autorităților de a interzice celor care nu au domiciliul în Iași să pătrundă în spațiul Mitropoliei, unde se află racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Interdicția este respectată până-ntr-atât încât s-a ajuns ca în jurul Mitropoliei să fie mai mulți reprezentanți ai forțelor de ordine decât închinători. Este efectul unei măsuri discriminatorii, care încalcă numeroase prevederi legale și principii internaționale ce protejează libertatea de manifestare religioasă.

Este o situație foarte greu de înțeles și de acceptat. Credincioșii care vin în Iași cu diferite motive – la spital, la cumpărături, la instanțele judecătorești sau la locul de muncă – dacă nu au domiciliul în Iași, nu se pot închina la Sfânta Parascheva. Părinții care sunt pentru câteva zile în vizită la copiii lor nu pot să-și împlinească dorința închinării la sfintele moaște, deși au venit la Iași și pentru aceasta. Nici studenții și elevii aflați în Iași care nu au încă viza de flotant, nu se pot apropia de Catedrala Mitropolitană.

Este pentru prima dată, cred, în istoria Moldovei, când se întâmplă așa ceva. Au fost invazii, războaie, molime de tot felul, regimuri totalitare. Sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost dintotdeauna izvor de alinare, de vindecare și de întărire, iar oamenilor li s-a permis să se apropie de ele. Astăzi, au ajuns să fie considerate sursă de contaminare.

De șapte luni, Biserica s-a implicat cu toate forțele sale pentru ocrotirea sănătății oamenilor. Și o va face în continuare. Credincioșii au suportat restricții severe privind libertatea de manifestare a convingerilor religioase în numele luptei împotriva molimei. Totul are, însă, o limită peste care, dacă se trece, nu este bine pentru nimeni.

Îi rog pe preoții și credincioșii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, precum și pe toți închinătorii care obișnuiau să vină în această perioadă la sfintele moaște ale Sfintei Cuvioasei Parascheva să mă ierte pentru neputința de a le facilita accesul la închinare, după rânduiala Bisericii. Îi rog pe toți să transforme această durere în vreme de pocăință, de rugăciune și de fapte bune.

Pe preoți îi îndemn să slujească zilnic Sfânta Liturghie în această perioadă. În bisericile de parohie și mănăstiri să se săvârșească slujba Paraclisului și Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva. Psaltirea, mare izvor de mângâiere în vreme de încercare, să fie hrană sufletească pentru tot creștinul, mai ales în miez de noapte. Sărbătoarea Sfintei Parascheva să fie precedată și urmată de câteva zile de post, dacă se poate, ajunare până la apusul soarelui din partea celor sănătoși, precum și de multe fapte de milostenie. Totul pentru ca Dumnezeu să-și întoarcă privirea spre noi, Sfânta Parascheva să ne ierte, personalul medical să fie încurajat și apreciat cum se cuvine, oamenii să împlinească ceea ce trebuie pentru ocrotirea sănătății lor și a semenilor, iar autoritățile să aibă înțelepciunea unor decizii care să țină cont și de amploarea epidemiei, dar și de faptul că există și numeroase persoane în această țară care au credință în Dumnezeu și în puterea tămăduitoare a rugăciunii sfinților.

† TEOFAN

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

 

47 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Adrian said, on octombrie 8, 2020 at 7:50 pm

  Vai, vai…
  Această „durere” – politic corectă, nici măcar nu a avut curajul s-o zică direct acestor indivizi fără de Dumnezeu…😞

  Absolut nimic despre partea importanta de vină a sa, prin trădarea Ortodoxiei, pentru care Dumnezeu îngăduie această prigoană…

  IPS cunoaște acest moment din istoria rezistentei ortodoxe ?…

  „…De îndată ce călătorii păşiră pe ţărm, locuitorii Constantinopolului îi copleşiră pe Episcopi cu întrebări: „Cum s-a încheiat Sinodul? Am izbândit?” Cei ce fuseseră siliţi la unire sau i se alăturaseră din interes, dar nu erau lipsiţi de conştiinţa nelegiuirii lor, nu ascunseră adevărul. Simţindu-se acum slobozi în pământul de baştină, între fraţii lor ortodocşi, ei răspunseră cu adâncă întristare: „Ne-am vândut credinţa, am schimbat Ortodoxia cu heterodoxia şi, pierzându-ne credinţa curată de mai înainte, ne-am făcut azimiţi. Tăia-ni-s-ar mâinile ce au semnat nelegiuita hotărâre! Smulge-ni-s-ar limbile ce au rostit învoirea cu latinii!”[250] Iată dar care au fost întâile cuvinte ale bunilor, dar slabilor Păstori – Antonie al Iracliei, membrii mai vârstnici ai Sinodului şi alţii. Vestea stârni un simţământ de groază poporului ortodox al cetăţii. Toţi îi ocoleau pe noii sosiţi, chiar cei ce nu aveau nimic de-a face cu ei. Clericii rămaşi la Constantinopol nu voiră nici să slujească cu cei ce, căindu-se de învoirea lor la unire, spuneau că fuseseră siliţi să o facă![251]…” (https://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/sinodul_florentin.htm)

  Acestea sunt consecințe și ale trădării Ortodoxiei, nu numai a faptului că majoritatea dintre noi suntem plini de păcate, de patimi. Nu doar noi suntem vinovați (asa cum viclean lasă să se înțeleagă acest mesaj al IPS )

  Iertați!
  Doamne miluieste-ne !

  Apreciază

  • Andrei-Nicolae said, on octombrie 8, 2020 at 8:52 pm

   „Nu doar noi suntem vinovați (asa cum viclean lasă să se înțeleagă acest mesaj al IPS )”

   Unde vezi tu ca insinuează așa ceva? Ce vezi tu viclean in acest comunicat, sau politic corect? Omul își și cere iertare ca nu a avut mai mult curaj, ca nu știe/ poate sa fie mai dur. Poți sa-mi citești comentariile la https://saccsiv.wordpress.com/2020/10/06/video-raed-arafat-interzice-pelerinilor-din-alte-localitati-sa-vina-la-sfanta-parascheva-sfantul-dimitrie-etc/ sa-mi vezi atitudinea transanta.

   Când un om își arată neputința și își cere iertare spunând: stiu ca trebuia să fac mai mult, dar pur și simplu nu am fost în stare, Iertați-mă – ce poți să-i mai spui? Dumnezeu sa-i dea putere și curaj! Sau nu mai stim să fim oameni? Lucrurile nu vor rămâne așa, mulți se vor trezi și intoarce, pt că DUMNEZEU NU VREA MOARTEA PĂCĂTOSULUI! Mai ales că a fost un ierarh atât de cald și iubit. Cei din urmă vor fi cei dintâi – așa ca mai ușor cu ura asta irationala care îi caracterizează deopotrivă pe iubiristii ferventi, cat fracțiunea ultra corecțilir dintre nepomenitori. EXACT ACELAȘI DUH INSELAT AU, chiar dacă se văd unii pe altii la colțuri fundamental opuse: amândouă factiunile il vor primi cu urale pe Antihrist, care in mod ingenios, dar viclean va satisface pe ambele.

   Sau tu crezi ca pe tine curajul nu te-ar putea părăsi niciodată? Asta dacă îl ai, că nu ne stim, iar in spatele tastaturii pot fi alte realități decât se releva in scris.

   Nu e nimic viclean in comunicat, nici insinuări, nici indreptatiri, nici acuze.

   Apreciază

   • Alexandru TM said, on octombrie 9, 2020 at 9:42 am

    @Andrei-Nicolae,

    Nu intelegeti gresit, dar in cazul de fata vorbeste serpeste , cum ca e „neputincios”. Duhul ereziei ii indreptateste ratiunea. In aceste momente se cere nesupunere fata de autoritatile statale mai ales in subiecte legate de credinta , asa cum matale ai descris intr-un comentariu ,pomenind de Sf. Mucenic Ermoghen al Siberiei, si fara voie de accepta decizile oranduirii antihristice se face partas lui antihrist.

    Cum sa se lamenteze asa, mai bien tuna si fulgera asupra nedreptatii comise si indemana oamenii sa vina la racla, dar o scalda „ca vai ca n-am putut” din nou si din nou le ofera iubitorul de oameni Dumnezeu, prilej de marturisire si de indreptare a faradelegii lepadarii lor , dar ei ce fac …..?

    Nu are indreptatire, ierarh fiind, prin acest comunicat ci se afunda mai tare , dupa spusele Sfantului ierarh mucenic Ermoghen.

    Sa fi sanatos

    Apreciază

   • Andrei-Nicolae said, on octombrie 9, 2020 at 10:19 am

    Pt Alexandru TM:

    Perfect de acord cu comentariul dumneavoastră! Inclusiv cu faptul că în aceste momente se cere nesupunere fata de autoritatile statale! Ce a scris ÎPS E UN INCEPUT!

    Însă eu nu văd în comunicat absolut nici o îndreptățire, ci dimpotrivă.

    Cu respect,
    Bucurie duhovnicească!

    Apreciază

   • Alexandru TM said, on octombrie 9, 2020 at 2:00 pm

    Sa ma ierti @Andrei-Nicolae, patimile ma lupta si pe minesi incerc sa vad si eu cum vezi si tu chiar vreau sa pot lua aprarea unui ierarh, dar cand spui:

    „Însă eu nu văd în comunicat absolut nici o îndreptățire, ci dimpotrivă.”

    Eu vad in propozitia dumitale exact acelasi sens ca atunci cand au venit episcopii din Creta 2016: „Au aparat Ortoxia” !

    In esenta spune: ca este o ingradire fara precedent a cinstirii Sfintei Parascheva, cea ce ori ce copil vede , dar nu ia absolut nici o atitudine .

    Sa spuna ceva cu esenta/constistenta , nici nu trebuie sa mearga in isntanta precum spui ca Apostolul ci sa zica doar cu cuvantul si zeci de mii il vor sustine, daca nu chiar sute de mii si zidurile se vor darama.

    Mantuire

    Apreciat de 1 persoană

 2. dante said, on octombrie 8, 2020 at 8:24 pm

  Dar oare care Biserici au fost promotoare sinodului tilharesc din Creta, cumva Grecia si Romania au fost acolo mot, oare unde era IPS Teofan cind se semnau acolo acele documente? Acum sa ne uitam care din tarile ortodoxe au Bisericile cele mai prigonite…..

  Apreciază

 3. tudorr said, on octombrie 8, 2020 at 8:53 pm

  Doamne ajuta!
  Sa ne rugam Lui Dumnezeu ca prin milostivirea Sa sa intoarca la pocainta pe unii dintre cei care ne-au abandonat, dar in acelasi timp sa stam cu mintea treaza, caci parintele Adrian Fageteanu a spus ca vor fii „vicleni, vicleni, vicleni”.
  Sfanta Treime sa ne miluiasca, Maica Domnului si toti Sfintii sa ne mantuissca!

  Apreciază

  • Grigore said, on octombrie 10, 2020 at 1:16 am

   Dupa cum arata lucrurile cred ca urmeaza sa se interzica de tot mersul la Biserica!

   Apreciază

 4. mircea,v said, on octombrie 8, 2020 at 8:55 pm

  (… să mă ierte pentru neputința de a le facilita accesul la închinare…”

  Pai atunci, impotentii sa se duca la culcare,,,, ma gandesc. Nu?

  Apreciază

  • Grigore said, on octombrie 10, 2020 at 1:19 am

   Acesta e inceputul, dupa alegeri o sa fie de rau. Se simte ca s-a schimbat ceva in tara de cand cu alegerile astea si de cand cu botnitele.

   Apreciază

 5. Paul222 said, on octombrie 8, 2020 at 9:16 pm

  Primit de la duhovnicul meu din Iasi, dati mai departe va rog!
  Zilele acestea Sfânta Parascheva trăiește o imensa batjocura și pelerinii care nu sunt cu domiciliul de Iasi o mare nedreptate și discriminare prin oprirea de la a intra sa se inchine la Sfânta.
  Mâine, vineri 09.10.20 începând cu ora 17:00, ne mobilizam in fata Mitropoliei sa dam marturie și sa cerem respectarea dreptului fundamental de manifestare neîngrădita a credinței.
  Vom respecta masurile sanitare în vigoare pe care le știți deja. Voi reveni cu mesaje clare pe care sa le scriem pe pancarte. Vom avea lumânări și vom canta troparul Sfintei.
  Vom fi pașnici și cu demnitate. Trimiteți mesajul în parohii la oamenii de incredere pe care îi cunoașteți.

  Apreciază

 6. nenimenea said, on octombrie 8, 2020 at 9:22 pm

  Dl. Teofan:  semnatar la Creta,etc…

  Apreciază

  • saccsiv said, on octombrie 9, 2020 at 9:44 am

   nenimenea

   Asadar, ca raspuns la o actiune anti crestina a autoritatilor, tu insiri pacatele Mitropolitului Teofan. Atat. Altceva nu mai ai de zis.
   Sa inteleg ca te bucuri ca pelerinii din alte localitati nu mai au voie sa se inchine? Sau care-i ideea?

   Apreciat de 1 persoană

   • Andrei-Nicolae said, on octombrie 9, 2020 at 10:42 am

    Nu frate saccsiv, sunt mulți mișcați de un duh al rautatii și al răzbunării, ei bineînțeles, crezandu-se duhovnicești. Acum e momentul unirii interortodoxe ÎNTRU HRISTOS. Altfel se va întâmpla cum ai scris mai demult despre pastorul ăla protestant care explica cum a vazut ca ridică naziștii pe unii și pe alții și nu s-a bagat, iar când l-au ridicat pe el nu mai ramasese nimeni sa il apere.

    ÎPS Teofan, in urma acestui comunicat trebuie încurajat, nu injurat! Așa, Părinte, bravo, e un început! Pt că a luat o atitudine ortodoxă, chiar dacă mai timidă, perfect ortodoxă. Altfel, după comunicatul acesta, văzând ca îl injura și dintr-o parte și din alta, poate cădea in deznadejde, sau mai rau, manipulat chiar împotriva credincioșilor. E plin de securiști și acoperiți în jurul tuturor Mitropoliilor! E om! Și unul sensibil – că doar îl stim cu toții, că a fost un ierarh foarte iubit si toți be mandream cu sensibilitatea și blândețea lui acum câțiva ani. Nu va mai aduceți aminte? Cert e că fermitatea, duritatea și curajul nefiind tocmai punctele sale forte – deocamdată! Eu am încredere în Dumnezeu! Și sper sa îl și întâlnesc sa îi spun: „Felicitări, Părinte, țineți-o tot așa! Și căutați apărarea în instanță pt toate abuzurile statului, precum Sfântul Apostol Pavel – veti câștiga negreșit. E o datorie imperativa fata de Hristos si turma sa! Toți care au interprins acțiuni juridice au câștigat, atât în țară, cât și peste tot.”

    Omul până n-a murit, nu știi ce cale o să apuce. Toate nedreptățile astea sunt o șansă de trezire a tuturor. Bineînțeles că alții in loc să ne trezim, ne vom afunda și mai tare, unii de-a stanga, alții de-a dreapta. Știe cineva – afara de Dumnezeu – cine va sta și cine va cădea?!

    Apreciază

   • guti flo said, on octombrie 9, 2020 at 11:58 am

    Andrei-Nicolae,
    Dupa cum spui tu…reiese ca Mitropolitul Teofan ar fii in clasa IV-a..si are nevoie de profesor ca sa mearga mai departe.
    Eu consider ca a trecut peste aceasta etapa…si a ajuns la nivelul superior.
    Este bine ce a spus, dar nu este de ajuns…
    Un crestin (mitopolit, calugar, mirean) face legamant cu Dumnezeu, nu cu statul.
    In momentul de fata statul lucreaza sa-ti dezlege acest legamant fata de Dumnezeu…si te sileste vadit, sa ii te supui lui……iar noi umblam cu sferturi de masura?
    Incurajari a avut si are…crediciosii care au venit cu zecile de mii atatia ani de zile…si care sunt gata sa vina si acum, numai ca trebuie ca pastorul (mitropolitul) sa deschida larg portile ….nu doar 10%.
    Eu unul nu-l descurajez pe mitropolitul Teofan..ci din contra..ii amintim ca este de ajuns sa ne arate ca ne reprezinta…si ii sarim in ajutor.

    Apreciază

   • mircea.v said, on octombrie 9, 2020 at 2:59 pm

    Andrei Nicolae,

    ce sa mai incurajezi bre dupa ce tot poporul e amprentat, Sfintii Inchisorilor batjocoriti, s-a lepadat de ortodoxie cu semnatura, si acum miorlaiala din spatele gardului ca ceva nu e bine. Este o miorlaiala care doar constata. „Sa ne rugam si sa nu facem noi, ca va face Dumnezeu”. Sf Paisie Aghioritul spune ca o astfel de atitudine este vrednica de pedeapsa lui Dumnezeu.
    Citeste Viata Parintelui Calciu ca sa vezi ce inseamna preot al lui Hristos.

    Este vorba de consecintele actiunilor/faptelor tale in timp. Citeste si pilda „poetul si talharul”.

    Andrei-N, cred ca astfel de comentarii -ale tale, ar fi foarte bine primite pe ric – cuvantul ortodox, nu aici.

    De la Parintele Calciu:

    „Compromisul este painea saracului spiritual”

    Haide, copacel, ca se poate…

    Apreciază

   • Andrei-Nicolae said, on octombrie 10, 2020 at 6:24 pm

    Se așteaptă noi proteste la Iași la Sfânta Parascheva. Părintele Constantin Sturzu: Nu vom izola racla cu sfintele moaște în catedrala din Iași, așa cum cere DSP. Ce se întâmplă acum e cel mai mare abuz din 1990 încoace asupra libertății de conștiință

    https://m.activenews.ro/stiri/Se-asteapta-noi-proteste-la-Iasi-la-Sfanta-Parascheva.-Parintele-Constantin-Sturzu-Nu-vom-izola-racla-cu-sfintele-moaste-in-catedrala-din-Iasi-asa-cum-cere-DSP.-Ce-se-intampla-acum-e-cel-mai-mare-abuz-din-1990-incoace-asupra-libertatii-de-constiinta-163083

    Apreciază

 7. marian said, on octombrie 8, 2020 at 9:24 pm

  Armenia, Nagorno-Karabakh: tânăr Salva de Dumnezeu de la moarte, în Biserica din Shushi.
  Sfanta Biblie s-a interpus intpre corpul băiatului si schija care se pregatea sa il sfartece.
  Slavă Lui Dumnezeu!
  Pacat ca exista PESTE TOT CENZURA, PANA SI AICI.

  Apreciază

  • saccsiv said, on octombrie 9, 2020 at 9:45 am

   marian

   Da si un link.
   Repede strigi cenzura. Ce ti-am cenzurat?

   Apreciază

   • marian said, on octombrie 9, 2020 at 2:31 pm

    https://mobile.twitter.com/AuroraIntel/status/1314253449790459905
    According to reports this man was inside the Shusha church abd was saved when his Bible blocked shrapnel from hitting him. #Azerbaijan #Artsakh #Armenia

    Am mai spus-o ca atitudinea asta de respect a aberatiilor guvernantilor este o dovada de lasitate al carei rezultat este disparitia acestui Popor Roman. Daca si Sfantul Stefan cel Mare ar fi fost la fel de temator, oare, mai exista Moldova? Dar Romania? Daca Sfantul Imparat Constantin ar fi ascultat de glasul ratiunii si nu de glasul Duhului Sfant, ce s-ar fi intamplat? Supunerea fata de autoritati, CRED ca este NEBUNIE in Fata Lui Dumnezeu. Da, cred ca e nevoie de revolta la scara nationala, sa se inceapa cu nesupunere civica, fata de evreul asta cu facies homosexual, arafat, sa se ceara demisia masonului orban, si a intregii bande de asasini ai acestei tari, madam anisie si alte asemena mutre, gen firea dragnea TOTI, fara diferenta de partid sau grupare, maturati ca pleava!
    Iertare fratilor si tie Vasile!

    Apreciază

 8. vlad tepes said, on octombrie 8, 2020 at 9:43 pm

  Atunci cand Biserica Ortodoxa este atacata din toate directiile, inclusiv in dogma si in fiinta sa, de catre decidentii anticrestini ai statului, ea are tot dreptul sa se apere, dispunand de o arma cumplita impotriva acestora, si anume afurisirea lor si familiilor lor, pt ca pedeapsa care va veni asupra acestora nu va fi de la om, ci de la insusi Hristos-Dumnezeu, care este capul Bisericii sale!

  Apreciază

  • Andrei-Nicolae said, on octombrie 9, 2020 at 10:52 am

   Sau poate alege calea Sfântului Apostol Pavel, a se apara cu legea in mâna, lege care protejează foarte clar, fără putere de exceptie, libertatea religioasa si manifestarea cultului în toată puterea sa. Tot ce s-a facut de la inceput împotriva Bisericii – și nu numai – este complet ilegal. Toți cei care și-au cerut dreptatea instanta, atât in România, cât și peste hotare, au câștigat.

   Abia dacă se vor limita doar la vorbe și nu trec și la acțiuni juridice, după modelul Sfântului Pavel, atunci da, va fi ceva cu adevărat suspect.

   Dar totuși parcă cam prea tare vă mai plac blestemele și anathemele! Oare de ce?

   Apreciază

   • vlad tepes said, on octombrie 9, 2020 at 6:49 pm

    Pt ca sunt absolut sigur, ca astia nu se vor opri pt nu vor distruge Biserica Nationala, avand ordine precise din afara, in acest sens! Si apropo, pt informarea ta, blestemele si anathema nu inseamna acelasi lucru!

    Apreciază

 9. Alexandru said, on octombrie 8, 2020 at 11:34 pm

  Doamne ajuta!
  Îmi fac curaj și întreb( off-topic)…caut de ceva vreme sa cumpăr o icoană cu Părintele Iustin Pârvu. Mă poate ajuta cineva ?
  Va multumesc

  Apreciază

  • guti flo said, on octombrie 9, 2020 at 10:47 am

   Eu am printat o poza cu parintele , la un studio profesional (sunt peste tot daca esti la oras), si apoi i-am facut o rama care mi-a placut mie….cu geam. Dimensiunea ramei 40/33cm..iar a pozei de 22/16cm. Latimea ramei este de 5 cm, asta inseamna ca ramane un spatiu liber intre poza si rama, acolo se pune un adaos special (culoarea este la alegere) care pune in valoare poza.
   Poza o faci la un studio foto-printare, iar restul ..rama , geamul, adaosul special, la magazin rame si oglinzi.
   Este f frumoasa..parerea mea.
   Este o varianta, in cazul in care nu reusesti sa gasesti icoana.

   Apreciază

   • Alexandru said, on octombrie 9, 2020 at 11:12 am

    Mulțumesc din suflet.
    Doamne ajută!

    Apreciază

 10. Cristian Daniel said, on octombrie 9, 2020 at 12:49 am

  Ok, sa spunem ca e de apreciat aceasta luare de pozitie a mitropolitului Teofan, oricum una fara niciun efect, dar hai sa o acceptam, in fine…eu intreb ins altceva:

  – de ce nu a facut nimic ptr a preintampina aparitia acestei situatii, alaturi de PF Daniel si alti mitropoliti? Caci era clar, era la mintea copiilor, ca se prefigura un asemenea scenariu de mult timp, la fel cum va fi la Sf. Dumitru, la Sf. Nectarie, la Sf. Filofteia de la Curtea de Arges, la Sf. Spiridon? Ateii de la putere, care nu se deosebesc cu nimic de guvernul ateu care a fost la conducere in Grecia, a lui Tsipras, nu dau doi bani pe faptul ca poporul roman este unul, cel putin scriptic, majoritar ortodox, vor interzice chiar cu bucurie aceste pelerinaje ce vor culmina cu Nasterea Domnului, veti vedea ca atunci bisericile vor fi inchise ca in martie-aprilie! BOR trebuia sa actioneze de mult in acest sens ptr a nu se intampla o asemenea situatie care, aici are dreptate Teofan, nu a fost nici in timpul razboaielor…

  – apoi, ptr ca asa cum a semnalat si prof Astarastoae dar si altii, aici avand loc o discriminare pe fata cu acceptarea doar a iesenilor ca sa se inchine, de ce nimeni nu sesizeaza Consiliul National ptr Combaterea Discriminarii, celebrul CNCD, care altfel este sesizat ptr toate prostiile? De ce nu este sesizat Avocatul Poporului? De ce nu sunt sesizate Comisiile parlamentare ptr cultura si culte dar si Comisia ptr Drepturile Omului din Camera Deputatilor? Ptr ca este cat se poate de clar ca decizia nu este doar o discriminare pe fata ci si un abuz grosolan, o incalcare a drepturilor cetatenilor, o incalcare a Constitutiei? De ce nimeni dintre cei care ar putea si ar avea tot dreptul sa o faca nu face aceste lucruri? Doar se iese si se deplange ca vai, vai, vai, dar concret nu se face nimic…

  – iesenii ar trebui sa iasa acum in numar cat mai mare la Sfanta si sa se roage ptr tot restul poporului care nu este lasat sa fie prezent, clopotele in toate manastirile si bisericile ar trebui sa bata neincetat, preotii din toate parohiile sa combata in predici aceste abuzuri si silnicii la care sunt supusi credinciosii de cei de la guvern, de parca la putere ar fi teroristii de la ISIS nu romani… sa nu se uite cuvintele Mantuitorului : „Si daca voi veti tacea , pietrele vor vorbi in locul vostru…”

  Iar Sf. Anatolie al Optinei prezicea:

  „Fiul meu, să ştii că în zilele de pe urmă vor veni vremuri grele, după cum spune Apostolul vei vedea că din pricina împuţinării credinţei, rătăcirile şi dezbinările vor apărea în biserici şi, cum mai dinainte au spus Sfinţii Părinţi, pe scaunele ierarhilor şi în mânăstiri nu va mai fi atunci niciun bărbat încercat în viaţa duhovnicească. Din care pricină, rătăcirile se vor răspândi pretutindeni şi pe mulţi vor înşela. Vrăjmaşul neamului omenesc va lucra cu pricepere, ducând în rătăcire, de e cu putinţă, şi pe cei aleşi. Nu va începe prin lepădarea dogmelor despre Sfânta Treime, Dumnezeirea lui Iisus Hristos sau Născătoarea de Dumnezeu ci pe nesimţite va începe a strâmba învăţăturile Sfinţilor Părinţi primite de la Duhul Sfânt- însăşi învăţătura Bisericii.Viclenia vrăjmaşului şi uneltirile lui vor fi îndreptate împotriva unui număr foarte mic, al celor încercaţi în viaţa duhovnicească. Ereticii vor pune mâna pe Biserică, îşi vor numi peste tot slugile, iar viaţa religioasă va fi lepădată.

  Însă Domnul nu lăsa pe robii Săi fără apărare şi întru neştiinţa. El a spus: „După roadele lor îi veţi cunoaşte“ (Matei 7, 16-20).

  Şi sârguieşte-te să-i osebeşti de păstorii adevăraţi; acei furi de cele ale Duhului, care sfâşie turma duhovnicească, „nu intră pe uşă în staul, ci sar pe aiurea“, după cum a spus-o Domnul, adică vor intra nelegiuit, nimicind cu dea sila dumnezeiasca orânduială- pe acestia Mantuitorul îi numeste „talhari” (Ioan 10, 1).

  După lucrare, adevărata lor slujire este prigonirea adevăraţilor păstori, întemniţarea lor, căci fără această slujire, turma duhovnicească ar putea să nu fie prinsă.

  Drept aceea, fiul meu, când vei vedea în biserică batjocorindu-se lucrarea dumnezeiască, învăţăturile Părinţilor şi orânduirea lăsată de Dumnezeu, să ştii că ereticii au şi apărut, chiar dacă pentru o vreme s-ar putea să-şi tăinuiască relele voiri sau vor strâmba pe nesimţite credinţa dumnezeiască pentru a izbuti mai bine, înşelându-i pe cei neiscusiţi.

  Îi vor prigoni nu doar pe păstori, ci şi pe slujitorii lui Dumnezeu, căci diavolul, care ocârmuieşte rătăcirea, nu poate suferi vieţuirea după rânduiala lui Dumnezeu. Asemenea lupilor în piei de oaie, vor fi cunoscuţi după firea lor îngâmfată, iubirea de desfătări şi pofta de putere– aceia vor fi trădători care vor pricinui ură şi răutate pretutindeni; şi de aceea a spus Domnul că se vor cunoaşte „după roade” (Luca 6, 43-45). Adevăraţii slujitori ai lui Dumnezeu sunt supuşi, iubitori de fraţi şi ascultători de Biserică.

  În vremea aceea, monahii vor îndura mari strâmtorăridin partea ereticilor, iar viaţa monahală va fi luată în batjocură. Obştile monahale vor fi sărăcite, numărul monahilor se va împuţina. Cei rămaşi vor îndura silnicii.

  Aceşti urâtori ai vieţii monahale, care au numai înfăţişarea credinţei,se vor nevoi să-i atragă pe monahi de partea lor, făgăduindu-le ocrotire şi înlesniri lumeşti, dar ameninţându-i cu exilul pe cei care nu se supun. Din pricina acestor ameninţări, cei împuţinaţi cu sufletul vor fi foarte umiliţi, chinuiţi de propria neputinţă.

  De vei trăi să vezi acel veac, bucură-te, căci în vremea aceea cei credincioşi care nu au alte virtuţi, vor primi cununi numai pentru stăruinţa în credinţă, după cuvântul Domnului: „Oricine Mă va mărturisi înaintea oamenilor, mărturisi-l-voi şi Eu înaintea Tatălui Meu celui Ceresc” (Matei 10,32).

  Să ai frica lui Dumnezeu, fiul meu! Nu pierde cununa primită, ca să nu fii lepădat de Hristos în întunericul cel cumplit şi în veşnicul chin.

  Stai tare în credinţă şi, dacă e nevoie, îndură cu bucurie prigonirile şi alte necazuri, căci atunci Domnul îţi va ajuta ţie; iar Sfinţii Mucenici şi Mărturisitori vor privi cu bucurie la lupta ta.

  Însă, în acele zile, vai monahilor legaţi de averi şi bogăţii şi care de dragul celor materialnice se învoiesc ca înşişi să se robească ereticilor. Îşi vor adormi conştiinţa spunând: „Vom cruţa mănăstirea, iar Domnul ne va ierta“.

  Nenorociţi şi orbi, ei nici nu gândesc că prin rătăciri (erezii) şi rătăciţi, diavolul va intra în mănăstire şi că apoi nu va mai fi o sfântă mănăstire, ci ziduri goale din care harul va pleca pe veci.
  Dar Dumnezeu este mai puternic decât diavolul şi nu-i va părăsi niciodată pe robii Săi.

  Vor exista mereu creştini adevăraţi, până la sfârşitul veacurilor, dar ei vor alege locuri singuratice şi pustii.
  Nu te teme de necazuri, ci teme-te de primejdioasa rătăcire, căci ea izgoneşte harul şi desparte de Hristos; din care pricină, Domnul a poruncit ca în aşa fel să-l socoteşti pe eretic, încât „să-ţi fie ca un păgân şi un vameş” (Matei 18, 17).
  Şi aşa, întăreşte-te, fiul meu, în harul lui Iisus Hristos. Cu bucurie grăbeşte-te la mărturisire şi la îndurarea suferinţei ca bun ostaş al lui Iisus Hristos, Care a spus: „Fii credincios până la moarte şi îţi voi da cununa vieţii“ (Apocalipsa 2, 10)
  Acestuia, împreună cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt, cinste şi slavă în vecii vecilor. Amin”.

  https://dreaptacredintadupasinodultalharesc.wordpress.com/2017/09/28/si-daca-voi-veti-tacea-pietrele-vor-vorbi-in-locul-vostru-dumnezeu-a-dat-jos-semnul-crucii-sale-de-pe-o-biserica-apostata/

  Apreciază

  • saccsiv said, on octombrie 9, 2020 at 10:01 am

   Cristian Daniel

   Si tu poti si ai dreptul sa sesizezi, daca tot ti-a venit ideea.

   Apreciază

   • Andrei-Nicolae said, on octombrie 9, 2020 at 11:02 am

    Exact!

    Auzi, Daniele, daca la Judecata iti va arata Dumnezeu ca avea in plan cu tine să te facă Ierarh, dar pentru ca ție ti-a plăcut viața, n-ai ajuns măcar simplu monah sau preot de mir sau macar diacon pt ca ți-a plăcut „viața”?

    „pe scaunele ierarhilor şi în mânăstiri nu va mai fi atunci niciun bărbat încercat în viaţa duhovnicească” – că nu mai există așa ceva, cine ÎN ZIUA DE AZI se crede altceva decât spune Psalmistul e in mare rătăcire: „Toţi s-au abătut, împreună netrebnici s-au făcut; nu este cel ce face bine, nu este până la unul.” Ps 52,4

    Asta nu ne oprește să mărturisim, dar marturisim sau… Barfim?

    Apreciază

 11. Mihai T said, on octombrie 9, 2020 at 8:15 am

  Mi se pare un moment foarte mare. Aceste luări de poziție ale lui Teofan (aceasta, și cea de acum câteva zile) sunt prima situație din pandemie când un cleric așa de mare înfruntă măsurile autorităților.
  Dacă mitropolitul a pus să se facă rugăciune, de-acum veți vedea un semn mare. De-acuma se ocupă Sfânta Parascheva. De asemenea, cu această ocazie se vor rușina toți cei care atacă Biserica.

  Apreciat de 1 persoană

  • Andrei-Nicolae said, on octombrie 9, 2020 at 11:03 am

   Slavă Domnului și dă Doamne! Aceiași speranță și credință am și eu. Doamne miluiește!

   Apreciază

  • cata said, on octombrie 10, 2020 at 1:30 am

   Eu sunt mai păcătos de felul meu şi ca atare nu cred în sinceritatea IPS Teofan. Dar am să-mi calc pe inimă şi o să-l iert cu o condiţie: să renunţe la procesele penale şi la caterisirile împotriva adevăraţilor preoţi mărturisitori. Nu-i trebuie mare curaj pentru asta, doar câteva vorbe. Fiindcă, ce să vezi, în toată perioada asta de prigoană de câţiva ani încoace, nu IPS Teofan mi-a mângâiat inima cu lupta pentru Hristos, ci aceşti preoţi persecutaţi. Dacă n-o face, demersul lui către îndreptare nu e sincer. Dacă greşesc, îmi cer iertare. Doamne ajută!

   Apreciază

  • tanase said, on octombrie 10, 2020 at 3:45 pm

   Mihai T, daca nu ai inteles pana acum „jocul de glezne securistic„ pe care-l face Teofan de atata timp, stilul personal de abordare prin evitarile, justificarile si mai ales non-combatul in privinta rezolvarilor de probleme, inseamna ca inca nu esti suficient de matur sa intelegi asta. Iti spun asta cu parere de rau si cu scuzele de rigoare in cazul in care te simti ofensat.
   Doamne ajuta!

   Apreciază

  • Moro said, on octombrie 11, 2020 at 8:04 pm

   Nu e asa,domnule MihaiT
   Primii si singurii ierarhi care au luat partea turmei dreptmaritoare romanesti a fost Ignatiu al Husilor si Macarie al Scandinaviei.Ceilalti au stralucit prin tacere asurzitoare.Acum,unul din semnatarii capitularii neconditionate de la Kriti2016,incearca sa se spele de noroiul tradarii sustinute unanim de catre delegatia romana.Din nefericire,ny au nici macar taria,recunoasterii nelegiurii savarsite,asa cym le amintea un comentator despre cei din Constaninopol,dupa,trdarea de la FlorentaFerrara.Sa nu uitam ca, la douaEci de,ani dupa FF,Constantinopolul a cazut,sub iataganul Semilunii.
   Care va fi oare pedeapsa pentru,romani,sfasierea Tarii?! Sa nu fie. Dar,serpii cu carje si sortulete albe trebuie starpiti, ca sa nu ia foc toata turma.

   Apreciază

 12. Elena said, on octombrie 9, 2020 at 10:49 am

  pentru Alexandru
  La mănăstirile ctitorite de Părintele Justin sunt icoane cu Părintele, încearcă şi sună la mănăstirea de maici de la Paltin sau de călugări de la Petru-Vodă. Sunt măicuţe care pictează la atelierul de pictură sau la căsuţele din apropierea mănăstirii. Este şi o soră care locuieşte lăngă mănăstirea de la Paltin şi este pictoriţă.
  Copii după icoane găseşti la pamgarul mănăstirilor din judeţul Neamţ, la magazinele cu obiecte bisericeşti, la cei care îşi fac reclamă on-line sau poţi să descarci şi tu o icoană.

  Apreciază

 13. tudorr said, on octombrie 9, 2020 at 11:07 am

  Doamne ajuta!
  In satul in care locuiesc sunt asezate in biserica la loc de cinste intr-o micuta racla Straiele Sfintei Parascheva aduse cu cativa ani in urma de la Iasi. Miercuri, 14 octombrie nu voi participa la slujba de dimineata a preotului din motive lesne de inteles. Insa, intentionez sa merg la biserica dupa-amiaza si sa citesc Acatistul Sfintei Parascheva langa racla cu Sfintele Vesminte. Daca nu reusesc sa intru il voi citi acasa.Va rog, haideti sa ne rugam toti la o anumita ora, sa facem Acatistul impreuna.

  Apreciază

  • Grigore said, on octombrie 10, 2020 at 1:26 am

   Eu sunt pentru citirea Acatistului Sfintei Parascheva. La ce ora?

   Apreciază

 14. Elena said, on octombrie 9, 2020 at 11:24 am

  Nu întâmplător a fost aleasă ziua de începere a stării de urgenţă de sărbătoarea Buna –Vestire.
  De Sfintele Paşti nu aveai voie să te apropii de biserică indiferent de distanţa la care era amplasată locuinţa. Puteai să-ţi plimbi animalele de companie, să te îngrijeşti de trup dar nu şi de suflet.
  După o lună şi jumătate s-a deschis sezonul concediilor la munte şi la mare…, a urmat turismul electoral…
  Acum te poţi duce oriunde doreşti în Iaşi dar nu şi la Mitropolie.
  Totul este foarte clar…

  Apreciază

  • tudorr said, on octombrie 10, 2020 at 4:07 pm

   Doamne ajuta!
   Il rog pe fratele Vasile daca poate sa faca un apel la rugaciune impreuna printr-un articol in ziua de 14 la o ora stabilita in comun. Cu siguranta toti ne rugam neincetat dupa putinta, dar tinand cont de situatie, cred ca e cazul sa „strigam” catre Sfanta Parascheva toti intr-un glas.

   Apreciază

 15. dd_2d said, on octombrie 9, 2020 at 11:52 am

  Pentru cine nu a inteles cum s-a ajuns aici:

  -Gaseste cei mai patimasi romani din tara si pune-i sefi si in puncte cheie. Idiotii utili
  -Pune presa sa ii prezinte in mod total defavorabil punctand anumite cuvinte cheie: roman, hot, furt , inselaciune, etc.
  – Fa chestia asta zecide ani.
  -Apoi adu’ pe vapor strainii(fara copii sau familie de preferat), si pune presa sa ii prezinte ca: onesti, integri, gospodari, etc
  -Pune-i pe straini in functiile cheie ca sunt mai buni decat bastinasii hoti.

  Acesti cetateni romani, nu romani naturali, nu vor avea vreo mila fata de romanul de rand. Nu sunt crestini si nici nu se considera roamani, daca ii intrebi pe personal. Daca era un roman natural nu avea el tupeul sa blocheze evenimentele religioase si nici sa i-a masurile astea aberante.

  Asa ca, deci, poporul prost si-a alea stapanii rai. Exact dupa felul poporului de a fi. Avem liderii pe care ii meritam. Urgia profetiita este aici. Bisercile(constructiile) nu mai sunt ale noastre.

  Asa o sa fie si cu ultimul ‘lider suprem’ al lumii.

  Apreciază

 16. putere și autoritate said, on octombrie 9, 2020 at 1:00 pm

  Episcopii/mitropoliții au o putere imensă dată de Dumnezeu. Cea mai mare putere din lume, mai mare decât toate puterile economice, politice, culturale, etc., la unloc. Și ăsta e un lucru bine cunoscut de dușmanii lui Dumnezeu.

  Apreciază

  • ovidiu said, on octombrie 10, 2020 at 3:31 am

   Marire vesnica Prea Sfantei Treimi si Maicutei Domnului!
   Si cu ce -i ajuta la mantuire aceasta putere ,daca n-o folosesc ptr.apararea Bisericii Ortodoxe?De ce nu sunt scoase zi de zi sfantele moaste in toata tara ,de ce nu se fac sfante masluri zi de zi in toate bisericile si manastiri.de ce nu se citeste slujba sfanta a sinodicomului pana cand dusmanii Sfantei Ortodoxii vor fi doboriti precum balaurul de Sfantul Mare Mucenic Gheorghe,de ce mai sunt pomeniti la sfnta liturghie niste eretici si tradatori de credinta ortodoxa si neam?Prezent!ovidiu pacatosul.

   Apreciază

 17. Elena said, on octombrie 9, 2020 at 1:18 pm

  Semnele care le primim ( boli) sunt proorocite în Biblie dar nu cercetăm adevărata cauză, să ne căim pentru păcatele noastre, pentru a-L îndupleca pe Dumnezeu.
  O Europă care se pretinde creştină dar care impune legi anti-creştine, legi împotriva firii, legi privind o stăpânire electronică… am primit ce am dorit… Dumnezeu şi-a întors faţa de la noi. Suntem păcătoşi dintre care cel dintâi sunt eu. Unii fac păcate mai mici dar fac ceva pentru a-şi trezi aproapele.
  „Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi supuneţi ; şi stăpâniţi …” Mai ascultăm cuvântul Domnului? Facem unul cel mult doi copii, mai multe avorturi decât copii şi dorim să fim stăpâni în ţara noastra? Acesta este doar începutul, am primit o palmă pentru a ne trezi, o palmă care să ne trezească din somnul cel de moarte. În ritmul acesta ce ne va aşteapta în viitor?
  Primim semne de schimbările climatice, semne din Biblie dar la fel căutăm soluţii omeneşti de oprirea lor şi nu cercetăm cauza necazurilor.
  Ne considerăm creştini doar cu botezul încălcând dogmele pentru care am devenit creştini, încă ne mândrim că suntem în dreapta credinţă. Mai rău unii îşi pun speranţă în eul lor ignorându-L aproape de tot pe Dumnezeu. Mult am primit mult ni se va cere, nu vom fi judecaţi ca cei care nu l-au cunoscut pe Dumnezeu.
  Dacă nu ne căim pentru păcatele noastre degeaba îi invinuim pe alţii pentru necazurile noastre, nu ne aude Dumnezeu.
  Pe cei pe care Dumnezeu îi iubeşte îi şi ceartă ca să se îndrepte. Numai fiul pierzării rămâne necertat pe lumea aceasta.
  În concluzie prin faptele noastre să cerem milostivirea Tatălui Ceresc.

  Apreciază

 18. Andrei-Nicolae said, on octombrie 9, 2020 at 1:42 pm

  Mitropolia Moldovei cere anularea restricțiilor privind pelerinajele.

  https://m.activenews.ro/stiri/Mitropolia-Moldovei-cere-anularea-restrictiilor-privind-pelerinajele.-La-moastele-Sfintei-Parascheva-pot-intra-doar-iesenii-163061

  Apreciază

 19. Elena said, on octombrie 9, 2020 at 1:52 pm

  Nu întâmplător a fost aleasă ziua de începere a stării de urgenţă de sărbătoarea Buna –Vestire.
  De Sfintele Paşti nu aveai voie să te apropii de biserică indiferent de distanţa la care era amplasată locuinţa. Puteai să-ţi plimbi animalele de companie, să te îngrijeşti de trup dar nu şi de suflet.
  După o lună şi jumătate s-a deschis sezonul concediilor la munte şi la mare…, a urmat turismul electoral…
  Acum te poţi duce oriunde doreşti în Iaşi dar nu şi la Mitropolie.
  Totul este foarte clar…

  Semnele care le primim ( boli) sunt proorocite în Biblie dar nu cercetăm adevărata cauză, să ne căim pentru păcatele noastre, pentru a-L îndupleca pe Dumnezeu.
  O Europă care se pretinde creştină dar care impune legi anti-creştine, legi împotriva firii, legi privind o stăpânire electronică… am primit ce am dorit… Dumnezeu şi-a întors faţa de la noi. Suntem păcătoşi dintre care cel dintâi sunt eu. Unii fac păcate mai mici dar fac ceva pentru a-şi trezi aproapele.
  „Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi supuneţi ; şi stăpâniţi …” Mai ascultăm cuvântul Domnului? Facem unul cel mult doi copii, mai multe avorturi decât copii şi dorim să fim stăpâni în ţara noastra? Acesta este doar începutul, am primit o palmă pentru a ne trezi, o palmă care să ne trezească din somnul cel de moarte. În ritmul acesta ce ne va aşteapta în viitor?
  Primim semne de schimbările climatice, semne din Biblie dar la fel căutăm soluţii omeneşti de oprirea lor şi nu cercetăm cauza necazurilor.
  Ne considerăm creştini doar cu botezul încălcând dogmele pentru care am devenit creştini, încă ne mândrim că suntem în dreapta credinţă. Mai rău unii îşi pun speranţă în eul lor ignorându-L aproape de tot pe Dumnezeu. Mult am primit mult ni se va cere, nu vom fi judecaţi ca cei care nu l-au cunoscut pe Dumnezeu.
  Dacă nu ne căim pentru păcatele noastre degeaba îi invinuim pe alţii pentru necazurile noastre, nu ne aude Dumnezeu.
  Pe cei pe care Dumnezeu îi iubeşte îi şi ceartă ca să se îndrepte. Numai fiul pierzării rămâne necertat pe lumea aceasta.
  În concluzie prin faptele noastre să cerem milostivirea Tatălui Ceresc.

  Apreciază

 20. tanase said, on octombrie 10, 2020 at 3:35 pm

  ”Îi rog pe preoții și credincioșii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, precum și pe toți închinătorii care obișnuiau să vină în această perioadă la sfintele moaște ale Sfintei Cuvioasei Parascheva să mă ierte pentru NEPUTINTA DE A LE FACILITA accesul la închinare, după rânduiala Bisericii. Îi rog pe toți să TRANSFORME această durere în vreme de pocăință, de rugăciune și de fapte bune.” – zice IPS-ul Teofan!
  Intr-adevar, el este extrem de neputincios in a apara Ortodoxia Sfintilor Parinti, in a invata ”drept Cuvantul Adevarului”, in a lua atitudini impotriva ecumenismului, etc. Unde este el EXTREM DE POTENT? Pai acolo unde isi trimite slugile impreuna cu jandarmii ca sa alunge din parohii pe preotii nepomenitori, cand de Boboteaza pune pe masa crucea templiera cu doua brate, cand ingaduie si incurajeaza sa fie puse crucile lui baphomet pe Biserici, cand semneaza documente eretice la Creta, etc. ACOLO POATE!
  ips-ul foloseste două șmecherii manipulatoare:
  1. Smiorcăiala miorlăită „ Îi rog pe preoții și credincioșii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, precum și pe toți închinătorii care obișnuiau să vină în această perioadă la sfintele moaște ale Sfintei Cuvioasei Parascheva să mă ierte pentru neputința …”
  2. Transferul vinei personale catre plebe; „Îi rog pe toți să TRANSFORME ACEASTA durere IN VREME DE POCAINTA, de RUGACIUNE și de FAPTE BUNE.”
  Fariseism clasic!

  P.S. Sa ne dea si noua ips-ul ”transformatorul” care transforma durerea in … vreme de pocainta, de rugaciune, etc, sau eventual sa ne dea si noua ”schema” de construire. Daca insa „schema„ se poate lua doar de la fratii de loja …. mai bine fara!

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: