SACCSIV – blog ortodox

Avocatul Poporului s-a sesizat in legatura cu drepturile bolnavilor cronici, dupa luni de zile in care au fost uitati

Posted in Renate Weber, Romania, virus by Vali on mai 31, 2020

Sursa: https://ziare.com/social/spital/avocatul-poporului-s-a-sesizat-in-legatura-cu-drepturile-bolnavilor-cronici-dupa-luni-de-zile-in-care-au-fost-uitati-1613172

Foto: Arhiva Pixabay

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind posibila incalcare a dreptului la viata si la integritate fizica si psihica si a dreptului la ocrotirea sanatatii in cazul pacientilor cu boli cronice.
„Institutia Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind posibila incalcare a prevederilor art. 22 din Constitutie – dreptul la viata si la integritate fizica si psihica si a art. 34 – dreptul la ocrotirea sanatatii intrucat, odata cu declansarea pandemiei de COVID-19, accesul in spitale al pacientilor cu boli cronice a fost restrans”, potrivit unei solicitari postate, vineri, pe site-ul institutiei si adresate ministrului Sanatatii, Nelu Tataru, privind restrangerea accesului pacientilor cu boli cronice in spitale desemnate suport COVID-19, prin ordine de ministru, fundamentate pe prevederile Decretului nr.195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, respectiv ale Decretului nr. 240/2020 privind prelungirea starii de urgenta.

Avocatul Poporului arata ca, intr-o scrisoare deschisa adresata Ministerului Sanatatii si Primariei Bucuresti, reprezentantii bolnavilor cronici atrag atentia ca aceasta categorie de pacienti are nevoie de continuarea terapiilor si monitorizare permanenta, conform protocoalelor terapeutice si ca, in ultimele luni, aceasta nevoie a fost ingradita.

„In plus, Ordinul ministrului Sanatatii nr. 753 din 7 mai 2020 pentru modificarea Ordinului ministrului Sanatatii nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de masuri pentru pregatirea spitalelor in contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigura asistenta medicala pacientilor testati pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 in faza I si in faza a II-a si a Listei cu spitale de suport pentru pacientii testati pozitiv sau suspecti cu virusul SARS-CoV-2 este fundamentat pe prevederile Decretului nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei si ale Decretului nr. 240/2020 privind prelungirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei; prevederile art. 16 alin (1) lit. a) si b) si ale art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”, precizeaza sursa citata.

Conform Avocatului Poporului, masurile instituite prin Ordinul 753/2020 nu sunt legale, in conditiile in care starea de urgenta a incetat.

„In aceste conditii, consideram ca nu se mai justifica ingradirea accesului pacientilor in spitalele desemnate suport COVID-19, intrucat exista mai multi pacienti cu boli cronice grave pentru care urgenta este imperioasa, pacienti care necesita proceduri medicale complexe, care nu se pot realiza decat in spital.

Fata de situatia prezentata, in baza art. 59 alin (2) din Constitutia Romaniei, coroborat cu art. 4 si art. 25 din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, republicata, va rugam sa ne comunicati masurile dispuse pentru a permite reluarea activitatii acestor spitale, deoarece starea de urgenta nu mai subzista”, mai arata Avocatul Poporului.

 

15 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. acelas said, on mai 31, 2020 at 4:36 pm

  este o actiune, pe langa tarzie, in plus si incorecta. Nu se face asa. Dupa constatarea anormalitatii primul lucru care trebuia facut, inainte de solicitarea de trecere in normalitate, era chemarea in instanta, acuzarea de ilegalitate sau de actiuni ilegale manevrate de ministerul sanatatii in nicio baza legala sau constitutionala. Adica cerea unor parchete de resort, ca avocat al poporului, anchete si actiune in tribunal pt ordine ilegale, abuz si altele. Nu ma incalzeste ca s-a cerut revenirea la normalitate, a trecut timp, chiar mult de cand nu mai este stare de urgenta. Eu daca fur ceva nu ma pune sa revin la starea de normalitate, adica sa dau bunul inapoi, ci platesc si „civil”, adica respund legal pt ilegalitate, amenda sau puscariel, sunt sanctionat. Le fel trebuia sa se procedeze aici, prima oara raspunderea in fata legii, prin sanctionare, pt a te asigura ca altadata n-o sa se mai intample. Asa orin non-combatul autoritatilor, avocatului poporului, si pasivitatea lui prin nechemarea in instanta, vor face la fel si vor forta mana prostilor.

  Apreciat de 2 persoane

 2. R said, on mai 31, 2020 at 7:03 pm

  Multe lucruri aberante se întâmplă într-un ritm atât de amețitor unul după altul în era „noului coronavirus”, care se vrea intrarea cu de-a sila într-o „nouă normalitate”, încât oamenii fiind atât de amețiți și de buimăciți de noile reguli, nu mai au forța de a reacționa la timp la tot ce se întâmplă. Normalitatea nu mai face față impunerii în forță a anormalității.

  Apreciat de 1 persoană

 3. paul said, on iunie 1, 2020 at 4:34 am

  Prof. dr. Horea Badau: Cei care sunt asimptomatici nu-i pot contamina pe cei din jur

  https://horeabadau.ro/2020/05/29/cei-care-sunt-asimptomatici-nu-i-pot-contamina-pe-cei-din-jur/?fbclid=IwAR1k10OccAs2M5fQY5ckp0Pf9Zp3F5d31jWK44wkI–XViuSfedi1mXwyOU

  Apreciază

 4. […] Avocatul Poporului s-a sesizat in legatura cu drepturile bolnavilor cronici, dupa luni de zile in ca… […]

  Apreciază

 5. […] Avocatul Poporului s-a sesizat in legatura cu drepturile bolnavilor cronici, dupa luni de zile in ca… […]

  Apreciază

 6. […] Avocatul Poporului s-a sesizat in legatura cu drepturile bolnavilor cronici, dupa luni de zile in ca… […]

  Apreciază

 7. […] Avocatul Poporului s-a sesizat in legatura cu drepturile bolnavilor cronici, dupa luni de zile in ca… […]

  Apreciază

 8. […] Avocatul Poporului s-a sesizat in legatura cu drepturile bolnavilor cronici, dupa luni de zile in ca… […]

  Apreciază

 9. […] Avocatul Poporului s-a sesizat in legatura cu drepturile bolnavilor cronici, dupa luni de zile in ca… […]

  Apreciază

 10. […] Avocatul Poporului s-a sesizat in legatura cu drepturile bolnavilor cronici, dupa luni de zile in ca… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: