SACCSIV – blog ortodox

Se schimbă buletinele?! Toate cărţile de identitate cu CIP vor trebui să conţină şi asta. Cât va costa tot procesul

Posted in Romania, STIRI by Vali on iulie 10, 2020

Sursa: https://www.capital.ro/se-schimba-buletinele-toate-cartile-de-identitate-cu-cip-vor-trebui-sa-contina-si-asta-cat-va-costa-tot-procesul.html

Un proiect de lege i-ar putea obliga pe români să treacă la cărţile electronice de identitate, care vor conţine şi un alt element nou. Există aici însă o serie de probleme, mai ales că proiectul, în forma sa actuală, contravine anumitor prevederi europene.

Un proiect de lege, ce trebuie să treacă mai întâi de votul Camerei Deputaţilor, for decizional, prevede ca viitoare buletine să conţină şi o semnătură electronică. Mai exact, cărţile electronice de identitate vor conţine şi un certificat digital pentru semnătură electronică, ce va fi emis de către Ministerul Afacerilor Interne şi va constitui echivalentul legal al semnăturii de mână. Există însă mai multe probleme.

Proiectul de lege ar intra în contradicţie cu legea europeană: certificatele digitale emise de Ministerul de Interne vor fi simple, nu calificate. Doar în acest ultim caz semnătura electronică este echivalentul semnăturii de mână, prevede Regulamentului european 910/2014, care se aplică şi în ţara noastră. Semnătura calificată, potrivit normelor europene, îndeplinește anumite condiții ce țin în special de securitatea datelor, asigurând o legătură directă și neîndoielnică între identitatea reală a unei persoane și identitatea sa electronică.

Ministerul de Interne nu este deocamdată un „prestator de servicii de încredere calificat”

Regulamentul european invocat mai sus mai prevede că certificatele calificate pentru semnătură electronică trebuie emise doar de către un „prestator de servicii de încredere calificat”, cu respectarea unor cerințe clare. Acest statut se acordă de către un organism de supraveghere. Prestatorul de servicii este obligat să ia măsuri tehnice și organizaționale corespunzătoare pentru gestionarea riscurilor la adresa securității serviciilor, să folosească anumite tehnologii pentru a asigura integritatea datelor și identitatea semnatarului.

Astfel, ar trebui să existe un organism independent care să reglementeze, supravegheze și supervizeze activitatea Ministerului de Interne privind emiterea certificatelor pentru semnătură electronică. Conform prevederilor legale actuale, organismul de supraveghere este tot o instituţie din subordinea Guvernului, însă Comisia Europeană a transmis că Guvernul (prin instituțiile sale subordonate) nu poate acționa, în același timp, ca Organism de supraveghere și Prestator de servicii de încredere. Aceste roluri sunt distincte și trebuie separate, atât legal, cât și organizațional, scrie avocatnet.ro.

În statele membre UE în care a fost introdus cardul electronic de identitate, cu posibilitatea integrării de certificate digitale, se folosesc certificate calificate de semnătură electronică, cu respectarea prevederilor conţinute în Regulamentul 910/2014. Costurile sunt foarte mici pentru stat. În Belgia, spre exemplu, statul plăteşte sub un euro pentru un certificat calificat, valabil zece ani, de pe cartea electronică de identitate. Belgia are circa 10 milioane de locuitori.

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Un om said, on iulie 10, 2020 at 11:32 pm

  „Există aici însă o serie de probleme, mai ales că proiectul, în forma sa actuală, contravine anumitor prevederi europene.”
  Deci avem niște conducători atât de ticăloși încât aceștia vor să mai adauge și alte mizerii pe lângă cele permise de uniune!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Ines said, on iulie 11, 2020 at 3:03 pm

  Al meu expirase, tocmai ce mi l – am schimbat. Sa vedem cum o sa ma oblige sa mi- l schimb din nou cu unul cu cip.

  Apreciat de 1 persoană


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: