SACCSIV – blog ortodox

Mii de ortodocsi polonezi în pelerinaj la muntele Crucilor din Grabarka, pentru sărbătoarea Schimbării la Față

Posted in Polonia, Schimbarea la fata by saccsiv on august 23, 2020

ORTHODOX CHRISTIANITY: THOUSANDS OF POLISH FAITHFUL GO ON PILGRIMAGE TO GRABARKA MOUNT OF CROSSES FOR FEAST OF TRANSFIGURATION

Mii de credincioși polonezi merg în pelerinaj la muntele Crucilor din Grabarka pentru sărbătoarea Schimbării la Față

Nurzec-Stacja, Polonia, 21 august 2020

orthodox.pl

Biserica poloneză a organizat în 18 și 19 august pelerinajul anual pentru sărbătoarea Schimbării la Față la muntele Crucilor din Grabarka, continuând astfel o tradiție care datează din 1710, când o epidemie de holeră a făcut ravagii în estul Poloniei. De atunci, mii de credincioși aduc în procesiunea de la muntele Grabarka cruci făcute manual, înălțându-le ca și rugăciuni pentru cei vii.

Sfântul munte Grabarka, aflat în apropierea graniței cu Belarus, este considerat ca fiind cel mai sfânt loc din Polonia pentru creștinii ortodocși. Acesta găzduiește Biserica Schimbării la Față a Domnului și Mănăstirea Sf. Marta și Maria.

În timp ce sărbătorile din acest an au avut loc sub restricțiile de carantină, muntele sfânt a fost totuși vizitat de aproximativ 4 000 de pelerini, relatează Radio Polskie.

Majoritatea pelerinilor au ajuns în acest an din regiunile de nord-est, zonele cele mai puternice din țară din punct de vedere al credinței ortodoxe.

orthodox.pl

Pe lângă sărbătoarea Schimbării la Față, pe 18 august Mănăstirea Sf. Marta și Maria sărbătorește, de asemenea, primirea în anul 2000 a unei copii a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Iviron (Portărița) de la mănăstirea atonită Iviron. Icoana a devenit obiectul cel mai sfânt al mănăstirii și mii de credincioși vin să se roage Maicii Domnului pentru sănătate și mângâiere în împrejurările dificile.

O serie de vindecări miraculoase au fost, de asemenea, atribuite icoanei.

Sărbătorirea icoanei din acest an a fost condusă de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Jerzy de Wrocławsko-Szczecińska. Primii pelerini au început să ajungă în după-amiaza zilei de 17 august, unii venind pe jos, cu cruci în mână, iar alții cu mașina. Slujba de priveghere de toată noaptea a fost începutul slujbelor ținute pe parcursul a 3 zile, care au culminat cu Sf. Liturghie pentru sărbătoarea Schimbării la Față.

orthodox.pl

În seara zilei de 18 august, în ajunul sărbătorii Schimbării la Față, stareța mănăstirii, Maica Hermione, l-a întâmpinat pe Preafericitul Mitropolit Sava al Varșoviei și a toată Polonia, împreună cu toți episcopii Bisericii Poloneze.

Înainte de începerea slujbei de priveghere, mitropolitul Sava s-a adresat pelerinilor, amintind că începutul tradiției pelerinajului pe munte a fost legat de epidemia din 1710. Legând acest fapt istoric de realitatea noastră din 2020, arhiereul polonez a spus:

Trecem printr-o perioadă dificilă în țara noastră și în lumea modernă. Un virus minuscul a perturbat viața umană în mod general, și a afectat și credința noastră creștină. Într-o astfel de situație, unde putem cere ajutor, dacă nu într-un loc precum sfântul munte Grabarka? … Și în ciuda dificultăților și limitărilor, suntem aici, la 310 ani de la acel moment în care slava lui Dumnezeu a apărut în acest loc. Cred că va apărea și anul acesta, nu doar pentru unul dintre noi, ci pentru mulți.

În chiar timpul slujbei de priveghere, protopopul Artur Aleksiejuk a predicat despre importanța Schimbării la Față a Domnului: „Cu toții suntem invitați, fără excepție, să mergem cu Hristos pe muntele Schimbării la Față. Această chemare este adresată întregii Biserici și fiecăruia dintre noi personal. Hristos Însuși ne invită să-l lăsăm pe fiecare să-și găsească drumul lui în inima sa către Taborul personal, și când ajunge acolo, să fie vrednic de a se închina Mântuitorului.”

orthodox.pl

După Slujba de priveghere, mai multe slujbe au fost făcute pe parcursul nopții, începând cu o rugăciune pentru cei adormiți la ora 23:00. Sf. Liturghii au fost apoi săvârșite de diverși ierarhi la orele 1:00, 4:00 și 6:30.

Principala Sf. Liturghie a fost săvârșită mai târziu în dimineața zilei de 19 august de către mitropolitul Sava și alți câțiva ierarhi ai Bisericii poloneze.

După citirea Evangheliei, protopopul Paweł Zabrocki a rostit o predică, făcând legătura dintre Schimbarea la Față a Domnului pe Muntele Tabor și transformarea pe care noi o trăim la fiecare Sfântă Liturghie – cea a sfințirii Sfintei Euharistii.

La slujbă a cântat corul studenților Seminarului Teologic Ortodox și al Academiei Teologice Creștine din Varșovia.

orthodox.pl

Sf. Liturghie a fost încununată de o procesiune solemnă în jurul bisericii mănăstirii, în timpul căreia s-au sfințit prinoasele aduse de credincioși.

 

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Stefan said, on august 23, 2020 at 9:15 pm

  Apropo de plecat în afară.
  Poate Polonia să fie o variantă?

  Apreciază

 2. Peter Minea said, on august 24, 2020 at 2:44 pm

  Domnul să binecuvânteze Ortodoxia poloneză!

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: