SACCSIV – blog ortodox

Cât de letal este Covid-19? De ce procentele de fatalitate masive din Italia sunt inselatoare?

Posted in Italia, morti, virus by saccsiv on martie 28, 2020

© Reuters / Pool

RT: How lethal is Covid-19 REALLY? Why massive fatality rates from Italy are MISLEADING

Cât de letal este Covid-19? De ce procentele de fatalitate masive din Italia sunt inselatoare?

25 mar, 2020 19:44 / Actualizat acum 1 zi

De Peter Andrews, jurnalist și scriitor irlandez de știință, cu sediul la Londra. Are o pregătire în științele vieții și a absolvit Universitatea din Glasgow cu o diplomă în genetică

În Italia, proporția persoanelor infectate care mor din cauza coronavirusului este de 10 la sută conform ultimelor cifre –proportia pare enorma. Nu este doar surprinzător, acest numar este terifiant si sunt multe de spus pe tema acestui subiect.

Nu este necesar să fiți un expert pentru a calcula rata mortalității. Este un număr împărțit la altul – numărul de persoane care au murit din cauza virusului împărțit la numărul total de cazuri confirmate. În cazul Italiei, 7.503 de morți împărțiți la 74.386 infectați oferă o rată a mortalității de aproximativ 10 la sută. Însă asta nu înseamnă că una din zece persoane care contractează virusul va muri, în ciuda a ceea ce media alarmista ar vrea sa cred.

Primul motiv pentru care confirma teoria este faptul că primul număr, mai mic – numărul deceselor din Covid-19 – este imposibil de subestimat. Oamenii sunt fie vii, fie morți și, de obicei, de îndată ce o persoană moare, își va găsi rapid calea în statisticile naționale.

Numărul mai mare, cazurile confirmate, trebuie, prin definiție, să fie subestimat. Ar fi imposibil pentru fiecare persoană dintr-o țară pozitivă coronavirusul să fi fost deja testata și adăugata la cazurile confirmate. Virusul poate fi inactiv la oameni până la două săptămâni, iar tinerii pot prezenta simptome foarte ușoare sau chiar deloc, și pot fi încă pozitivi pentru virus. Întrucât această cifră este, prin definiție, prea scăzută, ratele mortalității raportate sunt, prin definiție, prea mari.

Eșecul testării

Un alt factor este că guvernele sunt împinse cu mult peste capacitățile lor de testare în masă și de urmărire a contactelor, unele mai mult decât altele. Cu eficiență obișnuită, Germania este în topul situației de testare și, ca atare, a contorizat multe cazuri mai blânde. Prin urmare, se reflecta un număr mare de cazuri confirmate în raport cu numărul adevărat de persoane infectate din Germania.

Aceasta menține rata mortalității în Germania la doar 0,5%, conform expertilor necajiti care așteaptă scene apocaliptice la spitale, de care până acum s-au materializat doar în Italia. Poate că procentul va creste în curând în Germania, iar rata mortalității lor va urca până la patru sau cinci procente care pare a fi media europeană. Dar datorită oamenilor asimptomatici (majoritatea conform celor mai bune cercetări) chiar și aceasta este o rată exagerat de mare.

Aplicați acest principiu în Italia, al cărui șef de protecție civilă Angelo Borrelli a declarat luni pentru ziarul La Repubblica că „Este credibil să estimăm că există 10 cazuri pozitive pentru fiecare caz raportat oficial.” Dacă acest lucru ar fi adevărat și 640.000 de persoane sunt infectate în Italia, rata mortalității lor reale ar urma să devină un procent în loc de zece la sută.  Scara problemei începe să arate cu totul diferit în acel context.

Cauza mortii

Un alt motiv al ratei mortalității umflate din Italia este modul în care se înregistrează decese acolo. Profesorul Walter Ricciardi, consilier al ministrului sănătății italian, a declarat luni pentru Telegraph că „modul în care codificăm decesele în țara noastră este foarte generos în sensul că toate persoanele care mor în spitale cu coronavirus sunt considerate sa fi muribund de coronavirus.”

Un experiment de gândire poate elucida acest lucru. Imaginează-ți că o mie de oameni, peste 75 de ani, au murit în spitalele din nordul Italiei săptămâna trecută. Toți aceștia s-au testat pozitiv pentru coronavirus la un moment dat în ultimele săptămâni.

Marea majoritate a deceselor Covid-19, 99 la sută conform cercetărilor italiene, au avut o pre-morbiditate, dacă nu două sau trei. Acestea sunt probleme de sănătate de bază, cum ar fi bolile de inimă, cancerul sau diverse infecții. Unele ar fi putut fi comatoase, cu mașini de susținere a vieții și respirație artificială singurul lucru care le menține în viață oricum.

În cele din urmă, trupurile lor au cedat și pur și simplu nu au mai putut lupta mai mult.  Dar asta înseamnă că, în absența coronavirusului, acele o mie de persoane ar mai fi în viață? Cu alte cuvinte, este corect să spunem că toți acești oameni au murit de Covid-19?  Dar în mijlocul acestei crize, când sistemele de sănătate și guvernele au viziune liniara pentru această boală, toate cele o mie sunt considerate ca victime ale epidemiei.

Masuratori diferite

Un articol recent din Gardianul care se luptă cu rata mortalității aparent prea scăzută a Germaniei concluzionează că, deoarece nemtii nu efectuează teste pentru coronavirus pe scară largă a persoanelor decedate, ar putea face ca cifrele reale ale mortalitatii cauzate de virus sa nu fie înregistrate. Acest lucru pare puțin probabil să fie un factor important, dar pot exista și alte motive pentru care Italia a avut până acum un număr mai mare de decese in cazurile de coronavirus.

Mulți au indicat populația vârstnică din Italia ca fiind motivul total al ratelor de deces nefiresc de mari. Dar această idee este destinata esecului. Germania are următoarea populație cea mai longeviva din Europa, iar germanii nu sunt la fel de sănătoși ca italienii (care trăiesc viață lungă tocmai pentru că sunt sănătoși), și totuși Germania are cea mai mică rată de deces dintre cele zece țări cele mai afectate. Vârsta nu poate explica diferenta.

Un alt factor este, fără îndoială, nepregătirea sistemului de sănătate al Italiei și lipsa de paturi și echipamente care acum generează zvonuri cum că medicii au fost nevoiți să-i abandoneze  pe unii pacienți pentru a face loc altora. Germania este mai bine echipată, dar este posibil să nu fi fost încă supusă testului, deoarece virusul urmează să explodeze acolo, la fel ca în nordul Italiei.

Criza după colț?

Experții afirmă în continuare că motivul pentru toate aceste disparități este pur și simplu faptul că unele țări sunt mai departe de curba epidemiei decât altele. Acest lucru ar putea explica de ce au murit atât de mulți în China și Italia, precum și atât de putini în Germania și Marea Britanie, de exemplu, dar nu poate explica fluctuațiile sălbatice ale ratelor mortalității.

Nimic din toate acestea nu este menit să îndepărteze gravitatea crizei din Italia sau ceea ce poate urma pentru restul lumii. Însă, punctul cheie de îndepărtat este faptul că rata de mortalitate de 10% din Italia este raportat in eroare. Este mediatizat de către mass-media ca un pic de senzaționalism de modă veche în cel mai bun caz și un instrument calculat de propagandă în cel mai rău caz. O cifră de 0,3 la sută – abia mai mare decât gripa comună – pur și simplu nu are aceeași putere în a-i determina pe oameni să înghită o legislație fără precedent care oferă statului puteri extraordinare  într-o serie de domenii noi … toate în numele sănătății publice, desigur.

 

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Elena said, on martie 28, 2020 at 9:48 am

  Până să fie toată nebunia asta cu covid, auzeam des la știri cazuri de decese din cauza gripei normale. Acum nu se mai zice nimic. Brusc, nu e mai moare de gripă clasică ci doar de corona? Am pierdut eu informația, sau se bagă la comun?

  Apreciat de 1 persoană

  • Mihaela said, on martie 28, 2020 at 11:16 am

   Si eu m-am întrebat același lucru! Daca dați un search pe google despre gripa normală, o sa aveți niste surprize!! Mii de cazuri in această iarna, in România si bineînțeles peste 50 de morți.

   Apreciază

  • Nume said, on martie 28, 2020 at 6:41 pm

   Si pe Ceasca il prosteau pe fata politrucii cu „raportarili”, ca sa dea bine la „elitele vremii” respective….

   Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: