SACCSIV – blog ortodox

Iohannis a promulgat legea! E dezastru pentru cei care stau la bloc. Românii riscă amenzi de zeci de mii de lei

Posted in Romania, virus by Vali on iulie 12, 2020

Sursa: https://www.capital.ro/iohannis-a-promulgat-legea-e-dezastru-pentru-cei-care-stau-la-bloc-romanii-risca-amenzi-de-zeci-de-mii-de-lei.html

Preşedintele Iohannis a promulgat vineri o lege importantă, care-i vizează pe toţi românii. În cazul nerespectării prevederilor acestei legi, amenzile sunt usturătoare şi pot ajunge până la 30.000 de lei pentru persoanele fizice şi 80.000 de lei pentru cele juridice.

Legea care prevede unele măsuri cu privire la disconfortul olfactiv a fost promulgată vineri, 10 iulie, de către preşedintele Klaus Iohannis.

Legea care a trecut astăzi de şeful statului modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului şi introduce o nouă noţiune: aceea de „disconfort olfactiv”.

Disconfortul olfactiv – efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene şi internaţionale în vigoare.

Autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate, impune, în cadrul procedurilor de reglementare pentru proiectele sau activităţile care pot crea disconfort olfactiv în zonele rezidenţiale, condiţiile de funcţionare pentru respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei”, se arată în lege.

Care poate fi problema pentru românii care stau la bloc? Conform actului normativ iniţiat de doi parlamentari USR, gospodinele care produc miros de mâncare pe scara blocului ar putea fi amendate usturător.

„Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de buna convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul. Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată. Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători”, spune Rodica Militaru, membru al USR.

„Emisiile şi/sau evacuările (…) trebuie reţinute şi dirijate către un sistem adecvat de reducere a mirosului”

Potrivit legii, planul de gestionare a disconfortului olfactiv se elaborează de către operatorii economici/titularii activităţilor care pot genera disconfort olfactiv.

„Este obligatorie îndeplinirea măsurilor cuprinse în programul pentru conformare şi măsurile stabilite în planul de gestionare a disconfortului olfactiv la termenele stabilite. (…) Emisiile şi/sau evacuările de la sursele care pot produce disconfort olfactiv trebuie reţinute şi dirijate către un sistem adecvat de reducere a mirosului.

Autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, prin autorităţile publice din subordinea sa, ia toate măsurile necesare pentru ca activităţile pentru care este necesară obţinerea autorizaţiei/autorizaţiei integrate de mediu să se desfăşoare astfel încât pentru fluxurile cu intensitate ridicată/scăzută să se aplice tehnologii eficiente de reducere a poluării, adecvate sectorului de activitate.

În situaţia în care prevenirea emisiilor de substanţe cu puternic impact olfactiv nu este posibilă din punct de vedere tehnic şi economic, operatorul economic/titularul activităţii ia toate măsurile necesare pentru reducerea emisiilor de miros astfel încât disconfortul olfactiv să nu afecteze sănătatea populaţiei şi mediul înconjurător”, mai prevede legea promulgată, potrivit Agerpres.

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ionut said, on iulie 12, 2020 at 12:12 pm

  Foarte ciudat. Agenda sodomita pute de la o posta, cu toate astea nu-l deranjeaza pe Klaun Ghiolbannis. Din contra…

  Apreciază

 2. isa said, on iulie 12, 2020 at 3:17 pm

  E-heeee! Ar fi multe de spus pe tema asta. Dar și la tara se poate aplica, acolo lovește chiar mai rau, dacă e de ex. vreun fandosit deranjat de mirosul de pasari, oi, vaci, porci, capre sau cai pe care vecinii le au în batatura …
  Dar ce te faci când vecinii de la tara ard peturi sau cauciucuri ori când își fac hazna acoperita doar cu 2-3 scanduri aproape de gardul tau? Ori când făbricuța din zona deversează zoaie împuțite in canalul de irigații și autoritățile nu i-au nicio măsură? Eu mă întreb lucrurile acestea de câțiva ani.

  Apreciază

 3. topazturcoaz said, on iulie 12, 2020 at 3:36 pm

  ninooo….ninoo….ninoo….de la minus infinit la plus infinit!
  Nu cred că face nimeni clei obținut din oase, nici măcar săpun de rufe…de pe vremuri ca să zici că miroase într-un fel!

  Apreciază

 4. Duhul Căpitanului said, on iulie 12, 2020 at 7:19 pm

  Ți-e frica sa mai dai și vânturi….

  Apreciază

  • carla said, on iulie 13, 2020 at 4:40 pm

   Să nu-ți mai amintesc și că nu poți să strănuți, fără consecințe, iar de respirat ai voie dar cu măsură.

   Apreciază

 5. minionita said, on iulie 12, 2020 at 7:19 pm

  Se pune si la mirosul de transpiratie? Sau daca nu imi place parfumul cuiva?Nu de alta dar astia care ne conduc au rezolvat toate problemele si ramasese numai treaba cu mirosurile. Asta poate fi o modalitate excelenta sa obligi oamenii sa nu mai tina nici un fel de animale in curte.

  Apreciază

 6. Constantin said, on iulie 12, 2020 at 9:21 pm

  De ce nu se pune amenda pentru mirosul pouarii prin ardere de cauciucuri,etc…………?

  Apreciază

 7. gheorghe said, on iulie 13, 2020 at 2:09 pm

  Acelasi mod de gandire „inversa”, satanica:
  Luam cazul mirosului de mancare la bloc, in casa scarilor.
  Tu tii usa inchisa si usile sin t- cele mai multe – etansate destul de bine, ca iarna sa nu se raceasca in cas/apartament.
  Care este raul produs de asa mare gravitate?
  … nu stiti cum pute mancarea asiaticilor… si nu am auzit sa se dea vreo amenda in Canada!
  Alt caz – deznfectezi „intrarea” – spirt, clor, … gata amenda ca-i pute lu’ vecinu???
  Sigur, si daca vopsesti se degaja un miros destul de tare…. cautam vopsea fara miros?
  ––
  O fi duhnind ceva pe la Cotroceni – cadavrele noii securitati…

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: