SACCSIV – blog ortodox

Comunicatul Sinodului Mitropolitan al Clujului din februarie 2009: noile cărţi electronice de identitate reprezinta “o ofensă la adresa întregului popor roman” si considera indreptatite “reacţiile unor medii monahale şi teologice”

Referitor la actele cu cip, Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, spune ca:

„Au fost voci din anumite cercuri monahale, dar niciodata pozitia Bisericii nu a fost contrara unor asemenea lucruri.”

Cititi va rog mai multe la:

TRADAREA PATRIARHIEI continua: “Problema cipurilor nu e o problema”

Sa ne amintim insa de comunicatul Mitropoliei Clujului din februarie 2009. Si voi cita tocmai din … Catholica:

Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, luând act de reacţiile unor medii monahale şi teologice faţă de introducerea sistemului de supraveghere biometrică în România, consideră că acestea sunt îndreptăţite, ele urmând însă să fie supuse unor analize şi nuanţări, atât la nivelul Sinoadelor locale cât şi la acela al Sfântului Sinod plenar.

Oficial, semnalul a fost dat prin Hotărârea de Guvern nr. 557 din 26 aprilie 2006 privitoare la introducerea paşapoartelor electronice, în care sunt stocate datele biometrice ale persoanei, adică imaginea facială, impresiunea digitală, precum şi alte elemente de identificare. Mai mult, deşi Hotărârea îi priveşte pe toţi cetăţenii României, ea nu a fost precedată de o dezbatere publică, aşa cum s-ar fi cuvenit într-o ţară democratică. Pentru 1 ianuarie 2011 este programată introducerea noilor cărţi electronice de identitate cu cip. Acesta are forma şi dimensiunea unei aşchiuţe în care se stochează datele biometrice ale unei persoane; el poate fi implantat nu doar într-un act de identitate (buletin, paşaport, card comercial sau sanitar), ci şi în corpul uman, sub pielea palmei, a unui deget sau a cefei, iar conţinutul său poate fi citit de la distanţă şi de către oricine, cu ajutorul unui calculator sau a unui aparat de receptare anume construit. Nu există nici o lege naţională sau internaţională care să garanteze discreţia sau securitatea absolută a datelor înscrise în cip, acestea fiind, practic, la dispoziţia oricărui factor instituţional sau privat şi constituind un sistem de supraveghere a cetăţenilor pe toată durata vieţii lor, şi chiar după moarte.

Argumentul că acest sistem de supraveghere contribuie la identificarea şi urmărirea delicvenţilor constituie o ofensă la adresa întregului popor român, care nu poate fi tratat ca o bandă de infractori. Dimpotrivă, acest sistem de supraveghere e un atentat la libertatea şi intimitatea oamenilor, drepturi consfinţite nu numai de legile civile, ci şi de normele religioase. E ca şi cum un duhovnic ar divulga secretul spovedaniei, fapt aspru pedepsit în rânduielile bisericeşti, dar cu drept de cetăţenie în sistemul transparenţei fără perdea. Biometria nu numai că nu o sancţionează, dar, dimpotrivă, o legiferează, omul fiind tratat nu ca făptură a lui Dumnezeu, înzestrată cu suflet, inteligenţă şi libertate. În concluzie, facem un apel către Domnul Traian Băsescu, Preşedintele României şi garantul respectării Constituţiei, să facă tot ceea ce îi stă în putinţă spre a-i asigura cetăţeanului român dreptul la libertate şi viaţă particulară, în consens cu principiile convieţuirii sociale.

În şedinţa din 19 februarie 2009, Cluj-Napoca.

Semnează

+ Bartolomeu, Arhiepiscop şi Mitropolit;

+ Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei;

+ Sofroniu, Episcopul Oradiei;

+ Iustinian, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului;

+ Petroniu, Episcopul Sălajului;

+ Irineu Bistriţeanul, Episcop Vicar Cluj;

+ Vasile Someşanul, Episcop Vicar Cluj;

+ Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar Maramureş.

Despre comunicat a scris la acea vreme inclusiv mass-media:

Mitropolia Clujului considera pasapoartele biometrice o ofensa

Asadar, de la catolici si ziare si pana la blogurile de “teoria conspiratiei”, toata lumea a abordat subiectul. Si evident ca se stia si la Patriarhie, asa ca Vasile Banescu nu doar ca nu are dreptate, dar si stia foarte bine ca nu are dreptate.

Textul de mai sus face referire inclusiv la noile cărţi electronice de identitate cu cip (despre care se credea pe atunci ca vor fi introduse la 1 ianuarie 2011).

Ierarhii din lista de mai sus n-au comunicat zilele acestea nimic pe aceasta tema, deci, pana la o noua sedinta ramane ceea ce au stabilit atunci.

 

24 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. voicusoft said, on ianuarie 17, 2020 at 1:14 pm

  De-ai sti @saccisv ce era orasul meu (Clujul) pe vremea IPS Bartolomeu Anania si ce a ajuns astazi ….. dintr-un bastion al nationalismului, chiar si un oras de rezistenta al ortodoxiei romanesti ( IPS Bartolomeu a avut greselile lui, dar in ultimii ani din viata s-a cam dezis de ecumenism, a fost si cel mai vocal ierarh imporiva cip-ului, hotnews scria pe vremea aia ca cip-ul era conflict intre IPS Bartolomeu si PF Daniel) …. iar Parintele Arsenie Papacioc (care ii era duhovnic) a spus intr-un video ca IPS Bartolomeu e unul dintre putinii care au ramas in adevar….

  Eu mergeam cu mama duminica la Catedrala Mitropolitana (pana in 2005 era Arhiepiscopala) la slujbele lui IPS Bartolomeu (mi-a si pus mana pe cap de mai multe ori) si omul avea niste predici fenomenale, dadea de pamant cu toata clasa politica, cu toate viciile, cu Rosia Montana,…. Omul a fost un stalp al ortodoxiei romanesti, chiar daca a gresit uneori (in 2005 a pus semnul egal inre Papa si Patriarhul de Constantinopol, a propus interdictia preotilor de a fi deputati sau senatori, etc.).

  La nivel local a fost o rezistenta puternica si activa impotriva preluarii de catre greco-catolici a multor biserici.
  Sa nu mai zic ca in Cluj a fost un nationalism foarte puternic, dar exploatarea lui de catre Funar l-a cam nenorocit in timp.

  Astazi, Clujul, a ajuns un bastion pentru USR, #muiepsd, #rezist, ecumenism, lgbt.
  Fereasca Dumnezeu, am cazut dintr-o extrema in alta.

  Azi in Cluj vezi hipsteri efeminati cu barba, pe trotinete electrice, extrema stanga (Demos) e la putere, parada gay de anul trecut a avut 3000 de participanti ….

  Astazi in Cluj se fac proteste pentru climate change, pentru limitarea chiriilor (indirect si subversiv pentru desfiintarea dreptului de proprietate), asta in conditiile in care Clujul a fost un bastion anticomunist si antipesedist tocmai datorita perceptiei ca PSD = comunism …. Problema e ca fix anticomunismul asta orb si strict materialist, meschin a dus Clujul inspre a deveni un oras care se indreapta cu pasi repezi spre acest comunism de tip nou (neomarxism) ….

  Oamenii aici vorteaza cu USR-Plus nu neaparat ca sunt indoctrinati, ci datorita faptului ca nu vad ca „dreapta” romaneasca (tot ce a fost anti-PSD) a degenerat in stanga internationalista pe cand PSD-ul asa ex-bolsevic cum e a devenit inofensiv in raport cu ce se coace prin USR-Plus.

  Am fosti colegi, prieteni de la bloc, oameni din cartier cu care am crescut care aveau un respect deosebit pentru biserica si cu care mergeam an de an la Inviere si acuma o ard cu #vremspitalenucatedrale , sunt pro-lgbt (desi inainte erau anti toata ziua), si asta doar datorita faptului ca vad in PSD raul absolut. E acest retrograd, sau retard (nici nu stiu cum sa il numesc) ardelenesc…

  Oamenii aici inca cred ca USR/Plus inseamna PNTCD si „eliberare de sub comunism”, ca PNL e „de dreapta” ca PSD = PCR, iar biserica din punct de rezistenta anticomunista (cum a fost considerata aici in anii 90) a devenit o aripa a PSD.

  E groaznic cum a evoluat orasul asta, G-R-O-A-Z-N-I-C…. Intelegi frate @saccsiv? Groaznic !!!

  Ardelenii din anticomunisti se arunca in groapa neocomunista ca inca nu isi dau seama ce e ….

  Apreciat de 2 persoane

  • saccsiv said, on ianuarie 17, 2020 at 2:28 pm

   voicusoft

   Acolo se vede mai bine, insa ceea ce ai descris, in diverse proportii, este valabil la nivel de tara.
   Si inca o data se dovedeste genialitatea evreilor ce au facut campania psd-ista de acum cativa ani. Cea usor nationalista, anti Soros, oleaca anti ue, etc. Stiau ei ce stiau…

   Apreciat de 1 persoană

   • voicusoft said, on ianuarie 17, 2020 at 2:43 pm

    @saccsiv

    Paremi-se ca marti e dezbaterea publica la MAI:
    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23606464-ministrul-interne-marcel-vela-sustine-declaratie-presa-ora-12-00.htm

    Recomand cand ai timp sa te uiti si tu sa vezi exact daca e luni si marti (la ce ora) si eventual daca vrei sa scrii un articol/apel sa mearga cineva (Eu o sa vb cu cei de la Platforma Impreuna sa trimita pe cineva, eu nefiind in Bucuresti) sa ceara lamuriri si ceva asigurari ca vor exista alternative functionale.

    Cert e ca:

    1. Cartea de identitate simpla – e partial caduca, nu are functionalitate de card de sanatate (ca si cealalta) si nu mai poate fi folosita la calatorii in strainatate. In conditiile astea trebuie cineva sa intrebe , sa faca presiune sau sa se asigure ca va exista in continuare alternativa adeverintei pe hartie la cardul de sanatate sau vechiul card de sanatate si pasaportul temporar (eventual extinsa la 2 ani perioada de valabilitate).

    2. Fara nici un fel de opozitie (ca repede au pus ordonanta si au declansat dezbaterea) pasaportul temporar, adeverinta de asigurat de sanataet risca sa moara. Cartea de identitate simpla nu poate substitui drepturile care sunt oferite de cartea electronica. Ori aici e o problema destul de grava: 7 milioane de romani prin diaspora, probabil peste 10 mil cu rude in strainatate, exista riscul unei rupturi si a unui blocaj in caz ca dispare pasaportul temporar. Practic exista riscul iminent ca actele cu cip sa conditioneze legatura fizica intre romanii din tara si din afara, ceea ce mi se pare destul de ingrat.

    3. Daca astia reusesc sa impuna buletinul cu cip ca gasca prin apa, sau ca spirtul prin paine, efectul va fi ca la esecul referendumului pentru familie, adica sistemul va constientiza ca opozitia e praf sau inexistenta si va accelera magariile. Asa cum esecul lamentabil de la referendumul CpF a dus la distrugerea CpF si a dat aripi (si munitie) miscarilor pro-LGBT, asa si esecul de aici le va da incredere.

    Trebuie avut in vedere ca suntem intr-o faza cu MULT mai avansata decat in 2009 cand Parinetle Iustin Parvu a lansat apelul. Baietii vor sa implementeze rapid sistemul de e-guvernare de tip Estonian cu ocazia implementarii noului buletin cu CIP si acest acest buletin cu cip ESTE DOCUMENTUL UNIC! Atentie, nu trecem de la buletin cu cip la document unic si la implant, ci DIRECT de la buletin cu cip la implant!

    Acest buletin electronic poate functiona deja ca document unic in toate relatiile cu statul (e-guvernare) si chiar si cu bancile! Sunt sanse mari ca asta sa fie ultimul document de identitate (sau ultimul format de document de identitate) inainte de implant/incizie/tatuare!

    Nu prea cred ca e ok sa nu facem nimic. Eu, personal, din Cluj fac tot ce pot, dar puterile mele sunt limitate aici.

    Apreciat de 1 persoană

  • Arh.M said, on ianuarie 17, 2020 at 2:47 pm

   din pacate a fost programata reeducarea, este foarte usor in ziua de azi cand tineretul nu mai are legatura decat cu internetul de divertisment, nu cu parintii, bunicii si biserica.
   Ardelenii adevarati trebuie sa fie uniti caci Transilvania e programata sa se desprinda de Romania, Vor fi miscari geopolitice in deceniul asta.

   Apreciază

  • GHEORGHE said, on ianuarie 17, 2020 at 4:20 pm

   CLUJUL ?!

   Apreciază

  • GHEORGHE said, on ianuarie 17, 2020 at 4:20 pm

   CLUJUL ?!

   Apreciază

 2. Arh. M said, on ianuarie 17, 2020 at 2:02 pm

  Realitatea:

  – DICTATURA DIGITALA nu poate fi oprita, dar sa nu lupti impotriva ei, te declari pe tine, om creat de Dumnezeu sa fi liber, ca esti proprietatea sistemului satanic intr-un contract social. Este vechiul contract social stabilit de negustorimea evreiasca in Republica Romana, perfectionat cu ajutorul negustorilor care azi detin corporatiile IT. Toate aceste corporatii IT sunt proprietatea sistemului bancar mondial, care le imprumuta sa isi atinga scopurile.
  SCLAVIA TRUPEASCA nu mai este perceputa ca sclavie. SCLAVIA SUFLETEASCA nu mai este perceputa ca sclavie. Inceputul a fost mai greu, acum totul este doar upgradare tehnologica.

  Problema :

  – ROMANII nu se unesc SA CEARA PREOTILOR de parohie, sa ia ATITUDINE impotriva actelor de inseriere si furt de date biologice fara acordul omului. Nu este pastor cel care nu isi fereste oile de lupi. Fiecare crestin constient ca il paraseste pe Dumnezeu permitand sistemului satanic sa ii preleveze date care sunt exclusiv proprietatea Creatorului nu a omului, are datoria sa arate, cu TACT si INTELEPCIUNE, si celorlalti crestini nepasatori ce se urmareste.
  Informatia bilogica si genetica, simturile si sentimentele sunt creatia lui Dumnezeu si aveti obligatia sa o protejati, caci si diavolul isi protejeaza negustoria sa prin drepturi de autor.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Viorel said, on ianuarie 17, 2020 at 2:10 pm

  UE nu ne vrea în Schengen că sa fim nevoiți să luăm buletinul cu cip,daca eram in Schengen nu aveam nevoie de buletin.
  Oricum la noi se face un experiment daca acceptăm buletinul cu cip apoi urmează Occidentul.

  Apreciat de 1 persoană

  • R said, on ianuarie 17, 2020 at 5:59 pm

   Cel mai bine ar fi să se taie răul din rădăcină și să ieșim din UE. Dar atâția sunt spălați pe creieri, încât nu cred că se va întâmpla.

   Apreciază

 4. VioletaB said, on ianuarie 17, 2020 at 2:25 pm

  Se poate redacta impreuna cu o asociatie sau un jurist un articol de dezbatere pe care sa-l trimitem fiecare la MAI pana pe 23 ian, impotriva introducerii noile acte biometrice? In principiu, in ceea pe priveste un om obisnuit, se pot invoca libertatea de constiinta si de credinta, incalcarea intimititatii si securitatii personale, incalcarea dreptului de libera circulatie in spatiul european etc. Oricum voi trimite ceva in nume propriu.

  Apreciază

  • da said, on ianuarie 17, 2020 at 2:43 pm

   Daca ai notiunile juridice pune modelul pe site, poate mai contribuie si altii ca sa iasa o contestatie fara cusur.

   Apreciază

   • VioletaB said, on ianuarie 17, 2020 at 3:08 pm

    @Da tot acelasi lucru am cerut si eu, un template formal pt toti, daca se poate. daca nu, sa trimitem fiecare dupa cum credem.
    nu am cunostinte juridice sau de alta natura, voi scrie cateva randuri simple cu motivele invocate mai sus.

    Apreciază

  • Alexandru TM said, on ianuarie 17, 2020 at 3:01 pm

   VioletaB.

   Nu faci nimic cu astea, am fost eu invitat la dezbaterea trecuta, si nimic. MAI invita , ca sa treaca in programa , sa mimeze actul democratic, actul de consult cu mentiunea „am bifat si asta”.

   Intelegeti odata pentru tot deauna, NU EXISTA ALTERNATIVA, SI TOTUL E PE REPEDE INAINTE cu proasteala de prostit prostii care mai se uita in gura lor mimand libertatea civila cu drept la opinie.

   Nu ai nici un drept de rezistenta pe line oficial guvernamentala chiar mondiala, cand vine vorba de ecumenism si angrenajul documentelor. Ori accepti ori nu si gata.

   Mantuire

   Apreciază

   • VioletaB said, on ianuarie 17, 2020 at 3:10 pm

    @AlexandruTM ma tem ca asa e cum spui, dar macar o forma de rezistenta tot suntem datori sa incercam

    Apreciază

  • Rafael said, on ianuarie 17, 2020 at 3:21 pm

   Din moment ce au spus ca ofera „alternativa” la actele biometrice , nu prea isi mai are rostul un asemenea demers .
   Important este sa cerem sa se renunte la obligativitatea fotografierii individului de catre sistem , iar fiecare , atunci cand solicita un anumit document cu poza CI , permis , pasaport ,,,etc ,sa-si poata aduce propriile poze in format digital sau pe suport de hartie ,
   Pentru ce sa ma fotografieze sistemul cand exista aparate foto personale de ultima generatie sau alte alternative ?
   Aici este marea problema pe care multi o ignora

   Apreciat de 1 persoană

   • gabimdi said, on ianuarie 17, 2020 at 6:08 pm

    Se mai poate cere ca buletinele simple să rămână cele actuale dacă cu acestea putem ieși din țară. Să nu le schimbe formatul!

    Apreciază

 5. R said, on ianuarie 17, 2020 at 5:52 pm

  Dacă știe cineva să răspundă. Ce se va întâmpla cu câteva milioane de pensionari care au buletin de indentitate sau carte de identitate cu termen nelimitat?

  Pe de altă parte dacă cei care vor solicita carte de identitate fără cip (să sperăm că va fi posibil) și nu vor mai putea circula în străinătate, ăsta va fi răul cel mai mic. Decât document cu cip, mai bine călătorești numai în țară, și poate așa se vor mai întoarce și românii înapoi.

  Apreciază

  • Alexandru TM said, on ianuarie 17, 2020 at 9:31 pm

   R

   Isi vor da acceptul pentru cardul electronic de sanitate daca nu au facut-o pana acum. tot acolo sunt.

   Iar cand cardul electronic actual va fi perimat, deteriorate, pierdut, furat, schimbat, stricat etc.., si doar actul de indentitate va avea functia de card de sanatate, cam ce ar face miloanele aste de pensionari daca le conditioneaza actul medical pe baza unui card actual si valid, ma repet in cazul in care actul de identitatea va fi singurul cu functia cardului de sanatate?

   Eu cred ca asa cum sunt ei cu timp, se vor inregimenta.

   Acesta este un scenariu pueril si destul de plauzibil dupa mica mea minte, dar cred ca viclenii astia de promoveaza toata tarasenia au destule modalitati, pentru pensionari, nepensionari, tineri, batrani, mari si mici, slobod sau rob,si va face asa incat nimeni sa nu poate cumpara sau vinde decat cel ce are numarul sau numele numarului fiare.

   Mantuire

   Apreciază

 6. luigi said, on ianuarie 17, 2020 at 6:16 pm

  Paradoxul noi cărți de identitate fără cip: Deși mai securizată, nu va permite călătoria în UE, în schimb cea actuală da, până în 2031
  https://ortodoxinfo.ro/2020/01/17/paradoxul-noi-carti-de-identitate-fara-cip-desi-mai-securizata-nu-va-permite-calatoria-in-ue-in-schimb-cea-actuala-da-pana-in-2031/

  Apreciază

 7. mircea.v said, on ianuarie 17, 2020 at 7:42 pm

  off

  Virgil Maxim este arestat in calitate de membru al tineretului legionar – Fratiile de Cruce (era elev de liceu), si ajunge in decembrie 1942 la inchisoarea Aiud. In cartea sa „Imn pentru crucea purtata” spune:

  „Ni s-au luat datele autobiografice, amprentele digitale şi ni s-au dat numere de încarcerare. Eram 3203. ”

  Acum sistemul stie aproape totul despre noi, avem cnp, santem amprentati. Inchisoarea e alta.

  (Incepand de azi, voi posta acest mesaj in fiecare zi. Si asta, pentru ca sistemul lucreaza zi de zi in sensul celor de mai jos, adica, in fiecare zi sistemul amprenteaza oameni.)

  Temeiul Biblic pentru faptul ca nu trebuie sa acceptam sa fim amprentati, sa ni se preleveze ADN, si altele asemenea:

  Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel
  Cap. 6
  19. Sau nu ştiţi că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveţi de la Dumnezeu şi că voi nu sunteţi ai voştri?
  20. Căci aţi fost cumpăraţi cu preţ! Slăviţi, dar, pe Dumnezeu în trupul vostru şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.

  Matei 22:
  15. Atunci s-au dus fariseii şi au ţinut sfat ca să-L prindă pe El în cuvânt.
  16. Şi au trimis la El pe ucenicii lor, împreună cu irodianii, zicând: Învăţătorule, ştim că eşti omul adevărului şi întru adevăr înveţi calea lui Dumnezeu şi nu-Ţi pasă de nimeni, pentru că nu cauţi la faţa oamenilor.
  17. Spune-ne deci nouă: Ce Ţi se pare? Se cuvine să dăm dajdie Cezarului sau nu?
  18. Iar Iisus, cunoscând viclenia lor, le-a răspuns: Ce Mă ispitiţi, făţarnicilor?
  19. Arătaţi-Mi banul de dajdie. Iar ei I-au adus un dinar.
  20. Iisus le-a zis: Al cui e chipul acesta şi inscripţia de pe el?
  21. Răspuns-au ei: Ale Cezarului. Atunci a zis lor: Daţi deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu.
  22. Auzind aceasta, s-au minunat şi, lăsându-L, s-au dus.

  Sfantul Ioan Gura de Aur spune in Omilii la Matei:
  „Cînd i-a întrebat: „Al cui este chipul de pe ea?” şi ei I-au răspuns: ”Al cezarului!“, Domnul le-a spus: „Daţi cezarului cele ce sînt ale cezarului“.
  Nu e vorba deci de un simplu dat, ci de o RESTITUIRE. Lucrul acesta îl arată şi chipul şi scrierea de pe ban. Apoi, ca să nu spună fariseii: „Ne porunceşte să ne supunem oamenilor”, Hristos a adăugat: „Şi lui Dumnezeu, cele ale lui Dumnezeu“. Se cade, dar, să dăm oamenilor cele ale oamenilor şi să dăm lui Dumnezeu cele ce datorăm lui Dumnezeu. De aceea şi Pavel zice: „Daţi tuturor cele datorate: celui cu darea, dare; celui cu vama, vamă; celui cu frica, frică”.
  Cînd auzi pe Hristos spunînd: „Dă cele ale cezarului cezarului”, află că îţi spune să dai cezarului numai acelea care nu vatămă cu nimic credinţa; altfel n-ar mai fi o dajdie şi o vamă dată cezarului, ci diavolului.”

  Sfantul Justin Popovici:

  „Daţi cezarului cele ce sunt ale cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu.” Iată ce fel de coexistenţă a Bisericii şi statului a fost stabilită şi prescrisă de Atotştiutorul Domnul nostru şi Mântuitorul Hristos (Matei 22, 21).
  De aceea ea rămâne în veci obligatorie şi nestrămutată pentru Biserică. Cezarului – moneda, banii, cu efigia cezarului.
  Lui Dumnezeu? – şi sufletul şi trupul: căci pe trup şi în suflet este întipărit chipul lui Dumnezeu. Chipul lui Dumnezeu se află şi pe trup şi în trup, pentru că trupul trăieşte prin sufletul asemănător lui Dumnezeu. Deci, şi unul şi altul aparţin lui Dumnezeu – veşniciei, vieţii veşnice, Adevărului veşnic, Dreptăţii veşnice, Raţiunii veşnice. Prin urmare, cele ce aparţin lui Dumnezeu nu pot fi jertfite de dragul cezarului, şi aici întâietatea îi revine totdeauna lui Dumnezeu.
  În Dumnezeu – Omul, în lucrarea şi trupul Lui – Biserica, Dumnezeu totdeauna se află pe primul loc, iar omul – pe-al doilea; Dumnezeu totdeauna hotărăşte totul, şi nu omul. Acestea sunt atotvaloarea şi măsura a toate în Biserica universală. Iată de ce ea se apleacă asupra oricărei probleme „cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste.”…
  „Daţi cezarului cele ce sunt ale cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu”- acesta este principiul coexistenţei dintre Biserică şi stat. Nu colaborare, ci coexistenţă între Biserică şi stat. Nu colaborare, cu atât mai mult atunci când „cezarul” prigoneşte toate cele ce sunt ale lui Dumnezeu şi nu vrea să ştie nimic din cele ce sunt ale lui Dumnezeu, ci ţinteşte doar să nimicească tot ce este al lui Dumnezeu. Aici lipsesc condiţiile principale pentru colaborare.
  Sau coexistenţa egală în drepturi a aşezămintelor, şi a persoanelor umane, sau calvarul Bisericii cauzat de către prigonitorii, chinuitorii, cotropitorii, care tăgăduiesc şi prigonesc pe Dumnezeu şi cele ale lui Dumnezeu.Iar prin dictatură impun pe potrivnicul lui Dumnezeu şi cele potrivnice lui Dumnezeu. În acest caz Biserica şi statul se despart, se separă fiecare cu ale sale. Nimeni să nu îndrăznească să se amestece în treburile lăuntrice ale Bisericii, să nu se atingă de sfintele şi veşnicele ei îndatoriri şi drepturi evanghelice.
  Este limpede că Biserica sub orice regim, chiar şi cel ateist, trebuie să-şi găsească un mod de a convieţui (modus vivendi), dar întotdeauna în duhul şi limitele principiului evanghelic de convieţuire: „cezarului cele ce sunt ale cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu”, şi asta sub controlul suprem al Atot-Evangheliei: „să ascultăm pe Dumnezeu mai mult decât pe oameni”.
  Dacă însă acest lucru este cu neputinţă, nu-i rămâne Bisericii ca „modus vivendi”, decât principiul evanghelic: să pătimească pentru Domnul Hristos, să rabde, să sufere, luptând astfel pentru drepturile fundamentale ale credinţei, conştiinţei şi ale sufletului”.

  Esti proprietar pe ceea ce faci tu, si ai drepturi doar asupra a ceea ce faci tu. Nu statul ne-a facut, nu statul a luat atomi si a facut corpul nostru si ne-a dat viata, ci Dumnezeu ne-a facut, si doar El are drept asupra noastra. Nici macar noi nu avem drept asupra noastra, pentru ca nu noi ne-am facut.
  Amprente, ADN, retina, imagine faciala… sant ale lui Dumnezeu, nu sant ale noastre, cu atat mai putin nu sant ale cezarului/sistemului. Asa ca, nu avem ce restitui cezarului in cele ce tin de trupul si sufletul nostru.
  De aici rezulta ca nici imaginea faciala nu ar fi trebuit sa o dam sistemului, dar sa zicem ca am inghitit galusca asta asa cum am inghitit si galusca cnp-ului, si ca ne oprim aici.

  Refuzand amprentare, prelevare de ADN…, nu facem altceva decat sa respectam cuvantul lui Dumnezeu.

  Argumentatia de mai sus este valabila si in cazul vaccinarii obligatorii. Ai dreptul sa vaccinezi obligatoriu ceea ce ai facut tu, nu ceea ce a facut Dumnezeu.
  Asa ca, statul poate sa vaccineze obligatoriu diverse cladiri, strazi, canalizari, banii ce sant in circulatie, semafoare… Nu poate vaccina obligatoriu omul.

  Apreciază

 8. vlad tepes said, on ianuarie 17, 2020 at 8:23 pm

  Cine il cunoastea pe mitropolitul de vrednica pomenire Bartolomeu Anania, stia ca acesta era un luptator pt adevar si dreptate prin definitie si un ierarh cu coloana vertebrala, pe cand cei de astazi….

  Apreciază

 9. […] Comunicatul Sinodului Mitropolitan al Clujului din februarie 2009: noile cărţi electronice de iden… […]

  Apreciază

 10. […] Ocazie cu care mintise ca “niciodata pozitia Bisericii nu a fost contrara unor asemenea lucruri”. Dovada ca mintise e Comunicatul Sinodului Mitropolitan al Clujului din februarie 2009: noile cărţi electronice de iden…. […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: