SACCSIV – blog ortodox

Pagina de istorie: Peste 800.000 de ţărani aruncaţi în închisori pentru că nu au vrut colectivizare

Posted in ISTORIE, Romania by Vali on iulie 27, 2020

Sursa: https://www.rfi.ro/politica-96705-pagina-de-istorie-tarani-aruncati-inchisori-colectivizare

Gheorghe Gheorghiu Dej (centru jos), Ana Pauker și Nicolae Ceaușescu (dreapta jos) într-o vizită ”în teren” în anii colectivizării Image source: memorialsighet.ro

Pagina de istorie de astăzi punctează momentul începutului colectivizării în România. Ţăranii români nu au renuţat uşor la pământuri, multe dintre ele dobândite de părinţii lor, în urma Marii Împroprietăriri promisă şi pusă în practică de Regele Ferdinand, de după Primul Război Mondial. Cei care s-au opus colectivizării au ajuns în închisori sau au fost omorâţi. Aflaţi mai multe despre acest episod din Pagina de istorie.

24 iulie 1949 este ziua în care au apărut primele cinci gospodării agricole colective, din cele 60 pregătite pentru a inaugura noua politică agricolă a României comuniste. Modelul după care au fost puse pe picioare gospodăriile agricole colective este colhozul sovietic.

După Cel de-al Doilea Război Mondial, comuniştii au folosit ca strategie electorală, împroprietărirea a mai mult de 800 mii de familii, cu aproximativ un milion de hectare de teren arabil. Însă minunea nu a ţinut mult: comuniştii au început să confişte toate pământurile arabile, păşunile şi pădurile. Abia împroprietăriţi, ţăranii s-au lăsat greu convinşi să cedeze terenurile, pentru munca în comun.

Autorităţile comuniste impuneau sistemul colectivist printr-o propagandă acerbă, prin care ţăranii harnici şi bogaţi erau numiţi peiorativ ”chiaburi”. Alte metode de descurajare a gospodăriilor individuale erau concurenţa neloială, penalităţile şi regimul de cote cedate statului sau amenzile. Măsurile luate împotriva celor care se opuneau colectizării au culminat şi cu suspendarea unor drepturi cetăţeneşti. De exemplu, copii chiaburilor nu aveau voie să urmeze şcoli superioare sau să vândă recolta la piaţă.

Sancţiunile au mers până la arestarea ţăranilor care opuneau rezistenţă sau internarea lor în spitale de psihiatrie. La mijlocul anului 1951, în închisorile din România, dar şi la Canalul Dunăre-Marea Neagră erau deţinuţi 80 de mii de ţărani.

Mai mult, răscoalele au fost înăbușite în sânge. Sute de ţărani au plătit cu viaţa insistenţa de a rămâne proprietari pe pământul lor, fie moştenit, fie obţinut în urma reformelor agrare. Activiştii Partidului Comunist, însărcinaţi cu colectivizarea le spuneau că ”de moarte şi colhoz oricum nu scăpă nimeni”.

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

de Bianca Pădurean

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Grigore said, on iulie 27, 2020 at 9:08 pm

  Proprietatea nu poate fi decat comuna. De la fiecare dupa posibilitati si fiecaruia dupa nevoi.
  Daca proprietatea este garantata atunci unii vor acumula toate terenurile, apele si resursele naturale, asa cum e astazi.

  Domnul a fost impotriva proprietatii private si pentru proprietatea comuna.
  Nu Domnul i-a raspuns bogatului sa imparta bogatiile lui saracilor si sa-I urmeze?

  Faptele Sfinţilor Apostoli
  Capitolul 4

  31. Şi pe când se rugau astfel, s-a cutremurat locul în care erau adunaţi, şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi grăiau cu îndrăzneală cuvântul lui Dumnezeu.
  32. Iar inima şi sufletul mulţimii celor ce au crezut erau una şi nici unul nu zicea că este al său ceva din averea sa, ci toate le erau de obşte.
  33. Şi cu mare putere apostolii mărturiseau despre învierea Domnului Iisus Hristos şi mare har era peste ei toţi.
  34. Şi nimeni nu era între ei lipsit, fiindcă toţi câţi aveau ţarini sau case le vindeau şi aduceau preţul celor vândute,
  35. Şi-l puneau la picioarele apostolilor. Şi se împărţea fiecăruia după cum avea cineva trebuinţă.
  36. Iar Iosif, cel numit de apostoli Barnaba (care se tâlcuieşte fiul mângâierii), un levit, născut în Cipru,
  37. Având ţarină şi vânzând-o, a adus banii şi i-a pus la picioarele apostolilor.

  Proprietatea TREBUIE sa fie comuna.

  Apreciat de 1 persoană

  • tataia said, on iulie 28, 2020 at 3:06 am

   Iar propaganda comunista? Nu-mi vine sa cred fratilor! Cred ca se gasesc mereu din astia cu misiune care sa mai faca din cind in cind propaganda la China comunista si mai incearca si pe site-urile si blogurile crestine, pornind de la premisa (absolut falsa) cum ca va exista ceva mai multa receptivitate pentru comunism din partea crestinilor. FALS! Comunismul si crestinismul sint absolut incompatibile! Proprietatea trebuie sa fie PROPRIETATE! Proprietate comuna nu exista! Aceea nu este proprietate!

   Asa cum pentru a avea curent electric o baterie trebuie sa aiba si + si – exact asa trebuie sa existe oameni bogati si oameni saraci pentru ca economia sa functioneze. Daca cineva reuseste sa aprinda un bec de la o baterie legind doar firul la plus sau doar firul la minus sa ma anunte. Nu se poate. De aceea nici o economie nationala nu poate functiona doar cu bogati. Si nici doar cu saraci. Insusi bunul Dumnezeu a rinduit sa existe oameni bogati si oameni saraci fiecare dupa meritele sale. Dar de asemenea bunul Dumnezeu vrea ca si bogatul si saracul sa isi invete fiecare lectia pe care o are de invatat in aceasta lume. Cum ar fi ca saracul nu trebuie sa invidieze si nu trebuie sa rivneasca niciodata la averea bogatului, iar bogatul are de invatat sa faca milostenie. Ca in ziua de azi vedem ca nimeni nu mai invata nici o lectie iar bogatul nu da nici macar un leu de pomana iar saracul traieste in invidie si ura fata de bogat…este alta treaba. Amindoi sint la fel de vinovati in fata Lui Dumnezeu. Sa nu credeti cumva ca saracul este mai curat in fata Lui Dumnezeu doar pentru ca e sarac. Daca a trait toata viata in invidie si pizma fata de averea altuia este la fel de rau ca un bogat care nu a dat un capat de piine de pomana niciodata!

   Inca o data o economie viabila functioneaza numai cu oameni saraci si oameni bogati tot asa cum curentul electric functioneaza doar cu plus si minus. Dumnezeu a rinduit sa existe oameni saraci si oameni bogati caci au de invatat lectii diferite. Proprietatea este numai PRIVATA, altfel nu este proprietate. Proprietatea comuna este o fictiune nu exista asa ceva. NU MAI FACETI PROPAGANDA COMUNISTA!

   Apreciat de 2 persoane

  • abc said, on iulie 28, 2020 at 10:03 am

   Domnul a fost impotriva proprietatii private si pentru proprietatea comuna.
   vai de capu tau,

   Oare nu Domnul i-a daruit bogatului multe bogatii ?
   Desigur ca Domnul, dar aici intervine judecata Lui Dumnezeu: nimeni sa nu-si lege sufletul de cele lumesti, ci sa faca cu acestea milostenie.
   Ia spune, tu cata milostenie ai facut in ultimul timp ?
   Dar eu cred ca pe tine nu te intereseaza milostenia ci mai degraba punga ca pe pierzatorul ala.

   Dex
   propriu (proprietate) ce aparține excluziv cuiva
   Proprietatea trebui sa fie a omului (propriu). Omul cu suflet bun va face milostenie. Acolo e judecata Domnului.
   Celui ce i s-a dat mult i se va cere mult

   Apreciază

   • Grigore said, on iulie 28, 2020 at 11:51 am

    Diferenta intre tine si tataia e ca intre Cer si pamant. tataia a atacat ideea mea, nu pe mine si il respect cand ii scriu un raspuns. Cel mai frumos e cand 2 oameni vorbesc cu respect unul altuia, chiar daca nu sunt de acord. Dar tu te repezi sa ma judeci pe mine cu vorbe pline de otet.
    Asculta, faptele mele raman intre mine si Dumnezeu, nu se exprima public ca pozele cu bmw si vacante de pe facebook. Faptele raman secrete nu sunt niciodata motiv de lauda cum ai vrea tu sa le expun intr-un mod satanic. Ca daca le expun imi pierd comoara mea din Ceruri nu? Cum adica sa spun cata milostenia am facut in ultimul timp? Vorbele astea nu pot sa vina decat de la satana daca te fudulesti intr-atat incat sa afli milostenia facuta de un alt om pentru Domnul ca s-o spuna public si sa isi piarda faptele bune, mica lui comoara.
    Iar tu daca vrei asa atunci esti cu satana langa tine. Ca vrei sa le afli de ce? Ca sigur n-o sa le lauzi, ci mai rau o sa te invartoseasca satana sa razi de ele.

    Si pentru ca esti cu satana, tot satana te invata ca proprietatea apartine exclusiv.
    Dar domnul in Faptele Sfintilor Apostoli la Capitolul 5 ne spune ca exclusiv e de la satana, cine zice asa are pe satana in el.

    1. Iar un om, anume Anania, cu Safira, femeia lui, şi-a vândut ţarina.
    2. Şi a dosit din preţ, ştiind şi femeia lui, şi aducând o parte, a pus-o la picioarele apostolilor.
    3. Iar Petru a zis: Anania, de ce a umplut satana inima ta, ca să minţi tu Duhului Sfânt şi să doseşti din preţul ţarinei?
    4. Oare, păstrând-o, nu-ţi rămânea ţie, şi vândută nu era în stăpânirea ta? Pentru ce ai pus în inima ta lucrul acesta? N-ai minţit oamenilor, ci lui Dumnezeu.
    5. Iar Anania, auzind aceste cuvinte, a căzut şi a murit. Şi frică mare i-a cuprins pe toţi care au auzit.
    6. Şi sculându-se cei mai tineri, l-au înfăşurat şi, scoţându-l afară, l-au îngropat.
    7. După un răstimp, ca de trei ceasuri, a intrat şi femeia lui, neştiind ce se întâmplase.
    8. Iar Petru a zis către ea: Spune-mi dacă aţi vândut ţarina cu atât? Iar ea a zis: Da, cu atât.
    9. Iar Petru a zis către ea: De ce v-aţi învoit voi să ispitiţi Duhul Domnului? Iată picioarele celor ce au îngropat pe bărbatul tău sunt la uşă şi te vor scoate afară şi pe tine.
    10. Şi ea a căzut îndată la picioarele lui Petru şi a murit. Şi intrând tinerii, au găsit-o moartă şi, scoţând-o afară, au îngropat-o lângă bărbatul ei.
    11. Şi frică mare a cuprins toată Biserica şi pe toţi care au auzit acestea.

    Cand ispitesti sa stii cata milostenie a facut altcineva, atunci satana a umplut inima ta!
    Eu cu tine nu mai am ce discuta.

    Apreciază

  • un Nuron said, on iulie 28, 2020 at 3:44 pm

   COMUNA in Hristos amice, Hristos nu a dat in nimeni cu parul daca nu a vrut sa dea din banii stransi in tolba. Comunismul este atat de perfect incat poate fi intretinut doar prin frica si teroare, in comunism-socialism statul ia de la toti si dupa ce isi ia caimacul, da inapoi dupa simpatie la cine vrea el pana ramane sacul gol, pentru ca daca toti stam pe ajutoare cine mai munceste? si cand statul vede ca sacul se goleste atunci se apuca sa faca genociduri ca sa reduca gurile de hranit, adica sa ii bagi mula in controlul la niste uni fara de Dumnezeu. Satana se foloseste si de bogatanii blanetei ca sa ii infiereze pe aia cu matele goale, daca ai minte , ai observat deja.

   Apreciază

 2. Grigore said, on iulie 28, 2020 at 10:15 am

  Biblia e dinainte de comunism sau China comunista. Daca recitesti cu atentie ce am scris mai sus eu nu am pronuntat nicaieri comunism ci proprietate la comun. Diferenta e ca de la alb la negru, e colosala.
  In istoria contemporana, perioada care incepe cu Revolutia Franceza din 1789, primele idei cu o societate in care proprietatea la comun sa fie esentiala au fost elaborate in cadrul societatii Liga Celor Drepti din Anglia. Si aceste idei se bazau pe Noul Testament, de fapt membrii societatii erau crestini, atat cat puteau fi ei in Anglia secolului 19.

  Marx a preluat si pervertit aceasta idee in manifestul lui, excluzandu-L pe Dumnezeu. Comunismul e o forma satanista de organizare a societatii in care proprietatea e la comun. Dar exista si alta forma de organizare cu proprietatea la comun unde Dumnezeu este prezent in societate si anume SOCIALISMUL.
  Ma intreba cineva, aici pe blog, mai acum niste zile despre socialism facand confuzie cu comunismul, PAI PRINCIPALA DEOSEBIRE INTRE COMUNISM SI SOCIALISM E CA IN SOCIALISM DUMNEZEU ESTE PREZENT, NU INTERZIS CA IN COMUNISM.
  Ar mai fi si altele, cum in socialism e permisa o anumita masura a proprietatii private care iti e asa draga tie. Casa si curtea sunt ale tale. Dar nu sunt permise averile mari sau proprietatea privata asupra resurselor naturale.

  Aceia care conduc Europa astazi sunt comunisti, deci implicit satanisti.
  Socialist e Dragnea si comunist e Iohanis.
  Putina lume stie ca Sandu Tudor, initiatorul miscarii Rugul Aprins, era socialist. Securitatea l-a persecutat rau pentru ca in Romania comunismul a fost o forma dictatoriala de oprimare a poporului ca sa traiasca securistii bine si bogatia sa fie exportata altora. Era de neconceput o forma politica socialista cu Dumnezeu in centrul societatii. Rugul Aprins a fost interzis de Patriarhul Iustinian, la interventia comunistilor.
  Comunistii din Romania au fost satanisti.

  Tu spui, Dumnezeu a rinduit sa existe oameni saraci si oameni bogati dar nicicum in forma actuala.
  Vreau sa intreb Preotii care citesc acest comentariu, cum arata masa la Sfanta Liturghie?
  Parca in trecut era mai plina, acum e mai goala cumva cu oameni mai putini in Biserica?
  Sunt cumva romanii mai saraci? Sau au masini mai luxoase si case mai mari?

  Cantecul dulce al proprietatii private indeamna la individualism si concurenta. Cu cat concurenta e mai mare cu atat sansele de coruptie cresc. O economie planificata centralizat, pe masura resurselor, dupa importanta drumurilor, pentru dezvoltarea regiunilor sarace, va fi cu mult inaintea talmes-balmesului actual cand fiecare face cum il taie capul si concurenta se reduce la care da mita mai mult.

  Uite ce ne invata Dumnezeu in 2 Corinteni, Capitolul 8:

  9. Căci cunoaşteţi harul Domnului nostru Iisus Hristos, că El, bogat fiind, pentru voi a sărăcit, ca voi cu sărăcia Lui să vă îmbogăţiţi.
  10. Şi sfat vă dau în aceasta: că aceasta vă este de folos vouă, care încă de anul trecut aţi început nu numai să faceţi, ci să şi voiţi.
  11. Duceţi dar acum până la capăt fapta, ca precum aţi fost gata să voiţi, tot aşa să şi îndepliniţi din ce aveţi.
  12. Căci dacă este bunăvoinţă, bine primit este darul, după cât are cineva, nu după cât nu are.
  13. Nu doar ca să fie altora uşurare, iar vouă necaz, ci ca să fie potrivire:
  14. Prisosinţa voastră să împlinească lipsa acelora, pentru ca şi prisosinţa lor să împlinească lipsa voastră, spre a fi potrivire,
  15. Precum este scris: „Celui cu mult nu i-a prisosit, şi celui cu puţin nu i-a lipsit”.

  Dumnezeu e dinainte de formele astea politice si e normal ca proprietatea sa fie la comun.
  Nu e facut omul de Dumnezeu? Creatia toata nu e a Lui Dumnezeu?
  Omul stapaneste creatia dar nu o are in proprietate. E doar un chirias temporar.
  Nu e corect ca omul sa se ridice deasupra Lui Dumnezeu si sa zica, daca asta e padurea mea o tai. Daca asta e raul meu tu nu bei decat cu cat iti vand eu. Unde ne oprim cu proprietatea privata?
  Ca pe calea proprietatii private s-au inrait oamenii astazi, azi toti se lauda ca nu le lipseste nimic dar Sfanta Liturghie e saraca, plange masa cum s-ar zice in popor.

  tataia la final vreau sa te intreb, dupa Parusie tu cum crezi ca va fi acea societate, cu proprietate privata sau cu totul la comun?

  Apreciază

  • abc said, on iulie 28, 2020 at 6:38 pm

   tataia la final vreau sa te intreb, dupa Parusie tu cum crezi ca va fi acea societate, cu proprietate privata sau cu totul la comun?

   nu-l mai intreba pe tataia, ca ti-a raspuns Domnul Domnilor, acum 2000 de ani, dar voi nu cititi scripturile

   Matei 22,

   28. La înviere, deci, a cărui dintre cei şapte va fi femeia? Căci toţi au avut-o de soţie.
   29. Răspunzând, Iisus le-a zis: Vă rătăciţi neştiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.
   30. Căci la înviere, nici nu se însoară, nici nu se mărită, ci sunt ca îngerii lui Dumnezeu în cer.
   31. Iar despre învierea morţilor, au n-aţi citit ce vi s-a spus vouă de Dumnezeu, zicând:
   32. „Eu sunt Dumnezeul lui Avraam şi Dumnezeul lui Isaac şi Dumnezeul lui Iacov”? Nu este Dumnezeul morţilor, ci al viilor.
   33. Iar mulţimile, ascultându-L, erau uimite de învăţătura Lui.

   Ce nevoie au Ingerii de cele ale pamantului ?
   Tu esti pamantesc.

   Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: