SACCSIV – blog ortodox

Scene triste într-un oraș din sudul Italiei. Oamenii plâng că au rămas fără bani: „Vreau să mănânc. Mama nu a luat medicamentele de o lună”

Posted in Italia, virus by Vali on martie 28, 2020

Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/scene-incredibile-la-bari-in-italia-cu-oameni-disperati-in-fata-bancilor-avem-nevoie-de-bani-pentru-a-manca-vreau-un-avans-de-50-de-euro-v-ati-batut-joc-de-noi-2930717

Imagini șocante filmate în Bari, în sudul Italiei, pe costa Adriaticii. Într-o înregistrare difuzată de Iene.Mediaset.it, un bărbat și două femei strigă în fața unei bănci, disperați că au rămas fără bani de mâncare în această perioadă în care țara este puternic lovită de epidemia de coronavirus.

Potrivit unor ziare locale, scenele se petrec pe Via Roberto, din Bari (oraș cu peste 300.000 de locuitori), în fața sucursalei unei bănci.

Nevoiți să stea acasă și să-și închidă micile afaceri, unii oameni și-au cheltuit economiile și nu mai au alimente esențiale, iar decretul de stat care prevede miliarde de euro ce ar trebui să relanseze economia se lasă așteptat.

”Nu mai avem bani! Veniți acasă la noi! Nu mai avem bani! Noi unde **** trăim? Familia noastră nu mai are acasă nimic! Vă rog să veniți să vedeți. Statul a zis că e pentru toți! Aștept aici până la 5.00. Să vedem! Eu vreau doar 50 de euro! Vreau să mănânc!”, strigă cineva din grupul care pare o familie. Banca este închisă, păzită de doi agenți.

”Nu mai avem nici un strop de făină, mama nu și-au luat medicamentele de o lună”

Nu mai avem nimic acasă, vă rog să veniți să vedeți, în bucătăria mea nu mai avem nici măcar făină, mama nu a luat medicamentele de o lună, vrem doar 50 de euro, vrem doar să mâncăm.

 

Magazinul cu articole pentru nuntă pe care îl dețin era singura lor sursă de venit. A fost închis pe 11 martie, când a intrat în vigoare decretul stării de urgență în Italia. Veniseră la bancă, sperând că vor primi un avans.

Iar cazul nu este singular. La fel s-a întâmplat, în ultimele zile, și în fața altor bănci din Italia.

Michele, salvatorul: ”E un gest normal, oricine ar fi făcut-o”

Ca într-un film suprarealist, Michele, un trecător, detensionează situațua și le oferă celor rămași fără banii pentru hrana zilnică două bancnote. ”Nu sunt un erou”, insistă el.

Acordarea acestor bani a fost un gest normal, oricine ar fi făcut-o.

Michele, cel care îi ajută pe sărmanii rămași fără bani:

”Nu sunt un erou, sunt chiar jenat. În momentul de față suntem cu toții în rahat. Mi-a fost rușine, cum să nu-i ajut?”, spune cel care ”te face mândru că ești italian”.

Michele este mic un proprietar de magazin alimentar.

„În fața celor care nu au bani să mănânce, cum faci? Îți atinge inima. Nu vreau publicitate, repet, nu sunt un erou. Sper doar că acest simplu gest de-al meu poate să-i împingă pe alții să dea o mână celor apropiați și au mai multe dificultăți”, a mai spus omul de bine.

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Un om said, on martie 28, 2020 at 6:15 pm

  Foamea este mai rea decât coronavirusul!

  Apreciat de 1 persoană

 2. stef said, on martie 28, 2020 at 6:51 pm

  https://www.stiripesurse.ro/adevarul-in-cifre-oficiale-despre-italia-covid-19-face-ravagii-dar-oare-e-chiar-atat-de-rau_1446487.html

  Iată ce ne spun statisticile despre situația din Italia:

  martie, 2019, FARA Pandemie: total decese pe zi – 1867 (în medie)

  (sursa: http://demo.istat.it/index_e.html);

  27 martie, 2020, CU Pandemie: total decese 1577

  (sursa: https://countrymeters.info – „Italy Population clock”)

  Apreciat de 1 persoană

 3. Radu Humor said, on martie 28, 2020 at 6:55 pm

  Dacă cineva mai avea vreo speranță în ceea ce privește buna-credință a celor care ne conduc, evenimentele de dată recentă sunt în măsură să ne arate că absolut totul e o minciună macabră, iar acum nu se face altceva decât o tranșare în masă a conștiințelor. O să încep prezentarea situației de la nivelul imediat vizibil pentru a urca treptat spre sferele ceva mai înalte și puțin accesibile.

  Observându-i pe-ai noștri, te-ai aștepta ca marea majoritate a factorilor de decizie să pice din picioare în urma epuizării generate de complexitatea momentului. Aiurea, în loc de asta avem o sarabandă a jefuirii banului public: contracte semnate de instituții ale statului, dar derulate prin firme de apartament, achiziții la prețuri halucinante, cheltuieli inutile, dar menite a institui anxietatea s.a.m.d. Toate acestea în condițiile unei subțieri masive ale veniturilor statului, subțiere de care, în primul rând, guwernerul e responsabil.

  Ce s-a întâmplat după ce a fost dezvăluită tărășenia cu măștile cumpărate aproape la greutatea lor în aur? Sistemul și-a scos prostul pe TV pentru a ne spune doct că România va fi centrul european al achizițiilor de materiale de necesitate. Baliverne fără sens. Adică ce vrea să ne spună Plăvanul? Că Germania își va exporta măștile și biocidele pe care le produce în spațiile logistice din România pentru ca apoi să le reimporte? Baliverne aiuristice menite a-i păcăli pe proștii infectați de propaganda deșănțată care se desfășoară în media.

  Dacă e criză te-ai aștepta la măsuri de stimulare, la chestiuni concrete. Ce-avem în schimb? Un amatorism teribil, dar care amatorism are grijă ca nu care cumva stăpânii să sufere. Bunăoară avem ca mostră ordonanța de urgență pentru amânarea ratelor. Aveți idee cum ar fi trebuit să arate această ordonanță? Trebuia doar să suni la bancă – e pandemie, să nu uităm! – și banca să-ți comunice prin mail termenii amânării. Mai precis, lunile de suspendare trebuiau să nu existe și să se adauge la sfârșitul creditului. Simplu și fiabil. Cum au făcut-o băieții, o vede toată lumea: pe perioada suspendării ți se calculează dobânda – inclusiv la dobânzile aferente principalului devenit scadent în acea perioadă! – ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, iar această dobândă îți e inclusă în principal și disipată pe perioada rămasă de creditare. Drept urmare, la sfârșitul perioadei de aparentă păsuire, te vei alege cu rate mai mari. Tradus, prețul pandemiei în care ai fost aruncat fără s-o ceri e plătit de tine. Dacă mă întrebați pe mine, asta e sfidare pe față, jaf la drumul mare. De fapt, statul nu face altceva decât să garanteze băncilor că n-o să piardă nicio centimă. Ba, mai mult, chiar să câștige din prelungirea cu până la 9 luni a contractului de credit!!!

  Disperații „dă driapta” vor spune că așa e corect. OK, dacă așa e corect, ar însemna că eu, care plătesc șomajul tehnic din banii mei – mă rog, ai firmei – ar trebui să iau de undeva dobânda pentru perioada în care țin banii blocați, adică până când onor Cîțu va catadicsi să-mi returneze banii. Cine plătește dobânda aia, Cîțule? N-ai vrea să dai o lege prin care ea să fie imputată salariaților? În logica ta, cam așa ar trebui să se petreacă treburile, doar suntem „dă driapta”. Și, după ce că oamenilor oricum le-au scăzut veniturile, ar mai trebui să-i babardim și cu obligația de acoperire a dobânzii suportate de firmă! Ar fi ca la bănci.

  Bine, acum și eu sunt exagerat când am pretenția să fiu tratat ca stăpânii ăstora. Dar să mergem mai departe și să urcăm pe sfoara puterii. Extinzând puțin orizontu,l observăm că peste tot treburile se fac similar. În Italia aproape oricărui mort i s-a trecut și COVID-ul în certificatul de deces. Și ca să nu mai facă familia scandal, i-au mai și dat pe morți la incinerare în regim de urgență. Deh, doar nu trebuie să rămână nicio urmă! La fel se petrec treburile și-n Spania, acoperite doar de știrile cu bătrânii găsiți morți în propriile locuințe. Dacă nu știți, acesta e un fenomen omniprezent în Japonia și din ce în ce mai frecvent în Occident. Dar s-au scos acum din tolbă fenomenele răs-știute pentru a-i impresiona pe arestații la domiciliu.

  E interesant de văzut însă cum în Franța, cel care-a făcut public tratamentul cu hidroxiclorochină și azitromicină e atacat la baionetă de întreaga stirpe care sclavagește industria farma. Ei bine, pe ce motiv credeți că e atacat omul? Nu c-ar fi omorât pe cineva – doar toți ăia pe care-i tratează au prostul obicei de a se vindeca în șase zile. Ei bine, omul se face vinovat că n-a respectat protocolul medical. Ați înțeles chichița? Nu-i bai că omori pe cineva dacă respecți prescripția oficială de otrăvuri scumpe, problema e dacă salvezi oameni cu medicamente ieftine! Și uite-așa, prostimea vede pus în scenă un spectacol de prost gust în care cel care-ar fi trebuit să fie considerat erou e ba nebun, ba ticălos, ba criminal. Pe asta cu criminal jur că n-am înțeles-o! S-o fi spânzurat de oftică vreun mahăr din industria farma?

  În SUA propaganda întrece orice limită. Trump se dovedește acum, mai mult ca oricând, un pion bun să dezvolte secte de adepți gata să se sinucidă pentru el. De altfel asta pare a fi fost menirea sa: scindarea societății în secte radicale, numai bune de antagonizat și, cine știe, puse să se răfuiască ziua-n amiaza mare.

  Există însă în SUA un fenomen cam ciudat. FED-ul își arată din ce în ce mai clar vulnerabilitățile. Mă rog, observatorii atenți le observaseră de mult timp. Încă de la criza trecută s-a văzut că „lumina lumii financiare” e cam impotentă. Însă, de fiecare dată, FED-ul își masca neputințele prin grandioase spectacole de artificii financiare care-o făceau să pară infinit mai puternică. De ce oare acum nu se mai întâmplă așa? Cei mai grăbiți ar putea să spună că „nu se mai poate”. Aiurea! Dacă e să mă întrebați pe mine v-aș spune că nu se mai putea din 2008. Și-atunci?

  Răspunsul e dat de un jucător tăcut. Ați mai auzit pe undeva vorbindu-se despre FMI? Mai țineți minte cum, la criza trecută, FMI era omiprezent? Sărea cu pachete de asistență, „salva” proștii băgându-i în mormânt s.a.m.d. Oare acum de ce nu mai e așa? E simplu de intuit: pentru că are o altă misiune. Dacă te uiți în întreg peisajul financiar vezi numai instituții găurite-n fund și profund corupte. E o ecuație aproape fără ieșire: oamenii sunt faliți, statele sunt falite, băncile sunt falite, băncile centrale nu mai au ce face. Nici măcar „măicuța” lor care, de la ultima criză, n-a făcut altceva decât să „observe”. Și, ca să mai fac o observație, dacă până și Fondul suveran de investiții al Norvegiei anunță pierderi de peste 124 miliarde înseamnă că pe undeva e groasă rău. Cu toate acestea FMI tace.

  De ce tace e simplu. FMI are balanța curată ca lacrima, e imaculat ca prima zăpadă. Mai mult, deține un instrument care e pregătit de atâta amar de vreme să preia frâiele finanțelor mondiale: Drepturile Speciale de Tragere(în engleză SDR – Special Drawing Rights), un fel de coș valutar alcătuit pe baza „greutății” fiecărei valute. Ceea ce e interesant e că tocmai chinezii au fost cei care, la criza trecută, au cerut imperativ trecerea de la dolar la SDR. Acum bănuiesc că n-ar mai vrea-o din cauză că greutatea yuan-ului în SDR e disproporționat de mică față de puterea economică a Chinei. Cam la fel cum greutatea dolarului e mult prea mare față de cât de falită e America. Ca să nu mai vorbim de liră! Însă, unde-i ordin cu plăcere!

  Poate vă întrebați acum de ce era nevoie de tot spectacolul cu aramata scoasă în străzi la nivel mondial. În primul și-n primul rând e un exercițiu. Targetul e acela de a se trece la o monedă mondială unică și apoi – pe modelul UE – la un guvern unic la nivel mondial. Restrângerea drepturilor peste tot în lume e un exercițiu amplu menit a observa dacă scenariul funcționează. Mai mult, trebuie să-i obișnuiască pe proști cu restrângerea drepturilor prin intermediul stării de necesitate. Nu cred că vor schimba acum banul deoarece trebuie verificat modul concertat de acțiune. Dacă se va face o schimbare, aceasta va fi reprezentată de utilizarea SDR în comerțul internațional cam la fel cum a fost utilizat EUR înainte de adoptarea sa ca monedă. După care, treptat, se vor face pașii necesari adoptării sale accelerate.

  Așadar, după ce efectele așa-zisei pandemii actuale vor fi trecut, gândiți-vă bine că ea nu a fost decât începutul unei crize de proporții. Nu vă culcați pe-o ureche și înțelegeți două lucruri: că lumea e prea mică astfel încât n-ai unde să fugi și că de inevitabil nu poți scăpa. Se va întâmpla mai curând decât credeți!

  Apreciat de 2 persoane

 4. Mario said, on martie 28, 2020 at 6:59 pm

  In curand si la noi, prea dorm toti romanii linistiti ca spalati pe creier ce sunt crezand ca va trece si asta. Asta nu va mai trece, a venit timpul sa ne platim pacatele

  Apreciat de 2 persoane

 5. Alexandru TM said, on martie 28, 2020 at 7:57 pm

  @Radu Humor

  Bine zici.

  Mantuire

  Apreciază

 6. john said, on martie 28, 2020 at 8:54 pm

  Imagine tristă și sinistră,în Piața Sf.Petru din Roma..
  Albul pleacă, iar negrul încă nu s-a revelat pe deplin
  https://m.mediafax.ro/amp/coronavirus/imagini-triste-de-la-vatican-papa-francisc-s-a-rugat-singur-pe-ploaie-in-piata-sf-petru-total-pustie-19026379

  Apreciază

 7. George said, on martie 28, 2020 at 9:30 pm

  Emisiune italiană din 2015 despre cum evolua cercetarea pentru experimentul de virus de azi, trebuia sa fie făcut bine de data asta ca să fie eficient…

  Apreciat de 1 persoană

 8. infiniteladder said, on martie 28, 2020 at 10:12 pm


  Eu zic ca trebuia sa fie obligatorie purtarea mastii de protectie in afara casei, nu ma refer cele de bumbac ci modelul acesta care nu permite particulelor fine sa fie inhalate.https://www.emag.ro/masca-de-protectie-respiratorie-3mtm-cu-supapa-8812/pd/DM92Y2BBM/

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: