SACCSIV – blog ortodox

„Defender-Europe 20”: NATO își reduce marile manevre pe acest an din pricina virusului

Posted in NATO, STIRI, virus by Vali on martie 18, 2020

Sursa: https://moldova.europalibera.org/a/defender-europe-20-nato-%C3%AE%C8%99i-reduce-marile-manevre-pe-acest-an-din-pricina-virusului/30493332.html

NATO îşi va reduce principalul exerciţiu militar în acest an, „Defender-Europe 20”, la care urmau să participe 37.000 de militari începând din aprilie până în mai, în șase ţări europene, fiind reduse în special trupele americane, din pricina epidemiei de coronavirus.

NATO a anunțat de asemenea că monitorizează îndeaproape evoluția virusului. Cu toate astea, în cea mai recentă strategie oficială publicată a Alianței nu se regăsește niciun fel de mențiune a vreunei posibile pandemii.

Din acești 37.000 de militari NATO din 18 țări, 20.000 – mai mult de jumătate– erau prevăzuți a fi soldați SUA, dar Pentagonul a anunțat că își va reduce masiv participarea.

Defender-Europe 20” este un exerciţiu condus de Statele Unite. Statele Unite au anunţat că vor reduce numărul de participanţi americani şi vor evalua activităţile la Defender-Europe 20, ca răspuns la focarul de coronavirus „, a declarat un oficial al Alianţei, care a precizat că siguranţa personalului este „prioritară”.

Comandamentul forţelor americane în Europa a spus, la rândul său, că „exerciţiul a fost modificat ca mărime şi amploare” şi că, începând de vineri, toate mişcările de personal şi echipamente din Statele Unite în Europa au încetat.

S-a crezut chiar, vreme de câteva zile, că manevrele vor fi anulate, ceea ce ar fi fost un eșec simbolic pentru cea mai mare alianță militară de pe planetă.

Aceste manevre, cele mai mari planificate de NATO în acest an, urmau să fie efectuate în șase ţări europene: Olanda, Germania, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia, dar în toate aceste state au fost înregistrate cazuri de coronavirus.

Exerciţiile erau planificate în perioada 20 aprilie – 20 mai, însă mişcările echipamentelor şi ale personalului începuseră în februarie şi trebuie să dureze până în iulie.

Acum, însă, ordinul a fost dat ca un număr neprecizat din efectivele americane deja ajunse în Europa să se întoarcă în SUA. Germania a anunțat de asemenea că își va reduce participarea la doar 250 de militari.

In principiu, manevrele, indiferent sub ce formă vor avea loc, ar trebui să simuleze capacitatea de apărare a Europei în fața unui agresor care nu poate fi altul decât Rusia.

Într-un comentariu publicat de CNBC, sâmbătă 14 martie, Frederick Kempe, directorul Atlantic Council, unul din cele mai influente think tanks din SUA, punea întrebarea de ce nu ar interpreta NATO faimosul art. 5 din carta sa, cel care spune că un atac împotriva unui membru al Alianței este un atac împotriva tuturor, astfel încât apărarea colectivă să se aplice și pandemiilor. Până la urmă, virusul a infectat 28.000 de cetățeni ai NATO și a omorât 1.200 de oameni din țările NATO. Nevoia unui gest de solidaritate e mult mai mare acum decât după atentatele de la New York din 2001.

Un asemenea gest de solidaritate cu Europa, fie și în cadrul NATO, ar duce la repararea relațiilor transatlantice, greu puse la încercare în ultima vreme.

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  • iulia20m said, on martie 18, 2020 at 1:10 pm

   La farmacie mi s-a comunicat ca banii au microbi pe ei si se raspandeste boala, dupa ce m-a obligat sa stau la 1.5 m de tejghea 🙂 la care i-am raspuns ca de cand ma stiu … de atatia ani, nu am luat nici o boala de la microbii” de pe bani, nici eu nici parintii mei, nici bunicii mei.. si asa este 🙂 si Slava Domnului, bunicii mei au trecut prin doua razboaie, au prins foametea… parintii mei erau copii atunci.. si au fost tot felul de boli si atunci

   Apreciază

 1. stef said, on martie 18, 2020 at 12:56 pm

  Zabalosii de liberali au instaurat starea de urgenta INSA a au OMIS cu BUNA STIINTA Plafonarea Preturilor pentru interesele samsarilor coenctati cu partidele !! Au fost si ieri mai multe interventii pe problema asta , dar pare ca sunt doar de decor! Cum vor da inapoi preturile care deja au urcat cu 40-60% in numai trei zile ???

  https://www.cotidianul.ro/protectia-consumatorilor-cere-plafonarea-preturilor/?unapproved=327851&moderation-hash=02be3851f07b24254b18b4cd87e81fd7#comment-327851

  https://www.stiripesurse.ro/psd-cere-plafonarea-urgenta-a-preturilor-daca-nu-o-va-face-astazi-psd-are-pregatit-si-va-depune-un-proiect-de-lege_1442014.html

  Apreciază

  • iulia20m said, on martie 18, 2020 at 1:51 pm

   Ieri in piata, de exemplu: pretul la malai negrisat era 8 lei/kg, la aprozarul de langa mine, ceapa era 7 lei/kg

   Apreciază

   • stef said, on martie 18, 2020 at 2:16 pm

    Deja umblam pana ametim prin magazine ca sa gasim ceva mai ieftin !

    Apreciază

 2. stef said, on martie 18, 2020 at 1:00 pm

  Liderul deputaților PSD Alfred Simonis a anunțat că partidul are pregătit un proiect de lege, care va fi adoptat în regim de urgență, pentru plafonarea prețurilor la alimentele de bază, în cazul în care Guvernul nu ia miercuri măsurile ce se impun.

  „Prețurile au luat-o razna! Și asta s-a întâmplat pentru că, odată cu decretul privind instaurarea stării de urgență, nu a fost adoptat și actul normativ care ar fi plafonat prețurile. Speculanții au fost lăsați să profite de criză și să-și umple buzunarele pe spatele suferinței oamenilor. Guvernul trebuie să ia măsuri urgente, dincolo de sloganuri, bătăi pe umăr și bune intenții”

  https://www.stiripesurse.ro/psd-cere-plafonarea-urgenta-a-preturilor-daca-nu-o-va-face-astazi-psd-are-pregatit-si-va-depune-un-proiect-de-lege_1442014.html

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: