SACCSIV – blog ortodox

Avocati: termoscanarea reprezinta act cu caracter medical ce nu poate fi adus la indeplinire decat de personal specializat medical

Posted in virus by saccsiv on mai 16, 2020

[…]

Termometrizarea si termoscanarea (si, prin extrapolare, testarea, prelevarea, experimentarea, tratamentul ori alte interventii cu scop terapeutic) reprezinta acte cu caracter medical, in acceptiunea art. 1 lit d), persoanele fiind supuse unei examinari (in scop de diagnosticare preventiva a unei infectii cu virusul Sars-Cov-2), acte care nu pot fi aduse la indeplinire decat de personal specializat medical si numai cu consimtamantul persoanei, cu atat mai mult cu cat astfel se realizeaza o forma de triaj cu caracter epidemiologic.

Conform art. 13 din Legea nr. 46/2003, orice pacient are dreptul sa refuze ori sa opreasca o interventie medicala/act medical si orice interventie asupra corpului uman impune exprimarea consimtamantului persoanei. O dispozitie restrictiva din partea unei autoritati in aceasta privinta (imposibilitatea refuzului termoscanarii) echivaleaza cu suprimarea acestui consimtamant si, astfel, o violare a art. 5 din Conventia de la Oviedo.

[…]

Absenta oricarei posibilitati de optiune din partea persoanelor cu privire la aplicarea acestor manevre cu caracter medical, coroborate cu potentiala sanctiune a interzicerii accesului intr-o institutie care, practic, este expresia uneia dintre puterile statului, cea judecatoreasca, echivaleaza cu incalcarea expresa a articolului 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Este de mentionat ca, din informatiile publice, simptomatologia infectarii cu SarsCov 2 nu implica in mod obligatoriu o stare subfebrila ori febrila, foarte multe dintre cazuri fiind asimptomatice.

In acest fel, stabilirea, in mod unilateral si arbitrar, a unui nivel de temperatura in functie de care se face accesul intr-o incinta reprezinta si o forma de discriminare a persoanelor. Exemplificativ, efectul poate consta in interzicerea accesului unor persoane suferinde de orice afectiuni medicale necontagioase, dar care se caracterizeaza prin temperatura usor ridicata (inflamatii osteo-articulare, leucemii, otite, gastro-enterita, infectii tract urinar, stomatologice etc) sau a unor femei aflate la ovulatie, insarcinate, la menopauza etc.

Tratamentul astfel aplicat este degradant si umilitor pentru orice persoana aflata intr-o asemenea situatie, care risca sa fie supusa oprobriului public prin afisarea (publica) a temperaturii, urmata de interzicerea accesului, realizata de un reprezentant al fortei publice.

In plus, este de sustinut ca supunerea persoanelor, in mod continuu, la incertitudinea generata de o potentiala depasire a unui anumit nivel de temperatura a corpului (ca element variabil in functie de conditii diferite), fixat in mod arbitrar, poate avea consecinte grave asupra integritatii psihice a individului, transformandu-se intr-un real mijloc de tortura.

Prin efectuarea manevrelor de termoscanare in spatiul public se produce o incalcare a confidentialitatii starii de sanatate.

Aparatura utilizata (termoscannere) nu prezinta caracteristicile unei aparaturi de tip medical care sa confere certitudine in ceea ce priveste stabilirea infectarii cu virusul Sars-Cov 2, aparatele respective nefiind omologate si certificate pentru depistarea virusului, ci doar a unei stari fiziologice nerelevante in mod indubitabil in privinta infestarii. De altfel, la acest moment, nu exista vreo dovada a omologarii metrologice a unor asemenea tipuri de aparate de masura, conform OG 20/1992 privind activitatea de metrologie.

[…]

Orice masura de prevenire a raspandirii virusului trebuie sa se incadreze in limitele legii si, in orice situatie, sa asigure respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, inclusiv posibilitatea de a contesta, intr-un termen util, masurile adoptate cu incalcarea acestora si obtinerea unei hotarari intr-un termen rezonabil.

Av. dr. Anca Sorina Popescu-Cruceru
Av. Carmen Petrescu
Av. Alexandru Mihalcea

Cititi va rog mai multe pe JURIDICE la:

Considerații asupra termoscanării și implicațiile sale juridice

Cititi va rog si:

Avocat Gheorghe Piperea: Procedura de termoscanare este ilegala

 

22 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. mircea.v said, on mai 16, 2020 at 2:05 pm

    Temoscanarea, masca – un alt fel de exemplu/mod, la care nu ne-am gandit, legat de cum se poate realiza „si nu vei putea cumpara sau vinde” fara un „ceva”. Acum, un „ceva” intermediar.
    Pe linia asta vor zice, daca vrei sa nu fii scanat, baga-ti cip si ala va transmite date medicale, si gata, nu te mai scanam la magazin. Te scanam doar non-stop. .

    Toate vor fi indirecte, consecinte, cum spune doamna Aspazia Otel Petrescu:

    „Copiii noştri vor fi obligaţi să facă lucruri pe care nu le-ar face din îndemnul inimii, dar vor fi obligaţi să le facă prin consecinţa lucrurilor…”

    Apreciază

  2. video cenzurat said, on mai 16, 2020 at 2:36 pm

    Apreciază

  3. Mihai T said, on mai 16, 2020 at 2:51 pm

    Vi se pare o coincidență ?
    – începe să se infiripe sistemul cu termoscannere, care s-ar putea să pună semnul fiarei pe frunte;
    – noile reglementări de la Patriarhie spun că dezlegarea se face fără să pună preotul mâna pe cap;
    – Sfânta Împărtășanie ”se amână” 2 săptămâni;
    Cum ar fi dacă te dezleagă preotul și se petrece un semn, din cauză că ai fost însemnat pe frunte ? dar cum ar fi să mergi la împărtășit și să se facă un semn ?

    Apreciază

    • saccsiv said, on mai 16, 2020 at 5:08 pm

      Mihai T

      Nu se pune semnul fiarei pe frunte la termoscanare.

      Apreciază

      • Mihai said, on mai 16, 2020 at 5:39 pm

        dar marcare fotocromica/izotopica se poate executa?

        Apreciază

      • saccsiv said, on mai 16, 2020 at 6:04 pm

        Mihai

        Tu chiar crezi ca se ocupa cu izotopica un gardian din piata de legume?

        Apreciază

      • jikutza said, on mai 16, 2020 at 5:48 pm

        Nu se pune semnul cu termoscanarul, dar te obișnuiește cu ideea scanării. Iar peste o vreme cu un alt motiv, nu vei putea intra în magazine pana nu te scanează sa vada daca ai bani in cont.Practic se ajunge la ideea că nu vei mai putea sa cumperi fără să ai un cod de bare in frunte..

        Apreciază

      • saccsiv said, on mai 16, 2020 at 6:05 pm

        jikutza

        Asta-i altceva.

        Apreciază

  4. Mihai said, on mai 17, 2020 at 12:12 pm

    saccsiv, gardianul in piata de legume poate nu se ocupa, dar la firmele unde sunt termoscanere? Nu se poate nici acolo?Nu pot fi incorporate aparatele de marcat in acele scanere? Tinand cont ca la aparatele foto pt biometrice s-a tot speculat ca se poate

    Apreciază

    • saccsiv said, on mai 17, 2020 at 12:42 pm

      Mihai

      E bine ca sunteti impotriva semnului fiarei, doar ca voi n-ati prea inteles mare lucru.

      Apreciază

    • ciprian p. said, on mai 17, 2020 at 1:06 pm

      pai poti cumpara o lampa UV si o pui la fruntea unuia care o fost termoscanat si vezi daca are sau nu are vreun semn pe frunte !

      Apreciază

  5. […] Avocati: termoscanarea reprezinta act cu caracter medical ce nu poate fi adus la indeplinire decat d… […]

    Apreciază

  6. […] Avocati: termoscanarea reprezinta act cu caracter medical ce nu poate fi adus la indeplinire decat d… […]

    Apreciază

  7. […] Avocati: termoscanarea reprezinta act cu caracter medical ce nu poate fi adus la indeplinire decat d… […]

    Apreciază

  8. […] Avocati: termoscanarea reprezinta act cu caracter medical ce nu poate fi adus la indeplinire decat d… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.