SACCSIV – blog ortodox

Atletii transgender vor distruge sportul feminin in urmatorii 10 ani

Posted in SPORT, TRANSSEXUALISM by saccsiv on ianuarie 19, 2020

Iata ceva ce nu vedeti dezbatandu-se la tv romanesti:

Traim vremurile in care cel ce s-a nascut barbat poate peste noapte sa se declare femeie.

Un studiu realizat de două universități din Suedia au relevat că terapia hormonală realizată în timpul procesului de tranziție de gen nu afectează foarte mult puterea femeilor trans, asta însemnând că acești sportivi beneficiază în mod inerent de calitățile fizice avute anterior.

Pericolele care le amenință pe sportivele femei și cauzate de participarea competitorilor transgender în domenii precum cele ale sporturilor de combat nu se rezumă doar la pierderea medaliilor și a titlurilor, putându-se ajunge chiar la vătămări fizice grave.

Iata si ce putem citi la Transgender debate, wiping Russia off the sporting map, & replacing retiring legends: Five big issues for sport in the next decade de pe RT:

Dezbaterea privind sportivii transgender, ștergerea Rusiei de pe harta sportului mondial, înlocuirea actualelor vârfuri din sport: Cinci probleme ale sportului în următorul deceniu

© AFP

Lumea sportivă întră în noua decadă lăsând în urmă câteva momente incredibile dar, dincolo de frumusețea lor, există îngrijorări mari în privința câtorva probleme care trebuie lamurite în următorii ani.

Vom arunca, în continuare, o privire asupra celor mai importante cinci teme cu care sportul se va confrunta în perioada viitoare.

 1. DEZBATEREA TRANSGENDER

O temă din ce în ce mai controversată din lumea sportivă dar și din societate în general, dezbaterea privind sportivii transgender pare că va fi și mai aprinsă în deceniul care urmează.

Pe măsură ce granițele de gen sunt din ce în ce mai estompate în societate, efectul asupra sportului feminin, în mod special, ar putea fi unul catastrofic.

Am văzut deja cazul precum al „halterofilei” Laurel Hubbard (născut Gavin) câștigând medalii regionale importante, neozeelandezul încercând acum să capete dreptul de a participa la Olimpiada de la Tokyo, asta în timp ce alergătorul transgender Cece Telfer umple deja paginile ziarelor sportive, cucerind titlul național la competiția universitară americană de atletism.

Cazuri precum cele de mai sus pot părea izolate, dar pericolul este foarte real odată cu amplificarea problemelor legate de gen și vom vedea erodându-se barierele care acum protejează femeile sportive.

Un studiu realizat de două universități din Suedia au relevat că terapia hormonală realizată în timpul procesului de tranziție de gen nu afectează foarte mult puterea femeilor trans, asta însemnând că acești sportivi beneficiază în mod inerent de calitățile fizice avute anterior.

Cum se mai poate numi așa ceva o competiție corectă? Studiile arată că anii de terapie hormonală nu le fac pe „sportivele” trans mai puțin puternice.

Federația Mondială a Atletismului (fostă IAAF, adică Asociația Intenațională a Federațiilor din Atletism – n.tr.) a dat asigurări că „eligibilitatea este fundamentată pe biologie și nu pe identitatea de gen” – o poziție care trebuie menținută.

Pericolele care le amenință pe sportivele femei și cauzate de participarea competitorilor transgender în domenii precum cele ale sporturilor de combat nu se rezumă doar la pierderea medaliilor și a titlurilor, putându-se ajunge chiar la vătămări fizice grave.

Încurajați însă de schimbările sociale și cu o agresivitate care contrazice chiar declarațiile lor privind incluziunea și echitatea, activiștii și militanții transgender au atacat deseori personalități precum legenda tenisului Martina Navratilova sau înotătoarea olimpică Sharon Davis, care au îndrăznit să pună sub semnul întrebării dreptul femeilor-trans de a concura cu sportivele născute femei.

Desigur, au mai existat sportivi transgender – un exemplu fiind jucătoarea de tenis Renee Richards în anii ʽ1970 – dar având în vedere tendința actuală a activiștilor cu ochelari de cal de a fi cât mai agresivi în promovarea agendei lor, sportul s-ar putea să devină un nedorit câmp de luptă pentru drepturile trans în deceniul care urmează.

Soluțiile vor implica inevitabil excluziunea, dar drepturile majorității femeilor sportive care își pun în joc cariera și viața trebuie protejate de câțiva potențiali adversari mult mai puternici.

 1. ȘTERGEREA RUSIEI DE PE HARTA SPORTULUI

Recenta decizie a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA) de a interzice participarea Rusiei la toate competițiile sportive majore în următorii patru ani, pentru presupuse manipulări ale datelor privind dopajul, este continuată de alte încercări de a anula Rusia ca națiune sportivă pe măsură ce trecem în noua decadă.

Povestea dopajului sportiv sponsorizat de stat s-a fixat atât de bine încât riscă să devină o poveste fără sfârșit și pentru sportivii ruși curați, care sunt în continuare privați de dreptul de a concura sub steagul lor național.

Rusia a fost oricum trecută în registre în anii ʽ2010, inclusiv prin excluderea de la Olimpiada de Iarnă din 2018 – iar potrivit ultimelor reglementări WADA, Rusia va lipsi de la Olimpiada de la Tokyo de anul acesta, de la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022 și există posibilitatea să nu poată participa nici la Campionatul Mondial de Fotbal din 2022.

Argumentul că Rusia își merită statutul de paria pentru o perioadă poate fi valabil, presupunându-se că a greșit în mod repetat prin programul de dopaj finanțat de stat, dar unii – inclusiv Travis Tygart, șeful Agenției Americane Anti-Doping (USADA) – ar vrea să fie eliminați TOȚI sportivii ruși din competiții, indiferent dacă au folosit substanțe interzise sau nu.

A băga în aceeași oală toți sportivii ruși și a-i priva de dreptul de a concura sub culorile steagului național reprezintă o formă foarte specială de justiție (sau mai degrabă de injustiție).

Rusia își va susține cauza în privința ultimelor interdicții – și care se bazează pe presupuneri privind manipularea unor date ale unui laborator anti-doping din Moscova înainte de a fi trimise către WADA – la Curtea pentru Arbitraj în Sport (CAS).

CITIȚI MAI MULT: WADA este notificată oficial de către Rusia că țara se opune sancținilor dure impuse

Personalități din Rusia, inclusiv președintele Vladimir Putin, au admis că s-au făcut greșeli în programul național anti-doping.

Dar privarea sportivilor ruși de a concura sub culorile naționale înseamnă a-i învinui și a-i pedepsi pentru păcatele altora, chiar dacă sunt din aceeași țară. Vinovați prin asociere, într-o perioadă de rusofobie agresivă.

Și alții ar trebui să se uite mai întâi în propria ogradă înainte de a arunca cu pietre.

Anul trecut am avut parte de scandalul din jurul programului Oregon al companiei Nike din SUA, în vreme ce Excepțiile pentru Uzul Terapeutic (TUE) rămân o problemă controversată în lumea sportului.

Într-adevăr, un raport recent WADA a arătat că țările cu cele mai multe încălcări ale regulilor anti-doping în 2017 au avut în frunte pe Italia, Franța și SUA – Rusia fiind abia pe locul al patrulea.

Rusia se confruntă cu îndepărtarea de statutul de putere sportivă – chiar dacă sportivilor ruși „curați” li se permite să concureze ca neutri – pentru cel puțin jumătate din următorul deceniu.

Nu e de mirare că unii văd în această decizie agende alternative și jocuri ale forțelor politice.

Ștergerea Rusiei de pe harta sportului nu este o soluție pentru rezolvarea problemei dopajului la intrarea în deceniul al treilea al acestui secol.

 1. ACTIVIȘTII PENTRU EGALITATE SOCIALĂ AU LUAT SPORTUL ÎN VIZOR

Într-o manieră similară cu aceea a activiștilor transgender în sportul feminin, ultima parte a anilor ʽ2010 s-a confruntat cu un val de proteste pornit din societatea occidentală împotriva unor tradiții îndelungate din sport.

Fetele de la start în Formula 1, fetele de la podiumul Turului Franței la ciclism, fetele din ring din pauzele meciurilor de box – toate au intrat în vizorul luptătorilor pentru echitate socială care nu văd în asta decât obiectificare [neologism inexistent în DEX, importat din lb.eng., desemnând transformarea unei persoane într-un obiect viu, depersonalizare, de regulă cu conotații sexuale  – n.tr] și exploatare a femeilor în sport.

Problema este că activiștii în cauză nu s-au gândit să le întrebe și pe fetele respective ce părere au, având în vedere că-și pierd slujbele la care s-au angajat în mod liber și pe care le făceau cu plăcere.

Două din trei femei afectate au declarat ulterior pentru RT că sunt furioase pentru că au fost „private de dreptul lor fundamental la muncă”.

Povestea este la fel oriunde, pentru că presupusa brigadă iluminată de făcători sociali de bine își întinde tentaculele în sport – deseori călcând în picioare chiar drepturile celor pe care pretind că-i reprezintă.

În următorul deceniu, dacă asemenea grupuri vor continua să curețe sportul, îl vor transforma într-unul incredibil de steril – exact ca societatea la care acești activiști râvnesc.

Mulțumim, nu.

4.FARSA „V.A.R.” DIN FOTBAL

Deseori cuvântul tehnologie este sinonim cu progresul și cu inovația – dar în cazul fotbalului și al Arbitrului Asistent Video [VAR – Video Assistant Referee, n.tr.], totul e varză.

Este o problemă globală, dar nicăieri mai mult decât în Premier League din Anglia, unde mascarada VAR este un adevărat fenomen.

© Global Look Press / imago-images

Fanii se simt dați la o parte de lipsa de comunicare în cazul deciziilor luate de VAR, fiind derutați de faptul că arbitrul principal nu-și bate capul să consulte monitoarele din stadion pentru a-și forma o opinie, bazându-se în schimb pe o echipă video dintr-un furgon, la mare distanță.

Dar poate cea mai mare suferință a fanilor pricinuită de VAR o reprezintă deciziile de offside la distanță de un călcâi, o subsuoară sau un vârf de unghie. De fiecare dată când liniile alea punctate măsoară milimetrii cu care un jucător a fost/n-a fost în offside, apoplexia amenință fanii din toată țara.

VAR devine repede moartea pasiunii într-un sport bazat pe emoție și pe dorința de a înscrie goluri. Fani, specialiști, jucători sau manageri, toți sunt sătui până în gât de acest mod de arbitraj în forma actuală.

Fotbalul ar trebui să se retragă de pe panta alunecoasă pe care a pornit și să se asigure că jocul nu va deveni victima unui mod de arbitraj exagerat de pedant și care-i distruge toată frumusețea.

Dacă nu se va schimba – și asta foarte repede – VAR va însemna un mare autogol pe care cel mai popular sport din lume și-l dă de bunăvoie.

 1. SFÂRȘITUL UNEI ERE

Un motiv pentru a sărbători măreția dar și pentru a ne înfiora pentru că intrăm într-un deceniu în care unii dintre cei mai buni sportivi din toate timpurile își vor agăța în cui ghetele, mânușile sau rachetele.

Fie că vorbim despre Lionel Messi sau Cristiano Ronaldo în fotbal, despre așii tenisului Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic sau Serena Williams, legenda baschetului LeBron James sau despre Tom Brady din Liga Naționala de Fotbal American – deceniul trecut ne-a arătat ridicarea lor sau confirmarea valorii lor.

Pe parcursul deceniului care începe, toate aceste nume amintite mai sus se vor retrage inevitabil din sporturile pe care le practică.

Fotbalul s-a obișnuit cu geniul constant al lui Ronaldo sau al lui Messi, în măsura în care cei doi s-au întrecut în permanență în a atinge rezultate și mai bune și a doborî record după record.

La 34 și respectiv 32 de ani, Ronaldo și Messi mai au ceva fotbal în ei dar, cel mai probabil, pe la mijlocul deceniului, se vor retrage.

Același lucru se poate spune și despre de sase ori câștigătorul Super Bowl, în vârstă de 42 de ani, Tom Brady, ca și despre triplul campion NBA LeBron James, aflat la vârsta de 35  de ani.

Tenisul va fi, probabil, cel mai lovit în anii care urmează de plecarea Serenei Williams, 38 de ani, a lui Federer, tot 38, a lui Rafael Nadal, 33 de ani și a lui Djokovic, 32, aceștia patru împreună adunând 78 de turnee de mare șlem câștigate până în prezent.

Lista continuă și în alte sporturi.

În golf, Tiger Woods a punctat una dintre cele mai memorabile reveniri în sport prin câștigarea Masters-ului din aprilie dar, la 44 de ani și chiar dacă în golf jucătorii sunt mai longevivi, s-ar putea ca și pentru el să fie ultima lui mare cucerire.

În Formula 1, britanicul Lewis Hamilton, 34 de ani, are asigurată egalarea recordului deținut de Michael Schumacher de campion de șapte ori al Marelui Circ.

În următorul deceniu cu siguranță vom fi martorii sfârșitului carierei lui Tiger Woods. © Reuters

Cu siguranță că alți sportivi vor călca pe urmele acestor legende.

Fotbalul îl are acum pe senzația franceză Kylian Mbappe, tenisul feminin pe sportive ca Naomi Osaka iar cel masculin pe rusul Dannil Medvedev.

Dar tuturor le va fi greu să ajungă la asemenea performanțe și cu o asemenea frecvență precum au făcut-o legendele menționate anterior.

Am fost norocoși să avem în deceniul trecut o asemenea galaxie de stele sportive. Decada următoare îi va avea pe ai ei, desigur, dar probabil că nu for putea străluci precum cei din deceniul anterior.

Fanii sportului din toată lumea vor trebui să se împace cu asta.

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Unde le va fi limita? A fost HALTEROFIL BARBAT. S-a facut femeie si acum ZDROBESTE CONCURENTA la competitiile de … HALTERE FEMININ

Sportul e bun, mai ales pentru majoritatea dintre cei ce traiesc la oras, care altfel nu fac miscare mai deloc. Competiile sportive insa nu sunt bune:

Către cei ce lasă Biserica şi se întinează la hipodrom şi teatru

Cu atat mai putin cele din istoria recenta. Sa ne aminti si ce putem citi la PROTOCOALELE ÎNŢELEPŢILOR SIONULUI:

Pentru ca aceste gloate ale poporului să nu ajungă la nimic prin cugetare, îi vom opri de la gândire prin petreceri, prin jocuri, prin desfătări, prin înlănţuiri de patimi şi prin case publice… Îndată vom propune apoi prin presă concursuri de artă şi de tot felul de sporturi: aceste preocupări vor îndepărtă pentru totdeauna spiritele de la chestiunile unde am avea de luptat cu ele. Oamenii, dezobişnuindu-se din ce în ce mai mult de a se gândi neatârnat, prin ei înşişi, vor ajunge să vorbească tocmai aşa cum vrem noi să gândească ei, deoarece noi vom fi singurii care le vom da noi îndrumări cugetării… prin mijlocirea anumitor persoane care, bineînţeles, nu vor fi bănuite a avea legături cu noi.

Totusi, bune sau rele, competiile sportive exista. Si iata ce au ajuns sa faca acum din ele. O casa de nebuni…

Singura schimbare care pare buna este cea cu fetele din pauzele meciurilor de box si altele similare. Era insa cu adevarat buna daca motivul ar fi fost stavila impotriva desfranarii. Altfel insa, nu este decat o prosteala.

 

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. sportul feminin said, on ianuarie 19, 2020 at 7:40 pm

  Atleții transgender sunt în sportul feminin de zeci de ani, numai dacă ne uităm la câți au fost și sunt în tenisul „feminin” sau în patinajul artistic, ca să dau doar două exemple. Au distrus deja foarte mult. Dar e încă loc și de mai mult.

  Apreciază

 2. Marius Apostol said, on ianuarie 20, 2020 at 12:09 am

  Foarte bine, poate că aşa femeile vor reveni la menirea lor de mame şi eroine cotidiene.

  Apreciază

  • saccsiv said, on ianuarie 20, 2020 at 10:08 am

   Marius Apostol

   Nu este deloc bine ca atletii transgender sa concureze in competiile feminine.

   Apreciază

 3. P.M. said, on ianuarie 20, 2020 at 10:24 am

  Asta nu va duce decat la doping si mai mult decat este acum;femeile ce vor mai concura,se vor adapta prin mijloace ilegale;pentru a avea sanse in fata barbatilor,vor recurge la lucruri murdare

  Apreciază

  • sportul feminin said, on ianuarie 20, 2020 at 11:48 am

   Lucrul cu adevărat murdar este că bărbații transsexuali intră în competițiile feminine și se dau drept femei. Lucrul ăsta se întâmplă de la începutul secolului XX, sau poate chiar mai demult, de când există competițiile sportive oficiale gen campionate europene, olimpiade, etc, dar nimeni nu are curajul să spună lucrurilor pe nume.

   Apreciază

 4. gheorghe said, on ianuarie 21, 2020 at 11:44 am

  Daca vreti sa vedeti ce se pregateste de propaganda poftelor – moda, in acest caz:

  Eu nu am privit pana la sfarsit, greata nu e destul spus, …. e greu sa-ti fie mila pentru cei care se prostitueaza astfel.
  –-
  In alta ordine de idei, actiune de oprire a degeneratilor:
  https://www.breitbart.com/sports/2020/01/20/federal-bill-introduced-to-preserve-protect-female-sports/
  „Florida Republican Rep. Greg Steube has introduced a bill which aims to ensure that women and girls sports remain a fair playing field by prohibiting the use of federal funds to support any athletic event where a biological male identifying as a woman attempts to compete against biological female athletes.

  The “Protection of Women and Girls in Sports Act” (H. R. 5603), was introduced this month to protect women and girls in competitive sports. …”
  –-
  … fiindca aici s-a ajuns:
  https://summit.news/2020/01/16/45-year-old-man-caught-with-child-pornography-says-he-identifies-as-an-8-year-old-girl/
  „A 45-year-old man caught with child pornography had a novel defense in court; he claimed he identified as an 8-year-old girl.
  Facing up to 20 years in prison, Joseph Gobrick told a judge in Michigan that he had a First Amendment right to view child porn on his computer and that he was in fact an 8-year-old girl, so it didn’t matter anyway.
  “I’ve always been an 8-year-old girl, and even in my drawings and fantasies I’m always an 8-year-old girl,” said Gobrick.
  After his claim that he was in fact a child and therefore immune from prosecution didn’t impress the judge, Gobrick resorted to implying that his oppressors were behaving like Nazis.
  “Under the law, Auschwitz was legal,” he said, arguing, “What you’re doing here is wrong, just as Auschwitz was.”

  Asta vor sa fie normalitatea in Romania cei din USR si PNL, cu sustinerea PMP si altor neo-bolsevici.

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: