SACCSIV – blog ortodox

Israelienii folosesc o carcasă specială pentru telefon pentru a evita urmărirea de către serviciul secret Shin Bet pe tema coronavirus

Posted in Big Brother, carantina, ISRAEL, telefon mobil, virus by saccsiv on iulie 14, 2020

THE JERUSALEM POST: Israelis use special phone case to avoid Shin Bet’s coronavirus tracking

Israelienii folosesc o carcasă specială pentru telefon pentru a evita urmărirea de către Shin Bet pe tema coronavirus

În timp ce oamenii folosesc carcasele pentru evitarea urmăririi de către Shin Bet, ei ar putea să fie infectaţi fără să ştie cu coronavirus, şi ar putea ieşi în public în loc să fie în carantină.

de CELIA JEAN

9 iulie 2020 19:08

People wearing face masks take a picture with a mobile phone outside Rafik Hariri hospital, where Lebanon's first coronavirus case is being quarantined, in Beirut (photo credit: REUTERS/MOHAMED AZAKIR)

Oameni cu măşti îşi fac poze cu mobilul în faţa spitalului Rafik Hariri, unde a fost carantinat primul caz al Libanului de infectare cu coronavirus, în Beirut (foto: REUTERS/MOHAMED AZAKIR)

Unii israelieni au găsit o modalitate de a evita acţiunea de urmărire a telefoanelor instrumentată de Shin Bet (Agenţia de securitate Israeliană), un efort aprobat în timpul pandemiei de coronavirus într-o încercare de a recăpăta controlul asupra infectărilor, scrie N12.

Agenţia de securitate trimite mesaje oamenilor care au intrat în contact cu persoane diagnosticate cu acest virus că trebuie să meargă în carantină, lucru care s-a dovedit a fi problematic deoarece mii de oameni au primit mesaje eronate. Pentru a evita această problemă, unii israelieni folosesc tocuri pentru telefon despre care s-a spus că au abilitatea de a bloca urmărirea.

În timp ce tocurile sunt folosite pentru a bloca urmărirea de către Shin Bet, ei ar putea să fie infectaţi fără să ştie cu coronavirus, şi-ar putea ieşi în public în loc să fie în carantină.

Tocul pentru smartphone, vândut de un site online numit Faraday, este făcut dintr-o pânză conductoare despre care se spune că poate bloca orice de la „celular, Wi-Fi, GPS şi RFID,” potrivit descrierii de pe website. Israelienii folosesc tocul pentru a bloca controversatul efort de urmărire al celor de la Shin Bet, care se poate face chiar dacă telefonul este inchis, sau pus pe modul “avion”.

„Linia de buzunar tăcut blochează frecvenţe între 800MHz – 5GHz, semnalele personale (CMDA/GSM/DCS/PHS/3G/4G/LTE), precum şi Wi-Fi, Bluetooth şi GPS. Mai blochează şi RFID sau NFC,” scrie producătorul pe site.

Produsul a fost numit după „Michael Faraday, care, în 1836, a inventat un gard din pânză electro-conductivă care blochează câmpul electric, cunoscută astăzi sub denumirea de “cuşca lui Faraday.”

Produsul vine într-o gamă de stiluri şi preţuri: o geantă uscată de la 100 de dolari (NIS 344), mâneca pentru telefon la110 dolari (NIS 380), şi un Carryall la preţul de 190 de dolari (NIS 655). În linie cu programul de evitare a supravegherii orchestrate de Shin Bet, israelienii au găsit şi un mod de a evita preţurile mari, şi au început să cumpere tocuri similare de pe situri israeliene la preţuri între 25 şi 50 de şekeli, potrivit Channel 12.

În timp ce tocul poate potoli frica utilizatorilor care nu doresc să fie urmăriţi, acesta cauzează probleme pentru agenţie.

LEGEA care permite Shin Bet-ului să supravegheze oamenii a fost rescrisă la începutul lui iulie, după ce a fost pusă în aşteptare trei săptămâni. Aceasta permite agenţiei să urmărească traseul pe care a mers o persoană infectată, precum şi a celor care au insoţit-o sau s-au aflat în proximitate.

Recent, cazurile de coronavirus din Israel au crescut la peste 1000 per zi. Miercuri 7 iulie, Ministerul Sănătăţii a anunţat o creştere de mai mult de 1 300 de cazuri pe zi.

Acţiunea de urmărire a început in martie şi a durat până în 9 iunie, iar apoi a fost pusă în aşteptare pentru o scurtă perioadă de trei săptămâni pentru ca apoi să fie rescrisă legea pentru o perioadă extinsă de 3 săptămâni. De atunci, numărul de plângeri a creat o mare incertitudine în rândul oficialilor.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, circa o treime din numărul total de infectaţi – 16 000 de oameni – au fost descoperiţi de către Shin Bet prin sistemul lor de urmărire a telefoanelor şi n-ar fi fost descoperite prin mijloacele convenţionale. Totuşi, de la începutul reinstaurării legii, rapoartele conţin relatări despre zeci de mii de cetăţeni care au primit mesaje cum că trebuie să meargă în carantină din cauza presupusei apropieri de o persoană infectată cu coronavirus, dar multe dintre aceste mesaje s-au dovedit a fi greşite.

Printre îngrijorări este şi faptul că Ministerul Sănătăţii a fost depăşit din punctul de vedere al personalului care să verifice sau să confrunte mesajele primite de cetăţeni. Ministerul Sănătăţii a mai fost acuzat că a minţit cu privire la studiile epidemiologice deoarece un oficial a spus comisiei că circa 400 de asistente medicale urmăresc infecţiile, când de fapt au fost doar 23 .

Rapoartele spun că ministerul nici nu a plănuit să angajeze personal pentru a primi telefoane pe timpul nopţii sau în weekend – în timp ce aproape toate mesajele erau trimise în weekend. Mulţi cetăţeni s-au plâns că au petrecut ore întregi asteptând la telefon să-şi clarifice situaţia după ce au fost notificaţi că trebuie să meargă în carantină, dar fără niciun rost.

Această stare de fapt a pus un mare număr de cetăţeni în situaţia de a trebui să meargă în carantină în mod arbitrar deoarece nu au putut lua legătura cu cineva din Ministerul Sănătăţii pentru a contesta informaţia despre ei, sau să refuze carantina şi astfel să încalce legea.

Traducerea: Costin Ştirbu

 

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. MihaiC said, on iulie 14, 2020 at 10:46 am

  Transformi tel mobil in fix si ai scapat de problema. Sau il tii intr-o punga de cipsuri si-l scoti numai cand ai nevoie sa apelezi pe cineva. Tb sa ai setata casuta vocala ca sa stii cine te-a cautat si sa-l suni cand deschizi telefonul.

  Astea sunt recomandari pe termen scurt. In curand Big Brother-ul va fi atat de avansat ca nu vei putea scapa de urmarire oriunde te-ai afla.

  Apreciază

  • saccsiv said, on iulie 14, 2020 at 11:04 am

   MihaiC

   Am mai auzit de punga de chipsuri. Oare chiar functioneaza smecheria?

   Apreciază

   • Gheorghe said, on iulie 14, 2020 at 11:16 am

    Da, pentru ca e din staniol. Si in folie de aluminiu daca il invelesti, obtii acelasi rezultat. Numai ca asa cum spunea Mihai mai sus nu stii daca te cauta cineva pentru ca folia de aluminiu face o cusca Faraday si te deconecteaza de la retea

    Apreciat de 1 persoană

   • MihaiC said, on iulie 14, 2020 at 1:00 pm

    Nu-i nici o smecherie. Este o pelicula metalica pe partea interioara a pungii si daca este inchisa bine ecraneaza 100%. Cei care au carduri rfid isi pot face un pliculet din coltul unei astfel de pungi ca sa nu le „sara” banii in aglomeratie pe cititoarele clandestine.

    Si staniolul de la ciocolata este la fel de bun. Astea sunt doar mici smecherii de supravietuire urbana si oricum, repet, pe termen f scurt. In curand recunoasterea faciala va lua o amploare nemaivazuta. Nu este mult pana cand Sistemul va putea integra in aplicatia sa de urmarire si camerele private din magazine, institutii etc sau chiar si pe cele rezidentiale cu vedere in domeniul public.

    Ca sa nu mai vorbim de etichetele inteligente de tip rfid care vor fi inserate pana si in lenjerie. Vor fi atat de greu de anihilat incat nu va merita efortul pentru ca oricum o sa existe alte 100 de mijloace de monitorizare asa ca se va crea un mediu in care urmarirea va fi efectiva 100% 24/24. Dar asta o va prinde in cca 10 ani cine va mai trai atunci.

    Apreciat de 1 persoană

   • tataia said, on iulie 14, 2020 at 2:59 pm

    Daca punga de chipsuri functioneazsa sau nu, se poate verifica foarte simplu. Baga telefonul acolo. Inchide-o cit mai bine. Apeleaza acel telefon. Suna? Insemna ca metoda nu functioneza. Iti da ca abonatul are tel. inchis sau nu are semnal? Inseamna ca metoda functioneaza. Faceti acest experiment si trageti singuri concluziile. Eu spun ca in 90% din cazuri nu va functiona.

    Pe de celalata parte nu inteleg cum nimeni, dar absolut niemni nu ia in calcul varianta cea mai simpla. Aceea de a nu purta deloc telefonul la tine, sau de a nu avea deloc telefon mobil, asa cum este normal de fapt. Este oare chiar asa greu? Eu nu inteleg asta…stiu precis ca primii 25 de ani din viata am trait bine merci fara telefon mobil si nu i-am simtit deloc lipsa. Nu intelg cum nu se mai poate in ziua de azi deoarece asa cum s-a putut atunci se poate si acum. De fapt primii 16 ani din viata am trait chiar si fara telefon fix…dar asta este alta poveste.

    Apreciat de 1 persoană

   • guti flo said, on iulie 14, 2020 at 9:58 pm

    Nu functioneaza ..am incercat.

    Apreciază

   • guti flo said, on iulie 14, 2020 at 10:07 pm

    Daca vrei sa „functioneze” , trebuie invelit in mai multe straturi din folie de aluminiu….5,6 straturi…asa se trecea
    ….si se trece de sistemul din magazine, care este prevazut la fiecare produs cu alarma anti furt.

    Apreciază

   • tataia said, on iulie 15, 2020 at 1:06 am

    Daca introduci telefonul intr-o incinta cu pereti facuti dintr-un material foarte dens (ex plumb) si suficient de grosi vei obtine in final rezultatul dorit. Acela ca telefonul nu va mai avea semnal. Dar neavind semnal acel telefon nu mai functioneaza. Deci nu mai poate fi folosit ca telefon. In acest caz de ce sa il mai iei dupa tine? Oricum deoarece micorundele prin care comunica telefoanele celulare moderne au o foarte mare putere de penetrare prin diverse materiale, pentru a ecrana complet telefonul ar fi necesara o incinta cu pereti mult prea grosi si in final mult prea grea pentru a o putea cara cu tine peste tot. Daca ar trebui sa tii telefonul intr-o cutie de plumb de 20Kg pentru a-l ecrana complet…mai bine lipsa. Si in final un indiciu….nimic nu trece prin pamint. Nici glontul, nici undele radio, nici 3G-ul..nici 5G-ul

    Si ca sa vedeti unde se va ajunge cu acest 5G…

    Apreciază

 2. gheorghe said, on iulie 14, 2020 at 4:38 pm

  Microundele nu sint complet oprite de cusca Faraday.
  In parcarea subterana de la bloc (doua etaje sub pamant) eu pierd semnalul pe o retea dar am semnal pe alta retea; e bloc de beton cu peste 20 de etaje.
  Am vazut pe harta de pe net cam ce „acoperire” au retelele 3G, 4G, 5G… lungime de unda din ce in ce mai mica, adica posibilitate fizica de a se „strecura” din ce in ce mai mare, … a undelor.
  Asta e pentru Orange dar poti alege alta companie, din meniu:
  https://www.nperf.com/en/map/RO/683506.Bucharest/171614.Orange-Mobile/signal/?ll=44.440153478144595&lg=26.119651794433597&zoom=13
  … durere mare; tumorile cerebrale cauzate de aceste radiatii (care sint cumulative!) nu au rezolvare.

  Apreciat de 1 persoană

 3. timisorean1 said, on iulie 14, 2020 at 5:53 pm

  https://www.spy-shop.ro/husa-anti-ascultare-telefon-si-anti-clonare-carduri-jamh-211.html

  Sunt produse de genul asta pe piata, nu stiu cat sunt de bune.

  Apreciat de 1 persoană

 4. discerne said, on iulie 17, 2020 at 3:19 pm

  produsul este vandut de o companie americana
  se gasesc produse similare mai ieftine si care probabil functioneaza la fel de bine pe aliexpress
  In plus daca se cumpara o cutie in loc de un saculet inauntru este mai mult spatiu pt mai putini bani si are si lacat
  De cautat: Faraday box care sa protejeze si de EMP – se pot pune si harduri in cutie
  https://www.aliexpress.com/item/4000151514344.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.2ac9fce5MNKbNw&algo_pvid=520bbf5f-f364-4175-92b3-2afd42fbacdd&algo_expid=520bbf5f-f364-4175-92b3-2afd42fbacdd-2&btsid=0b0a187b15949873288361107e9b6c&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

  Apreciază

 5. discerne said, on iulie 17, 2020 at 3:23 pm

  In articol nu se pune problema de protejare fata de 5 G. Frecventele 5G normal ca nu pof fi blocate de un saculet sau o cutiuta cu capacitate limitata pana la 4-5 GHz. 5G poate ajunge pana la 60GHz. De exemplu, se poate folosi folie de grafit care este groasa de cel putin 1 mm pentru ecranarea radiatiei de pana la 30-40 GHz, dar folia de grafit este foarte scumpa, e mai scumpa ca aurul. Folii de grafit se pot comanda de pe aliexpress mai ieftin decat de pe ebay si amazon, dar tot sunt f. scumpe.

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: