SACCSIV – blog ortodox

INVOLUTIE: De la rezistenta anti comunista la sclavul care apara sistemul zbierand “eu n-am nimic de ascuns”

Posted in Big Brother, CEAUSESCU by saccsiv on februarie 9, 2020

Masina de scris

Cei trecuti bine de 40 de ani si care mai si ascultau Europa Libera, isi amintesc desigur cat de oripilat s-a aratat occidentul in momentul in care Ceausescu a dat decretul referitor la masinile de scris. Evident, la fel de suparati au fost si majoritatea romanilor care au aflat de el.

Pentru cei ce nu stiu despre ce este vorba, iata cateva fragmente din articolul https://mariusmioc.wordpress.com/2016/04/04/din-epoca-ceausescu-autorizatie-pentru-masina-de-scris/

Căutînd printr-un dulap pe care nu-l mai deschisesem de multă vreme, am găsit această autorizaţie prin care maică-mea primea aprobare, în conformitate cu decretul 98/1983, pentru deţinerea unei maşini de scris.

[…]

Ceauşescu a dat în 1983 decretul care interzicea deţinerea de maşini de scris fără autorizaţie. Pentru obţinerea autorizaţiei era nevoie nu doar să comunici tipul de maşină de scris pe care îl ai, ci şi să anexezi o foaie de hîrtie pe care ai dactilografiat întreg setul de caractere al maşinii de scris. […] De pe foaia cu setul de caractere se puteau stabili şi unele caracteristici individuale ale maşinii de scris (uzura ori deplasarea anumitor litere) care puteau îngădui identificarea exactă a maşinii de scris.

Recensamantul animalelor

Tot cam pe vremea aceea, acelasi post de radio critica si recensamantul animalelor. Iata ce putem citi in articolul Buletin de știri 21 ianuarie 1989 de pe Radio Europa Libera Romania:

[…]

Ziarele fac un tur de orizont al primei zile de recensământ animalier (între 20 și 28 ianuarie) și se ia pulsul gospodarilor și șeptelului de pretutindeni. Se fac bilanțuri și se creionează perspective. Motto-ul: nicio vită nerecenzată. Molnar Francisc, crescător de animale din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, dovedește că omul sfințește locul și este un bun exemplu de dat în paginile Scânteii, pentru a-i impulsiona pe gospodarii reticenți față de recensământul animalelor care începuse în ziua precedentă. Familia lui Molnar Francisc crește animale de multă vreme: „Specia cea mai îndrăgită, care mi-a adus cele mai multe satisfacții, sunt bovinele,” afirmă el entuziast în scrisoarea publicată în Scânteia. A depus mari eforturi pentru creșterea și ameliorarea rasei Bălțata românească. „Cu aceeași dragoste mă ocup și de celelalte specii de animale. Am în ogradă peste 70 de porci, 200 de oi, cinci cai din care trei iepe de prăsilă și doi armăsari testați.” Cu acestea fiind zise, el dă asigurări că e conștient că gospodăriile particulare trebuie să contribuie „cu o cât mai mare cantitate de produse agroalimentare la fondul de stat și cel de autoaprovizionare” și se angajează să facă tot posibilul „de a dezvolta, pe mai departe, fondul animalier, în interesul meu și al întregii societăți.”

[…]

Este obsesia acestei perioade de a ridica satul pe vertical și a controla proprietățile individuale mai bine (recensământul animalelor este o altă strategie)

Si, evident, in realitate, la fel de nemultumiti erau de acest recensamant si majoritatea detinatorilor de animale din Romania.

 

Ascultarea telefoanelor

La cateva zile dupa fuga lui Ceausescu cu elicopterul, la televizor ni se aratau camerele cu multe fire din care ni se spunea ca securitatea ne asculta telefoanele. Iar opinia publica era infuriata…

 

In urma cu 30 de ani romanii erau normali la cap

Sistemul dorea sa stie cine ce scrie, cine ce are si cine ce vorbeste:

 • Masina de scris putea fi folosita pentru manifeste sau literatura samizdat. Te puteai ajuta de ea pentru a multiplica texte in care sa-l critici pe Ceausescu sau intreaga oranduire, sa copiezi carti interzise sau manuscrise ale celor ce au suferit in temnitele bolsevice. Adica putea deveni un instrument extrem de util in lupta anti sistem, ca atare sistemul a luat masuri.
 • Cand ai animale in batatura, deja esti mai putin legat de sistem. De aceea sistemul a hotarat ca trebuie sa stie ce ai, cate ai si daca mai ai voie sa ai.
 • De cand exista omenire pe Pamant, oamenii comunica, inclusiv la distanta. In vechime prin epistole, apoi cand tehnica a mai avansat, au putut-o face si prin telefon. Iar oamenii nu comunica la distanta doar nimicuri, ci si idei anti sistem. Ca atare sistemul a luat masuri si de aceasta data…

Mai sus am dat doar trei exemple iar supararea romanilor impotriva acestor trei masuri era perfect normala, pentru ca majoritatea romanilor din acea vreme inca erau normali la cap, chiar daca traisera peste patru decenii in comunism. Era o manifestare a dorintei firesti de libertate.

 

Involutia

In 30 de ani de la Revolutie sistemul a reusit prin indoctrinare ceea ce nu reusise prin bocancul pe gat: performanta de a crea o gloata de sclavi fericiti ca sunt sclavi si care mai si lupta cu indarjire sa ramana sclavi.

Pe vremuri sistemul dorea sa stie totul despre masina de scris. Acum stie totul despre calculatorul tau, imprimanta ta, internetul pe care-l folosesti. Cati critica?

Pe vremuri sistemul dorea sa stie cate vaci ai. Acum vacile au crotalii. Cati se opun?

Pe vremuri sistemul iti asculta telefonul. Si acum ti-l asculta. Iti citeste si e-mailurile si sms-urile si tot ceea ce postezi pe internet. Si putin au ceva de zis impotriva.

Pe vremuri masele luptau sau mocneau impotriva sistemului cu gandul la LIBERTATE. Azi gloatele apara sistemul si au un singur gand: “EU N-AM NIMIC DE ASCUS”.

Evident, in ceea ce priveste presa de tip Europa Libera, nici aceasta nu mai are azi nimic de zis…

 

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. dante said, on februarie 9, 2020 at 3:25 pm

  Infrant nu esti atunci când sangeri,
  nici ochii când în lacrimi ti-s.
  Adevaratele infrangeri,
  sunt renuntarile la vis.

  Radu Gyr

  Apreciază

 2. Magda said, on februarie 9, 2020 at 3:56 pm

  Sunt studii serioase care atesta schimbarea comportamentului Tuturor celor care sunt supravegheati. Aceasta se petrece de cele mai multe ori inconstient dar o schimbare se intampla fara cea mai mica urma de indoiala.

  Asta explica si patrunderea corectitudinii politice din ce in ce mai mult in constiinta colectiva in conditiile in care mediul de viata tinde sa permita o supraveghere totala, ubicua.

  Cei care spun ca nu au nimic de ascuns sunt de fapt primele victime ale sistemului de spalat creiere.

  Apreciază

 3. Ștefan said, on februarie 9, 2020 at 4:14 pm

  Din păcate ai o foarte mare dreptate. Probabil se întâmplă asta deoarece tuturor ne este frica. Frică de necunoscut, mai ales că fără Dumnezeu nu există legi. Nimeni nu mai asculta de nimeni și nimic. Sistemul oferă siguranță și confort iar pentru toate treburile astea cere să renunți la tot ceea ce înseamnă individ. Ai dreptul să te porți, să mănânci, să scrii, să citești sau altele doar în limitele trasate. Astfel sistemul va rezista iar cei care sunt în el vor fi mulțumiți.

  Apreciază

 4. Cosmin said, on februarie 9, 2020 at 7:20 pm

  Epic !

  Apreciază

 5. miraje11 said, on februarie 10, 2020 at 7:04 pm

  @Saccsiv fa un articole despre asta. E fresh acum la stiri. Deci fara telefoane nu mai putem calatori.
  https://www.mediafax.ro/externe/autoritatile-din-venetia-au-lansat-un-sistem-de-senzori-care-spioneaza-telefonul-fiecarui-turist-cum-a-fost-justificata-decizia-18824345

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: