SACCSIV – blog ortodox

Măștile ca gândire magică

Posted in Coronavirus, masca de protectie by saccsiv on septembrie 11, 2020

Un cititor a postat la rubrica de comentarii aceasta traducere a articolului Masks as magical thinking de pe American Thinker:

Măștile ca gândire magică (superstiție)
De Jeffrey Ricker

Istoria omenirii este, în cea mai mare parte, despre păgâni ignoranți conștient aprobînd orice le-a spus un grup de „preoți” ca fiind adevărat. „Preoții” obișnuiau să atribuie înțelepciunea și puterea dumnezeiască unei forțe a naturii și pretindeau că vorbesc în numele ei. „Zeul ploii e furios”, „preoții” obișnuiau să mustre poporul, „așa că dați-ne recoltele pe care le-ați crescut.” Oamenii obișnuiau să dea din cap afirmativ în mod conștient și să se supună.

Când epidemia lovea, oamenii erau deosebiți de atenți la „preoții” lor pentru a auzi cum să mulțumească „zeii” și să evite moartea. Secolul 21 nu este diferit. Astăzi, cu toate acestea, „preoții” lor se numesc „oameni de știință” și unul dintre „zeii” lor „guvernul”. „Preoții”/”oamenii de știință” au declarat că am fost lacomi și am creat (eliminat) prea mult dioxid de carbon. Pentru a scăpa de epidemie, „zeii” / „guvernul” poruncește ca să purtăm o mască.

Omul obișnuit (de rând) afirmă că „crede” în știință. În realitate, el „crede” în oamenii de știință. Este o mare diferență. Dacă ar fi „crezut” în știință, atunci el ar fi cântărit (pus în balanță) teoriile și concluziile ce i-au fost prezentate împotriva unui cumul de fapte realizabile și experimente repetabile.
Omul obișnuit (de rând) nu face asta. El, în mod simplu, ia cuvintele „preoților”/”oamenilor de știință” ca adevăr, mai ales atunci când cuvintele sunt „binecuvântate” de „zeii”/”guvern”.

Știința nu este superstiție ignorantă, dar credința omului obișnuit (de rând) este. Credeți că mă înșel? Cereți cuiva să explice principiul științific. Majoritatea nu va fi capabilă. Pentru cei care cunosc principiul științific, întrebați-i dacă și cum l-au aplicat în practică. Vei primi foarte multă bolboroseală și indignare justificată. Ei au auzit la știri sau au citit pe internet. „Toată lumea știe că e adevărat”, îți vor spune cu o siguranță religioasă. „Oamenii de știință cu toții au fost de acord.”

„Credința” în știință nu înseamnă acceptarea a orice spune un om de știință. Ba din contră. Principiul științific înseamnă scepticism. Un om de știință trebuie să demonstreze că gândește corect. Apropo, și asta este important, modelele computaționale (generate de computer) nu sunt dovezi.

Nu este nicio dovadă științifică care să ateste faptul că, populația majoritară purtînd măști de pânză în public, fără nicio pregătire în sterilizarea adecvată și operarea cu aceste măști, a scăzut în vreun fel, sau a prevenit, răspândirea virusului Wuhan. Invit pe oricine să îmi demonstreze că mă înșel. Cu mult mai important, invit pe oricine este într-atât de hotărât (categoric, încăpâțânat) că oamenii poartă măști pentru siguranță să îmi spună dacă a verificat o asemenea dovadă înainte de a deveni atât de înverșunați.

Am văzut articole citînd oameni de știință și doctori. Am auzit dovezi anecdotice (bazate pe dovezi neoficiale). Am auzit argumente logice pentru politica măștilor publice și contra. Am citit ziare de știință care au arătat legătura dintre politicile măștilor publice și ratele de infecție scăzute. Am citit ziare care nu au prezentat nicio astfel de legătură. Știu de asemenea că legătura nu este același lucru cu cauza. Ce nu am văzut este dovada.

„Râvna” omului obișnuit (de rând) pentru măști nu vine dintr-o analiză științifică riguroasă (exactă). În schimb, vine din convingeri de bază. Pentru marea parte, se pare că vine dintr-o sinceră dorință de a face ce e bine. Pentru un subgrup, vine dintr-o dorință de a avea o părere bună despre sine făcînd ceva ce „crede” că este drept sau important. Pentru un subgrup și mai mic, este pentru a fi văzut de alții ca o persoană bună. Cuvântul Englezesc pentru ultimul [subgrup] este „sanctimonius” („pios”, „evlavios”, „cucernic”), sau în jargon, „Karen”.

„Credința” omului obișnuit (de rând) că măștile sunt eficiente își are baza în gândirea de tip magic (superstiție). Mai exact, gândirea de tipul „cultului cargo (încărcătură)”. „Cultul Cargo (Încărcătură)” este un termen utilizat pentru a descrie comportamentul pe care antropologiștii l-au observat în Polynesia după cel de-al doilea război mondial. Băștinașii au numit toate bunurile fabricate aduse de americani „cargo (încărcătură)”. Încărcătura a venit cu avioanele. Când americanii au părăsit insulele brusc, băștinașii au imitat comportamentul echipajelor terestre pe pistă cu credință că acțiunile lor în mod magic vor face să se întoarcă avioanele cu mai multă încărcătură.

Omul obișnuit (de rând) a văzut doctori și asistente. A văzut că doctorii și asistentele poartă măști când lucrează cu pacienți. Ceea ce nu a văzut este pregătirea și disciplina pe care doctorii și asistentele o aplică acelor măști pentru a se asigura că sunt sterile și astfel efective. Omul obișnuit (de rând) poartă aceeași mască murdară în public cu zilele, atingîndu-o și ajustîndu-o cu mâinile nesterilizate și așezîndu-o la nimereală sau vârîndu-o în buzunar când a terminat. Ar putea foarte bine să se urce într-un copac și s-o fluture în aer pentru ca avioanele să-i aducă cola și ciocolată.

Fiecare are dreptul la părerile proprii. Vreau ca oamenii să fie îndeajuns de conștienți pentru a distinge între o părere personală și un fapt științific. Dacă sunt pe punctul de a cădea de pe stâncă, vă rog, să mă bateți la cap (să mă învățați) despre legea gravității. Pe de altă parte, dacă voi merge pe trotuar fără mască, vă rog păstrați-vă părerile proprii pentru voi.

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

MASCA AMULETA: Klaus Johannis si majoritatea populatiei poarta total incorect masca, adica degeaba din punct de vedere epidemiologic, inchipuindu-si ca simpla ei prezenta pe chip ii fereste de rele

 

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. kosk said, on septembrie 11, 2020 at 9:54 pm

  așa cum majoritatea crede orbește in teoriile „evoluționiste”, „big bang”, milioane și miliarde de ani, „black holes”, „heliocentrism”, „gravitație” etc, etc, crede și că botnița te apără de „covid”..

  Apreciază

 2. Clement said, on septembrie 11, 2020 at 10:48 pm

  Pentru mine este revoltatoar faptul ca psihologii, sociologii si parintii copiilor cu varste intre 0 si 4 ani nu ies public sa denunte abuzul autoritatilor asupra acestor copii care in.contact cu figuri inexpresive, voci voalate si distorsionate, vor avea tulburari de perceptie, emotionale,cognitive si comportamentale.
  Putem presupune ca autoritatile sunt alcatuite din functionari idioti functional (hipotyroidieni netratati ), pseudo-analfabeti, inconstienti dar, cohortele de psihologi ,psihiatri si sociologi pe care nu ii putem banui de cretinism, de ce tac?
  Daca presa si televiziunile le blocheaza interventiile, de ce nu iau contact cu parintii prin intermediul bisericii,cu pedagogii din crese si gradinite, cu pediatrii?
  Oare hipoxia cauzata de zelul excesiv cu care au purtat mastile le-a afectat ireversibil cortexul?

  Apreciază

 3. Măștile ca gândire magică (superstiție) said, on septembrie 12, 2020 at 4:10 am

  […] Fiecare are dreptul la părerile proprii. Vreau ca oamenii să fie îndeajuns de conștienți pentru a distinge între o părere personală și un fapt științific. Dacă sunt pe punctul de a cădea de pe stâncă, vă rog, să mă bateți la cap (să mă învățați) despre legea gravității. Pe de altă parte, dacă voi merge pe trotuar fără mască, vă rog păstrați-vă părerile proprii pentru voi. Autor: Jeffrey Ricker/ saccsiv […]

  Apreciază

 4. dante said, on septembrie 12, 2020 at 11:57 am

  Experimentul continua: daca in prima faza a plandemiei au fost vizati cu precadere batrinii si oamenii cu boli acum a venit rindul copiilor sa fie inclusi in proiect. La inceput, timp de citeva luni, ni s-a tot spus ca cea mai neafectata categorie de oameni sint copiii, pentru ca au sistemul imunitar mai bun, pentru ca sint mai tineri, bla bla bla…insa acum sistemul s-a sucit si dintr-o data cea mai vulnerabila categorie sint micutii care incep scoala. Cei mici vor fi imbotnitati si bagati in niste custi din plastic mai ceva ca niste catei, binenteles totul spre binele copilului. Stau si ma intreb: oare acesti copii au parinti, se gindesc ei oare la trauma imensa pe care micutii o vor duce tot restul vietii, sau sint ocupati cu spalatul pe miini si cu procurarea de botnite?
  Cum pot acesti parinti, care merg singuri la volan cu masca pe figura de frica covidului, sa-si trimita copilul la scoala in contextul in care autoritatile anunta triumfal cite 1000 de cazuri noi de infectati pe zi, unde este minima logica in aceasta situatie?
  Se vede clar ca ne-am timpit cu totii de-a binelea.

  Apreciază

 5. […] Măștile ca gândire magică […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: