SACCSIV – blog ortodox

Turcia trimite trupe în Libia

Posted in LIBIA, RUSIA, Turcia by Vali on ianuarie 19, 2020

Sursa: https://m.rfi.ro/special-paris-117449-turcia-trimite-trupe-libia

Recent, Parlamentul turc a votat o moţiune ce autoriza trimiterea de trupe în Libia. Anunţul intervine cu trei zile înainte de conferinţa internaţională de la Berlin, un summit dedicat crizei libiene, la care preşedintele Erdogan va participa, după eşecul discuţiilor derulate la începutul săptămânii la Moscova.

Recep Tayyip Erdogan susţine că Turcia va continua să utilizeze toate căile diplomatice şi militare pentru a asigura stabilitatea la frontiera sa de sud, terestră şi maritimă, integrând Libia în acest obiectiv.

Ankara a încheiat două acorduri cu guvernul de uniune naţională din Libia, Executiv recunoscut internaţional: un acord pentru securitate şi cooperare militară şi un altul ce priveşte frontierele maritime în Mediterana orientală.

Armata Naţională libiană a mareşalului Khalifa Haftar, care deţine estul Libiei, a lansat în aprilie o ofensivă, cu susţinerea Rusiei, Egiptului şi a Emiratelor Arabe Unite pentru a ocupa Tripoli.

De fapt guvernul de la Ankara trimite deja arme forţelor guvernamentale în ciuda embargoului Naţiunilor Unite asupra armelor cu destinaţia Libia.

Rusia şi-a exprimat deja îngrijorarea faţă de prezenţa unor trupe turce în Libia în timp ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a promis să nu rămână mut în ceea ce priveşte prezenţa mercenarilor ruşi ce luptă alături de forţele mareşalului Haftar. «Rusia este în Libia, cu 2.000 de combatanţi ai companiei Wagner », declara recent Recep Tayyip Erdogan.

De fapt şi pentru Moscova şi pentru Ankara provocarea este de ordin economic în această ţară aflată în război.

Mareşalul Haftar, a căror forţe deţin de fapt o parte importantă din teritoriul libian, nu a fost de acord să încheie acordul de încetare a focului, acceptat de rivalul său, premierul aflat în fruntea unui guvern recunoscut de Naţiunile Unite dar care, nu controlează decât capitala, Tripoli şi împrejurimile ei.

Hidrocarburile reprezintă o miză economică majoră.

Libia se situează pe locul 9 între statele ce deţin cele mai importante rezerve de petrol din lume. Ele sunt situate în special în sudul ţării. Si tot Libia deţine, în largul coastelor sale, rezerve de gaz natural off-shore, descoperite destul de recent, în ultimii 10 ani, în Mediterana orientală.

De partea turcă, în noiembrie anul trecut, Ankara a semnat cu guvernul lui Sarraj un acord de delimitare maritimă care îi permite activităţi de explorare în comun, după cum s-a exprimat Erdogan. Acordul a provocat furia Greciei şi a Ciprului, care, revendică şi ele părţi din acest teritoriu şi au acuzat Ankara că încercă, ilegal, să acapareze gazul natural din Mediterană.

Turcia a fost mereu un spaţiu de tranzit al hidrocarburilor, iar în acest domeniu colaborează cu Rusia dar nu a fost niciodată o ţară producătoare.

În paralel, Moscova vede în Libia un concurent ce ar putea aproviziona Europa şi vrea să şi-o facă partener.

În plus – Libia poate însemna atât pentru Rusia cât şi pentru Turcia, un mijloc de presiune contra Europei.

Libia este o ţară de tranzit migrator către ţări europene. A controla Libia înseamnă a deţine un mijloc de presiune asupra Europei în timp ce relaţiile ruso-europene şi turco-europene sunt dificle de mai mulţi ani.

 

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. Magda said, on ianuarie 20, 2020 at 8:47 am

    Iarasi lupta impotriva rusilor. O noua ocazie ca sa se strice prietenia si sa se implineasca prorocia Sf Paisie Aghiritul conform careia Rusia va sterge Turcia de pe harata si va reda Constantinopolul Greciei.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: