SACCSIV – blog ortodox

Situație EXPLOZIVĂ la Ministerul Sănătății. Curtea de Conturi: abateri de la legalitate, fapte PENALE, tunuri financiare.

Posted in CORUPTIE, Romania, virus by Vali on iulie 6, 2020

Sursa: https://www.qmagazine.ro/situatie-exploziva-la-ministerul-sanatatii-curtea-de-conturiabateri-de-la-legalitate-fapte-penale-tunuri-financiare-documentul/?fbclid=IwAR3CoDmqYUGd7rZLkntAgWOyKI5VBjuMYgWYQvvPQ5PcAux5Z0j7KB6rjG8

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, alături de colegii săi, Lucian Bode și Ion Ștefan, participă la evenimentul de lansare a „Reclădirii României” sub guvernarea PNL

Q Magazine prezintă, în exclusivitate, Raportul rezultat în urma unei acțiuni de control realizate la Ministerul Sănătății în perioada 02.06.2020 – 02.07.2020, vizând modul de gestionare a resurselor publice în perioada stării de urgență. Echipa de auditori publici externi din cadrul Curții de Conturi a identificat probleme multe și mari.

(Nu mai strigă nimeni în fața Guvernului „DNA, să vină va ia!”??? Sau există și penali acceptabil?!)

Erori, abateri de la legalitate și regularitate, fapte pentru care există indicii că au fost săvârșite cu încălcarea legii PENALE, situații de nerespectare a principiilor de economicitate, eficiență și eficacitate în gestionarea fondurilor publice, toate se regăsesc în concluziile experților Curții de Conturi.

Prima problemă constatată este „nerespectarea în totalitate a prevederilor legale privind angajarea cheltuielilor aferente comenzilor de achiziții efectuate în perioada stării de urgență” în cazul unei achiziții de dezinfectanți pentru mâini (cu o valoare de 4.641 lei) și a uneia de măști de protecție (cu o valoare de 20.706 lei). În acest caz, auditorii au concluzionat că „(…) ministerul NU a întocmit angajamente bugetare globale/individuale vizate pentru control financiar preventiv propriu, documente prin care, potrivit prevederilor legale, se certifică existența unor credite bugetare disponibile și se pun în rezervă (se blochează) creditele aferente unei cheltuieli, potrivit destinației prevăzute în buget”, problema fiind, se pare, una sistemică în minister, în condițiile în care „nici înainte de perioada stării de urgență entitatea NU a întocmit angajamente bugetare globale/individuale pentru achizițiile efectuate pe bază de comandă”.

A doua problemă privește acțiunea de ajutor umanitar pentru Republica Moldova, Curtea de Conturi identificând NEREGULI în ceea ce privește modul de desfășurare a operațiunilor și confirmând nemonitorizarea de către Ministerul Sănătății a achizițiilor aferente ajutorului umanitar către Republica Moldova.

6 mai 2020. 20 de camioane cu materiale de protecție împotriva covid-19 pleacă spre Republica Moldova.

Q Magazine, care este în posesia unor informații și documente privind ilegalități flagrante comise în acest caz, a transmis întrebări pe acest subiect atât ministrului Nelu Tătaru, cât și conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență, încă din data de 10 iunie. Nici până la data publicării acestui articol, 6 iulie, nu ni s-a răspuns deși, se presupune că detaliile donației făcute de statul român Republicii Moldova, cu atâta pompă, sunt cunoscute de mult.

Produse predate ÎNAINTE de semnarea contractelor. Echipamente predate ÎNAINTE de finalizarea procedurii de achiziție.

Analizând cele 3 contracte de furnizare (având ca obiecte achiziția de medicamente, 10 izolete, 200.000 de măști chirurgicale, 500.000 de măști FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere de protecție, 5.000 de ochelari de protecție, aproximativ 40.000 de litri de alcool sanitar și 25.000 de kg de substanțe dezinfectante) încheiate cu C.N. UNIFARM S.A. (în valoare de aproximativ 16.247.000 lei) și S.C. STIMPEX S.A. (în valoare de aproximativ 250.000 lei), auditorii au constatat „o serie de NEREGULI în ceea ce privește desfășurarea cronologică a acestora”, după cum urmează: „documente emise/operațiuni efectuate ÎNAINTE  de semnarea și vizarea contractului pentru control financiar preventiv propriu, și, respectiv, ÎNAINTE de vizarea pentru control financiar preventiv propriu a propunerilor de angajare a unui cheltuieli în limita creditelor de angajament și a angajamentului bugetar individual”, contractele cu C.N. UNIFARM S.A. prezentate echipei de control a Curții de Conturi prezentând MODIFICĂRI ale datei vizei de control financiar preventiv propriu.

Premierul și mai mulți miniștri, împreună cu doctorul Raed Arafat, la plecarea convoiului umanitar din Piața Victoriei către Republica Moldova

Deși contractele cu C.N. UNIFARM S.A. au fost încheiate și vizate CFP în data de 06.05.2020, „produsele au fost PREDATE de către acesta în custodia IGSU cu o zi ÎNAINTE (respectiv 05.05.2020)”, iar „în cazul echipamentelor de protecție și substanțelor dezinfectante, la data predării acestora în custodie, procedura de achiziție NU A FOST FINALIZATĂ”, se mai arată în Raportul de control nr. 938/02.07.2020.

Înșelătorie la alcool sanitar, tunuri financiare la componentele izoletelor. Prețuri UMFLATE și de 12 ori.

Mai mult decât atât, în ceea ce privește achiziția de alcool sanitar, au fost semnalate NECONCORDANȚE „în ceea ce privește CANTITATEA/modul de prezentare a flacoanelor” recepționate/livrate, în contract, factură, proces-verbal de recepție, document vamă și proces-verbal de predare-primire apărând fie flacoane de 500 ml, fie flacoane de 1 litru!

De asemenea, NECONCORDANȚE există și „în ceea ce privește datele, respectiv predarea în custodie către IGSU în data de 05.05.2020 și recepția efectuată de Ministerul Sănătății în data de 06.05.2020”, deci DUPĂ momentul predării!

Cu privire la cele 10 sisteme de izolare și transport al personalului contaminat (izolete), în urma controlului au rezultat atât NECONCORDANȚE „în ceea ce privește data recepției, unele documente precizând data de 05.05.2020, altele data de 06.05.2020”, dar și DIFERENȚE „în ceea ce privește componentele/PREȚUL unitar al componentelor sistemului înscris în factură și, respectiv în oferta tehnică și financiară parte a contractului”. Spre exemplu, deși prețul unei structuri de susținere/cadru metalic din oferta tehnică și financiară era de 800 lei, prețul achitat, conform facturii, a fost de 2.000 lei, rezultând o DIFERENȚĂ de 1.200 lei. De asemenea, deși prețul unui acumulator de rezervă din oferta tehnică și financiară era de 83,59 lei, prețul achitat, conform facturii, a fost de 1.000 lei, rezultând o DIFERENȚĂ de 916,41 lei.

Curtea de Conturi reține astfel că „Ministerul Sănătății NU a urmărit EXACTITATEA, REALITATEA ȘI CONCORDANȚA documentelor și operațiunilor aferente ajutorului umanitar destinat Republicii Moldova”, semnalând o situație extrem de interesantă: „ar fi existat DOUĂ contracte în original, având în vedere adnotările persoanelor cu atribuții care au semnat, dar și modificarea datei aferente controlului financiar preventiv propriu al companiei din 07.05.2020 în 06.05.2020”.

 Ministerul Sănătății a cumpărat măști de la C.N. UNIFARM (la care este acționar UNIC) la SUPRAPREȚ, rezultând o diferență de aproape 2,9 milioane lei.

În urma controlului care a durat 1 lună și a verificării contractelor și procedurilor de achiziție sus-menționate, auditorii Curții de Conturi au concluzionat că „C.N. UNIFARM S.A. a procedat la vânzarea măștilor către Ministerul Sănătății cu un ADAOS COMERCIAL SUPERIOR, respectiv de 71%, comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,90% practicat de către companie la comercializarea produselor specifice combaterii pandemiei cu coronavirus în perioada 15.03 – 15.05.2020”, suma de 2.875.160 lei reprezentând astfel „DIFERENȚA între valoarea de vânzare (8.475.000 lei, fără TVA) și valoarea care ar fi rezultat din aplicarea adasului comercial MEDIU PRACTICAT de C.N. UNIFARM S.A. în raport cu alți clienți (12,90% – 4.960.000 lei)”.

Verificând și Nota verbală a Ambasadei Republicii Moldova privitoare la produsele livrate, auditorii publici externi mai arată că „NU toate produsele care au făcut obiectul ajutorului umanitar se regăsesc în lista anexată la aceasta”. Totodată, se mai arată că „RECEPȚIA produselor a fost efectuată ÎNAINTE de semnarea contractelor, în vama Băneasa, unde produsele erau deja încărcate în mijloacele de transport IGSU” și că „recepția NU a fst efectuată conform prevederilor legale în vigoare”.

În acest moment, Raportul de control nr. 938/02.07.2020 a fost comunicat conducerii Ministerului Sănătății, care va avea posibilitatea să formuleze, dacă este cazul, prin ministrul Tătăru, obiecțiuni.

Sursele Q Magazine confirmă că la nivelul Ministerului Sănătății situația este explozivă, concluziile Curții de Conturi (care sunt fundamentate pe documente) fiind, la acest moment, imposibil de combătut!

Dacă raportul nu va suferi modificări, următorul pas ar putea/trebui să fie reprezentat de sesizarea organelor de urmărire penală, constatările auditorilor publici externi conturând cel puțin elementele de tipicitate ale unei evidente infracțiuni de abuz în serviciu!

Iată Raportul integral:

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. gigimutu said, on iulie 6, 2020 at 7:14 pm

  pe cind puscaria pentru nemernicii astia???

  Apreciază

 2. dreptac said, on iulie 6, 2020 at 7:56 pm

  Foarte tare investigația…DAR, va răspunde cineva pentru toate astea sau rămâne în coadă de pește?

  Apreciat de 1 persoană

 3. neicaion said, on iulie 6, 2020 at 10:46 pm

  Vânătoare de vrăjitoare, sau frecţie la un picior de lemn, aceasta a fost comandată pentru prostirea maselor, sunt sume uriaşe în euro dispăruţi prin interpuşi, fără a se sesiza nimic prin acestă epistolă, faptul că nu mai spune nimic de covid19, ci de sars cov2, (pag.1072), este o mare înşelăciune, sars cov 2, este grupa, (viruşi gripali), din care se zicea că face parte aşa-zisul covid19, (motivul stării de urgenţă şi alertă), pe care încă nici un specialist din domeniu nu l-au putut indentifica exact.

  Apreciat de 3 persoane

 4. Corina said, on iulie 7, 2020 at 3:58 am

  Pe cand DNA vine sa-i ia? De preferabil acum dimineata… Nu exista in Rom un om/ institutie care are obligatia legala la astfel de dezgropari sa-i acuze/ le faca dosar penal din oficiu??? Ba, eu cred ca da! Cine e, stie cineva? Ii dam un telefon, poate n-are tv si nu sta in online.

  Apreciază

  • Vio said, on iulie 8, 2020 at 5:15 pm

   La OCNA cu toti HOTII in frunte cu NAZISTUL sa munceasca cu picioarele inlantuite si fara pic de apa…Conturile blocate si familiile lor sa traiasca cu o pensie de numai 700 lei lunar asa cum primeste majoritatea poporului…
   Dar cine sa faca DREPTATE ??? Babele bolnave si mosii care abia isi mai taraie picioarele ??? MAGISTRATII falosi care au salarii si pensii NESIMTITE ????
   Toti HOTII au pretentia ca dupa ce au furat atata, la timpul cuvenit sa primeasca si
   PENSII „SPECIALE” NESIMTITE…
   UNDE ESTI DREPTATE DIVINA ????????????

   Apreciat de 1 persoană

   • saccsiv said, on iulie 8, 2020 at 6:57 pm

    Vio

    Nu inteleg ultima intrebare.

    Apreciază

   • Vio said, on iulie 9, 2020 at 12:22 am

    Saccsiv, voiam sa spun ca numai Bunul DUMNEZEU poate face dreptate chiar cu pretul marelui razboi….imi doresc sa-i vad pe ciocoii vechi si noi cum vor incerca sa se ascunda in buncarele lor de mania dumnezeiasca pe drept pornita asupra noastra a tuturor pacatosilor dintre care unul cel mai pacatos sunt eu nevrednicul…
    Iarta-ma te rog, daca am pus in comentariul anterior o intrebare gresit formulata…Doamne ajuta !!!!

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: