SACCSIV – blog ortodox

Presedintele Ucrainei acuza Romania ca a ocupat Bucovina de Nord in 1919 UPDATE Reactia MAE si precizarile Ambasadei Ucrainei

Posted in STIRI by Vali on ianuarie 24, 2020

Sursa: http://www.ziare.com/international/ucraina/presedintele-ucrainei-acuza-romania-ca-a-ocupat-bucovina-de-nord-in-1919-1594768

 

Presedintele ucrainean Vladimir Zelenski a afirmat, in mesajul de Ziua Unitatii Ucrainei, ca Bucovina de Nord a fost ocupata de Romania in 1919. Dupa ce MAE a cerut explicatii, ambasadorul Ucrainei la Bucuresti acuza o eroare de traducere.

Liderul de la Kiev reaminteste in mesaj ca, in urma cu 101 ani, a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente din istoria statului ucrainean si a luptei de eliberare nationala, referindu-se la Actul Zluki privind unificarea intr-un singur stat independent de catre Republica Populara Ucraineana si Republica Populara a Ucrainei Occidentale, in 22 ianuarie 1919.

„In toate colturile Ucrainei vestea a fost primita cu entuziasm: In cele din urma, exista o sansa de a construi o tara unita si independenta. Din pacate, aceasta a fost ratata.

Ambitiile politicienilor i-au impiedicat sa realizeze cu adevarat unitatea statului. Unitate nu in vorbe, ci in fapte. In scurt timp, UPR a parasit Kievul la presiunea bolsevicilor, iar cea mai mare parte a teritoriului Galitiei a fost ocupata de trupele poloneze, Bucovina de Nord a fost ocupata de Romania, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia.

Au trecut peste 100 de ani. Am tras vreo concluzie din aceasta intamplare? Ne invata un principiu simplu, dar vital pentru Ucraina: numai impreuna suntem puternici”, afirma presedintele Ucrainei in mesajul transmis miercuri si postat pe site-ul Presedintiei ucrainene.

UPDATE Dupa ce Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a cerut lamuriri oficiale, ambasadorul Ucrainei la Bucuresti a dar vina pe traducere, chiar daca e vorba despre o traducere oficiala.

„E de inteles ca putini oameni in Romania au vazut declaratia Presedintelui ucrainean in original, adica in limba ucraineana, ci au luat traducerea in engleza, unde fraza originala „Північну Буковину зайняли румуни” ( << Bucovina de Nord a fost luata de romani >> ) a fost tradusa ca „Northern Bucovina was occupied by Romanians”.
Sigur, este vorba de traducerea oficiala, dar care totusi ramana doar o traducere si nu schimba textul original. Cei care vor pot verifica usor video originala”, a scris pe Facebook diplomatul Oleksandr Bankov.

Bucovina de Nord este denumirea partii de nord a provinciei istorice Bucovina, care se afla in prezent pe teritoriul regiunii Cernauti din Ucraina.

Pana in 1774, a facut parte din Principatul Moldovei, dupa care a intrat in componenta Imperiului Habsburgic, iar la 28 noiembrie 1918, dupa prabusirea Imperiului Austro-Ungar, Congresul General al Bucovinei a votat unirea cu Romania.

Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, in 28 iunie 1940, Bucovina de Nord a fost anexata de URSS, din care a facut parte pana la destramarea acesteia, in 1991, cand a ramas in cadrul Ucrainei.

Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: