SACCSIV – blog ortodox

Avocatul Poporului isi exprima ingrijorarea privind restrangerea libertatii de exprimare si solicita Grupului de Comunicare Strategica clarificari referitoare la inchiderea mai multor site-uri

Posted in Renate Weber, stare de urgenta, virus by saccsiv on aprilie 27, 2020

http://www.avp.ro/rec/doc20.pdf

Avocatul Poporului isi exprima ingrijorarea privind restrangerea libertatii de exprimare si solicita Grupului de Comunicare Strategica clarificari referitoare la inchiderea mai multor site-uri

In perioada care a urmat instituirii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, Avocatul Poporului a luat act despre solicitarile adresate Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) de catre Ministerul Afacerilor Interne, la propunerea Grupului de Comunicare Strategica, in sensul inchiderii mai multor site-uri despre care s-a apreciat ca difuzeaza stiri false cu privire la evolutia epidemiei de SARS-CoV-2, cu potential a crea panica in randul populatiei. Ministerul Afacerilor Interne ne-a informat cu privire la modalitatea concreta prin care sunt analizate sesizarile cu privire la continutul acestora si cu privire la masurile care se iau in acest sens.

Avocatul Poporului precizeaza ca nici decretul privind instituirea starii de urgenta, nici cel privind prelungirea acestei masuri nu mentioneaza libertatea de exprimare intre drepturile al caror exercitiu urmeaza sa fie restrictionat in aceasta perioada.

Avand in vedere rolul Avocatului Poporului de garant constitutional al drepturilor si libertatilor cetatenilor si apreciind ca dispunerea masurilor necesare trebuie sa fie in concordanta cu prevederile constitutionale referitoare la respectarea libertatii de exprimare, dar si dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public (art. 30 si art. 31 alin. (1) din Constitutie), solicitam Grupului de Comunicare Strategica lamurirea urmatoarelor aspecte:

– Care este procedura de sesizare si cea prin care monitorizati aparitia stirilor false in contextul actualei crize cauzate de epidemia de SARS-CoV-2? Va rugam sa ne indicati cadrul legal aplicabil, care detaliaza aceste situatii si care permite asemenea interpretari;

– Din ce perspectiva sunt analizate stirile in legatura cu care exista suspiciuni in ceea ce priveste autenticitatea, credibilitatea surselor, dar si a celor fara fundament stiintific?

– Cum se realizeaza analiza, in raport de continutul informatiilor, autenticitatea si exactitatea acestora, credibilitatea site-urilor care gazduiesc informatia, credibilitatea surselor, dar si scopul urmarit prin publicarea respectivelor informatii?

– Exista la nivelul Grupului intentia identificarii si dezvoltarii altor modalitati de avertizare a populatiei cu privire la stirile false? Exista un plan in acest sens?

Clarificarile se impun si in contextul in care Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa si-a exprimat la sfarsitul lunii martie ingrijorarea in legatura cu Decretul privind instituirea starii de urgenta, subliniind importanta liberei circulatii a informatiilor si a dreptului presei de a relata despre pandemie si despre politicile guvernamentale: “Aceste prevederi ale decretului de urgenta reprezinta un risc la adresa muncii fara restrictii a jurnalistilor, o auto cenzura pentru actorii media care incearca sa informeze publicul si poate fi chiar contraproductiva”… „daca autoritatile pun in dificultate fluxul de informatii difuzat de institutiile media si de jurnalistii independenti, nu fac decat sa favorizeze o mai larga vizibilitate a dezinformarilor”.

De asemenea, mentionam si o alta situatie in care s-a impus interventia institutiei Avocatul Poporului, in contextul in care o tanara din judetul Cluj a fost amendata de reprezentantii politiei locale pentru o postare critica pe o retea de socializare, la adresa primarului localitatii in care domiciliaza. Din informatiile obtinute prin intermediul mass-media, conduita politiei locale nu este singulara, existand si alte situatii similare pentru care au fost aplicate sanctiuni contraventionale de-a lungul timpului. Precizam ca jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului a fost constanta in sensul ca „statul nu are dreptul sa sanctioneze si, astfel, sa inhibe criticarea persoanelor care detin functii publice, atunci cand se pun in discutie chestiuni de interes public”, chiar daca acea critica s-ar realiza prin expresii jignitoare, sau ofensatoare, desi nu a fost cazul despre asa ceva in postarea sus indicata.

Prezenta solicitare are in vedere opinia exprimata in mod constant de Avocatul Poporului, in sensul ca nu se poate vorbi despre libertatea de exprimare fara existenta libertatii de opinie, deoarece aceasta permite oricaror persoane fizice sa participe la viata politica, sociala, culturala, manifestandu-si public opiniile, gandurile, credintele.

Cu alte cuvinte, orice forma de cenzurare a acestora ar putea conduce la o ingerinta grava asupra drepturilor si libertatilor fundamentale”.

 

Sursa:

https://m.luju.ro/avocatul-poporului-someaza-aparatul-de-cenzura-renate-weber-cere-explicatii-dupa-suprimarea-mai-multor-site-uri-avocatul-poporului-isi-exprima-ingrijorarea-privind-restrangerea-libertatii-de-exprimare-nu-se-poate-vorbi-despre-libertatea-de-exprimare-fara

 

19 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. cca70 said, on aprilie 27, 2020 at 6:48 pm

  am vazut ca si Ortodoxinfo a fost „deblocat”…Cum au reusit? E dubios ca unele siteuri se pot debloca in timp ce justitiarul.ro a fost „lichidat”

  Apreciază

 2. cca70 said, on aprilie 27, 2020 at 7:29 pm

  @saccsiv

  ba este…acuma a vazut micul ” artificiu” ( un punct inserat dupa ortodox)

  http://ortodox.info.ro/

  Apreciat de 1 persoană

  • saccsiv said, on aprilie 27, 2020 at 8:00 pm

   cca70

   Atunci cum zici „ba este”?

   Apreciază

   • cca70 said, on aprilie 27, 2020 at 8:02 pm

    important e efectul …au deblocat ACELAS site ( adica neschimbat in esenta)…doar ca au ” trisat” sistemul gratie unui punct

    Apreciază

   • iulia20m said, on aprilie 27, 2020 at 10:59 pm

    e blocat 😦

    Apreciază

  • Cosmin said, on aprilie 27, 2020 at 9:32 pm

   @ cca70

   E domeniu diferit. S-a facut o clona cu acelasi titlu dar domeniul e diferit.

   Practic e un alt site.

   Cel initial are accesul restrictionat in continuare, dar poate fi accesat cu brio cu un browser opera cu VPN activat. Merge brici.

   Adminul posteaza pe ambele, articole noi.

   Am explicat cu cuvintele mele, nu sunt specialist.Poate m-am exprimat gresit, dar ai prins ideea.

   Apreciază

  • cata said, on aprilie 28, 2020 at 1:25 am

   cca70, nu înţelegi cum funcționează internetul. Acel punct e suficient ca să însemne altă adresă, neblocată de ANCOM, care poate fi făcută să ducă spre acelaşi server. Ortodoxinfo.ro e blocat.

   Apreciază

   • R said, on aprilie 28, 2020 at 10:41 am

    @cata,

    Dacă dai căutare pe Google (eu folosesc Mozilla), și scrii ortodox info, și dai apoi click pe

    OrtodoxINFO – pentru o DREAPTĂ informare

    site-ul poate fi accesat fără probleme.

    Apreciază

   • saccsiv said, on aprilie 28, 2020 at 11:01 am

    R

    Cu noua adresa.

    Apreciază

  • iulia20m said, on aprilie 28, 2020 at 1:54 pm

   Multumim:) merge asa cu punctul

   Apreciază

 3. vlad tepes said, on aprilie 27, 2020 at 7:35 pm

  https://www.stiripesurse.ro/untold-neversea_1457944.html

  Apreciază

 4. Ștefan said, on aprilie 27, 2020 at 7:42 pm

  De pe tabletă am reușit să accesez ortodoxinfo.ro

  Apreciază

 5. […] Avocatul Poporului isi exprima ingrijorarea privind restrangerea libertatii de exprimare si solicita… […]

  Apreciază

 6. […] Avocatul Poporului isi exprima ingrijorarea privind restrangerea libertatii de exprimare si solicita… […]

  Apreciază

 7. […] Avocatul Poporului isi exprima ingrijorarea privind restrangerea libertatii de exprimare si solicita… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: