SACCSIV – blog ortodox

Patriarhul Antiohiei a refuzat să meargă la Consiliul Primaţilor din Amman

Posted in ORTODOXIE, STIRI by Vali on februarie 26, 2020

Sursa: https://spzh.news/ro/news/68926-antiohijskij-patriarkh-otkazalsya-jehaty-na-sovet-predstojatelej-v-amman

Patriarhul Antiohiei Ioan X. Imagine: pravoslavie.ru

 

Primatul Bisericii din Antiohia a declarat că nu va participa la Sinaxa Primaţilor, deoarece această întrunire ar putea „aprofunda divergenţele” în Ortodoxie.

Patriarhul Bisericii din Antiohia Ioan X a refuzat să participe la Sinaxa Primaţilor care va avea loc în capitala Iordaniei Amman între 25-27 februarie 2020, informează publicaţia online orthodoxtimes.

Primul Ierarh, ca răspuns la invitația Primatului Bisericii din Ierusalim Teofil al III-lea, a declarat că viitoarea întâlnire ar putea „aprofunda divergenţele dintre frați”.

„Biserica din Antiohia recunoaște îngrijorarea Întâistătătorilot Bisericilor Ortodoxe și susține inițiativele lor în găsirea soluțiilor pentru criza serioasă care astăzi se produce în Biserica Ortodoxă. Totuşi, a decis să nu participe la această întrunire”, se arată în scrisoare.

Patriarhul Ioan și-a motivat refuzul prin încercarea „de a evita aprofundarea dezacordurilor dintre frați”.

În același timp, în text se vorbește despre necesitatea unui consens și a unanimităţii între Biserici:

„Biserica din Antiohia confirmă poziția sa fermă că „unanimitatea” dintre Biserici, bazată pe Biblie și Sfânta Tradiție, este cel mai important principiu al Bisericii Ortodoxe în ceea ce privește deciziile comune la nivel panortodox, inclusiv problemele nesoluționate. De asemenea, Biserica din Antiohia își confirmă eforturile în comuniune permanentă cu Bisericile pentru a consolida dragostea și unitatea gândirii între frați, pentru a reveni la dialog, astfel încât să fie credincioasă mesajului de bucurie, pace și unitate pe care Dumnezeu îl așteaptă de la Biserica Sa”.

Amintim că la 28 decembrie 2019 la reședința patriarhală din Damasc a avut loc întâlnirea  Patriarhului Ioan cu Arhiepiscopul Hristofor de Kyriakopol, reprezentantul Patriarhului Ierusalimului în Amman, care a transmis Primatului Antiohiei invitația la Sinaxă.

La acel moment Patriarhul Ioan a confirmat poziția Bisericii din Antiohia, exprimată de Sfântul Sinod al Patriarhiei Antiohiei, care a susținut anterior necesitatea unei întruniri a Primaţilor Bisericilor Ortodoxe Locale pentru a rezolva în comun problemele ortodoxe.

 

 

Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: