SACCSIV – blog ortodox

Misiunea NASA-Space X amânată din cauza vremii nefavorabile

Posted in NASA, STIRI by Vali on mai 28, 2020

Sursa: https://romania.europalibera.org/a/misiunea-nasa-space-x-am%C3%A2nat%C4%83-din-cauza-vremii-nefavorabile-cu-17-minute-%C3%AEnainte-de-lansare/30638328.html

Racheta SpaceX Falcon 9, cu capsula Crew Dragon

NASA şi SpaceX au amânat lansarea capsulei Crew-Dragon din cauza vremii nefavorabile.

Reluarea lansării de astronauţi de pe pământ american, cu tehnologie americană, după o pauză de aproape 10 ani de la retragerea din uz a flotilei de navete spaţiale, a fost amânată pentru 30 mai.

Decizia a fost luată cu doar 17 minute înainte de ora lansării, transmite Space.com.

La scurt timp de la luarea deciziei, NASA a început procedurile pentru evacuarea celor doi astronauţi din cabină şi pentru golirea rezervoarelor rachetei Falcon 9.

NASA a ales SpaceX în 2016, una din cele două companii private (Boeing este cea de-a doua) care vor prelua sarcina de a asigura transportul astronauţilor spre şi dinspre ISS.

Crew Dragon este varianta adaptată pentru echipaj uman a capsulei cargou Cargo Dragon, un vehicul cu pilot automat care este folosit pentru reaprovizionarea ISS în cadrul unui contract cu NASA din 2012.

Capsula Crew Dragon are capacitatea de a transporta 4 astronauţi, dar, în caz de nevoie, poate transporta chiar și șapte.

Capsula este lansată în spaţiu prin intermediul unei rachete Falcon 9, construită tot de compania lui Elon Musk.

Atât capsula Crew Dragon cât şi racheta Falcon 9 sunt reutilizabile, costurile misiunilor fiind astfel reduse substanţial. Capsula Crew Dragon este dotată cu un sistem de evacuare de urgenţă conceput să desprindă în mod automat capsula de racheta portantă în cazul unui incident la lansare. SpaceX a demonstrat că acest sistem funcţionează într-o serie de teste, dintre care ultimul a avut loc în cursul acestui an.

Cei doi astronauți care vor pleca în misiune la bordul SpaceX Dragon sunt astronauţii NASA Bob Behnken (48) şi Doug Hurley (53), fiecare cu câte două misiuni spaţiale la activ. Behnken va fi comandantul de operaţiuni comune al misiunii, în timp ce Hurley a fost desemnat comandantul capsulei Crew Dragon.

NASA şi SpaceX nu au dat publicităţii o dată exactă pentru revenirea pe Pământ a capsulei Crew Dragon şi încheierea misiunii Demo-2 dar se știe că misiunea va dura cel puţin o lună şi cel mult patru, în raport de modul în care se va comporta capsula Crew Dragon cu cei doi astronauţi la bord. Capsula este dotată cu panouri solare care pot funcţiona în condiţii optime doar 119 zile în spaţiu.

Cei doi astronauți vor purta costume concepute tot de compania lui Elon Musk, SpaceX, conform Space.com, preluată de Digi24.

Noile costume albe ce vor fi purtate de astronauţii Bob Behnken şi Doug Hurley sunt complet diferite de costumele portocalii cu care se echipau astronauţii în era navetelor spaţiale construite de NASA: sunt dintr-o singură bucată, care lasă o libertate de mişcare mult mai mare faţă de costumele voluminoase folosite anterior şi care poartă denumirea de ACES (acronimul de la Advanced Crew Escape Suit).

Lansarea de acum reprezintă momentul în care sectorul privat începe să transporte oameni în spaţiu în mod „fiabil şi ieftin”, apreciază Peter Diamandis, fondatorul X Prize, proiectul prin care a avut loc primul zbor privat până la limita spaţiului cosmic acum 16 ani, transmite Financial Times, preluat de Mediafax.

„Este vorba de primul sistem spaţial construit în totalitate în mediul comercial şi antreprenorial. Ceea ce face Elon Musk este extraordinar, depăşind industriile subvenţionate de stat din SUA, Rusia şi China”, subliniază Peter Diamandis,

Multe dintre tehnologiile utilizate de SpaceX au fost construite prin programele spaţiale guvernamentale în ultimii 60 de ani, compania fiind pe „umerii unor giganţi”, subliniază Greg Autry, fost ofiţer de legătură al Casei Albe la NASA.

După suspendarea zborurilor navetelor spaţiale în 2011, Statele Unite au fost nevoite să apeleze la Rusia pentru a transporta astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională, iar costurile au crescut mult.

Dennis Tito, primul turist spaţial, a plătit 20 de milioane de dolari în 2001 pentru a ajunge la Staţia Spaţială Internaţională cu o rachetă rusească. Acum, preţul a ajuns la 90 de milioane de dolari.

O piaţă comercială competitivă ar putea readuce preţul sub 50 de milioane de dolari, apreciază Greg Autry.

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. contracurent said, on mai 28, 2020 at 2:09 pm

  ma lamureste cineva si pe mine de ce cheltuie astia miliarde cu ISS ul asta in spatiul extraplanetar de ani de zile in timp ce lasa nerezolvate probleme uriase pe planeta ? la fel si cu CERN

  Apreciază

  • MIHNEA said, on mai 28, 2020 at 5:31 pm

   Te lamuresc eu. PENTRU ca SAPTE MILIARDE de bipezi MUNCESC, nu gindesc.
   IAR O GASCA DE CITEVA MII DE DERBEDEI SATANISTI se urineaza pe ei MUSAI din cosmos.
   Dece doar din cosmos? Pntru BOLTA!

   Apreciază

 2. MIhai T said, on mai 28, 2020 at 2:17 pm

  ”capsulei Crew-Dragon”. ”Dragon de gașcă” ? … ”Echipa-Dragon” ?

  Apreciază

 3. diana said, on mai 28, 2020 at 8:08 pm

  S = 19 litera din alfabet, are legatura cu Apocalipsa 9 ca si Covid-19 (nu Covid-2 cum mai e denumit sau Covid-2019 cum ar fi trebuit sa fie; Covidul din 2002 a fost denumit numai Covid-1). Iar capsula Dragon, Dragon = Balaur in engleza, adica Satana/Lucifer/Apollo/Abaddon/diavolul. Si SpaceX, X = V si V intors, adica luciferianism/satanism Fifth Age, era a V-a, era 5!! X simbol masonic… Elon Musk a avut sotie care scria literatura SF in raport cu Biblia si Apocalipsa, iar ulterior s-a intalnit cu satanist Amber Heard! Heard a umblat si cu satanistul Johnny Depp.

  Apreciază

 4. Duhul Căpitanului said, on mai 28, 2020 at 10:37 pm

  Misiunea Space X, amânată din cauza imposibilității ei! Pământul este plat, fix și este centrul universului. Nu există bigbang, Evoluționism, spațiu, meteoriți, sateliți. Soarele și luna sunt mult mai mici decât pământul. Pământul este planeta, nu glob! Asa spune Sfânta Scriptura. Dacă vreți, va reiau citatele biblice…

  Apreciat de 1 persoană

 5. Von Braun said, on mai 28, 2020 at 10:55 pm

  Munsk asta e doar un circar ieftin mereu „salvat” de stat.
  Costurile sunt „scazute” in defavoarea securitatii, cam asta-i ideea parteneriatelor: stat-privat. Statul i-a pus la dispozitie fonduri si facilitatile NASA, banditul culege profitul daca-i iese.
  Eu spun ca sambata nu le iese si v-om asista la un un foc de artificii, unsacrificiu ritualic; ora si ziua sunt satanice: 3:22 sambata
  https://www.zerohedge.com/technology/spacex-launch-today-watch-live-musk-send-astronauts-space

  „We are not going to launch today.”

  Due to the weather conditions, the launch is scrubbing. Our next opportunity will be Saturday, May 30 at 3:22pm ET. Live #LaunchAmerica coverage will begin at 11am ET. pic.twitter.com/c7R1AmLLYh
  — NASA (@NASA) May 27, 2020

  322 e numarul Skull and Bones https://en.wikipedia.org/wiki/Skull_and_Bones

  Istoria capsulei nu e nici pe departe cum o prezinta europa libera (europa libera?!! pai daca vrem sa ascultam propaganda amerlocilor puteam merge la sursa si singuri)
  Mai mult esecuri decat livrari. Si cand au ajuns la ISS au contaminat-o 😀 https://www.zerohedge.com/news/2018-12-06/spacex-capsules-may-be-contaminating-international-space-station
  Ultimul test din ianuarie cu sistemul de siguranta tot un semiesec a fost, n-au atins orbita.
  Nu mai au nici un Von Braun si nici un Corduneanu.
  S-au indobitocit in asa hal ca nu mai sunt in stare sa balanseze un avion si incalca legile elementare ale portantei. http://www.aviation-history.com/theory/lift.htm
  Cazul celebrului sicriu zburator MAX de la boeing. La MAX motorul depaseste in sus aripa cam 15% din diametru (cautati poze din fata, sau sunt si filme pe YT) , cum mai curge aerul peste aripa ca sa creeze portanta? Baietii credeau ca daca ai un motor suficient de puternic faci si un pian sa zboare :))

  In ultimul rand o stire pe care presstitute media n-o da: seful de proiect a demisionat cu 1 saptamana ininte https://spaceflightnow.com/2020/05/19/nasas-chief-of-human-spaceflight-resigns-on-cusp-of-critical-crew-launch/
  Cine demisioneaza cu 1 saptamana inainte sa „scrie istorie”? 😀
  Asa ceva s-a mai intamplat de exemplu cu seful de proiect al reactorului amerloc Mark2; omul citand atunci grave probleme de securitate in proiectare. Mark2 e modelul de reactor de la Fukushima si de la Three Mile Island in licuricia, ambele au bubuit, miez topit si disparut.
  Probabil ca si asta de la NASA a fost presat sa lanseze fie ce-o fi, doar ca sa se poata impauna chimpul portocaliu.
  Vedem artificiile sambata 😀

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: